Jak zachowują się Wasze mamy i teściowe, gdy pokłócicie się z TŻtami? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-03, 14:14   #1
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Jak zachowują się Wasze mamy i teściowe, gdy pokłócicie się z TŻtami?

Drobna sprzeczka lub większa kłótnia, Wasza mama lub teściowa dowiaduje się o tym i...? Co robi? Staje po czyjejś stronie? Nie wtrąca się? Staje po stronie swego dziecka? Staje po stronie TŻta?

A tak z ciekawości pytam
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 14:26   #2
lukrecja222
Zakorzenienie

Dot.: Jak zachowują się Wasze mamy i teściowe, gdy pokłócicie się z TŻtami?

ja raczej nie wtajemniczam swojej matki ani matki swojego TŻ w nasze sprawy, on również. Tak jest dobrze Nawet jak widzą, to nie wtrącają się.
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 14:29   #3
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Czasem nie wtajemniczasz, ale sytuacja może wykluć się przy mamie choćby
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 14:35   #4
lukrecja222
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;13562426]Czasem nie wtajemniczasz, ale sytuacja może wykluć się przy mamie choćby [/QUOTE]

Nawet jeśli się o czymś dowie, to z nią o tym nie rozmawiam. Lubię załatwiać sama swoje sprawy, nie lubie jak ktoś mi się wtrąca
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 14:35   #5
illuvies
Wtajemniczenie

U nas na szczęście taka opcja nie wchodzi w grę - bo mama TŻ jest jakieś 500km stąd.
Ja mojej nie wtajemniczam, generalnie problemy moje i TŻ są pomiędzy nami. Osobom z bliższego otoczenia się nie żalę, generalnie dlatego, że nie potrzebuję nikogo stającego po mojej, ani po jego stronie - to w końcu nie przeciąganie liny.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 14:44   #6
pigula1990
Zadomowienie

Jak klocimy sie u mnie w domq i moja mama to slyszy to wyzwa mnie, ze jak ja moge go tak traktowac, jak sie moge obrazac- generalnie zwasze jest po jego stronie A tesciowa raczej jest neutralna, wychodzi :P

pigula1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 14:57   #7
suszarka
Buc

bez wtrącania się. na szczęście.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-03, 15:05   #8
201604200942
Konto usunięte

ani moja mama, ani mama mojego TŻta nigdy nie wiedziały o tym, że się pokłóciliśmy.
Nie sądzę jednak, żeby w tak błahych kłótniach jakie są między nami chciało się rodzicom ingerować. Zresztą podczas kłótni nie robimy żadnych przedstawień, po prostu nie odzywamy się kilka godzin, więc interwencja rodziców jest zbędna.

Edytowane przez 201604200942
Czas edycji: 2009-08-03 o 15:08
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 15:06   #9
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Jak zachowują się Wasze mamy i teściowe, gdy pokłócicie się z TŻtami?

Staram się aby nasze mamy nie wiedziały o naszych konfliktach, jeśli jednak już coś przypadkiem się zorientują to:

1. moja mama wychodzi z założenia, że kobieta powinna dla świętego spokoju ustępować mężowi, ewentualnie staje po stronie mojego męża, nigdy po mojej, chociaż jednak stara się nie wtrącać (na prawdę ciężką sama ze sobą biedaczka toczy walkę w tym względzie )

2. moja teściowa udaje, że nie wie o co chodzi, po prostu dyplomatycznie nie zauważa, że coś jest nie tak jak potrzeba, raz tylko w czasach gdy jeszcze mieszkaliśmy z rodzicami męża teściowa stanęła po mojej stronie i upomniała mojego męża, że nie ma racji
Stary 2009-08-03, 15:13   #10
tygrysek007
Raczkowanie

mamy TZ jeszcze nie poznałam
a mojej mamie nigdy nie mowie o problemach w zwiazku, ani nawet o tym, ze sie zwiazek skonczyl, jesli sie skonczyl...w ogole mamy w nic nie wtajemniczam,a o emocjach czy uczuciach nigdy z nia nie rozmawiam...
tygrysek007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 15:27   #11
MissMiss
Rozeznanie

Ja z moim się nie kłócę Jakoś rozwiązujemy nasze problemy sami i nikt na pewno się nie wtrąca

Ale za to pamiętam sytuację z moim ex. Jego matka byłaby na pewno straszną teściową, we wszystko się wtrącała, wiedziała wszystko lepiej i nie dało się nic jej przetłumaczyc, nie raz zachowała się kompletnie bez klasy. Np. gdy z nim zerwałam zadzwoniła do mnie z pretensjami jak ja mogłam zostawic jej biednego synka, dlaczego to zrobiłam? i żebym wróciła do niego, bo on jest taki smutny dobrze, że się uwolniłam
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-03, 15:37   #12
dorotita
Raczkowanie

Czy ktoś może mi powiedzieć co to znaczy TŻ?tyle razy już to widziałam a nie wiem..
dorotita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 15:43   #13
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;13562170]Drobna sprzeczka lub większa kłótnia, Wasza mama lub teściowa dowiaduje się o tym i...? Co robi? Staje po czyjejś stronie? Nie wtrąca się? Staje po stronie swego dziecka? Staje po stronie TŻta?

A tak z ciekawości pytam [/QUOTE]
Moja mama zawsze chocby nie wiem co sie dzialo staje po stronie TZta
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 16:09   #14
joplin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dorotita Pokaż wiadomość
Czy ktoś może mi powiedzieć co to znaczy TŻ?tyle razy już to widziałam a nie wiem..
Towarzysz Życia
Stary 2009-08-03, 16:10   #15
mOna01
Zakorzenienie

Moja Mama zawsze mi na spokojnie doradza, nie staje po niczyjej stronie tylko mówi że faceci to duże dzieci i trzeba dużo wyrozumiałości i cierpliwości z nimi czasem starała się trochę "wybronić" mojego TŻta, i wiele razy miała rację, że nie było powodów do kłótni

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 16:17   #16
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
ja raczej nie wtajemniczam swojej matki ani matki swojego TŻ w nasze sprawy, on również. Tak jest dobrze
U mnie jest tak samo.

Zachowanie konkretnej osoby w dużej mierze zależy od sytuacji, powagi danego konfliktu.
Choć zakładam, że prędzej matka opowie się za własnym dzieckiem niż za cudzym.
Jeżeli rozmawiamy o stawaniu po czyjejś stronie.
Zdarza się czasem, że bez względu na okoliczności.
Nie wiem, jak sama postępowałabym w takiej sytuacji, ponieważ matką, a co za tym idzie teściową nie jestem.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 16:40   #17
Trinette
Zakręcony Chochlik

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;13562170]Drobna sprzeczka lub większa kłótnia, Wasza mama lub teściowa dowiaduje się o tym i...? Co robi? Staje po czyjejś stronie? Nie wtrąca się? Staje po stronie swego dziecka? Staje po stronie TŻta?

A tak z ciekawości pytam [/QUOTE]Po nas niestety widac gdy sie ktores denerwuje Nie mowimy jednak rodzicom nic. Moj tata wychodzi z zalozenia "Jak sobie poscielisz tak sie wyspisz", tata TŻ sie nie wtraca w nic. Mamusie mowia jedynie ze nie warto sie klocic i zebysmy porozmawiali Bardzo mi sie podoba ich postawa, zwlaszcza taty "Gdyby cokolwiek Ci sie kiedys stalo to dzwonisz, ja wsiadam w samochod i przyjade po Ciebie" - to jednak musialaby byc ekstremalna sytuacja.

„Jeśli możesz sobie coś wymarzyć, możesz to zrobić”
Walt Disney

Trinette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 16:42   #18
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorotita Pokaż wiadomość
Towarzysz Życiowy / Życia

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 17:06   #19
~Veronique
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
ja raczej nie wtajemniczam swojej matki ani matki swojego TŻ w nasze sprawy, on również. Tak jest dobrze Nawet jak widzą, to nie wtrącają się.
Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
bez wtrącania się. na szczęście.
i u mnie tak jest

na szczęście przynajmniej z mojej strony .

~Veronique jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-03, 17:37   #20
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Moja mówi, żebyśmy się nie kłócili i zależnie od sytuacji staje po jego stronie jak ja się czepiam głupio, albo mnie wysłuchuje i kiwa głową ze zrozumieniem jak mam powód by być zła

Ale ogólnie to my się raczej nie kłócimy, obywa się bez "większych" sprzeczek, więc nawet jak się zapamiętamy czasem w jakiejś dyskusji i zaczynamy głośno mówić, to już mama zaniepokojona, bo zwykle u nas cicho Pyta później czy się kłóciliśmy
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 21:38   #21
turkusowysmok
Raczkowanie

Ja miałam ostatnio bardzo niefajną sytację odnośnie wtrącania się można powiedzieć,że "teściowej". ->odnosnie tematu
Był to moj błąd bo nie powinnam boczyć sie na mojeo TŻ przy Jego Rodzinie ale nic wielkiego się nie stało.Rozmawialiśmy oboje jedynie ze sobą nie przy jego Rodzinie(obok ale daleko). Od słowa do słowa przedstawiłam mu to co mi sie nie podoba w grzeczny sposób. Właściwie nie chciałam się kłócić tylko odeszłam w bok dokończyłam obiad i poszłam do pokoju(bylismy na wyjezdzie z jego rodziną). Poszłam, bo chciałam sobie wszytsko przemyślec, uspokoic się i tyle. Nie miałam ochoty usmiechac sie na sile do wsyztskich w koło.
Porozmawialismy wieczorem przeprosilismy sie i wszytsko było dobrze. Ja sobie troche pobyłam sama.
A następnego dnia dowiedziałam się jaka to nie jestem okropna bo cały czas się obrazam co kto do mnie nie powie( a to nie jest prawdą!). Mój TŻ pokłocił się z Mamą bo przez przypadek usłyszał jak rozmawia z jakąś Ciotką i swoją Teściową na mój temat iiii nie było to za miłe.
Wielki dym kłótnia za moimi plecami właściwie. Mielismy juz wyjezdzac następnego dnia więc nie chciałam robić przedstawienia z wyjazdem od razu bo znów skonczylo by się na tym ze to moja wina itp. Ogólnie jest mi bardzo przykro. Pożegnałam się z jego Rodzicami normalnie. Ale kompletnie się pogubiłam i nie wiem jaki powinnam mieć stosunek do nich teraz . Nie chce by przeze mnie mój TŻ miał z Rodzicami jakieś niesnaski ale udawać ze sytacji nie było nie zamierzam. Tym bardziej ze drugi raz zawiodłam się na nich w podobny sposob.

A jeśli chodzi o moją Mamę stara się czasami pomóc(w sensie popatrzeć się na trzezwo gdy widzi ze potrzebuje rozmowy). Nie 3ma nigdy niczyjej strony i jest ogromnie obiektywna z czego bardzo się cieszę. Nie "pali czarownic i czarowników na stosach" gdy ktos popełnia błędy.
turkusowysmok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 21:44   #22
iizabelaa
Zakorzenienie

Też należę do osób, które nie opowiadają mamie o kłótniach z mężem, choć mam super kontakt z mamą to pozostawiam to dla siebie

a z teściową to wogóle nie poruszam głębszych tematów.

Także one po prostu nie wiedzą o naszych kłótniach.

Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, to zdarzyło się, że mama widziała, że jestem nie w humorze i dedukowała, że się pokłóciliśmy, wtedy albo nic nie mówiła mówiła, że mam się na niego nie gniewać bo on mnie kocha
Stary 2009-08-03, 21:56   #23
makeupnotwar
Wtajemniczenie

z mamą raczej o tym nie rozmawiam, ale doskonale wie, kiedy jestem przygnębiona. mówi, żebym się nie denerwowała tylko, albo coś suchego w stylu czemu beczysz?

a matka TŻta... o nie, jej nie wolno niczego mówić. już widzę, jaką by jej to radochę sprawiło, zaraz by cała rodzinka wiedziała

właściwie rzadko się kłócimy, a jak już to staramy się szybko rozwiązać, więc ten problem właściwie nas nie dotyczy. chociaż nie zdziwiłabym się kiedyś gdyby moja mama zaczęła bronić TŻ. z drugiej strony mogę liczyć na ledwie skrywaną pogardę, więc pewnie od razu doradziłaby zerwanie, przemiła kobieta

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-03, 22:36   #24
conslusion
Rozeznanie

Nie wtajemniczamy w swoje problemy rodziców i nie kłócimy się przy nich, chociaż z racji tego, ze dużo czasu spędzamy w moim domu rodzinnym moja mama czasem coś tam usłyszy.

I z zasady jest po stronie mojego Tż. Tzn nie wnika w to o co nam poszło, ale z góry zakłada, że wina była moja. No i oczywiście, że źle się odzywam i że powinien mnie dawno zostawić.
conslusion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 22:46   #25
Krakoska87
Raczkowanie

Moja mama podpytuje, a co się stało,a z czyjej winy, potem czy jeszcze się do siebie nie odzywamy, czy już się pogodziliśmy, czy do mnie dzwoni Taka ciekawska Ale niewiele jej mówię, co mam kobietę dręczyć.
A mama TŻta? Nie wiem. Też pewnie wypytuje i przypuszczam,że w duchu się cieszy i mówi "a nie mówiłam"? Bo nie przepada za mną. Ale tego się pewnie nigdy nie dowiem.

Krakoska87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 22:59   #26
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Bardzo rzadko się kłócimy, a jeśli już nam się zdarzy mniejsza sprzeczka, to staramy się nie mieszać w to nikogo poza nami. Czasami nie wychodzi, a wtedy moja mama staje po stronie tego, kto jej zdaniem ma rację (ale tylko w rozmowach ze mną, nie włącza się do naszych małych nieporozumień), a mama TŻta wycofuje się wtedy, żebyśmy sami rozwiązali swoje problemy i wychodzi z założenia, że skoro i tak się nie rozstaniemy, to nie ma sensu się przejmować.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 23:33   #27
eyo
Zakorzenienie

po mnie i TZ widac, ze co jest nie tak bo "miny mamy nie wesołe" ;D

ale i mama i teściowa mają pdoejscie dyplomatyczne jak jesteśmy razem nic nie mówią tylko moja pogada ze mna i zapyta czy wszystko ok jak juz nie ma TZ i tesciowa to samo tylko, ze z TZ
mi to odpowiada wlaśnie daltego, ze zadnego "stania" po czyjesc stronie nie ma, ot pytanie czy jest ok i jak sie czuje i do widzenia

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 07:24   #28
Luba
Zakorzenienie

Jako matka muszę powiedzieć, że troche smutno mi gdy czytam niektóre wypowiedzi : niczego mamie nie mówię, nie lubię wtrącania, to moja sprawa
Rozumiem takie postepowanie jako że sama jestem dzieckiem , ale z drugiej strony...

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-08-04 o 07:30
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 08:47   #29
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Jako matka muszę powiedzieć, że troche smutno mi gdy czytam niektóre wypowiedzi : niczego mamie nie mówię, nie lubię wtrącania, to moja sprawa
Rozumiem takie postepowanie jako że sama jestem dzieckiem , ale z drugiej strony...
Jak ma się rodziców,z którymi można mądrze pogadać,dostać rady to i można się zwierzać.
Ile ja bym dała za to,żeby po kłótni z TŻ usiąść z mamą,z kubkiem herbaty, wypłakać się albo po prostu pogadać jak kobieta z kobietą,jak z przyjaciółką.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 09:38   #30
GoodNight
Zadomowienie

Moja mama i mama Tz nie angażują sie w zasadzie w nasze kłotnie. Czasami jak jestem bardzo wściekła to moja mama stara sie cos ze mnie wyciagnac. I jesli juz jej powiem i wie o co poszło nie staje po niczyjej stronie. I to mi sie w niej podoba A mama Tz? Szczerze to nawet nie wiem jak moze sie zachowac.
GoodNight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości