|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
studiowac prawo
Wydawało mi sie ze byl juz taki watek ale kiedy wpisalam w wyszukiwarke znalazalam same nie zwiazane z tym czego szukam...chodzi mi o studia prawiczne i mam kilka pytan mature zdaje w prawdzie dopiero za rok ale chcialam bym jak najbardziej rozeznac sie po kierunkach by wybrac cos dla siebie
![]() Jesli jest juz taki watek bardzo prosze o zamkniecie tego i podanie linku to wlasciwego ![]()
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: studiowac prawo
nie zalatwia tylko zdaje egzamin.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
to jeszcze postudiuj tą wyszukiwarkę
![]() a progów to szukaj na stronach uczelni albo chociaż powiedz które bierzesz pod uwagę.
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Po pierwsze musisz się dostać na studia.
Dostać się zawsze jest ciężko. Zależy to również od tego jaki w danym roku jest rocznik - jak poszła w danym roku matura z wosu i historii (im lepiej tym trudniej jest się dostać). Zawsze jednak możesz sprawdzić jakie progi były w poprzednich latach. Po drugie musisz skończyć te studia. Przygotuj się na 5 lat ciężkiej pracy i głównie pamięciowej nauki. Ślęczenia nad tekstami ustaw, podręcznikami, wyrokami. Z własnego doświadczenia wiem że na tych studiach nie czuje się juwenaliów i życia studenckiego w pełni. Na końcu jak wszędzie piszesz pracę magisterską i bronisz ją. Po trzecie zdajesz na aplikację. Aplikacja jest to egzamin, który zdajesz po studiach. Jest ich kilka rodzajów. Jeśli Ci się nie uda jeśli chcesz próbujesz ponownie za rok a w międzyczasie zajmujesz sie czymś innym. W tym roku była bardzo niska zdawalność tego . Jesli jednak uda Ci się odbywasz się przez czas określony dla poszczególnej aplikacji (sędziowska bodajże 54 miesiące, prokuratorska 36) i kończysz ją egzaminem. Jest ona płatna, jednakże np podczas aplikacji prokuratorskiej otrzymuje się podobno ok 1500zł miesięcznie a nie można podjąć pracy sprzecznej z godnością zawodu (tzn nie licz że dorobisz jako kelnerka itp). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Jesli chodzi o same studia to nie boje sie tego mam nadzieje ze dam rade
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:33.