CZY codzienne mycie włosów jest zdrowe ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-31, 15:27   #1
skrzat1988
Raczkowanie

CZY codzienne mycie włosów jest zdrowe ?

Od jakichś dwóch miesięcy (niestety!) codziennie muszę myć włosy ,bo na drugi dzień wyglądają już brzydko...I zastanawiam się czy takie codziennie mycie jest zdrowe i dobre dla włosów czy wręcz przeciwnie ,może je zniszczyć ?
skrzat1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 15:44   #2
Karlotta
Raczkowanie

GG do Karlotta
Dot.: CZY codzienne mycie włosów jest zdrowe ?

Ja tez myje wlosy codziennie, oprocz przesuszenia to nie zauwazylam nic szczegolnego, odzywka po myciu i jest ok.
Karlotta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-28, 19:31   #3
cuqiereczeq15
Raczkowanie

Smile Dot.: CZY codzienne mycie włosów jest zdrowe ?

Ja też codziennie myję włosy bo mi sie przetuszczają moję włosy napewno są zniszczone ale nie przez to mycię bo myślę że to nie ma znaczenia czy ktoś myję codziennie czy co 2 dni nie jestem ekspertem ale tak uważam. byE
Stary 2006-06-28, 20:38   #4
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Ja tez codziennie myje włosy ! od jakis 5lat , no chyba ze zafarbowalam wlosy to przez jakies tydzien mylam wlosy co drugi dzien.
jelsi wlosy sie prztluszczaja to nalezy je myc , oczywscie jelsi czesto myjecie wlosy to uzywajcie jakis "lzejszych"szamponow np ziołowych.
polecam radical , lub bambino dla dzieci

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-28, 21:03   #5
sylia
Rozeznanie

ja też muszę myć codziennie...samo mycie chyba nie jest szkodliwe :P ale woda może mieć wpływ :/ np jak w zeszłym roku byłam nad morzem to zaraz po umyciu moje włosy były tłuste i ochydne :/ a jak tylko wróciłam do domciu od razu były normalne :P

sylia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-28, 21:14   #6
_cleooo_
Raczkowanie

ja tak jak moje poprzedniczki takze myje włosy codziennie i przyznam ze zal mi ich, bo musze je codziennie suszyc i prostowac.ale bardzo czesto podcinam konce (a teraz obciachalam sie na krotko) i nie sa takie tragiczne od suszenia i prostowania. ponadto teraz zamierzam kupic szampon ziolowy i zaczelam takze uzywac odzywki fryzjerskiej,wiec mam nadzieje, ze to troche pozbawi mnie wyrzutów sumienia

_cleooo_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-28, 21:24   #7
sylia
Rozeznanie

no właśnie to suszenie i prostowanie :/ to jest powód osłabienia włosów...no,ale co zrobić? na łyso się obciachać hehehe ;P

sylia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-03, 16:52   #8
mia17str
Raczkowanie

Hej
Ja też myję włosy codziennie i nie widzę, żeby były zniszczone, chociaż myję je tak od ok. 2 lat. Najważniejsze, żeby dobrze wybrać szampon. Ja polecam serię Schauma, ponieważ mają pH neutralne dla skóry i jest właśnie przeznaczony do codziennego mycia włosów
P.s Tak ostatnio ostatnio chciałam sobie odżywkę kupić. Może ktoś jakąś poleca?
Pozdrawiam
mia17str jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-01, 09:34   #9
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Hej, podnoszę wątek i mam pytanie - byłam ostatnio u fryzjerki, która między słowami powiedziała, że jesli włosy się przetłuszczają, powinno się je myc nawet codziennie. Natomiast kiedy moja mama zapytała o to samo u dermatologa, lekarka powiedziała, że im częściej myje się włosy, tym mocniej się one przetłuszczają... Zastanawiam się więc, jak się wobec tego zachować. Nie ukrywam, że mam taką fryzurę, której przydałoby się codzienne mycie, ale z drugiej strony, nie chcę pogorszyć przetłuszczania (w tej chwili włosy wytrzymują w znośnym stanie ok. 1,5 dnia)...
Czy możecie się wypowiedzieć?
invissible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 08:14   #10
Rena
Zakorzenienie

Nie jest zbyt zdrowe, lepiej myc co dwa trzy dni. Jak juz to tak jak dziewczyny pisaly wybierz ultra delikatny szampon, przeznaczony do codziennego mycia.

Dobrze splukuj wlosy, a po kazdym myciu nakladaj odzywke. Jak suszarka to z jonizacja i dobrze stosowac produkty chroniace przed goracem. Przy tak czestym myciu mozna sobie pozwalac na naprawde tluste srodki do stylingu - jak jedwab farouk, czy inne olejki.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-02, 11:36   #11
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Właśnie też całe życie tak słyszałam, ale prawda jest taka, że przy dłuższych włosach na drugi dzień nie wyglądałam za ciekawie, ale wiązałam je w kucyk i "uchodziło". A teraz nijak nie mam co z tym zrobic. Na dodatek fryzjerka powiedziała mi, że noszenie tłustej głowy szkodzi włosom - osłabia je tuż przy nasadzie, bo muszą się "przebijać" przez warstwę brudu i sprzyja zapaleniom skóry głowy.

I bądź tu człowieku mądry...
Stary 2010-04-08, 13:57   #12
miikki
Raczkowanie

Niestety zauważyłam, że im częściej myję tym częściej mi się przetłuszczają. To jest problem ale poza tym jest ok.
miikki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-09, 09:10   #13
Gosia19011983
Rozeznanie

Ja też niestety myję codziennie, nie mam farbowanych włosów, zadnej trwałej, włosy sa naturalne i dlatego sie tak często przetłuszczają.
- ostatnie podcięcie włosów 10 październik 2011 rok.
- obecna długość to włosy do ramion.
CEL: WŁOSY DO ŁOPATEK LUB DŁUŻSZE.
Gosi@
Gosia19011983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-09, 10:53   #14
Lavanda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez invissible Pokaż wiadomość
Hej, podnoszę wątek i mam pytanie - byłam ostatnio u fryzjerki, która między słowami powiedziała, że jesli włosy się przetłuszczają, powinno się je myc nawet codziennie.
mi fryzjerka też tak powiedziała...
i raczej nie wyobrażam sobie niestety, by było inaczej...
moje włosy bardzo szybko się przetłuszczają, i mycie co drugi dzień chociaż, nie wchodzi w grę..
od biedy, jak nie zdążę umyć włosków, poratuję się suchym szamponem, ale wiadomo, do codziennego stosowania wyszedłby pewnie gorzej dla włosów, niż mycie..

ostatnio myję włoski szamponami z Kallosa, jajecznym, migdałowym, glicerynowym (farbowane włoski) - nie wysuszają, nie puszą włosów, wszystko jest ok..

ah, i u mnie się nie sprawdza, że im częściej myję, tym jest gorzej czy odwrotnie. doba po myciu włosy proszą się o kolejne umycie i koniec...
Stary 2010-04-11, 10:42   #15
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Ja przez kilka dni myłam włosy codziennie, ale... jakoś kiepsko wyglądały. Szybciej były klapnięte i w ogóle. Dlatego wróciłam do mycia co dwa dni, w razie pilnej potrzeby myję codziennie. I czytam wątek o włosach przetłuszczających się. :P
Stary 2013-06-08, 21:00   #16
moonmonster
Raczkowanie

Zdrowe na pewno nie jest... jesli juz musisz codziennie, to chociaz szamponami bez sls sles
Stary 2013-06-08, 21:54   #17
malaga91
Przyczajenie

Ja myję włosy co drugi dzień, moja współlokatorka myje je codziennie - myślę, że częstość mycia włosów to indywidualna sprawa, myjesz je tak często jak tego potrzebują. Pamietaj o właściwej pięlegnacji i wszystko będzie okej
malaga91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-09, 10:09   #18
201607111040
Konto usunięte

Ja myję włosy codziennie od około 4 lat, bo mi się strasznie przetłuszczają. Zauważyłam że od ok 2 lat są lekko wysuszone, ale nakładam na nie oleje, maseczki i odżywki i daje rade;-) Jak ich nie umyję to na drugi dzień mam strasznie przetłuszczone. Pamiętaj tylko o tym żeby o nie dbać.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-09, 14:46   #19
Katala
Przyczajenie

Ja pamiętam w podstawówce (klasa 4-6) musiałam myć włosy codziennie. Jak rano umyłam - wieczorem nie nadawały sie do wyjścia na ulicę To był jakiś koszmar, do tego lekarze i dermatolog wciskali mi, że już nic z tym nie zrobie, trzeba bedzie myć codziennie już zawsze...
Za przeproszeniem g*wno prawda
Teraz jestem w 3 gim (kończę) i myję włosy co 2 dni i nie wyglądają źle (w wakacje bede myć co 3, bo na razie jeszcze za wcześnie, nie wyglądają za dobrze trzeciego dnia). Co zrobiłam? Po prostu hartowałam je. Zwyczajnie przetrzymywałam je dzień/dwa dużej. Wiele osób powie że to bzdura ale mnie pomogło Wreszcie mogę zapuścić trochę włosy (do łopatek, nie dłużej bo są bardzo cienkie i wypadałyby mi) bo zawsze miałam bardzo krótkie, gdyż były obciążone tym łojem - wypadały mimo krótkiej długości.
Tak więc: czy codziennie mycie włosów jest zdrowe? Nie za bardzo. Wiadomo, jeżeli myjemy włosy codziennie, nie możemy od razu przestać je myć na tydzień. Zacznijmy od mycia co 2 dni. Wiem ze bedzie cieżko i będą wyglądały tłusto ale kiedyś trzeba ruszyć z miejsca! Mnie się udało. Musiałam się zamknąć na opinie ludzi (wtedy dzieci) którzy mogli sobie myśleć że nie myję głowy. Robiłam to dla siebie, nie dla nich Radzę wszystkim spróbować.
Teraz dążę do mycia jeszcze rzadziej, małymi kroczkami. Dodatkowo dbam o końcówki, olejuję je i zabezpieczam końcówki różnymi olejkami, balsamami. Polecam posłuchać swojego sumienia i zaryzykować, a przestać przejmować się zbytnio otoczeniem. Zróbcie to dla siebie. Pozdrawiam.
Katala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-10, 10:49   #20
Lana Del Rey
Rozeznanie

Ja też myję włosy codziennie, ale nic złego nie zauważyłam. Co prawda bardzo o nie dbam - oleje, maski, odżywki. Ale przed włosomaniactwem, myłam włosy tylko szamponem i nic się z nimi nie działo, wyglądały nawet lepiej niż obecnie
Lana Del Rey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości