masaż brzucha - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Masaż

Notka

Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-04-03, 21:27   #1
AnnaW
Raczkowanie

masaż brzucha

Mam pytanie dotyczące masażu brzucha. Po ciąży wróciłam do swojej wagi, ale mam problem z rozciągniętą skórą na brzuchu. Ćwiczę, stosuje kremy ujedrniające, jest o wiele lepiej ale ciągle tej skóry jest za dużo. Chciałabym zastosować masaż aby wspomóc ćwiczenia. Jak masować właściwie brzuch? W zasadzie przy nakładaniu kremu robie to, ale może niewłaściwie? Czy stosując masaż brzucha w domu moge spodziewać się jakichś efektów?
AnnaW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-05, 22:14   #2
Piotr
Rozeznanie

Re: masaż brzucha

Pytanie podobnej jak poprzednie, taki masaż w domu bedzie uzupełnieniem, zastępczym masażem ale niech tak bedzie.
Masaż po porodzie stosujemy w kilku głównych celach, tj. zmiękczanie blizn (cesarskie cięcie), zmniejszenie rozstepów, stymulacja wydzielania mleka, a w póżniejszym okresie w celach estetycznych modelowanie sylwetki i wspomaganie odchudzania.

Masaż brzucha jeżeli nie było komplikacji rozpoczynamy od 3-4 tygodnia po porodzie. Ale duże znaczenie ma masaż także w dalszych miesiącach, szczególnie po zakończeniu okresu karmienia.

Masaż brzucha a własciwie powłok brzusznych wykonujemy w dwóch fazach: w ułożenieu na boku i na plecach. Głównie wykorzystuje się dużo głaskań wykonywanych bardzo płynnie, rozcierań oraz ugniatań z fałdem. W pozycji na boku rozluźniamy okolice lędzwiową, górna część bioder oraz mięśnie skosne brzucha.

W pozycji na plecach pracujemy z technikami głaskań, rozcierań i ugniatań z fałdem, w pasmach, od tzw. lini pachowej (l.p. czyli od talerza miednicy tam gdzie jest przedni górny kolec biodrowy w kierunku pachy) w pasmach do lini białej (l.b. czyli od spojenia łonowego przez pepek do mostka). Następnie od pępka do mostka i od pepka w kierunku spojenia łonowego.

Mówiąc prosciej masujemy z boków w kilku pasmach do pępka a drugie linie to od pepka w górę a potem od pepka w dół. Najpierw głaskania, potem rozcierania miejsce obok miejsca, oraz ugniatania wykonywane z przepychaniem fałdu uchwyconego pomiedzy kciuki i pozostałe palce.

Masaż wymaga dużej regularności, precyzji i konsekwencji a nie siły i temperamentu. Na początku i na końcu masażu można zastosować kilka okrężnych ruchów głaskania.

Uwaga w przypadku wystepowania obstrukcji masaż powinien byc wykonywany na powłokach, nie naciskając jelita.

W przypadku obstrukcji wiotkiej mozna zastosować masaż specjalny pobudzajacy jelita. Natomiast w przypadku obstrukcji spastycznej techniki klasyczne są względnym przeciwwskazaniem do masażu.

Życze powodzenia i cierpliwości.
Piotr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-26, 01:58   #3
gosia30
Przyczajenie

Re: masaż brzucha

gosia30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 14:00   #4
mousefish
BAN stały

Dot.: masaż brzucha

Witam. Wiem że temat był poruszany... uuuuu lata temu. Ale sama mam pytanie apropo masażu brzucha. Właśnie minęło 6 miesięcy od urodzenia przeze mnie cudownego maleństwa i 35 kg do przodu (genetyka) dieta niskokaloryczna itp. Od tygodnia przyjmuję meridię, ponieważ pomino diet waga ani drgnęła... owszem, może i drgnęła - ale do góry. I mam takie pytanko. Właśnie zakupiłam przyżąd do masażu - takie wielkie urządzenie z pasami... Problem z brzuchem mam największy. Czy takie urządzonko pomoże mi pozbyć się zwisającej skóry, ujędrnić ją troszką i zmniejszyć tkankę tłuszczową??? Jeśli tak, to po mniej więcej jakim czasie (statystycznie) zauważalne są efekty? Pozdrawiam serdecznie
mousefish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Masaż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości