|
Notka |
|
Uśmiechnij się Uśmiechnij się to miejsce dla wszystkich, którzy chcą poprawić sobie nastrój. Tutaj obejrzysz śmieszne zdjęcia i komiksy. Możesz podzielić się swoim zdjęciem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Oberschlesien ( Górny Śląsk )
WKLEJIŁEM TO TU ALE TO WCALE NIE JEST SMIESZNE
![]() Filmiki opisujące obecny (Górny Śląsk) Górny Śląsk http://pl.youtube.com/watch?v=f5JhLTnHDuk i http://pl.youtube.com/watch?v=MgENgHJdmD8 Zabrze (Hindenburg) http://pl.youtube.com/watch?v=1rVFE1lH43o Bytom-Bobrek ( Beuthen Oberschlesien ) http://pl.youtube.com/watch?v=V7xkIPPNpZ4 Mile widziane komentarze
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Oberschlesien ( Górny Śląsk )
Architektura śląska jest dosyć specyficzna w porównaniu z resztą Polski. Nie zapominajmy, że familoki były budowane jako domy dla robotników, dlatego pojawiają się masowo skupione w dzielnicach, identyczne jeden obok drugiego w 'niemieckim' porządku.
Jak dla kogo, ale dla mnie stare budownictwo jest niesamowite, ma swój klimat. Szkoda, że na filmikach obraz śląska ukazany jest w tak smutnej konwencji jak przyrównywanie z Bronxem... Fakt faktem - wesoło tu nie jest, dzielnice są niebezpieczne, w dużej mierze zasiedlone przez rodziny patologiczne. Do tego ubolewam na zaniedbaniem tej wspaniałej, śląskiej architektury. W życiu nie chciałabym mieszkać w bloku, choć nie mieszkam też w typowym familoku. Z okna mam widok na szyb kopalniany i wcale nie narzekam na brzydotę miejsca zamieszkania chociaż moja dzielca pojawiła się w tych filmikach wielokrotnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dział nieodpowiedni mimo wytłumaczenia, że śmieszne nie jest wcale tu się taki temat nie nadaje. Obejrzałam tylko pierwszy urywkami i nie wiem właściwie co pisać. Górny Śląsk co prawda nie jestem Krakowem, ale te budynki również mają swój urok. Nawet najpiękniejsze miasto da się przedstawić negatywnie ukazując niezbyt zachęcające zdjęcia. Przykre, że niektórzy tak widzą Śląsk. No cóż...
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
z gory mowie ze obejrzalam tylko po kawalku tych filmikow ale.. nie rozumiem jaki jest cel tego wątku?
w calej Polsce są ladne i brzydkie miejsca, wiadomo jak zrobi się filmik z taką muzyką i odpowiednio wyselekcjowanymi zdjęciami to wszystko mozna przedstawic jako najbrzydsze miejsce na ziemi ![]() wiem że Śląsk kojarzony jest z fabrykami i brudnym powietrzem ale nie przesadzajmy, są też ładne i nowoczesne miejsca! Sama jestem ze Śląska, więc wiem co mowię ![]() jeśli amsterdam018 jestes autorem tych filmikw i prosisz o opinię to wg mnie są jednostronne i opierające się na stereotypach Cytat:
![]() ja osobiście znam może 2 rodziny patologiczne wśród wszystkich moich znajomych... ehh nie wiem moze niektorym trudno w to uwierzyc ale tu jest na prawdę tak samo jak wszędzie ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale denerwuje mnie jeśli nowo poznana osoba generalizuje mnie z powodu miejsca zamieszkania. O zaczepkę często jest nietrudno w mojej dzielnicy ale nie znaczy, że każdy jest tu nie wiadomo jakim przestępcą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Najbiedniejsze miast na prawach powiatu w Polsce tym 9 z Śląska ( na 2004 ) 1. Świętochłowice Dochód na osobę - 1436 zł* 56 tys. mieszkańców 3640 działających firm 27 proc. bezrobocia Rafał Świerk, wiceprezydent miasta: Mamy wysokie bezrobocie, które jest efektem restrukturyzacji przemysłu węglowego. Samorządy mają bardzo ograniczone możliwości wpływania na rynek pracy, bo przecież to na nas spadł obowiązek naprawiania nieprzemyślanej redukcji zatrudnienia w przemyśle. 2. Żory Dochód na osobę - 1497 zł 63 tys. mieszkańców 4200 działających firm 25,2 proc. bezrobocia Waldemar Socha, prezydent miasta: Proszę zauważyć, że dotacje i subwencje dla wszystkich gmin są takie same, ale prócz nich najważniejszym źródłem naszego dochodu są podatki - od nieruchomości i nasz udział w podatku dochodowym. Żory zostały wybudowane jako sypialnia, z założenia ludzie mieli tutaj mieszkać, a pracować w miastach ościennych. I dziś właśnie tam zostawiają oni swoje pieniądze, bo u nas nie ma żadnych dużych zakładów. To niesprawiedliwy system, bo pieniądze zostają tam, gdzie są duże zakłady, a liczba mieszkańców miasta nie ma znaczenia. 3. Piekary Śląskie Dochód na osobę - 1561 zł 60 tys. mieszkańców 2731 działających firm 22,3 proc. bezrobocia Henryk Mrozek, skarbnik miasta: Jesteśmy gminą górniczą z wszystkimi tego konsekwencjami - zaległościami w opłatach eksploatacyjnych i podatkach od nieruchomości sięgającymi kilku lat wstecz i zlikwidowaną subwencją dla gmin górniczych. Dlatego dochód na mieszkańca jest tak niski, choć pocieszeniem może być fakt, że w ciągu roku spadliśmy w tym rankingu z pierwszego na trzecie miejsce. 4. Jastrzębie Zdrój Dochód na osobę - 1603 zł 96 tys. mieszkańców 4931 działających firm 18,7 proc. bezrobocia Marian Janecki, prezydent miasta: Restrukturyzacja zakładów produkcyjnych, m.in. likwidacja jednej z kopalń działającej na terenie miasta, zmniejszenie liczby zatrudnienia w zakładach górniczych, spowodowały zmniejszenie wpływów do kasy gminy z tytułu udziału w podatku dochodowym od osób fizycznych. W tym roku sytuacja ta uległa znaczącej poprawie. Wpływa na to dobra kondycja finansowa kopalń Jastrzębskiej Spółki Węglowej. 5. Sosnowiec Dochód na osobę - 1643 zł 229 tys. mieszkańców 27 tys. 513 działających firm 22 proc. bezrobocia ? 1 Kazimierz Górski, prezydent miasta: Sosnowiec jest dużym miastem na bardzo małej powierzchni. Dlatego dochody z podatku od nieruchomości, które są jedną z największych pozycji w budżecie w naszym przypadku są niskie. Poza tym zamknięto u nas prawie wszystkie przedsiębiorstwa państwowe, pozostała tylko część kopalni Kazimierz-Juliusz. To spowodowało, że wrosło bezrobocie i spadły wpływy z podatków - tego od osób fizycznych, jak i wpłacanych przez przedsiębiorstwa. 6. Częstochowa Dochód na osobę - 1691 zł 250 tys. mieszkańców 25 tys. działających firm 15,8 proc. bezrobocia Tadeusz Wrona, prezydent miasta: Nie jest zaskoczeniem, że wśród 10 miast na prawach powiatu o najniższych dochodach znalazło się aż dziewięć z województwa śląskiego. Naszym problemem jest przedłużająca sią restrukturyzacja Huty Częstochowa S.A. - dla porównania wskażę na Dąbrowę Górniczą, która po restrukturyzacji Huty Katowice wskoczyła do miast o najwyższych dochodach na mieszkańca. To świadczy o zależności pomiędzy rozwojem gospodarki, a rozwojem miast. 7. Siemianowice Śląskie Dochód na osobę - 1730 zł 75 tys. mieszkańców 5900 działających firm 30 proc. bezrobocia Jacek Guzy, wiceprezydent miasta: Dlaczego dochód na jednego mieszkańca jest tak niski? W ciągu ostatnich 10 lat straciliśmy 20 tys. miejsc pracy. To nie był efekt naszych decyzji, ale działań władz centralnych. Razem z dużymi zakładami przemysłowymi padły wszystkie firmy kooperujące, a Warszawa wyraźnie zapomniała o tym, że na Śląsku też żyją ludzie. 8. Chorzów Dochód na osobę - 1741 zł 117 tys. mieszkańców 9641 działających firm 23,9 proc. bezrobocia Marek Kopel, prezydent miasta: Przyczyny niskich dochodów są obiektywne - likwidowanego przemysłu nie zastąpiły firmy, więc dochody z podatków są niskie. Jest za duże bezrobocie, więc podatek od osób fizycznych też opłaca niewiele osób. A ci którzy pracują ze względu na niekorzystną koniunkturę zarabiają niewiele i koło się zamyka. Mam nadzieję, że będzie lepiej, bo w związku z nowymi inwestycjami za w przyszłym roku dochody miasta powinny wzrosnąć o milion złotych. 9. Mysłowice Dochód na osobę - 1785 zł 74 tys. mieszkańców 6854 działających firm 17,3 proc. bezrobocia Grzegorz Osyra, prezydent miasta: W naszym mieście brakuje dużych zakładów przemysłowych, z których każdy gmina ma przecież największe wpływy do budżetu. Największym pracodawcą jest kopalnia, a na drugim miejscu... Urząd Miasta wraz ze wszystkimi jednostkami podległymi, czyli szkołami, przedszkolami itd. Większość firm działających w mieście to małe podmioty gospodarcze, a skalę problemu obrazuje fakt, że co szósty mieszkaniec Mysłowic korzysta z pomocy socjalnej. To nie tylko nasz problem, ale większości śląskich miast. 10. Tarnobrzeg * Dane na podstawie rankingu zamieszczonego w 14. numerze czasopisma samorządowego "Wspólnota"". GDZIE ŻYJE SIE NAJMNIEJ BEZPIECZNIE + 2 załączniki (na 2006 ) Przestepczosc w miastach powy¿ej 100 tys. mieszkanców - Katowice 7063,7* - Chorzów 6733,3 - Legnica 6361,5 - Kalisz 6228,2 - Gdansk 6133,7 - Poznan 6109,2 - Wrocław 5983,4 - Kraków 5974,2 - Kielce 5926,6 - Gliwice 5733,5 - Opole 5649,8 - Włocławek 5626,9 - Warszawa 5353,2 - Bytom 5332,5 - Elblag 5328,1 - Zielona Góra 5193,2 - Tarnów 5187,3 - Gorzów Wielkopolski 5156,6 - Szczecin 5120,9 - Torun 5120,2 - Łódz 5116,4 - Sosnowiec 5051,7 - Bielsko-Biała 4969,1 - Lublin 4968,7 - Zabrze 4808,8 - Wałbrzych 4710,2 - Dabrowa Górnicza 4690,8 - Radom 4670,1 - Bydgoszcz 4515,1 - Rybnik 4500,7 - Gdynia 4328,1 prof. JERZY BUZEK : "Ta część, która w XIX wieku z głębokiej i zacofanej prowincji pruskiej awansowała do grona znaczących obszarów europejskich. " "A cały kraj niezależność energetyczną. Polska część Górnego Śląska stała się w II Rzeczypospolitej motorem – o czym także już zapomnieliśmy – dobrych rozwiązań legislacyjnych, zwłaszcza w zakresie prawa pracy i ubezpieczeń społecznych. "Istnieje powszechnie przekonanie, że Polska przedwrześniowa nie interesowała się Śląskiem i żył on własnym życiem na marginesie II RP. To mit bez pokrycia i raczej skutek niewiedzy historycznej. Przemysł i gospodarka Śląska zostały szybko włączone w ekonomikę i politykę państwa (o czym wyżej) i stały się silną bazą rozwoju Polski, zwłaszcza w latach 30" Prof. Genowefa Grabowska : "Pamiętam doskonale, a jeszcze lepiej pamiętają o tym sami mieszkańcy, że dzięki autonomii Śląsk należał do najbogatszych polskich prowincji. Większość wypracowanych pieniędzy pozostawała na miejscu. Budowano za nie przemysł, miasta, drogi, obiekty komunalne, finansowano kulturę. W okresie powojennym Centrala rozpoczęła nadmierną eksploatację tej ziemi. Nie da się ukryć – panuje niesłychana ignorancja dążeń Ślązaków do samostanowienia, lekceważenie raportów o stanie zagrożeń, począwszy od ekologii, na społecznych kończąc. Jeśli się to nie zmieni, Śląsk może stać się ogniskiem niepokoju, promieniującym na cały kraj. Trzeba nieustająco przypominać Warszawie, że nie ucieknie przed tym nabrzmiałym problemem. "Trudno sobie wyobrazić, jak wyglądałaby np. Warszawa, gdyby nie Śląsk. Bogaty uprzemysłowiony region stanowił duże wsparcie ekonomiczne dla całego kraju" "Czy Śląsk był doceniany? Na pewno nie w takim stopniu, w jakim tego oczekiwali tutejsi ludzie." Prof. Krystyna Heska-Kwaśniewicz : "Śląsk wniósł przemysł, górnictwo, niezwykły krajobraz, typ psychiczny człowieka twardego, o dużym poczuciu godności" "Przez ponad 50 lat kształtowano negatywny obraz dwudziestolecia, a działania administracyjne służyły i służą zacieraniu tożsamości Ślązaków" Prof. Ryszard Kaczmarek : " W latach 1922-1939 mamy dwie perspektywy odbioru Górnego Śląska jako części II RP – nazwijmy ją „warszawską” i „katowicką”. W tej pierwszej gest jaki polski Sejm Ustawodawczy wykonał w 1920 roku w stosunku do Górnego Śląska, godząc się na jego status autonomiczny, był uzasadniany względami „propagandy plebiscytowej”. Jednak od 1922 roku dążeniem Warszawy była już przede wszystkim jak najszybsza unifikacja województwa śląskiego z pozostałą częścią Rzeczypospolitej " KAZIMIERZ KUTZ : "Wniósł siebie, w pojęciu geograficznym, cywilizacyjnym i kulturowym. Wniósł swoje naturalne skarby i ich ogromny potencjał przetwarzalny. I pracowitych ludzi. W sumie swoją egzotykę. Jak mi się zdawało i do dziś tak mniemam, jest czymś nader odrębnym, skomplikowanym, i jakby ponad miarę dla Polski niepojętym. I, najogólniej mówiąc, niechcianym. Był bogaty w swoje nowoczesne walory, dlatego traktowano go utylitarnie i eksploatacyjnie, a ludzi drugorzędnie."
![]() |
![]() |
#7 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ja tylko mówię co widzę. nie powiedziałam, ze Śląsk jest cudowny, idealny i wymarzony;p chodziło mi o to że w każdym miejscu w Polsce są miejsca bogate i biedne i jeśli już ktoś robi filmik to niech pokaże jakis obszar z każdej strony a nie wybiórczo. I mówię ze swojego punktu widzenia: ja nie czuję się zawiedziona, oszukana, nie czuję najmniejszej nienawiści do Warszawy ani innego miejsca i nie spotykam się na codzień z patologią, a moi rodzice mają dobrą pracę i pieniędzy mi nigdy nie brakowało ![]() Ale zdaję sobię sprawę z tego, że są też miejsca biedne, niebezpieczne itd. itd. dlatego tak jak mówię: nie generalizujmy nie powiesz mi że nigdzie indziej oprócz Śląska nie ma bezrobocia, patologii itd..
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Zaniedbanie niektórych miejsc t nie jest wina wyłącznie osób rządzących. amsterdamo18 podaje wiadomości które rzeczywiście dużo tłumaczą - upadły kopalnie więc ludzie potracili pracę i część z nich nie umiała sobie poradzić na rynku pracy lub po prostu dla nich pracy już nie było. Wielu zatem popadło w rezygnację z dalszego szukania pracy. Stąd też małe dochody miasta. Miasto nie jest w stanie sfinansować odnowy tylu budynków. Nawet jeśli coś juz zostanie zasponsorowane, ludzie sami potrafią to zniszczyć. Prosty przykład z kamienicy w której często przebywam: zrobiono nowe rynny a na drugi dzień jakiś gówniarz wspinał się na nią, huśtał, aż w końcu całkowicie odpadła a woda scieka dalej po ścianach... Następna sytuacja: podpalenie latarni tuż pod domem.. no cóż.. dosyć widowiskowe... Wyrywanie kabli i sikanie przez pijaków na klatce tego budynku nalezą do pożądku dziennego.
Tu jest potrzebne coś więcej niż nakład pięniężny. Ludzie musieliby sami nauczyć się dbać o to, co dostali z dobrej woli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
szkoda tylko że amsterdam nie potrafi się wypowiedzieć, bo ja się czuję jakbym rozmawiała ze skopiowanymi cytatami...
a co do Twojej wypowiedzi to jak najbardziej zgadzam się z ostatnim zdaniem. a moje zdanie na temat pozostałej części wypowiedzi przedstawilam powyzej ![]()
![]() |
#10 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na Śląsku jest niesamowity klimat który nie pozwala stad odejsc (Kto tu był ten wie ) choc czasami jest cieżko (jak wszędzie). Śląsk ma dwie twarze oto druga ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
no
![]() ![]() ![]()
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
ten kto zrobił ten filmik to itiota totalny bo śmieszne to nie jest że polska doprowadziła śląsk do takiego stanu i nie ma pieniążków na zrobienie tego wszystkiego poniemieckiego, gdyby nie te poniemieckie miasta to same slomianki by były hah tak jak w łodzi np
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:54.