Nie dajê ju¿ rady... - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2009-07-18, 12:19   #1
Spinka
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 11

Nie dajê ju¿ rady...

Nie radzê sobie.
Sytuacja pewnie dla wiêkszo¶ci z Was bêdzie b³aha, wiem, wiem, ¿e ludzie maj± wiêksze problemy. Zdaje sobie z tego sprawê bardzo dobrze.

Chodzi o moj± matkê. Mam wra¿enie, ¿e ona mnie po prostu nienawidzi, fakt, mam kasê na wszystko, ale... ona mnie nie akceptuje. Ca³e ¿ycie s³ysza³am, ¿e jestem za gruba, ¿e uczê siê gorzej od brata, ¿e jestem grubsza od ciotecznej siostry, ¿e za du¿o jem .

Problem dotyczy³ zawsze g³ownie mojej wagi. Dodam, ¿e nadwagi nie mam. Namówi³a mnie bym zapisa³a siê do centrum odchudzania, zrobi³am to, my¶la³am, ¿e wreszcie da mi ¶wiêty spokój, ale tak siê nie sta³o, jem bardzo ma³o, bardzo, ca³y czas mi s³abo, boli mnie g³owa, nie mogê siê skoncentrowaæ, ca³a siê trzêsê, jest mi niedobrze, nie mogê w nocy spaæ, krêci mi siê w g³owie, najchêtniej bym nie wstawa³a z ³ózka. A ona do mnie mówi, ¿e za du¿o jem i nic nie robiê, tylko po ca³ych dniach le¿ê . Fakt, wreszcie mogê sobie pozwoliæ na trochê lenistwa, po ciê¿kim roku akademickim.

Mówiê jej, ¿e mi ciê¿ko, ¿e nie mam si³y to siê na mnie drze "to wpie.... i le¿ na ³ó¿ku ca³y czas i tyj jeszcze bardziej". Z ni± nie da siê rozmawiaæ. Nie da siê. Jak co¶ mówiê, co jej siê nie pdooba to siê na mnie drze. Mówi, ¿e ona jest mi³a i dobra i w ogóle, bo daje mi na wszytsko kase, a ja jej nie doceniam, tylko ¿±dam ca³y czas czego¶ i swoje frustracje, ¿e mi z facetami nie wychodzi wy³adowuje na niej [nigdy nic jej nie wspomina³am o moich kontaktach/do¶wiadczeniach z facetami, nigdy jej siê nie zali³am, nie wiem sk±d ona to wzie³a, tym bardziej, ¿e jako¶ nie mam z tym problemu ].

Mówi, ¿e j± docenie dopiero jak umrze, ¿e jej jedynym marzeniem jest to, ¿ebym wysz³a za m±¿ i wreszcie siê wyprowadzi³a! Dodam, ¿e rzadko siê widujemy, mam du¿y dom, ona mieszka piêtro ni¿ej, teraz w ogóle do mnie nie zagl±da, w czasie roku akademickiego przychodzi³a tylko zapytaæ, co tam na studiach. Tyle. Mówi, ¿e jestem z³a.

Mam do¶æ, po prostu mam do¶æ. Mo¿e powinnam siê udaæ do psychologa? Dodam tylko, ¿e wiem, ¿e nie jestem idealna i ¿e wina zapewne le¿y gdzie¶ po ¶rodku i gdyby moja matka tu napisala przedstawi³aby sytuacje ze swojej strony wygl±da³±by pewnie inaczej. Ale ja nie jestem ni±, ja nie wiem, co ona czuje. Mogê pisaæ tylko jak to wygl±da z mojej strony.

Musia³am siê wygadaæ komu¶
Spinka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-18, 12:30   #2
UrbanWarrior
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 876
Dot.: Nie dajê ju¿ rady...

Cytat:
Napisane przez Spinka Poka¿ wiadomo¶æ
Nie radzê sobie.
Sytuacja pewnie dla wiêkszo¶ci z Was bêdzie b³aha, wiem, wiem, ¿e ludzie maj± wiêksze problemy. Zdaje sobie z tego sprawê bardzo dobrze.

Chodzi o moj± matkê. Mam wra¿enie, ¿e ona mnie po prostu nienawidzi, fakt, mam kasê na wszystko, ale... ona mnie nie akceptuje. Ca³e ¿ycie s³ysza³am, ¿e jestem za gruba, ¿e uczê siê gorzej od brata, ¿e jestem grubsza od ciotecznej siostry, ¿e za du¿o jem .

Problem dotyczy³ zawsze g³ownie mojej wagi. Dodam, ¿e nadwagi nie mam. Namówi³a mnie bym zapisa³a siê do centrum odchudzania, zrobi³am to, my¶la³am, ¿e wreszcie da mi ¶wiêty spokój, ale tak siê nie sta³o, jem bardzo ma³o, bardzo, ca³y czas mi s³abo, boli mnie g³owa, nie mogê siê skoncentrowaæ, ca³a siê trzêsê, jest mi niedobrze, nie mogê w nocy spaæ, krêci mi siê w g³owie, najchêtniej bym nie wstawa³a z ³ózka. A ona do mnie mówi, ¿e za du¿o jem i nic nie robiê, tylko po ca³ych dniach le¿ê . Fakt, wreszcie mogê sobie pozwoliæ na trochê lenistwa, po ciê¿kim roku akademickim.

Mówiê jej, ¿e mi ciê¿ko, ¿e nie mam si³y to siê na mnie drze "to wpie.... i le¿ na ³ó¿ku ca³y czas i tyj jeszcze bardziej". Z ni± nie da siê rozmawiaæ. Nie da siê. Jak co¶ mówiê, co jej siê nie pdooba to siê na mnie drze. Mówi, ¿e ona jest mi³a i dobra i w ogóle, bo daje mi na wszytsko kase, a ja jej nie doceniam, tylko ¿±dam ca³y czas czego¶ i swoje frustracje, ¿e mi z facetami nie wychodzi wy³adowuje na niej [nigdy nic jej nie wspomina³am o moich kontaktach/do¶wiadczeniach z facetami, nigdy jej siê nie zali³am, nie wiem sk±d ona to wzie³a, tym bardziej, ¿e jako¶ nie mam z tym problemu ].

Mówi, ¿e j± docenie dopiero jak umrze, ¿e jej jedynym marzeniem jest to, ¿ebym wysz³a za m±¿ i wreszcie siê wyprowadzi³a! Dodam, ¿e rzadko siê widujemy, mam du¿y dom, ona mieszka piêtro ni¿ej, teraz w ogóle do mnie nie zagl±da, w czasie roku akademickiego przychodzi³a tylko zapytaæ, co tam na studiach. Tyle. Mówi, ¿e jestem z³a.

Mam do¶æ, po prostu mam do¶æ. Mo¿e powinnam siê udaæ do psychologa? Dodam tylko, ¿e wiem, ¿e nie jestem idealna i ¿e wina zapewne le¿y gdzie¶ po ¶rodku i gdyby moja matka tu napisala przedstawi³aby sytuacje ze swojej strony wygl±da³±by pewnie inaczej. Ale ja nie jestem ni±, ja nie wiem, co ona czuje. Mogê pisaæ tylko jak to wygl±da z mojej strony.

Musia³am siê wygadaæ komu¶

Czemu sie po prostu nie wyprowadzisz i nie rozpoczniesz zycia na wlasny rachunek ?! Jestes juz dorosla, wiec nie rozumiem, po co sama siebie skazujesz na takie katorgi ?! Moim zdaniem czas sie uniezaleznic
I zaczac normalnie, zdrowo sie odzywiac... Jesli dieta, ktora ci ulozono znacznie pogarsza Twoje samopoczucie, to poinformuj o tym dietetyka - powinien ja zmienic i dostosowac do Twoich potrzeb.

Edytowane przez UrbanWarrior
Czas edycji: 2009-07-18 o 12:32 Powód: dopisek
UrbanWarrior jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-18, 12:36   #3
Spinka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez UrbanWarrior Poka¿ wiadomo¶æ
Czemu sie po prostu nie wyprowadzisz i nie rozpoczniesz zycia na wlasny rachunek ?! Jestes juz dorosla, wiec nie rozumiem, po co sama siebie skazujesz na takie katorgi ?! Moim zdaniem czas sie uniezaleznic
Studiujê dziennie, chcê te studia skoñczyæ w takim trybie, zosta³y mi 2 lata. S± do¶æ cie¿kie, bywa tak, ¿e ¶pi siê po 4 godziny dziennie [ja tu nie mowiê o okresie sesji, tylko normalnie o roku akad. w sesji jest gorzej ], ca³y czas trzeba co¶ robiæ, a i tak ledwo nad±¿am . ¯eby siê usamodzielniæ trzeba pracowaæ, ja dopiero we wrze¶niu bêdê mieæ praktyki, nie mam ¿adnego do¶wiadczenia w swoim zawodzie. Pracowaæ mog³abym jedynie w wakacje, ale nie starczy mi na wynajêcie mieszkania itd na ca³y rok akademicki.

Jak pwoiem, ¿e chcê siê wyprowadziæ, to siê wcze¶niej nas³ucham, jaka to g³upia jestem, ¿e tu mam wszytsko, pewnie ¿e mam zostawiæ wszytsko, co ona mi kupi³a, czyli wyjdê z niczym. W "jednym" ciuchu. Codziennie by dzwoni³a pytaæ, czy ju¿ mi siê znudzi³o mieszkanie samej.

Moja matka baaaardzo lubi wracaæ do przesz³o¶ci, po 20 razy wytykac ka¿dy mój b³±d, choæby mia³ miejsce 10 lat temu

Musze wyj¶æ z domu, przej¶æ siê. Umówi³am siê z przyjació³±, ale nie chcê jej dorzucaæ problemó, bo ma swoje i to 100 razy powa¿niejsze

Edytowane przez Spinka
Czas edycji: 2009-07-18 o 12:43
Stary 2009-07-18, 13:49   #4
201607291951
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 200

znam to, ³atwo powiedzieæ wyprowad¼ siê , zacznij ¿yæ na w³asny rachunek . Taa jasne, zw³aszcza , ¿e studiujesz dziennie , a utrzymanie w dzisiejszych czasach jest bardzo drogie.
Zaci¶nij zêby wytrzymaj te dwa lata, znajdziesz wtedy pracê i wyprowadzisz siê od chorej matki.
201607291951 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-18, 15:34   #5
AnetaYa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 160

Masz do¶æ, ¿e mama truje Ci d... to przestañ wys³uchiwaæ tych bzdur jakie wygaduje odno¶nie Twojej tuszy. ¯artuj z tego i jedz to na co masz ochotê i kiedy masz ochotê bo doprowadzisz siê do choroby. Je¿eli przestanie Ciê ruszaæ jej nic nie przynosz±ca krytyka to wreszcie da Ci spokój. Centrum odchudzania pchi, pewnie w m³odo¶ci mia³a kompleksy na punkcie nadwagi a teraz przelewa swe frustracje na Ciebie. A mo¿e uwa¿a, ¿e skoro ma pieni±dze powinna mieæ te¿ idealne dzieci - idealnie szczup³e, idealnie piêkne itp.
Stary 2009-07-18, 16:16   #6
agat337
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 255

To trudne bo reagujesz bardzo emocjonalnie - ale najlepszym sposobem /oprocz wyprowadzki/ jest potraktowanie tego humorystycznie - nie z³o¶liwie w stosunku do Matki ale zartobliwie i na luzie, z usmiechem; pokaz jej ze po prostu absolutnie nie ruszaja Cie jej "zarzuty". W ten sposob dotrze do niej ze nie traktujesz problemu powaznie i po jakims czasie przypuszczam ze da Ci spokoj, przyjawszy do wiadomosci ¿e jestes po prostu niereformowalna i ona nie ma wplywu na Twoj± wage .
Mozesz tez w pokoju powiesic sobie plakat jakiejs "puszystej" kobietki i twierdzic, ze to to Twoj idol.
Brzmi to wszystko moze glupio ale polecam sprobowac - po jakim czasie treningu sama Ciebie moze bedzie to bawic. Tego Ci zycze, bo na szarpanie nerwow szkoda czasu i mlodosci.
agat337 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-18, 16:48   #7
Spinka
Przyczajenie

Dziêki. Musia³±m siê chyba komu¶ wygadaæ.
Wiecie, ³atwo powiedzieæ nie przejmuj siê, ciê¿ko jest reagowaæ nieemocjonalnie, kiedy mówi to najblizsza osoba, ta, która powinna zawsze wspieraæ...
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:58.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.