![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Pakowanie na wakacje
Kochane Wizażanki, nie znalazłam żadnego odpowiedniego wątku, więc zakładam nowy. W poniedziałek jadę na dwa tygodnie na badania terenowe do podwarszawskiej miejscowości (45 min od centrum Warszawy) i będę tam przeprowadzać wywiady głównie ze starszymi osobami. No i mam wielki problem: pakowanie. Jak dotąd mam walizkę, sporą torbę weekendową, torbę z laptopem i torebkę na jakieś drobiazgi. W sumie jakiś 25 kilo, a sama ważę 50. Będę mieszkać w schronisku, więc żadne pranie nie wchodzi w grę, śpiwór też mam mieć swój. Do tego ciuchy i kosmetyki, ręcznik, piżama, sweter, dwie pary butów na zmianę, klapki do kapieli. Macie może jakieś złote rady jak zredukować liczbę rzeczy? Czy zabranie zestawu ubrań innego na każdy z 14 dni to za dużo? Ma być upał przez najbliższe 2 tygodnie, więc pewnie będę spocona jak mysz przez cały dzień i dlatego zabrałam 6 spódnic i 8 sukienek i oczywiście topy. Dwie pary spodni na wieczór (bo w dzień się pewnie ugotuję w nich), sweter, 2 kardigany i kurteczka skórzana. A i oczywiście aparat (lustrzanka - wielka i z ładowarką wielkości kontenera).
Jakich kosmetyków można nie zabierać? Ciekawa też jestem jak Wy się pakujecie na wakacje. Co zabieracie, czy macie tego dużo i jak reaguje na wasze walizki rodzina (moja wyjątkowo ironicznie i wrednie komentuje moje wysiłki żeby nie zabrać za dużo ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pakowanie na wakacje
:C
Co do ubrań na dwa tygodnie biorę: spodenki krótkie plażowe, spodenki dłuższe do kolana, długie spodnie/legginsy czarne. Najczęściej duużo zwiewnych bluzeczek - zajmują bardzo mało miejsca. Japonki + baleriny. Suszarka do włosów. Weź jeden kardigan po co ci dwa? Wywal kardigan włóż kurteczkę z kapturem przeciwdeszczową ![]() Co do kosmetyków to mam wygodnie, ponieważ mam kilka paletek inglota pro 5 na magnes ![]() ![]() Moja rodzina hm cóż, śmieją się ze mnie - zwłaszcza ojciec. Jak przychodzi co do czego okazuje się że on zabiera cb radio razem z kartonem, laptopa, kable, aparat, kilka pendrive, zestaw płyt. Mama za to bierze suszarkę, suszarko lokówkę, lokówkę, 150 szamponów do włosów, żelazko, czajnik elektryczny (!) w razie gdyby na miejscu się zepsuł ( ![]() ![]() Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-07-03 o 23:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Hm, no ja kolorówki prawie nie biorę. Tylko podkład, puder sypki, brązer, tusz i kredka. Bardziej chodzi mi o kosmetyki takie do higieny, bo przecież jak tu nie zabrać płynu do demakijażu, pałeczek kosmetycznych, dezodorantu, jedwabiu do włosów, szamponu, żelu pod prysznic, balsamu do ciała (bo wysycham latem na wiór)pasty do zebów, wkłądek higienicznych, maszynki do golenia i czegoś na komary.
No i suszarka to też moje obowiązkowe wyposażenie. Będę gadać ze starszymi osobami, więc szorty odpadają - w końcu przeprowadzam badania etnologiczne. Eh, chyba mi tragarza trzeba... A cudowną musisz mieć Mamę - ten czajnik na zapas i żelazko mnie powaliły ![]()
!Me encanta espanol! ![]() Edytowane przez ama Czas edycji: 2010-07-04 o 00:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
45 min od centrum Warszawy - to prawie jak moja wieś, pytanie jeszcze w jakim kierunku
![]() ja bym wywaliła sukienki i postawiła na zestawy spódnica + bluzka, ew. szorty + bluzka. jedną spódnicę spokojnie założysz te pare razy, z sukienką już gorzej. jeżeli chodzi o redukcję bagażu to jestem w tym niezła (i skromna ![]() ed. zakup jakiś dobry szampon z odżywką 2 w 1 - jedna butla mniej. balsam do ciała już z filtrem przeciwsłonecznym - będzie i na noc i na dzień. rzeczy typu płyn do demakijażu możesz przelać do mniejszego pojemnika, i tak całego nie zużyjesz w dwa tygodnie ![]() Edytowane przez monius9 Czas edycji: 2010-07-04 o 00:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale właśnie pasta, pianka do golenia można kupić w rossmanie miniaturki które starczą ![]() Cytat:
![]() I ręczniki, Jezu zajmują duuuuuużo miejsca... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam jeszcze takie puchate i już nie kupię cienkich. Za to zredukowałam liczbę par szpilek z czterech do jednej pary
![]() Monius9, jadę do Podkowy Leśnej. Jeśli znasz tam kogoś, kto chciałby mi poopowiadać o życiu w PRLu to byłabym zachwycona ![]()
!Me encanta espanol! ![]() Edytowane przez ama Czas edycji: 2010-07-04 o 00:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
niestety, nie ten kierunek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
pieluchy tetrowe (2 zł) dobrze się sprawdzają jako ręczniki
małe , lekkie, dobrze chłoną, szybko schną można je przeprać pod prysznicem i w ciągu dnia wyschną |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja niestety Ci nie pomogę bo na jedną czy dwie noce ciągnę za sobą wielką torbę
![]() Ile razy próbowałam zredukować bagaż to się nie udało. Na miejscu okazywało się, że czegoś mi potrzeba,a tego nie wzięłam itp. Na szczęście zawsze jak gdzieś jadę to samochodem,więc nie ma problemu dźwigania. Ale raz jechaliśmy pociągiem przez prawie całą Polskę, jedna przesiadka. Musieliśmy biegać po peronach bo rozkład zmienili,w pewnym momencie myślałam że usiądę i się rozpłaczę nad tą moją torbą. Ciężka, biec trzeba żeby pociąg nie uciekł, tż obładowany więc nie ma komu wcisnąć ( ![]() ![]() Ale czekaj,mam radę! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Też mam problem z pakowaniem. Kiedyś, gdy jeszcze nie miałam TŻa, który by dźwigał moje torby, to jeszcze jakoś się hamowałam i pakowałam tylko tyle, ile mogłam unieść. A teraz mój kochany nosi moje ciężkie walizy i się nie ograniczam
![]() Rad żadnych chyba ode mnie się nie doczekasz, ale liczę, że któraś wizażanka coś doradzi ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Co do kosmetyków to zawsze sobie obliczam ile czego zużyję plus na oko trochę,gdyby coś nie wyszło.Np.w ciągu 2 tygodni nie zużyję całego płynu do higieny intymnej,więc pozostawiam tyle ile na oko wyjdzie mi na mycie w ciągu 2 tygodni.Poza tym biorę saszetki balsamów(bo są lepsze niż cały balsam-w sensie lżejsze),szampon 2 w 1 etc.Poza tym w rossmanie masz produkty mini,więc kup sobie może jakieś takie.Przyznam szczerze,że zaczęłam opowiadać o kosmetykach,bo dla mnie zawsze są najcięższe.
Przyznam że sama zawsze zapakuję się,a potem połowy produktów nie używam,więc nie bierz np.2 korektorów,bo wystarczy jeden ![]() ![]() Co do ubrań to hmmm lepiej wziąć kilka bluzek więcej niż śmierdzieć potem,bo niestety wtedy nawet dezodorant nie pomoże ![]() Co prawda nie jest powiedziane,że przez 2 tygodnie będziesz mieć piękna pogodę i każdego dnia się będziesz pocić,ale to już jest ryzyko ![]() Ale ja np.jak jadę taki krótki odcinek czasu to po prostu mam jedno ubranie na drogę w obie strony.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Coś wiem o pakowaniu... czeka mnie wyjazd nad bajkał i też powoli zaczynam kombinować
Ja też bym wyrzuciła sukienki i część spódnic- jeżeli masz dużo bluzek to zawsze można to jakoś pozestawiać. Od biedy w schronisku zawsze można coś przeprać ręcznie pod kranem. Nie wiem jakie masz spodnie, ale jeśli zapowiadane są upały to ja bym brała jedne cienkie (np lniane- zajmują mało miejsca i są lekkie) i jedne grubsze (np jeansy, bo nigdy nic nie wiadomo) Tak jak już dziewczyny pisały, kosmetyki można albo poprzelewać do mniejszych opakowań albo kupić miniaturki np w rossmanie. Wkładek higienicznych i patyczków weź mniej więcej tyle ile Ci potrzeba na dwa tygodnie. Nie brałabym jedwabiu do włosów- ewentualnie zamiennie jakiś szampon typu 2w1. Poza tym ja przed wyjazdem zaopatrzam się w chusteczki do higieny wszelakiej Sama jedziesz na te praktyki? Bo jeśli z jakimiś koleżankami to możecie podzielić się kosmetykami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;20449093]https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=zabra%E6
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=zabra%E6 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=zabra%E6 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=zabra%E6 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=zabra%E6 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=zabra%E6 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=zabra%E6 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=zabra%E6 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=zabra%E6 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=zabra%E6 https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=zabra%E6 ![]() Ojej, przepraszam skoro już tyle wątków było. Naprawdę szukałam ![]() Dziewczyny, dzięki za rady. Kosmetyki już kupiłam, oczywiście nie w opakowaniach mini i teraz chyba muszę pójść do tego rossmana po małe. A skąd bierzecie mniejsze opakowania? Bo ja puste wyrzucam, w łazience mam same pełne, albo prawie pełne. Chętnie bym przelała, ale nie mam w co ![]() Niby jadę z koleżankami, ale prawie ich nie znam, nie mam nawet ich telefonów, żeby się umówić kto co bierze, więc jestem raczej zdana na siebie. Mam tam też niby 5 chłopaków, ale na ich litość przy noszeniu toreb nie mam co liczyć. Jej, też macie wrażenie jak się spakujecie, że wszystko co zabrałyście jest megapotrzebne, ale ilość tych rzeczy was przeraża?
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hmmm jak zwykle mniejsze opakowania jak mam np.z gazety czy z allegro jak kupuję to zostawiam sobie na takie właśnie wyjazdy. Poza tym jeśli chodzi Ci o puste opakowania to są w sephorze.Widziałam też w katalogu oriflame.
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
mniejsze opakowania zostają mi po próbkach albo kosmetykach mini i zachowuje je na takie okazje. Tak sobie jeszcze pomyślałam, że może zamiast balsamu i żelu pod prysznic można wziąć olejek do kąpieli- myje i od razu nawilża
Też mam zawsze wrażenie, że wszystko jest mi niezbędne a potem często się okazuje, że połowy nie używam. Ja to mam o tyle łatwiej, że prawie nie używam suszarek/prostownic/lokówek, a do włosów mi wystarcza sam szampon. Balsamów też zazwyczaj na wyjazdy nie biorę, co najwyżej mleczko do opalania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
a ja zakupiłam torby próżniowe żeby ograniczyć miejsce w walizce
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ale chociaż troszkę miejsce
![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
tylko wtrącę i powiem tak jak moje poprzedniczki: koniecznie do Rossman'a i tam zakupić kosmetyki. Mają tam chyba wszystko w miniaturkach: żele, pasty, balsamy, szampony i inne bajery
![]()
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Moze ja dziwna jestem, ale jesli jadę na wakacje nie zabieram ze sobą praktycznie w ogole kolorówki, tylko tusz do rzęs(chyba, ze wczesniej pojde do kosmetyczki na hennę, wtedy i to odpuszczam) plus korektor i skrobię- tyle.
![]() ![]() Z ubran to biore najbardziej zwiewne i praktyczne rzeczy, na wakacjach nie układam zestawów, nie biore biżuteri i miliony torebek. Ma byc przede wszystkim wygodnie, czyli zazwyczaj z ciepłe dni spodenki krotkie plus bluzka, a wieczorami zarzucam bluze/kardigan. Chociaz na domkach, czy pod namiotami zdarzało się, ze głownie w jakimś dresie chodziłam. ![]() Tzn. wiadomo, ze jak jadę z rodzicami do rodziny, czy coś w tym stylu, to zabieram więcej ladnych rzeczy, aby jakoś wyglądac. Ale na takie zwykłe wyjazdy wole byc czasami wieśniakiem w dresach. ![]() Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2010-07-04 o 12:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;20452552]Moze ja dziwna jestem, ale jesli jadę na wakacje nie zabieram ze sobą praktycznie w ogole kolorówki, tylko tusz do rzęs(chyba, ze wczesniej pojde do kosmetyczki na hennę, wtedy i to odpuszczam) plus korektor i skrobię- tyle.
![]() ![]() Z ubran to biore najbardziej zwiewne i praktyczne rzeczy, na wakacjach nie układam zestawów, nie biore biżuteri i miliony torebek. Ma byc przede wszystkim wygodnie, czyli zazwyczaj z ciepłe dni spodenki krotkie plus bluzka, a wieczorami zarzucam bluze/kardigan. Chociaz na domkach, czy pod namiotami zdarzało się, ze głownie w jakimś dresie chodziłam. ![]() Tzn. wiadomo, ze jak jadę z rodzicami do rodziny, czy coś w tym stylu, to zabieram więcej ladnych rzeczy, aby jakoś wyglądac. Ale na takie zwykłe wyjazdy wole byc czasami wieśniakiem w dresach. ![]() To nie jest dziwne,bo w końcu od tego są wakacje ![]() ![]() ![]() ![]() Ale ja Ci powiem,że jak jadę nad jezioro to kolorówki w ogóle nie używam.Chyba,że na jakieś imprezy nocą,ale tak w dzień to zapominam,że istnieje coś takiego jak tusz czy podkład ![]() ![]() ![]() Uwielbiam wakacje,bo właśnie wtedy najbardziej moja skóra odpoczywa od makijażu ![]() Ale oczywiście biorę tyle kolorówki i innych kosmetyków od pielęgnacji od groma,ale jeżdżę autem nad jezioro,więc az tak się nie odźwigam,ale to też nie lada wyczyn zanieść to wszystko do auta ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Ja tez najczęsciej autem, ale mimo to nie zabieram tych wsztstkich rzeczy, bo nie chce mi sie tego pakować, a potem rozpakowywać.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
jedziesz na 2 tygodnie badan terenowych i kombinowąlaś 4 pary szpilek? No, tak to Ci dyliżansu ekstra na te bagaże braknie. :P
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- nad tymi miniaturkami to się jednak zastanów, nim nakupisz, bo jak np. myjesz włosy codziennie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- kurczę no, intryguje mnie, czemu ta żadna przepierka nie może wchodzić w grę. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Właśnie, tym bardziej letnie rzeczy - bluzki czy szorty. Tak samo bielizna. Wypierzesz wieczorem, na noc powiesisz i do rana suche
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
mnie też zaintrygowały te szpilki... haha
![]() nie no, ja jak jechałam na praktyki terenowe (z tym, że w odróżnieniu od Ciebie musiałam brać całe wyposażenie - buty terenowe górskie ![]() ![]() ![]() a walizkę nosili mi kumple ![]()
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i gdzie tam w wakacje jest czas o kolorówce myśleć - to tak a propo wcześniejszych postów ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No, od szpilek to jestem uzależniona. Nie umiem nie zabrać żadnych ![]() WhiteCherry, na pewno miałaś dużą walizkę ![]() Paulinunia, co to są torby próżniowe? Nigdy o czymś takim nie słyszałam. Wkładasz rzeczy i czym wysysasz to powietrze?
!Me encanta espanol! ![]() Edytowane przez ama Czas edycji: 2010-07-04 o 19:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.