![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Młotkowanie srebra - co i jak?
Szukałam i nie znalazłam takiego tematu, jeśli był możecie mnie zlinczować
![]() ![]() Jak zrobić ogniwka z młotkowanego srebra, jak i czym je młotkować? Tzn. jakim młotkiem itp. Nadaje sie do tego drut posrebrzany? Czekam na wypowiedzi ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Młotkowanie srebra - co i jak?
Haaalo? ;>
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
mayla - cierpliwości
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Teraz pozostaje nam razem czekać na odpowiedzi ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
ogniwka to ja bym najpierw zrobiła, a potem je młotkowała, nie wiem czy da się najpierw młotkować a potem robić z tego jakieś formy - nie próbowałam.
można młotkować drut posrebrzany ![]() ![]() na początku zrobiłam jedne kolczyki klepańce, więcej nie, może jakieś bardziej doświadczone biżuteryjki się odezwą ![]() Edytowane przez 135nudziara Czas edycji: 2008-03-01 o 10:31 Powód: literówka :D |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Mayla, drut posrebrzany sie nadaje, najpierw musisz uformować co chcesz i dopiero wtedy go tłuku, tłuku
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
bierzesz młotek, najlepiej jak najnowszy - młotki z 20letniem stażem miewają wżery na powierzchni.. młotkującej
![]() bierzesz kowadełko albo inny trawdy cos, w którego możesz tłuc młotkiem bez ofiar w sprzęcie. bierzesz drucik. młotkujesz ![]() posrebrzany sie nadaje. chociaz przy zbyt entuzjastycznym młotkowaniu może mu odprysnąć kawałek sreberka z powierzchni. i łatwo stłuc go na naleśnik. srebrny po pierwsze nie odpryskuje, po drugie łatwiej doprowadzić go do stanu przednaleśnikowego, w którym zostaje i ladnie wygląda. im gładsze powierzchnie z którymi z dwóch stron styka się drut [kowadło i mlotek, bądź narzędzia zastępcze], tym równiejszą powierzchnię bedziesz miala po młotkowaniu. i pamiętaj, że zmłotkowany drut lekko się wydłuża. chyba wsio, nie?
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a to jestem całkeim zielona, bo nawet nie słyszałam nigdy o czymś takim..
Po co się młotkuje ? Co to daje ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Spłaszcza drut. poszukaj w wątkach z pracami biżuteryjek, niektóre młotkują - nie pamiętam, które
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ślicznie mlotkują Caffi i Tońka, jak ktoś niekumaty w tamcie, to moze sobie obejrzeć.
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Reakcja niezbyt grzeczna,tym bardziej ,ze kumaci też nie o wszystkim wiedzą.Jesteś pewna ,ze nie mam racji, Darkling?Dowcip polega na tym ,ze moja wypowiedź nie wyklucza Twojej>Mimo to pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Taaga - nie przesadzasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
taaga ale Darking w drugiej części postu nie piła do Ciebie tylko do niekumatych - czyli tych, którzy nie wiedzą co biega. Widzę, ze szykuje sę kolejny wątek o biciu piany, jadzie itp
![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Taago byłabym wdzięczna Darling, ze tak dużo napisała, oraz podała ci osoby, które dobrze młotkują. Najlepiej (moim zdaniem) robi to Tońka i Caffi, ale teraz sie już powtarzam
![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() owszem, jestem pewna. wystarczy lekko ruszyc mózgiem, żeby dojść do wniosku, że jubilerskiego hartowania połaczonego z "młotkowaniem" drutu [które wtedy robi maszyna] nie robi sie w domu, bo robil to porducent drutu. no, ale najlepiej zostawić pole jasnie ościeconym [co, notabene zwykle idzie w parze z 'jaśnie obrażonym']
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Nie zamierzam dać sie sprowokować,dlatego daruje sobie ripostę.Podtrzymuję,że sposób wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia.Bez względu na to kto i do kogo się tak zwraca.Frustracje można wyładować inaczej ,może realizując pasję biżuteryjną?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
alez ja nie jestem zfrustrowana. prosze, następna gotowa dokonac wnikliwej psychoanalizy mej skromnej osoby.
mnie podejście takich jak ty niezmiernie bawi. i tyle. w temacie młotkowania się wypowiedziałam. w dalszych juz nie ma sensu ![]()
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Nie zamierzam.Młodymi -gniewnymi zajmuję się na co dzień,za pieniądze.Skoro "następna"to znaczy że recydywa?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny zauważcie, ze to wątek o młotowaniu srebra, a nie wymianie zdań na inny temat.
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Pax!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wtrącę się w tę wymianę "szczero złotych" myśli ( ogólnych, nie tylko tych "wymłotkowanych" ) ![]() "pastwienie się i rozmiękczanie przez wyginanie" już jest początkiem utwardzania tak naprawdę. To jeśli chodzi o porawne wnioskowanie. Młotkowanie rzeczywiście utwardza. I nadaje inną fakturę. A teraz co do wypowiedzi Dark która tu kogoś zirytowała ![]() Nie zauważyłem w niej nic irytującego. Ktoś tu jest przewrażliwiony i z góry nastawiony na szczypanki? Proszę o spokój bo będą klapsy na gołą pupcie ![]() Edytowane przez aramis_26 Czas edycji: 2008-03-01 o 17:41 Powód: literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie zauważyłam w niej NIC prowokującego. Przestańcie już! Jak coś wam nie pasuje to proszę,załatwiajcie to na pw bądź gadu.
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
np Ty ?
![]() ![]() p.s ja też nie zauwazylam w wypowiedzi Dark nic złego... ale teraz to juz bedzie, ze wazelina, bo popieram kilka osob wypowiadajacych sie wczesniej ;]
It's amazing with the blink of an eye you finally see the light It's amazing when the moment arrives that you know you'll be alright It's amazing and I'm sayin' a prayer for the desperate hearts tonight |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Przepraszam ,czy ktoś zauważył mój skromny pościk nr 21?Poprzestańmy na nim!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za miłe słowa na mój temat
![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szukacie dziury w całym. Było tematu nie zaczynać[w sensie mięsa znowu].
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Założyłam ten wątek po to żebyśmy mogli dowiedzieć sie wiecej o "młotkowaniu", a nie po to żebyście sie kłócili/wymieniali zdania etc.
Proszę o zaprzestanie tej dyskusji ![]()
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Wracając do młotkowania
![]() Zaciekawiłyście mnie, ale mam pyt (może głupie, ale...) jak zrobić kształt "tłuczonego" drutu, tak żeby tworzył całość. Tzn-jak tworzymy kształt to co trzeba zrobić na końcach żeby potem się "zrosły", żyby było koło a nie koło z przerwą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:29.