|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Tanio, zdrowo szybko- czy istnieje dieta idealna?
Cześć dziewczyny, czuję że tutaj znajdę pomoc i odpowiedź na nurtujące mnei ostatnio pytanie: czy istnieje dieta, która jednocześnie jest zdrowa, nie pochłania połowy budżetu i nie zmusza do spędzania połowy dnia w kuchni?
Niestety do perfekcyjnej pani domu wiele mi brakuje, na szczęście zamiłowanie do porządku każe mi ruszyć się z miejsca i posprzątać, niestety do gotowania i piczenia raczej już się nie przekonam. Jestem studentką drugiego roku, mieszkam w wynajmowanym pokoju, utrzymuję się i opłacam sobie studia z własnej kieszeni, a niestety jedzenie jest jednym z gorszych wydatków. Tak więc dzień po dniu, tydzień po tygodniu doszłam do etapu kiedy moja dieta składa się głównie z fast foodów, bułek z czymkolwiek i słodzonych napojów. Niestety zaczęło się to odbijać na mojej figurze... Niestety kajzerka z tuńczykiem jest o ponad połowę tańsza od ciemnego pieczywa z serkiem i sałatką do tego-przykład (nie ukrywam że czas przygotowania, także wpływa na korzyść śmieciowego jedzenia). Tak więc bardzo Was proszę o wszelkie rady jak zacząć jeść zdrowo, a przy tym nie zbankrutować i najlepiej "nie wchodzić do kuchni" ;p Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tanio, zdrowo szybko- czy istnieje dieta idealna?
vegan high carb/starch solution
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
może nie tyle co jakaś specjalna dieta, tylko dobra organizacja
![]() ugotuj sobie np. kilka jajek, 1 zjedz na śniadanie, 2-3 wymieszaj z puszką kukurydzy, papryką, wedliną, ryżem i masz sałatke na kilka razy, pozostałe możesz zetrzec i zrobic z nich paste kanapkową. jak sie zorganizujesz, to te kilka rzeczy zrobisz praktycznie jednocześnie i nawet za wielu garów nie pobrudzisz ;D ogólnie stawiałabym na sezonowe produkty, no i gotowanie na zapas ![]() poza tym uważam, że nawet najtańszy makaron, który sobie sama przygotujesz bedzie zdrowszy i tańszy niż fast food. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Tak jak wspomniano - przede wszystkim skup się na produktach sezonowych: raz, że są tanie, a dwa że zdrowe.
W sezonie na paprykę możesz jeść leczo: duży gar mam na dwa dni dla 3 osób, koszty śmieszne. Danie szybkie i lekkie (nie daję kiełbasy, tylko pierś z kurczaka i kabanosy drobiowe, a smakuje super). Sezon na cukinię - placki cukiniowe, zupka-krem z cukinii, sezon na buraki - barszcz, buraczki do obiadu. itd itd. Jak się ma więcej czasu, to można porobić sobie weki lub pomrozić niektóre dania, np. jakiś gulasz z warzywami, czy leczo, zupy (bez śmietany). Dobrze jest gotować na dwa dni, dla mnie nie ma nic gorszego niż koniecznośc robienia codziennie innego obiadu ![]() Co do Twojej kajzerki z tuńczykiem, to ja wolę zrobić sytą sałatkę do pracy na lunch: 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 50g kukurydzy, 50g groszku, przyprawy, 1 łyżeczka oleju sezamowego (kupiony za grosze w Lidlu), do tego gotuję 60g suchego makaronu (małe razowe kokardki) - pyszne, robota praktycznie żadna, najwięcej roboty to ugotowanie makaronu. Dobrze jest też sobie robić 'bazy', czyli makaron ugotować od razu na 2 dni i trzymać w lodówce lub ugotować rosół i ugotować sobie np. pomidorową na dwa dni, potem jakąś inną zupę. Zupy-krem są błyskawiczne w wykonaniu, tanie i pożywne, ja zawsze do tego dodaję jakieś mięsko, ew. kromkę ciemnego chleba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Pełnoziarnista mąka + otręby/zarodki pszenne + sól i zioła do smaku + woda. Wyrobić ciasto i na patelnię bez dodatku tłuszczu. Pyszne chlebki-placki, można posmarować sosem, dżemem, pastą, obłożyć serem czy szynką. Mniam.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Mmmm, może i ja się skusze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:12.