Oberschlesien ( Górny Śląsk ) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zabawa > Uśmiechnij się

Notka

Uśmiechnij się Uśmiechnij się to miejsce dla wszystkich, którzy chcą poprawić sobie nastrój. Tutaj obejrzysz śmieszne zdjęcia i komiksy. Możesz podzielić się swoim zdjęciem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-24, 19:14   #1
amsterdam018
Raczkowanie

GG do amsterdam018

Oberschlesien ( Górny Śląsk )

WKLEJIŁEM TO TU ALE TO WCALE NIE JEST SMIESZNE

Filmiki opisujące obecny (Górny Śląsk)

Górny Śląsk

http://pl.youtube.com/watch?v=f5JhLTnHDuk

i

http://pl.youtube.com/watch?v=MgENgHJdmD8

Zabrze (Hindenburg)

http://pl.youtube.com/watch?v=1rVFE1lH43o

Bytom-Bobrek ( Beuthen Oberschlesien )

http://pl.youtube.com/watch?v=V7xkIPPNpZ4

Mile widziane komentarze
Stary 2008-10-25, 17:17   #2
Behemoth666
Rozeznanie

Dot.: Oberschlesien ( Górny Śląsk )

Architektura śląska jest dosyć specyficzna w porównaniu z resztą Polski. Nie zapominajmy, że familoki były budowane jako domy dla robotników, dlatego pojawiają się masowo skupione w dzielnicach, identyczne jeden obok drugiego w 'niemieckim' porządku.
Jak dla kogo, ale dla mnie stare budownictwo jest niesamowite, ma swój klimat. Szkoda, że na filmikach obraz śląska ukazany jest w tak smutnej konwencji jak przyrównywanie z Bronxem... Fakt faktem - wesoło tu nie jest, dzielnice są niebezpieczne, w dużej mierze zasiedlone przez rodziny patologiczne. Do tego ubolewam na zaniedbaniem tej wspaniałej, śląskiej architektury. W życiu nie chciałabym mieszkać w bloku, choć nie mieszkam też w typowym familoku. Z okna mam widok na szyb kopalniany i wcale nie narzekam na brzydotę miejsca zamieszkania chociaż moja dzielca pojawiła się w tych filmikach wielokrotnie.
Behemoth666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-25, 18:56   #3
biip
Raczkowanie

Dział nieodpowiedni mimo wytłumaczenia, że śmieszne nie jest wcale tu się taki temat nie nadaje. Obejrzałam tylko pierwszy urywkami i nie wiem właściwie co pisać. Górny Śląsk co prawda nie jestem Krakowem, ale te budynki również mają swój urok. Nawet najpiękniejsze miasto da się przedstawić negatywnie ukazując niezbyt zachęcające zdjęcia. Przykre, że niektórzy tak widzą Śląsk. No cóż...
matematyka pr
chemia pr
niemiecki pr
biip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-25, 21:50   #4
mary_alice_young
Wtajemniczenie

z gory mowie ze obejrzalam tylko po kawalku tych filmikow ale.. nie rozumiem jaki jest cel tego wątku?
w calej Polsce są ladne i brzydkie miejsca, wiadomo jak zrobi się filmik z taką muzyką i odpowiednio wyselekcjowanymi zdjęciami to wszystko mozna przedstawic jako najbrzydsze miejsce na ziemi
wiem że Śląsk kojarzony jest z fabrykami i brudnym powietrzem ale nie przesadzajmy, są też ładne i nowoczesne miejsca! Sama jestem ze Śląska, więc wiem co mowię

jeśli amsterdam018 jestes autorem tych filmikw i prosisz o opinię to wg mnie są jednostronne i opierające się na stereotypach

Cytat:
Napisane przez Behemoth666 Pokaż wiadomość
Fakt faktem - wesoło tu nie jest, dzielnice są niebezpieczne, w dużej mierze zasiedlone przez rodziny patologiczne.

ja osobiście znam może 2 rodziny patologiczne wśród wszystkich moich znajomych...

ehh nie wiem moze niektorym trudno w to uwierzyc ale tu jest na prawdę tak samo jak wszędzie
Stary 2008-10-26, 11:55   #5
Behemoth666
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mary_alice_young

ja osobiście znam może 2 rodziny patologiczne wśród wszystkich moich znajomych...
To zależy gdzie mieszkasz. Ja akurat znam dużo w tym naprawdę skrajne przypadki.

Ale denerwuje mnie jeśli nowo poznana osoba generalizuje mnie z powodu miejsca zamieszkania. O zaczepkę często jest nietrudno w mojej dzielnicy ale nie znaczy, że każdy jest tu nie wiadomo jakim przestępcą.
Stary 2008-10-26, 15:40   #6
amsterdam018
Raczkowanie

GG do amsterdam018

Cytat:
Napisane przez mary_alice_young Pokaż wiadomość
z gory mowie ze obejrzalam tylko po kawalku tych filmikow ale.. Nie rozumiem jaki jest cel tego wątku?
W calej polsce są ladne i brzydkie miejsca, wiadomo jak zrobi się filmik z taką muzyką i odpowiednio wyselekcjowanymi zdjęciami to wszystko mozna przedstawic jako najbrzydsze miejsce na ziemi
To że nie które miejsca na Śląsku wygląda tak jak wyglądają są wina ludzi rządzących polska niektóre miejsca pokazują ze tu się zatrzymał czas i wyglądają jakby z filmów o końcu świata . Śląsk był potrzebny Polsce aby szybko odbudować stolice . Obecni politycy boja się podjąć rozmów o Śląsku dotyczące autonomii/niepodległości bo wiedza ze każda błędna wypowiedz może być w przyszłości iskra do wojny domowej . Śląsk czuje się okradziony i zapomniany przez stolice jest duża nienawiść osób z warszawy . Odnoście patologii to wina bezmyślności władz który firmami nie zatopiły likwidacji przemysłu i z normalnych rodziny z czasem stały się patologiczne np Bytom dzielnica Borek (kiedyś najbogatsza dzielnica Bytomia) gdzie większe 3/4 zatrudnieni byli w kopalniach i hutach dziś jedna z najbardziej niebezpieczne miejsce na Śląsku .

Najbiedniejsze miast na prawach powiatu w Polsce tym 9 z Śląska ( na 2004 )

1. Świętochłowice
Dochód na osobę - 1436 zł*
56 tys. mieszkańców
3640 działających firm
27 proc. bezrobocia
Rafał Świerk, wiceprezydent miasta:
Mamy wysokie bezrobocie, które jest efektem restrukturyzacji przemysłu węglowego. Samorządy mają bardzo ograniczone możliwości wpływania na rynek pracy, bo przecież to na nas spadł obowiązek naprawiania nieprzemyślanej redukcji zatrudnienia w przemyśle.

2. Żory
Dochód na osobę - 1497 zł
63 tys. mieszkańców
4200 działających firm
25,2 proc. bezrobocia
Waldemar Socha, prezydent miasta:
Proszę zauważyć, że dotacje i subwencje dla wszystkich gmin są takie same, ale prócz nich najważniejszym źródłem naszego dochodu są podatki - od nieruchomości i nasz udział w podatku dochodowym. Żory zostały wybudowane jako sypialnia, z założenia ludzie mieli tutaj mieszkać, a pracować w miastach ościennych. I dziś właśnie tam zostawiają oni swoje pieniądze, bo u nas nie ma żadnych dużych zakładów. To niesprawiedliwy system, bo pieniądze zostają tam, gdzie są duże zakłady, a liczba mieszkańców miasta nie ma znaczenia.

3. Piekary Śląskie
Dochód na osobę - 1561 zł
60 tys. mieszkańców
2731 działających firm
22,3 proc. bezrobocia
Henryk Mrozek, skarbnik miasta:
Jesteśmy gminą górniczą z wszystkimi tego konsekwencjami - zaległościami w opłatach eksploatacyjnych i podatkach od nieruchomości sięgającymi kilku lat wstecz i zlikwidowaną subwencją dla gmin górniczych. Dlatego dochód na mieszkańca jest tak niski, choć pocieszeniem może być fakt, że w ciągu roku spadliśmy w tym rankingu z pierwszego na trzecie miejsce.

4. Jastrzębie Zdrój
Dochód na osobę - 1603 zł
96 tys. mieszkańców
4931 działających firm
18,7 proc. bezrobocia
Marian Janecki, prezydent miasta:
Restrukturyzacja zakładów produkcyjnych, m.in. likwidacja jednej z kopalń działającej na terenie miasta, zmniejszenie liczby zatrudnienia w zakładach górniczych, spowodowały zmniejszenie wpływów do kasy gminy z tytułu udziału w podatku dochodowym od osób fizycznych. W tym roku sytuacja ta uległa znaczącej poprawie. Wpływa na to dobra kondycja finansowa kopalń Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

5. Sosnowiec
Dochód na osobę - 1643 zł
229 tys. mieszkańców
27 tys. 513 działających firm
22 proc. bezrobocia ? 1
Kazimierz Górski, prezydent miasta:
Sosnowiec jest dużym miastem na bardzo małej powierzchni. Dlatego dochody z podatku od nieruchomości, które są jedną z największych pozycji w budżecie w naszym przypadku są niskie. Poza tym zamknięto u nas prawie wszystkie przedsiębiorstwa państwowe, pozostała tylko część kopalni Kazimierz-Juliusz. To spowodowało, że wrosło bezrobocie i spadły wpływy z podatków - tego od osób fizycznych, jak i wpłacanych przez przedsiębiorstwa.

6. Częstochowa
Dochód na osobę - 1691 zł
250 tys. mieszkańców
25 tys. działających firm
15,8 proc. bezrobocia
Tadeusz Wrona, prezydent miasta:
Nie jest zaskoczeniem, że wśród 10 miast na prawach powiatu o najniższych dochodach znalazło się aż dziewięć z województwa śląskiego. Naszym problemem jest przedłużająca sią restrukturyzacja Huty Częstochowa S.A. - dla porównania wskażę na Dąbrowę Górniczą, która po restrukturyzacji Huty Katowice wskoczyła do miast o najwyższych dochodach na mieszkańca. To świadczy o zależności pomiędzy rozwojem gospodarki, a rozwojem miast.

7. Siemianowice Śląskie
Dochód na osobę - 1730 zł
75 tys. mieszkańców
5900 działających firm
30 proc. bezrobocia
Jacek Guzy, wiceprezydent miasta:
Dlaczego dochód na jednego mieszkańca jest tak niski? W ciągu ostatnich 10 lat straciliśmy 20 tys. miejsc pracy. To nie był efekt naszych decyzji, ale działań władz centralnych. Razem z dużymi zakładami przemysłowymi padły wszystkie firmy kooperujące, a Warszawa wyraźnie zapomniała o tym, że na Śląsku też żyją ludzie.

8. Chorzów
Dochód na osobę - 1741 zł
117 tys. mieszkańców
9641 działających firm
23,9 proc. bezrobocia
Marek Kopel, prezydent miasta:
Przyczyny niskich dochodów są obiektywne - likwidowanego przemysłu nie zastąpiły firmy, więc dochody z podatków są niskie. Jest za duże bezrobocie, więc podatek od osób fizycznych też opłaca niewiele osób. A ci którzy pracują ze względu na niekorzystną koniunkturę zarabiają niewiele i koło się zamyka. Mam nadzieję, że będzie lepiej, bo w związku z nowymi inwestycjami za w przyszłym roku dochody miasta powinny wzrosnąć o milion złotych.

9. Mysłowice
Dochód na osobę - 1785 zł 74 tys. mieszkańców
6854 działających firm
17,3 proc. bezrobocia
Grzegorz Osyra, prezydent miasta:
W naszym mieście brakuje dużych zakładów przemysłowych, z których każdy gmina ma przecież największe wpływy do budżetu. Największym pracodawcą jest kopalnia, a na drugim miejscu... Urząd Miasta wraz ze wszystkimi jednostkami podległymi, czyli szkołami, przedszkolami itd. Większość firm działających w mieście to małe podmioty gospodarcze, a skalę problemu obrazuje fakt, że co szósty mieszkaniec Mysłowic korzysta z pomocy socjalnej. To nie tylko nasz problem, ale większości śląskich miast.

10. Tarnobrzeg
* Dane na podstawie rankingu zamieszczonego w 14. numerze czasopisma samorządowego "Wspólnota"".

GDZIE ŻYJE SIE NAJMNIEJ BEZPIECZNIE + 2 załączniki (na 2006 )
Przestepczosc w miastach powy¿ej 100 tys. mieszkanców
- Katowice 7063,7*
- Chorzów 6733,3

- Legnica 6361,5
- Kalisz 6228,2
- Gdansk 6133,7
- Poznan 6109,2
- Wrocław 5983,4
- Kraków 5974,2
- Kielce 5926,6
- Gliwice 5733,5
- Opole 5649,8
- Włocławek 5626,9
- Warszawa 5353,2
- Bytom 5332,5
- Elblag 5328,1
- Zielona Góra 5193,2
- Tarnów 5187,3
- Gorzów Wielkopolski 5156,6
- Szczecin 5120,9
- Torun 5120,2
- Łódz 5116,4
- Sosnowiec 5051,7
- Bielsko-Biała 4969,1
- Lublin 4968,7
- Zabrze 4808,8
- Wałbrzych 4710,2
- Dabrowa Górnicza 4690,8
- Radom 4670,1
- Bydgoszcz 4515,1
- Rybnik 4500,7
- Gdynia 4328,1

prof. JERZY BUZEK :

"
Ta część, która w XIX wieku z głębokiej i zacofanej prowincji pruskiej awansowała do grona znaczących obszarów europejskich. "

"
A cały kraj niezależność energetyczną. Polska część Górnego Śląska stała się w II Rzeczypospolitej motorem – o czym także już zapomnieliśmy – dobrych rozwiązań legislacyjnych, zwłaszcza w zakresie prawa pracy i ubezpieczeń społecznych.

"
Istnieje powszechnie przekonanie, że Polska przedwrześniowa nie interesowała się Śląskiem i żył on własnym życiem na marginesie II RP. To mit bez pokrycia i raczej skutek niewiedzy historycznej. Przemysł i gospodarka Śląska zostały szybko włączone w ekonomikę i politykę państwa (o czym wyżej) i stały się silną bazą rozwoju Polski, zwłaszcza w latach 30"

Prof. Genowefa Grabowska :

"
Pamiętam doskonale, a jeszcze lepiej pamiętają o tym sami mieszkańcy, że dzięki autonomii Śląsk należał do najbogatszych polskich prowincji. Większość wypracowanych pieniędzy pozostawała na miejscu. Budowano za nie przemysł, miasta, drogi, obiekty komunalne, finansowano kulturę. W okresie powojennym Centrala rozpoczęła nadmierną eksploatację tej ziemi. Nie da się ukryć – panuje niesłychana ignorancja dążeń Ślązaków do samostanowienia, lekceważenie raportów o stanie zagrożeń, począwszy od ekologii, na społecznych kończąc. Jeśli się to nie zmieni, Śląsk może stać się ogniskiem niepokoju, promieniującym na cały kraj. Trzeba nieustająco przypominać Warszawie, że nie ucieknie przed tym nabrzmiałym problemem.

"
Trudno sobie wyobrazić, jak wyglądałaby np. Warszawa, gdyby nie Śląsk. Bogaty uprzemysłowiony region stanowił duże wsparcie ekonomiczne dla całego kraju"

"
Czy Śląsk był doceniany? Na pewno nie w takim stopniu, w jakim tego oczekiwali tutejsi ludzie."

Prof. Krystyna Heska-Kwaśniewicz :

"Śląsk wniósł przemysł, górnictwo, niezwykły krajobraz, typ psychiczny człowieka twardego, o dużym poczuciu godności"

"P
rzez ponad 50 lat kształtowano negatywny obraz dwudziestolecia, a działania administracyjne służyły i służą zacieraniu tożsamości Ślązaków"

Prof. Ryszard Kaczmarek :

" W latach 1922-1939 mamy dwie perspektywy odbioru Górnego Śląska jako części II RP – nazwijmy ją „warszawską” i „katowicką”. W tej pierwszej gest jaki polski Sejm Ustawodawczy wykonał w 1920 roku w stosunku do Górnego Śląska, godząc się na jego status autonomiczny, był uzasadniany
względami „propagandy plebiscytowej”. Jednak od 1922 roku dążeniem Warszawy była już przede wszystkim jak najszybsza unifikacja województwa śląskiego z pozostałą częścią Rzeczypospolitej "

KAZIMIERZ KUTZ :

"Wniósł siebie, w pojęciu geograficznym, cywilizacyjnym i kulturowym. Wniósł swoje naturalne skarby i ich ogromny potencjał przetwarzalny. I pracowitych ludzi. W sumie swoją egzotykę. Jak mi się zdawało i do dziś tak mniemam, jest czymś nader odrębnym, skomplikowanym, i jakby ponad miarę dla Polski niepojętym. I, najogólniej mówiąc, niechcianym. Był bogaty w swoje nowoczesne walory, dlatego traktowano go utylitarnie i eksploatacyjnie, a ludzi drugorzędnie."

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg STOLICE ZBRODNI.jpg (139,9 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SZ2.jpg (98,3 KB, 2 załadowań)
Stary 2008-10-27, 19:48   #7
mary_alice_young
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Behemoth666 Pokaż wiadomość
To zależy gdzie mieszkasz. Ja akurat znam dużo w tym naprawdę skrajne przypadki.
no tak, to na pewno zalezy od miejsca zamieszkania, chodziło mi tylko o to ze nie wszędzie tak jest, nie generalizujmy.

Cytat:
Napisane przez amsterdam018 Pokaż wiadomość
To że nie które miejsca na Śląsku wygląda tak jak wyglądają są wina ludzi rządzących polska niektóre miejsca pokazują ze tu się zatrzymał czas i wyglądają jakby z filmów o końcu świata
itd.. .
amsterdam ale po co Ty mi przedstawiasz tu te wszystkie dane?

ja tylko mówię co widzę. nie powiedziałam, ze Śląsk jest cudowny, idealny i wymarzony;p chodziło mi o to że w każdym miejscu w Polsce są miejsca bogate i biedne i jeśli już ktoś robi filmik to niech pokaże jakis obszar z każdej strony a nie wybiórczo.

I mówię ze swojego punktu widzenia:
ja nie czuję się zawiedziona, oszukana, nie czuję najmniejszej nienawiści do Warszawy ani innego miejsca i nie spotykam się na codzień z patologią, a moi rodzice mają dobrą pracę i pieniędzy mi nigdy nie brakowało

Ale zdaję sobię sprawę z tego, że są też miejsca biedne, niebezpieczne itd. itd.
dlatego tak jak mówię: nie generalizujmy

nie powiesz mi że nigdzie indziej oprócz Śląska nie ma bezrobocia, patologii itd..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-28, 15:35   #8
Behemoth666
Rozeznanie

Zaniedbanie niektórych miejsc t nie jest wina wyłącznie osób rządzących. amsterdamo18 podaje wiadomości które rzeczywiście dużo tłumaczą - upadły kopalnie więc ludzie potracili pracę i część z nich nie umiała sobie poradzić na rynku pracy lub po prostu dla nich pracy już nie było. Wielu zatem popadło w rezygnację z dalszego szukania pracy. Stąd też małe dochody miasta. Miasto nie jest w stanie sfinansować odnowy tylu budynków. Nawet jeśli coś juz zostanie zasponsorowane, ludzie sami potrafią to zniszczyć. Prosty przykład z kamienicy w której często przebywam: zrobiono nowe rynny a na drugi dzień jakiś gówniarz wspinał się na nią, huśtał, aż w końcu całkowicie odpadła a woda scieka dalej po ścianach... Następna sytuacja: podpalenie latarni tuż pod domem.. no cóż.. dosyć widowiskowe... Wyrywanie kabli i sikanie przez pijaków na klatce tego budynku nalezą do pożądku dziennego.
Tu jest potrzebne coś więcej niż nakład pięniężny. Ludzie musieliby sami nauczyć się dbać o to, co dostali z dobrej woli.
Stary 2008-10-28, 17:17   #9
mary_alice_young
Wtajemniczenie

szkoda tylko że amsterdam nie potrafi się wypowiedzieć, bo ja się czuję jakbym rozmawiała ze skopiowanymi cytatami...

a co do Twojej wypowiedzi to jak najbardziej zgadzam się z ostatnim zdaniem.
a moje zdanie na temat pozostałej części wypowiedzi przedstawilam powyzej
Stary 2008-10-28, 20:10   #10
amsterdam018
Raczkowanie

GG do amsterdam018

Cytat:
nie spotykam się na codzień z patologią, a moi rodzice mają dobrą pracę i pieniędzy mi nigdy nie brakowało
Są bezpieczne miejsca ja mam 15 min do najbardziej niebezpiecznego blokowiska (paradoksarnie stworzylo je miasto ) w moim miescie ogolnie to 24H/dobe pija tam tanie wina i bija ludzi za 40gr !!!
Cytat:
Ale zdaję sobię sprawę z tego, że są też miejsca biedne, niebezpieczne itd. itd.
dlatego tak jak mówię: nie generalizujmy
A tak ogolnie to nawet w najbardziej bezpiecznym miejscu moze dostac . Dużo ilość pobić jest związana z klubami piłkarskimi (Choc i tak daleko tu do krakowa tzw."Miasta Noży" )

Na Śląsku jest niesamowity klimat który nie pozwala stad odejsc (Kto tu był ten wie ) choc czasami jest cieżko (jak wszędzie).

Śląsk ma dwie twarze oto druga
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4265.jpg (70,5 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4818.jpg (68,8 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4900.jpg (49,2 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4970.jpg (110,2 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_5882.jpg (52,5 KB, 6 załadowań)
Stary 2008-10-28, 23:21   #11
mary_alice_young
Wtajemniczenie

no to sie dogadalismy ogolnie zgadzam się z tym co napisales, ja mam u siebie w miarę bezpiecznie, Ty mówisz ze u Ciebie nie, czyli jest zróżnicowanie, jak WSZĘDZIE. i o to mi caly czas chodzi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-10, 19:51   #12
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

ten kto zrobił ten filmik to itiota totalny bo śmieszne to nie jest że polska doprowadziła śląsk do takiego stanu i nie ma pieniążków na zrobienie tego wszystkiego poniemieckiego, gdyby nie te poniemieckie miasta to same slomianki by były hah tak jak w łodzi np
evak1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Uśmiechnij się

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości