|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
WIeczór w przeddzień ślubu - co robicie?
Wątek tu, bo pasuje i do "jeszcze przed", i do "już po" - to krakowskim targiem na ogólnym ślubnym
![]() Drogie panny młode - jak spędzałyście/spędzacie wieczór przed tym dniem, i jak - sam ten dzień? Latanie, bieganie, a może - święty spokój i odpoczynek? Ja wczoraj - myłam u mamy podłogę późnym wieczorem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: WIeczór przed, dzię ślubu - co robicie?
Wszystkiego najlepszego
![]() ![]() ![]() Szczerze to nie wiem co się robi w dzien przed ślubem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Adwokat diabła
|
ja nie wiem co będę robić, ale na pewno w dniu ślubu będzie stres.. ale na bank na wizaż wejdę tak jak i Ty
![]() wszystkiego dobrego! ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
wszystkiego najlepszego !!
![]() ja podejrzewam że będę tak zestresowana że nie będę sobie mogła miejsca znaleźć i będzie ogólne szaleństwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wszystkigo najlepszego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ja dzien przed slubem siedziałm do 23 na sali, potem kąpiel i próba zasnięcia...W sobote przed slubem pełen luzik do popołudnia, nawet dzwonilismy do siebie z TŻ dziwiąc sie, że tak spokojni jestesmy. Ale...tak koło 15tej, jak zaczęli zjeżdzac goście zaczełam sie stresowac i tak się stresowłam aż do przyjęcia, dopiero na przyjęciu po jakieś godzince zabawy zaczęło mnie puszczać...i nie deklarujcie tak na pewno że wejdziecie na wizaż, każda inaczej przeżywa...Nawet najbardziej opanowane osoby moga tego dnia byc ałkiem inne i odwrotnie. Pozdrawaim
![]()
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14324612]Wątek tu, bo pasuje i do "jeszcze przed", i do "już po" - to krakowskim targiem na ogólnym ślubnym
![]() Drogie panny młode - jak spędzałyście/spędzacie wieczór przed tym dniem, i jak - sam ten dzień? Latanie, bieganie, a może - święty spokój i odpoczynek? Ja wczoraj - myłam u mamy podłogę późnym wieczorem ![]() Gratuluję! Dobrze zrozumiałam - dziś Twój ślub? Bardzo serdeczne gratulacje ![]() Ja wieczór poprzedzający dzień ślubu byłam w domu rodzinnym z rodzicami i siostrami, TŻ był u siebie w domu rodzinnym, w innym mieście, wiec pod wieczór tylko krótko pogadalismy przez telefon. Z siostrami wygłupiałyśmy się, śmiałyśmy, stresowałyśmy, one przymierzały kolejne buty i sukienki, dodatki.. Było wesoło. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: WIeczór w przeddzień ślubu - co robicie?
dzień przed ślubem.... troszkę latania było... odbierałam suknię z salonu, zawoziliśmy wódkę na salę, niektórzy goście już przyjeżdżali, ostatnie porządki w mieszkaniu rodziców
![]() położyliśmy się z TŻ wcześnie, bo chyba jakoś 22-23, zasnęliśmy, ale około chyba 3-4 nad ranem było już po spaniu, oboje leżeliśmy i patrzyliśmy w sufit ![]() w sobotę zamieszanie na całego, fryzjer, kosmetyczka, jeszcze tata o mało co miałby wypadek samochodowy, bo jakiś koleś jechał na czerwonym, ale na szczęście go zauważył w porę, ale koleś i tak walnął w kogoś innego... było tyle rzeczy, że np mój TŻ wpadł dopiero parę minut po 15 pod prysznic kiedy już na 16 wszyscy byli umówieni w mieszkaniu ![]() ale teraz jak sobie przypomnę to się uśmiecham ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
napiszę za 11 miesięcy
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
my w piatek przed slubem cwiczyliśmy pierwszy taniec
![]() ![]() a w sobotę, 3 godziny przed slubem wlazłam na wizaż ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dzień przed ślubem Od rana zakupy, w okropnym upale, bieganie za jednym małym guzikiem, później zakupów ciąg dalszy, spowiedź, polter (dla osób nieznających tradycji - bicie szkła), sprzątanie itp... przygotowanie mieszkania na przyjazd gości, małe przemeblowanie łóżek, prasowanie pościeli itp... z TŻ padliśmy zmęczeni i od razu zasnęliśmyDzień ślubu Pobudka o 6, bo TŻ zapomniał wyłączyć budzik. Pojechał sprzątać auto, ja w tym czasie zabrałam wszystko, co potrzebne do mamy. Tam czekałam na fryzjerkę, makijażystkę i całą resztę. Później wojna z bukietem, przyjęcie w rodzinnych progach fotografa, następnie rodzinę TŻ... a potem to już jakoś poleciało.Stres był, ale nieduży i sobie poradziłam ![]()
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
no tak, my pierwszy taniec też ćwiczyliśmy, ale jak zobaczyliśmy jak nam wychodzi - bez rytmu, deptanie po nogach - jeszcze nigdy w życiu niczego tak źle nie zatańczylismy, daliśmy sobie spokój i poszliśmy spać
![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
BAN stały
|
my w piątek przed ślubem urządziliśmy gril na działce i siedzieliśmy do 2 nad ranem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Mamy ślub 10.10, i właśnie dziś dowiedziałam się, że w piątek przed ślubem mam egzamin z socjologii, na którym muszę być...na dodatek o 19.30. i doliczyć jeszcze dojazd/powrót ze 2 godziny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
ja na 100% będę to przeżywac i nie sądzę, żebym weszła na wizaz, bo zwykle w takich momentach (wielkich i stresujących) nie włączam komputera...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
a ja byłam w piatek na giełdzie kwiatowej kupilismy kwiaty i dekoracje, potem w domu zrobilismy kosze dla rodziców potem pojechałam do siebei bo sie goscie zjechali juz potem wieczorem do spowiedzi, i pedem do gliwic po dywan i pokrowce na krzesła bo nam sie zapomniało dostarczyc do koscioła potemw domu od 20, dekoracja klatki i rozkładanie planu winietek, i poszłam spac o 11 30
wstalam w sobote o 5 40i poszlam do piwnicy oberwac łebki róż, potem zjadłam sniadanei wykapalam sie i do gliwic na 8 do fryzjera i wizazystki (wyszło bomba wszystko) w domu byłam o 11.00, ubieranie i od 11 30 czekanie na męża przyjechał o 12 i przez te poł godziny chodziłam poo pokoju w kółko i marudziłam mamooooooo głodna jestem i mamunia mi kanapki zrobiła i potem juz poleciało nawet nie wiem kiedy był poniedziałek tak wic jak widac u mnie bylo latanie i nerwy nerwy nerwy
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Ja nie będę miała wyboru co robić w piątek wieczorem - jako że pochodzę z Wielkopolski, do mojego domu zejdzie się rzesza znajomych bliższych i dalszych by rzucać szkłem, pić, jeść i sprawić, że będę niewyspana... Dla niewtajemniczonych http://pl.wikipedia.org/wiki/Polterabend. Byłam ostatnio na purtelamie koleżanki i goście rozeszli się dopiero po 1 w nocy.
Chociaż może to i dobrze - przekieruję mój stres na obawę, czy nie zrobię sobie czegoś tym szkłem (kilka lat temu w Lesznie odłamek szkła ranił PM w oko, więc jest się czego bać), zamiast zamartwiać się jak wszystko się uda następnego dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas na śląsku piątkowy wieczór to także tradycyjnie "czaskanie". A więc do domu Panny Młodej schodzą się znajomi, sąsiedzi, rodzina i rzucają pod drzwiami na klatce lub przed domem porcelanę ( talerze itp) ale zdażają się także nadgorliwi goście z umywalkami ( o innym wyposażeniu łazienek nie wspomnę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Wieczór przed weselem tak jak u niektórych, tak i u mnie tłuczenie szkła, na szczęście nie trwało to zbyt długo, chyba do ok 22. W miedzyczasie pojechałam z siostrą na sale (mąż gości częstował wódką) zawiesić pod sufitem resztę balonów, ale pech chciał, ze wyłączyli prad wiec siostra mi swieczkami przyświecała a ja po omacku wiązałam te balony na żyłce. Potem wróciłam do gości. Z pewnym niedowierzaniem, ze to juz nadchodzi TEN dzień poszłam potem spać. Rano fryzjer, potem zaraz przyjechała do domu wizażystka. Zanim mnie upiekszyła zdążyłam przystroic troszke podwórko białymi papierowymi gołąbkami i balonikami. Potem siostra pomogła mi sie ubrać, a ja jej (pamietam, ze poprawiałm jej tez makijaż) i jechaliśmy w plener na zdjęcia. Wrócilismy do domku, tam błogosławieństwo i wyjazd do koscioła.
Pamiętam, ze przed makijażem był mąż na chwile, przywiózł z kwiaciarni mój bukiet i kwiaty dla rodziców. Totalnie był wyluzowany. Ja też sie nie stresowałam mocno aż do błogosławieństwa gdzie sie oczywiście wzruszyłam i bałam sie, ze w kościele bedę płakać i kazałam ksiedzu mnie rozśmieszać ![]() Dużo mogłabym pisać.....
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Ja od rana biegałam...byłam na manicurze i pedicurze, potem zawozilismy alkohol na sale, potem spowiedz, dekoracja kościoła, a wieczorem nietypowo - na nocnym dyżurze w przychodni, bo coś mnie ugryzło w stopę i zaczęła mi puchnąć, bo jestem alergikiem. Na szczęscie opuchlizna ciut zeszła do rana i mogłam włożyć mojego slubnego pantofelka i wszystko było oK, ale nerw się najadłam, ze hoho
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ja mieszkam na Kaszubach i tu tez mamy bicie szkla
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
ciekawe.
nie znałam takiego zwyczaju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Przyznam, że też nie - całkiem przyjemny, ale mimo tego cieszę się, że u nas (małopolskie) tego nie ma - dla mnie dodatkowy stres, ja nie wiem, jak przeżyję dzień przed ślubem i sam dzień ślubu. Brrr...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:48.