|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
masaż brzucha
Mam pytanie dotyczące masażu brzucha. Po ciąży wróciłam do swojej wagi, ale mam problem z rozciągniętą skórą na brzuchu. Ćwiczę, stosuje kremy ujedrniające, jest o wiele lepiej ale ciągle tej skóry jest za dużo. Chciałabym zastosować masaż aby wspomóc ćwiczenia. Jak masować właściwie brzuch? W zasadzie przy nakładaniu kremu robie to, ale może niewłaściwie? Czy stosując masaż brzucha w domu moge spodziewać się jakichś efektów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: masaż brzucha
Pytanie podobnej jak poprzednie, taki masaż w domu bedzie uzupełnieniem, zastępczym masażem ale niech tak bedzie.
Masaż po porodzie stosujemy w kilku głównych celach, tj. zmiękczanie blizn (cesarskie cięcie), zmniejszenie rozstepów, stymulacja wydzielania mleka, a w póżniejszym okresie w celach estetycznych modelowanie sylwetki i wspomaganie odchudzania. Masaż brzucha jeżeli nie było komplikacji rozpoczynamy od 3-4 tygodnia po porodzie. Ale duże znaczenie ma masaż także w dalszych miesiącach, szczególnie po zakończeniu okresu karmienia. Masaż brzucha a własciwie powłok brzusznych wykonujemy w dwóch fazach: w ułożenieu na boku i na plecach. Głównie wykorzystuje się dużo głaskań wykonywanych bardzo płynnie, rozcierań oraz ugniatań z fałdem. W pozycji na boku rozluźniamy okolice lędzwiową, górna część bioder oraz mięśnie skosne brzucha. W pozycji na plecach pracujemy z technikami głaskań, rozcierań i ugniatań z fałdem, w pasmach, od tzw. lini pachowej (l.p. czyli od talerza miednicy tam gdzie jest przedni górny kolec biodrowy w kierunku pachy) w pasmach do lini białej (l.b. czyli od spojenia łonowego przez pepek do mostka). Następnie od pępka do mostka i od pepka w kierunku spojenia łonowego. Mówiąc prosciej masujemy z boków w kilku pasmach do pępka a drugie linie to od pepka w górę a potem od pepka w dół. Najpierw głaskania, potem rozcierania miejsce obok miejsca, oraz ugniatania wykonywane z przepychaniem fałdu uchwyconego pomiedzy kciuki i pozostałe palce. Masaż wymaga dużej regularności, precyzji i konsekwencji a nie siły i temperamentu. Na początku i na końcu masażu można zastosować kilka okrężnych ruchów głaskania. Uwaga w przypadku wystepowania obstrukcji masaż powinien byc wykonywany na powłokach, nie naciskając jelita. W przypadku obstrukcji wiotkiej mozna zastosować masaż specjalny pobudzajacy jelita. Natomiast w przypadku obstrukcji spastycznej techniki klasyczne są względnym przeciwwskazaniem do masażu. Życze powodzenia i cierpliwości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Re: masaż brzucha
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Dot.: masaż brzucha
Witam. Wiem że temat był poruszany... uuuuu lata temu. Ale sama mam pytanie apropo masażu brzucha. Właśnie minęło 6 miesięcy od urodzenia przeze mnie cudownego maleństwa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.