|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Komputerowe porządki
Hej dziewczynki! Chciałabym uporządkować trochę swój komputer bo mało już pamięci zostało itd, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Chodzi mi m.in. o pliki które były wyrzucane do kosza a przecież wcale nie zostały usunięte z komputera na zawsze- jak do nich dotrzeć i jak się ich pozbyć? No i jak w ogóle odzyskać trochę pamięci wolnej na dyskach? Liczę na Waszą pomoc...
![]()
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Komputerowe porządki
Hehe, wiesz, że planowałam założyć taki sam wątek? U mnie jest bardzo mało miejsca na dysku systemowym, mimo, że wyrzucam, to co trzeba. Kiedyś przez to mój komp zaczął wariować i... zniknęła mi kista kontaktów z GG!! Napiszę, co ja robię, żeby zwolnić miejsce na dysku, choć liczę, że inne wizażanki dopiszą swoje pomysły, bo to co ja robię, już nie wystarcza
![]() 1. W Outlook Express klikam co jakiś czas opcję "Kompaktuj wszystkie foldery" (tylko że teraz ta opcja nie działa, kiedy mam mało miejsca na dysku ![]() 2. Kasuję pliki w katalogu C:\\Windows\\Temp, a także w Prefetch. 3. Jeśli uaktywnisz opcję "pokaż ukryte pliki", to możesz wykasować pliki z "Moje bieżące dokumenty" a także z "Temporary Internet Files" oraz zawartość folderu "Cookies". 4. Warto też co jakiś czas wyczyścić historię odwiedzanych stron. 5. Te pliki wyrzucone z komputera, ale jakby wciąż gdzieś istniejące ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Oprócz już wspomnianych sposobów, można troszkę skrótowo: wejść we właściwości dysku, następnie oczyszczanie. Zauważyłam, że system sam "oczyszcza", tylko trzeba troszkę przeczekać. Ale u mnie to w ogóle dziwna sytuacja, bo mam 2 dyski
![]() Poza tym uważam jesli chodzi o eMule ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Najskuteczniejszym sposobem pozbycia się wszelkiego śmiecia jest niestety wyrzucenie z komputera wszystkiego (włącznie z systemem operacyjnym Windows, zakładam, że taki macie), sformatowanie dysku i ponowne wgranie systemu operacyjnego. Windows potwornie się rozrasta sam z siebie, czego do niedawna nie byłam świadoma. Przysięgam, że w ten sposób odzyskałam chyba połowę wolnego miejsca na moim dysku twardym. Oczywiście przed samą operacją należy pozgrywać na płyty CD wszystko co się chce zachować (co nie jest takie złe - jak coś padnie zawsze się ma dodatkową kopię).
Warto też zainstalować sobie jakiś program czyszczący, który wywala wszystkie śmieci bardzo sprawnie Np. Easy Cleaner (darmowy, ze strony Komputer Świata). Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Lazy_Morning napisał(a):
> Oprócz już wspomnianych sposobów, można troszkę skrótowo: wejść we właściwości dysku, następnie oczyszczanie. Zauważyłam, że system sam "oczyszcza", tylko trzeba troszkę przeczekać. Dokładnie, jak mogłam o tym zapomnieć! ![]() Dobrze jest też na każdej partycji ustalić minimalną ilość miejsca dla przywracania systemu (Panel Sterowania->System->zakładka Przywracanie Systemu). Tylko że ja to wszystko robię a na dysku systemowym nadal nieco ponad 40 MB! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Goniu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
No to może ja też powinnam poczekać, aż sam oczyści?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
A i jeszcze po czyszczeniu dysku ze śmieci dobrze zrobić defragmentację. Jak ktoś ma Windows 98 to nawet można spróbować autohipnozy jak te kwadraciki lecą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
No, może troszkę?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
nan napisał(a):
> A i jeszcze po czyszczeniu dysku ze śmieci dobrze zrobić defragmentację. Jak ktoś ma Windows 98 to nawet można spróbować autohipnozy jak te kwadraciki lecą... Autohipnoza hihii ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Popróbuję wszystkiego, dzięki
![]() P.S. Nan moglabym dostać linka do tego Easy Cleanera?
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Tu jest link:
http://www.komputerswiat.pl/include/.../EasyCleanerPL Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ślicznie dziękujem
![]() ![]()
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:47.