|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Pies bojący się wody
Witam.
Mam chyba dość nietypowy problem. Dzisiaj byłem z moim psem na plaży (pierwszy raz). Przywiązałem go do drzewka i poszedłem się kąpać. Jak pływałem stylem klasycznym to siedział grzecznie, ale kiedy zacząłem płynąć kraulem to mój pies zaczął skomleć, szarpać się, i zerwał się ze smyczy (chyba myślał, że się topie). I za każdym razem jak ktoś robi jakieś gwałtowne ruchy w wodzie, chlapie to on rzuca mu się na ratunek. A najdziwniejsze jest to, że... mój pies nie umie pływać. Czy to instynkt, żeby pomóc topiącemu (nie znam się na psach ![]() Ale sam do wody już nie wejdzie- jak próbuję go wciągnąć na "siłę" do wody to się zapiera nogami i się nie daje (już tak nie będę robić, bo i tak nie daję rady). Kiedy podlewam trawnik to chowa się do kojca i za swoją budę- wychodzi dopiero jak zakręcę kurek. Boi się kąpieli- muszę go trzymać i jest to dość uciążliwe. Boi się nawet jak piję wodę z butelki, albo chcę mu dać się napić z ręki. Myślę, że ma jakieś traumatyczne wspomnienie z "dzieciństwa", może ktoś go kiedyś chciał utopić (mam go od kiedy skończył 2 lata). Może mi ktoś pomóc. Są jacyś hmm... "specjaliści", którzy mogli by go wyleczyć z tego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pies bojący się wody
z moim psem jest identycznie..ja mam suczkę, wzięłam ją ze schroniska jak miała 0,5 roku
![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moze zadzwon do weterynarza i zapytaj go co moze byc powodem ze pies tak bardzo boi sie wody ,a moze poda Ci jakis numer , lub adres osob jakie mogly by pomoc Twojemu pieskowi. Moze jesli mieszkasz w domu kup jakis basenik , nalej do niego troche wody i siedz w nim, moze po jakims czasie piesek zacznie sam do Ciebie podchodzic, a moze nawet kiedys wejdzie do niego. Niech widzi ze nie dzieje Ci sie w nim krzywda ![]() Powodzenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Dziękuję bardzo za pomoc
![]() Jutro zadzwonię do weterynarza- może coś poradzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Do weterynarza iść nie zaszkodzi, jednak podejrzewam, że poradzi, aby po prostu unikać sytuacji, które stresują psa. Ewentualnie może da Ci jakiś medykament na uspokojenie dla psa, abyś poczęstował nim go kiedy np. będziesz musiał go wykąpać. Może faktycznie pies miał kiedyś jakieś przykre przeżycia z wodą i to jest powodem jego lęku, a to, że piesek próbuje Cię "ratować" kiedy udajesz, że się topisz świadczy chyba o jego przywiązaniu do Ciebie ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Współczuję... Pies mojej babci też bardzo boi się wody. Np. po kąpieli to 2 dni jest w szoku. Jak ma już przejść przez rzekę to chodzi i szuka płytkiego miejsca, najwyżej 10 cm. Natomiast mój pies kocha wodę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
to jest problem dla szkoleniowca, i to dobrego, a nie weterynarza, bo ten nie zna się na psiej psychice a na chorobach (choć i to nie zawsze) A jak przyzwyczaić... czy pies normalnie pije wodę z miski? bo to już trochę przesada że boi się wody w butelce, może chlapałeś nią psa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Wez dziewczyno czytaj ze zrozumieniem! Jak mu sie pies wytarza w jakichs cuchnacych odchodach itp. to tez ma go zostawic w domu czy tam namiocie? Chodziło mi o jakies uspokajające feromony w razie sytuacji, w której pies bedzie zmuszony do kontaktu z woda! Chyba lepiej, zeby uniknał stresu w takiej sytuacji, bo raczej ciezko by było przekonac psa do kąpieli który panicznie boi sie wody. A co do chodzenia z nim nad jezioro czy w inne miejsca, których boi sie pies to wiadomo ze lezy to w gestii wlasciciela zeby GO TAM NIE ZABIERAC- proste i logiczne.
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
no to gratuluję
![]() p.s http://animalia.pl/produkt,8467,163,D._A._P._Spray.html tu masz stronkę, wejdź i sobie przeczytaj.
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Jak pies od szczeniaka nie jest przyzwyczajony do kąpieli w wodzie to tak właśnie może się stać, iż będzie jej się bał. Nie faszeruj psa lekami, jak chcesz kraulem pływać to go z sobą nie zbiearaj nad wodę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:39.