|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
od czego zacząć?
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowa i od razu rozpoczynam wątek, ale nie mogłam nigdzie znaleźć odpowiedzi o jakie mi chodzi. Mam nadzieję, że inni forumowicze też na tym skorzystają. Niby wiem, że organizację wesela zaczyna się od wyboru sali i orkiestry, bo z tym się najdłużej czeka, ale ja mam trochę inne pytanie. Czy przed obejrzeniem sali, powiedzmy w restauracji, trzeba się jakoś umawiać z właścicielem lub menagerem? Ile czasu zajmuje odwiedzenie jednej sali i o co warto zapytać? Ile sal trzeba objechać, jeśli w ogóle nie ma się jakiejś upatrzonej (np. z wesel znajomych)? Ile wy objechaliście? Jak wybieraliście lub wybieracie zespół? Czy oglądacie jakieś zespoły na żywo? I jeszcze tak się zastanawiam jaki jest najlepszy dzień i pora na oglądanie sal, bo chyba sobota i niedziela odpadają?
Przepraszam, za tą ilość pytań i z góry dziękuję za odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: od czego zacząć?
1. Sala. Zależy co rozumiesz przez 'obejrzeć'. Jeżeli rzeczywiście chcesz tylko zobaczyć jak jest w środku to wchodzisz, zmawiasz kawę i rozgladasz się wokół. Jeżeli chcesz salę ocenić pod kątem wesela to najlepiej się umówić tak aby właściciel miał dla was czas i mógł odpowiedzieć na pytania. Pytań do właściciela sali jest pewnie mnóstwo. Myślę, że najczęściej pyta się o:
- koszt wybranego menu - rozliczanie napojów (ryczałt czy od skonsumowanej ilości) - tort (czy zamawiasz osobno czy kupujesz u nich) - alkohol i korkowe - kto jest odpowiedzialny za dekorację sali (oczywiście pytać o ceny) - gdzie jest miejsce dla zespołu - układ stolików/przybranie krzeseł - ilość osób obsługi na przewidywaną liczbę gości - jeśli to normalna restauracja: jak rozwiązana jest sprawa 'zwykłych' gości przychodzących na obiad/kawę - dostępność ogródka - klimatyzacja i pewnie wiele wiele innych. Myślę, że dziewczyny coś jeszcze dopiszą. Ktoś kiedyś sugerował by dopominać się pokazywania kuchni - wymagania sanitarne nie pozwalają by ludzie z ulicy szwędali się po kuchniach. Nie wiem ile sal należy obejrzeć. Zamówiłam w ciemno (ale to inna historia) Może zróbcie listę sal w okolicy, obejrzyjcie strony internetowe i odwiedźcie tylko faworytów. 2. Zespół znalazłam na targach ślubnych. Śpiewali na żywo. 3. Oglądanie sal. W sezonie zimowym nie każda sala ma pełne obłożenie i sobota/niedziela są jak najbardziej odpowiednie do oglądania. Poza tym zawsze mozna się umówić wczesnym rankiem i zobaczyć jak sala jest przygotowana do wesela (aczkolwiek manager może nie mieć czasu na rozmowy). Miłych poszukiwań
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
odnośnie pytań dot. sali polecam https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ight=zapyta%E6
![]() ja obejrzałam jakieś 6 lokali i w każdym umawiałam się na rozmowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
ile pytań !! U mnie na spotkaniu z menagerką lokalu właściwie o nic nie musieliśmy pytać. To pani menager miała wszystkie te pytania opracowane w swoim formularzu i pytała jak to widzimy, np: czy mają pakować nam jedzenie? jak ustawić stoły? kto nas wita?
Generalnie jak dla mnie super sprawa. Pani manager mówi, że właściwie oni w lokalu 'biorą ślub co tydzień' i wiedzą już co i jak. Byłam wdzięczna za wszystkie sugestie bo sama pierwszy raz stanęłam przez zadaniem organizowania wesela. Pozostałe zagadnienie zostały rozwiązane wcześniej, pani manager przysłała nam standardowy druczek z menu i pozostałymi ustaleniami (nie podlega negocjacji): cena menu dla dzieci (połowa ceny dorosłego), szampan (na toast lokal podaje swój), wpłata zaliczki (90 dni przed imprezą), podanie listy gości (tydzień przed imprezą), czas trwania, kieliszki do tłuczenia itd Co lokal to inaczej. Aczkolwiek potterko Twoja lista jest bezcenna ![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki, za wszystkie odpowiedzi, lista pytań i link super i napewno bardzo się przydadzą. Przyznaję też, że bardzo zleży mi na sugestiach "jak to zrobić, żeby się nie nabiegać". My z tż poza weekendami mamy w zasadzie czas dla siebie tak od godz 21. Czasem jakieś trzy godzinki wolne w ciągu dnia, ale żadko się zazębiają, więc pewnie tak raz w tygodniu uda nam się na "poszukiwania" wyruszyć. A ja za miesiąc wyjeżdżam i zastanawiałam się, czy uda nam się przed wyjazdem chociaż salę i zespół znaleźć. Ale widzę, że wystarczy dobra organizacja, np. wcześniejsze umówienie się i sprawdzenie lokali w internecie, żeby chociaż część odrzucić. A myślicie, że pół godz na lokal wystarczy, żeby się wszystkiego dowiedzieć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
pół godziny spokojnie wystarczy jeśli nie traficie na jakiegoś gadułę.. my raz umówiliśmy się na oglądanie 2 lokali tego samego dnia.. w pierwszymm poszło syzbko łatwo i przyjemnie, po 20 minutach wiedzieliśmy wszystki i obejrzeliśmy wszystko, w 2 "lokalu" siedzieliśmy 1,5 h przy czym nawet nie obejrzeliśmy sali bo facetowi się nie chciało.. pokazywał nam wsyztsko na zdjęciach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
My mieliśmy w sumie upatrzoną salę, więc bardzo łatwo to poszło. Z szefową umówiliśmy się w sobotę koło południa, tak że pokazała nam salę ubraną akurat na wesele, które odbywało się tego dnia. Od razu podpisaliśmy umowę i na tym koniec, póki co. Zespół mamy z polecenia znajomych, obejrzeliśmy kilka wesel, gdzie grali i też od razu podpisaliśmy umowę. Wcześniej szukaliśmy też w internecie, ale w końcu zdecydowaliśmy się na ten zespół z polecenia znajomych.
Myślę, że warto popytać znajomych , poszukać w internecie i jak już koleżanka wspomniała, wybrać sie tylko tam, gdzie Wam się szczególnie spodobało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
ja oglądałam sale w weekend- tak pasowało mi, mojej mamie i przyszłej teściowej- taki babski tandem organizacyjny.
W sali warto pytać o wszystko, w zależności od tego, czy wynajmujecie tylko salę czy salę z obsługą. Ja radzę też pytać o ewentualne straty, np w szkle, bo wiadomo, różnie się na weselu goście bawią. Moja koleżanka miała straszne nieprzyjemności, bo w restauracji ktoś zabrudził firmowy ręcznik frotte szminką- swoją drogą, kto takie ręczniki jeszcze w publicznej toalecie wiesza? Restauracja chciala odszkodowanie, bo ręcznik był z monogramem... Ogólnie przykre wrażenie zostało... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem dobrze jest obejrzeć salę w sobotę - tj. przed jakimś weselem jak już będzie do tego wesela przygotowana.
Masz wtedy wyobrażenie jak to rzeczywiście wygląda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:56.