|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
łacina pomozecie?? - pomozemy... plisss
Wiec... Drogie wizazanki musze... Musze sie dowiedziec co znaczy owa wypowiedz ;] ,, Cave me domino ab amico ab inimico vero me ipse cavedo" Szukałam w necie poszczeg.ólnych słow, ale nie wsyztkie znalazłam i nie znam sensu
To ,,me" to chyba jest właczenie angielskiego.. Chyba... Pomożecie?? proszę ...
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: łacina pomozecie?? - pomozemy... plisss
a proszę bardzo : Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo .........Strzeż mnie, Boże, od
przyjaciół, od nieprzyjaciół sam się obronie ... |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje
a skad znasz lacine??? w sumie to mnie zainspirowala juz dawno ale nie mam pomysłu jak sie nauczyc... korki net czy inaczej???
|
|
#4 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Niektórzy byli łaciną męczeni w szkole
![]() Dzięki czemu są z niej zwolnieni na studiach ![]() Nauczenie się łaciny nie jest taki proste, musiałabyś mieć dużo samozaparcia żeby samodzielnie się nauczyć (albo przez net ). Mają dość rozbudowaną gramatykę :/
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Miałąm łacine na studiach. Język na niesamowita gramatykę - rozbudowaną, symetryczną, skompliowana ale i piękna
Bo kiedy się już te reguły pozna to jest frajda kiedy można sobe odczytac napisy sprzed kilkuset lat albo i starsze.Śmiem twierdzić, że łacinę może liznąć samemu Jest to język martwy, odpada więc kwestia konwersacji, akcentu, itd. Kup dobry podręcznik i znajdż kogos po filologi klasycznej, kto by ci udzielił kilku lekcji, naprowadził, itp. powodzenia |
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja tam się cieszę, że teraz już nie muszę się łaciny uczyć. Jak widzę jakie tempo narzuciła kobieta na studiach to się słabo robi
Po drugich zajęciach mieli wszystkie koniugacje, z których nic nie zrozumieli (tłumaczyłam ) i dostali tekst do tłumaczenia ![]() W LO to mnie uczono całe teksty tłumaczyć dopiero w II semestrze ![]() Beliczku, a na pierwszych zajęciach właśnie akcent mieli biedactwa
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też uczyłam się łaciny - w liceum o profilu humanistycznym
. Choć sporo czasu upłynęło, trochę jeszcze pamiętam , poza tym dzięki łacinie mam masę skojarzeń językowych.
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pani rysowała nutki, i kazała rozpisywać wyrazy, dzieląc je na sylaby, które "a" krótkie, które długie..., etc. Ale jeżeli ktoś nie ma zamiaru MÓWIĆ po łacinie tylko troszkę jej poznać, ot tak aby rozumieć sentencje, itd. to może to sobie darować (filolodzy klasyczni - nie zabijać mnie )
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Nie miałam serca do łaciny
Do dzisiaj chodzą po mnie słowa z "czytanek" Rosis albis et rubris aquam frigidam do... brrrrrrrr!! Japoński jest o wiele piękniejszym językiem
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Ale czarno widzę ten rok, ja i jeszcze 2 koleżanki, które miały łacinę, możemy mieć ciężki żywot przed zaliczeniem (muszą napisać na 80%...)Chyba już zacznę sobie co nieco przypominać
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chyba zboczona jestem bo uwielbiałam łacinę i nawet miałam 5 (wstyd!). Jak to była frajda oglądac "PAsję" i rozumieć co oni mówią.
Ale teraz na włoskim jest mi łatwiej - masa skojarzeń, podobnych słowek, itd.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Zwalniają z łaciny na studiach? Mnie nie chcieli, mimo iz z łaciny zdawałam maturę! To może zależy od kierunku...
Mam pytanko do wszystkich, którzy swego czasu meczyli się nad tymi wszystkimi konstrukcjami: ja wspominacie tłumaczenia "De bello..." Cezara? Dla mnie koszmar!!! tylko nie Cezar... |
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Ale faktycznie, łacina to wspaniały język- moja nauczycielka mawiała, że tłumaczenie tekstów to lepsza rozrywka intelektualna niż krzyżówki itp...
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
mogłaś sprawdzić w słowniku
ja miałam łacine na studiach na anatomii i antropologii wszystkie punkty ciała po łacinie kości dosłownie wszystkie nawet te najmniejsze musiałam znać lub nazwy mięśni ale jakoś to zaliczyłam na 4.0
|
|
#16 | ||
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Jestem na UW na iberystyce ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja miałam też na języku polskim w liceum szukaliśmy złotych myśli w słowniku chyba wyrazów obcych nie pamietam dokładnie na końcu słownika chyba były ale kiedy to było
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
ja tak cztyam to aż mi się straszno robi bo przede mną rok łaciny. pani niby barzdo miła ale po kilka razy powtarza, że my jako osoby uczące się języków romańskich łacinę musimy umieć świetnie
. tylko, że mnie jakoś ten język nie pociąga i wolałabym zamiast do łacińskiego przysiąść do jakiegos języka nowożytnego który by mi się barzdiej przydał. ale cuż... jakoś może wytrzymam
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Roksanka, dasz sobie radę
trzeba tylko ćwiczyć nieszczęsne końcówki, słówka zapamiętuje się raczej łatwo |
|
|
|
|
#20 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. i zazdroszczę ci strasznie że masz już ją z głowy. no ale ja miałam w spokój z łaciną więc kiedyś trzeba pocierpieć
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
A ja głupia myslalam, że łacina to prosty język. A czy zeby iśc na studia medyczne warto znac łacinę, jakieś podstawy?? A może trzeba??.... :/ Jaki jezyk polecacie jako łatwy w miare i przyjemny do uczenia sie w domu, z własnych źródeł??
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
uwielbiam łacinę
mam z nią do czynienia na co dzień, choć nie w takim stopniu jak bym chciał w liceum byłam na mat-fizie, wiec łaciny nie miałam, ale jako , ze uwielbiałam polski i starożytność, sama się jej zaczęłam uczyć ![]() ![]() a potem na studiach mialam jako obowiązkowy przedmiot, nietety tylko przez rok i oczywiście egzamin sfinalizowałam 5
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
U mnie na studiach łaciny uczyli dość ostro, choć nacisk był uczywiście na prawnicze sentencje
Ale gramatyka mi dokopała Łacina mnie nie zachwyciła i cieszę się, że mam to już za sobą
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie w klasie biologiczno-chemicznej również męczyli łaciną, ale tylko przez 2 semestry. Ale właściwie na niewiele mi się to przydało, ponieważ w tym roku jeszcze przez 1 semestr miałam mieć łacinę, i zajmowalibyśmy się z racji profilu słownictwem medycznym itp. No i klops - dali nam dodatkową biologię zamiast. Jak dobrze, że w II klasie zapracowałam na 5, bo większość ludzi z klasy teraz chce poprawić oceny, tylko że wszystko muszą sobie przypomnieć samodzielnie
|
|
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
ja sie ucze laciny juz 3 lata
w humanistycznej klasie. Mam po prostu swietnego faceta od laciny! deklinacji rzeczownikow uczyl nas na przykladzie "longus mentulae", co znaczy...niewazne![]()
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Dołączam do fanek łaciny
![]() Mnie nikt nie każe się jej uczyć, jestem w klasie ogólnej ale nawet w biol-chemie jej nie ma ![]() za to mamy kółko z łaciny i juz trzeci rok na nie chodzę, zupełnie dobrowolnie Przyznaję się, że tak szczególnie do nauki się nie przykładam, bo zawsze mam coś innego do zrobienia ale mimo wszystko uważam, że to fantastyczny język
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Był dopiero co wątek o tym jakiego języka warto się uczyć samemu i jest w miarę łatwy - chyba stanęło na włoskim ale może też być hiszpański (więcej ludzi nim mówi, duużo więcej )
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() przyda Ci sie w pracy ![]() no i na I roku jest tez łacinka na zaliczenie, albo egzamin, zależy od uczelni
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
Akane czy ja dobrze rozumiem ze uczysz sie Japonskiego????
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:41.

To ,,me" to chyba jest właczenie angielskiego.. Chyba... Pomożecie?? proszę ...

a skad znasz lacine??? w sumie to mnie zainspirowala juz dawno ale nie mam pomysłu jak sie nauczyc... korki net czy inaczej???

). Mają dość rozbudowaną gramatykę :/

ale jakoś to zaliczyłam na 4.0
na końcu słownika chyba były ale kiedy to było