Piesł zjadł robaki - pilne! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-23, 22:11   #1
Kira87
Wtajemniczenie

Piesł zjadł robaki - pilne!

Witam.

Od razu zaznaczam, że dzwoniłam już w tej sprawie do weterynarza. Niestety moja zaufana lecznica jest już zamknięta, więc zadzwoniłam do pierwszej z brzegu. Jestem przez to bardzo niespokojna i chciałabym upewnić się tutaj, czy wszystko jest w porządku - może ktoś miał podobny problem.

Mój piesek (4-letnia sunia) zjadła robaki (prawdopodobnie larwy muchy). Nigdy nie wypuszczam jej samej do ogródka, ale dziś rodzice robili grilla i pies beztrosko hasał po trawie. Gdy wyszłam, zauważyłam, że sunia coś intensywnie liże. Na ziemi roiło się od białych glizd wielkości około 1cm.
Piesek przed chwilą zwymiotował (incydent z robakami odbył się kilka godzin wcześniej) resztkami obiadu i robakami. W wymiocinach znalazłam 3 żywe robaki! Dlatego wpadłam w panikę. Pies ich nie strawił, zwymiotował je, ale czy na pewno wszystkie? Czy może mu to zaszkodzić?

Zadzwoniłam do kliniki i przez parę chwil lekarz dyżurujący był przekonany, że to robaki, które już wcześniej były w pieski. Dopiero, gdy wytłumaczyłam mu dokładnie, że to na 100% są robaki, które pies zjadł, lekarz zalecił głodówkę i odrobaczywienie następnego dnia.

Jestem niespokojna, bo nie wiem, czy "procedura" przy zjedzeniu robaków ma być taka sama jak przy normalnym odrobaczywianiu? Piesek nie wygląda źle, ale jest moim oczkiem w głowie, dlatego bardzo się niepokoję.

Przepraszam za chaotyczny post i z góry dziękuję za odpowiedź!

---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Anybody?
Czekać do jutra i dzwonić z rana do zaufanej lecznicy, czy obdzwonić teraz jeszcze kilku lekarzy dla świętego spokoju?
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 22:34   #2
gunia 23
Rozeznanie

Dot.: Piesł zjadł robaki - pilne!

Kira, ja bym nie panikowała. Larwy muchy żerują na padlinie, otwartych ranach, ale nie wiem czy uda im się przeżyć starcie z kwasami żołądkowymi (larwy much nie są przystosowane do życia w układzie pokarmowym psa bo to co innego niż pasożyty wewnętrzne psów, więc pewnie zostaną strawione z pokarmem). Spokojnie poczekaj do jutra jak tak bardzo chcesz, ale ja bym się w ogóle tym nie martwiła bo psy różne rzeczy jedzą na spacerach (m.in jakieś zwłoki i inne i nic im nie jest. Powiem Ci, że mój pies zjadł kiedyś rozkładającą się mysz (złapałam go na tym jak już tylko ogonek z pyszczka mu wystawał fuu) i tam na pewno też były różne larwy i od tego czasu minęło 5 lat więc na pewno będzie dobrze.
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 22:39   #3
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gunia 23 Pokaż wiadomość
Kira, ja bym nie panikowała. Larwy muchy żerują na padlinie, otwartych ranach, ale nie wiem czy uda im się przeżyć starcie z kwasami żołądkowymi (larwy much nie są przystosowane do życia w układzie pokarmowym psa bo to co innego niż pasożyty wewnętrzne psów, więc pewnie zostaną strawione z pokarmem). Spokojnie poczekaj do jutra jak tak bardzo chcesz, ale ja bym się w ogóle tym nie martwiła bo psy różne rzeczy jedzą na spacerach (m.in jakieś zwłoki i inne i nic im nie jest. Powiem Ci, że mój pies zjadł kiedyś rozkładającą się mysz (złapałam go na tym jak już tylko ogonek z pyszczka mu wystawał fuu) i tam na pewno też były różne larwy i od tego czasu minęło 5 lat więc na pewno będzie dobrze.
Gunia bardzo dziękuję za odpowiedź, uspokoiłaś mnie.
Przestraszyłam się głównie dlatego, że larwy były żywe (a powinny zostać przemielone przez kwas żołądkowy). Mój piesek już raz pożarł uschniętą na wiór żabę (sunia miała wtedy raptem kilka miesięcy) i nic się faktycznie nie stało (nawet nie wymiotowała).
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
Stary 2009-07-23, 22:47   #4
gunia 23
Rozeznanie

Cieszę się, że trochę Cię uspokoiłam. To, że larwy były żywe spowodowane było tym, że żołądek trawi pokarm stopniowo i nie od razu. Ja czasami jak się zdaży którejś mojej suni zwymiotować to widzę niestrawiony pokarm nawet po 4-5 godzinach od karmienia. Poobserwuj suńkę, jakby była jakaś markotna czy nie chciała jeść i pić to wtedy idź do weta, ale myślę, że powinno być wszystko dobrze i obędzie się bez tego. Pozdrawiam. Gunia
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 22:54   #5
trojka
Zakorzenienie

Tylko odrobaczyć wystarczy.
Przecież i tak psy się co 3 miesiące odrobacza

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 22:55   #6
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gunia 23 Pokaż wiadomość
Cieszę się, że trochę Cię uspokoiłam. To, że larwy były żywe spowodowane było tym, że żołądek trawi pokarm stopniowo i nie od razu. Ja czasami jak się zdaży którejś mojej suni zwymiotować to widzę niestrawiony pokarm nawet po 4-5 godzinach od karmienia. Poobserwuj suńkę, jakby była jakaś markotna czy nie chciała jeść i pić to wtedy idź do weta, ale myślę, że powinno być wszystko dobrze i obędzie się bez tego. Pozdrawiam. Gunia
W tej chwili sunia intensywnie tarmosi zabawkę, więc humor jej na szczęście dopisuje.
Dziękuję za pomoc i również pozdrawiam serdecznie!

---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:54 ----------

Cytat:
Napisane przez trojka Pokaż wiadomość
Tylko odrobaczyć wystarczy.
Przecież i tak psy się co 3 miesiące odrobacza
Była niedawno odrobaczywiona, więc chyba za wcześnie na kolejną dawkę, ale oczywiście o wszystko wypytam lekarza.
Stary 2009-07-24, 10:48   #7
Kira87
Wtajemniczenie

Dzwoniłam do zaufanej lecznicy.
Pani doktor powiedziała, że nie ma czego się obwiać. Jeżeli nawet jakiś robak nie został zwrócony, to na pewno rozpuści się w żołądku (i żywe robaki w wymiocinach nie były niczym niezwykłym). Psa trzeba karmić normalnie, a odrobaczywienie nie wchodzi w rachubę, bo pies był niedawno odrobaczywiony, a to nie ma zresztą nic wspólnego z zaistniałą sytuacją (przecież larwy much, to nie pasożyt wewnętrzny!).
Cieszę się, że leczę pieska w takiej lecznicy, bo troszkę przeraził mnie fakt, że lekarz chciał psa odrobaczywiać po zjedzeniu zwykłych robaków!

A w ogóle fajny dialog się wywiązał:

ja - mój pies zjadł robaki
lekarz - jego problem!

Stary 2009-07-26, 13:26   #8
seawoman
Raczkowanie

Bardzo dziwnie traktujesz swego psa- jak pisalas, samego psa nie wypuszczasz do ogrodu??To on caly czas musi siedziec z wami w domu?? Przeciez to jest zywe zwierze!! Przeciez pies sam sobie czesto umie poradzic i przerwac w lesie, jakiejs dziczy a ty sie go boisz do ogrodu wypuscic samego?? A co kosmici go tam zaatakuja ???? No chyba ze nie masz ogrodzenia a blisko jest ulica i pies moze byc w niebezpieczenstwie wypadku ...
To jest pies, on moze zjesc jaszczurke, muche, jak mu cos zaszkodzi to drugi raz nie wezmie, obserwuj go i jakby co to poradz sie weterynarza, uwaga jedynie na osy, szerszenie czy tez zmije.
Moj to tyle juz zwierzatek zjadl,,, a ma dopiero 1,5 roku, to zaby, to jaszczurki, i troche piany bylo, tak go wyposarzyla natura ze sobie z tym poradzi. Raz jedynie byl problem bo go ugryzlo cos jak byl w lesie, prawdopodonie szerszen, weterynarz, kroplowki, i wrocil do siebie. Ale to byl pierwszy taki powazny wypadek w zyciu, przedtem mialam 3 inne psy i tez hasaly po lesie, ale zaden szerszen zadnemu poprzedniemu sie nie zdazyl.
Ja przez cale zycie mialam psy i w czasie zimy spedzalismy czas w miescie, gdzie nie mamay ogrodu i psiaki musialy byc w mieszkaniu, wiem jakie byly nieszczesliwe, ale wiosna i latem bylismy w domku z ogrodem i pies mial zawsze balkon otwarty i glownie spedzal czas wylacznie w ogrodzie, nawet na noc ciezko jakiegokolwiek, psiaka zagonic do domu. Daj psu troche luzu, to nie dziecko, to jest zwierze i nie zrobisz z niego czlowieka, potrzebuje swiezego powietrza, wypraw do lasu, wypraw nad jezioro, miejsca do zakopania kosci jakiegos patyka do pogryzienia, wiecej wiary w swojego psa.
seawoman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 22:58   #9
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez seawoman Pokaż wiadomość
Bardzo dziwnie traktujesz swego psa- jak pisalas, samego psa nie wypuszczasz do ogrodu??To on caly czas musi siedziec z wami w domu?? Przeciez to jest zywe zwierze!! Przeciez pies sam sobie czesto umie poradzic i przerwac w lesie, jakiejs dziczy a ty sie go boisz do ogrodu wypuscic samego?? A co kosmici go tam zaatakuja ???? No chyba ze nie masz ogrodzenia a blisko jest ulica i pies moze byc w niebezpieczenstwie wypadku ...
To jest pies, on moze zjesc jaszczurke, muche, jak mu cos zaszkodzi to drugi raz nie wezmie, obserwuj go i jakby co to poradz sie weterynarza, uwaga jedynie na osy, szerszenie czy tez zmije.
Moj to tyle juz zwierzatek zjadl,,, a ma dopiero 1,5 roku, to zaby, to jaszczurki, i troche piany bylo, tak go wyposarzyla natura ze sobie z tym poradzi. Raz jedynie byl problem bo go ugryzlo cos jak byl w lesie, prawdopodonie szerszen, weterynarz, kroplowki, i wrocil do siebie. Ale to byl pierwszy taki powazny wypadek w zyciu, przedtem mialam 3 inne psy i tez hasaly po lesie, ale zaden szerszen zadnemu poprzedniemu sie nie zdazyl.
Ja przez cale zycie mialam psy i w czasie zimy spedzalismy czas w miescie, gdzie nie mamay ogrodu i psiaki musialy byc w mieszkaniu, wiem jakie byly nieszczesliwe, ale wiosna i latem bylismy w domku z ogrodem i pies mial zawsze balkon otwarty i glownie spedzal czas wylacznie w ogrodzie, nawet na noc ciezko jakiegokolwiek, psiaka zagonic do domu. Daj psu troche luzu, to nie dziecko, to jest zwierze i nie zrobisz z niego czlowieka, potrzebuje swiezego powietrza, wypraw do lasu, wypraw nad jezioro, miejsca do zakopania kosci jakiegos patyka do pogryzienia, wiecej wiary w swojego psa.
Niestety z powodu relacji z sąsiadami boję się wypuszczać psa samego, ale zaręczam, że niejeden pies myśliwski pozazdrościłby mojej suni wybiegu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości