uparte wypadanie włosów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2002-12-02, 13:15   #1
guest
Zakorzenienie

uparte wypadanie włosów

Dzień dobry!
Proszę o poradę choć ( co wielce prawdopodobne) niewiele można zdziałać. Od baardzo wielu lat szpikuję się lekami reumatologicznymi no i dorobiłam się wrzodów...ufff! zaczęłam jak w poczekalni w przychodni.
Bardzo wypadają mi włosy.To zawsze wzmaga sie jesienią. Wystarczy przejachać dłonią po czuprynie by zebrać garść.
Przestudiowałam artykuły wizażowe na ten temat ,ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi co/czy można coś z tym zrobić.
pozdrawiam +
Noa
guest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2002-12-06, 17:52   #2
guest
Zakorzenienie

Re: uparte wypadanie włosów

Myślę, że można pomóc lecz trzeba znaleźć przyczynę. Najbardziej prawdopodobne są niedobory witamin i pierwiastków śladowych z powodu choroby wrzodowej. Od uzupełniania trzeba zacząć np. Materne Warto odwiedzić dermatologa, który sporządzi trichogram (badanie włosów) i poszuka innych przyczyn (zaburzenia endokrynologiczne, łysienie plackowate) - ale to już czarny scenariusz. Niedobry witamin, cynku, selenu... Pomijam działania uboczne leków p.zapalnych - nie wiem co stosowałaś, ale na szybką zmianę pewnie się nie zanosi. Wydaje mi się, że tu leży przyczyna
Stary 2002-12-09, 10:59   #3
guest
Zakorzenienie

dziękuję za poradę [img]icons/icon7.gif[/img] i obiecuję że sie do niej grzecznie zastosuję.
pozdrawiam
Noa
Ps. A czy w moim przypadku stosowanie wszelkiej maści toników z czarnej rzepy, skrzypu i innych mikstur przeciwdziałających wypadaniu włośów ma sens?
Stary 2002-12-11, 11:01   #4
guest
Zakorzenienie

Tak. Co prawda moją lekarską wierność faktom nie mogę polecać preparatów o nie udowodnionym działaniu (brak badań naukowych), ale warto stosować wszystko, co poprawi krążenie skóry głowy owłosionej. W aptece bez recepty można dostać lek aminexil (nazwę handlową poda Ci aptekarz), dość znany o udowodnionej skuteczności. Lecz nawet on nie hamuje łysienia np męskiego, choć w twoim przypadku będzie bardzo użyteczny. Jest dość drogi. Na miksturach przeciw wypadaniu włosów od wieku robi się majątek. Jeśli nie są drogie, to stosuj preparaty z np. czarnej rzepy. Jednak nie może to być szampon, bo włosy zawsze po myciu trzeba bardzo dokładnie spłukać (niedokładne spłukiwanie to jedna z przyczyn łupieżu, alergii kontaktowej) i szampon nie zadziała. Preparaty należy stosować po umyciu i to bardzo regularnie. Pamiętaj, że włosy wyrastają ze skóry i tam należy szukać przyczyny i o skórę, jej odżywienie i zdrowie trzeba zadbać (niestety najskuteczniej od środka a nie przez naskórek). Najważniejsza jest przyczyna. Życzę wytrwałości.
Stary 2002-12-11, 14:06   #5
Mgiełka
Rozeznanie

GG do Mgiełka

Skoro aminexil będzie w Twoim przypadku skutkował, to polecam najtańszy preparat - Piloxidil. Kosztuje ok. 20 zł i w moim przypadku (chociaż nie był tak skomplikowany jak Twój, mi wypadały włosy po dosyć dużym stresie) zadziałał bez pudła. Widziałam teraz ostatnio coś w podobnej cenie, ale większą butlę. Coś niemieckiego, muszę kupić i sprawdzę skład.
Niestety, wszystkie te środki działają dopiero po jakimś czasie (min. 1,5 miesiąca). Ale naprawdę warto się przemóc i nie zapominać o codziennej (2x) aplikacji. Tym bardziej, że trwa to krócej niż mycie zębów, płyn nie ma praktycznie zapachu, nie przetłuszcza włosów. A po dwóch miesiącach wypadały mi może 2 włosy dziennie (mam wrażenie, że to jakieś 100x mniej niż przed kuracją, chociaż mogę przesadzać [img]icons/icon7.gif[/img] ). Niestety, jest też wada. Gdy tylko przestały mi wypadać włosy, zaprzestałam kuracji. I po kilku miesiacach (kolejny b. duży stres, ostatnie dwa lata były trochę ciężkie) znowu zaczęły mi wypadać włosy. I znacznie dłużej musiałam stosować Piloxidi, żeby znowu przestały wypadać [img]icons/icon9.gif[/img] - jakieś 2-2,5 miesiąca. Ale znowu zadziałało. Dlatego naprawdę warto. Od razu zmienia się samopoczucie. Gdybym tylko taka systematyczna była przy stosowaniu innych rzeczy. Miałabym szczupłe nogi, ważyłabym mniej i była o 10 cm wyższa [img]icons/icon7.gif[/img] [img]icons/icon7.gif[/img]. Życzę powodzenia.
Mgiełka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2002-12-11, 18:17   #6
guest
Zakorzenienie

wj napisał(a):
> Tak. Co prawda moją lekarską wierność faktom nie mogę polecać preparatów o nie udowodnionym działaniu (brak badań naukowych), ale warto stosować wszystko, co poprawi krążenie skóry głowy owłosionej. W aptece bez recepty można dostać lek aminexil (nazwę handlową poda Ci aptekarz), dość znany o udowodnionej skuteczności.
Aminexil czyli ampułki Dercos Vichy.

Dużo lepiej udokumentowaną skuteczność przy wypadaniu włosów ma miniksidil. Jest on w takich preparatach jak: Regaine (najdroższy, nie ma sensu przepłacac), Loxon, Piloxidil.
Stary 2002-12-11, 20:27   #7
Mgiełka
Rozeznanie

GG do Mgiełka

Ja słyszałam, że minoksidil to odpowiednik aminexilu - źle słyszałam? W ogóle traktuje je jako jedno i dlatego polecałam najtańszy z grupy Piloxidil (tym bardziej, że ma bardzo przyjazny aplikator w porównaniu z trochę droższym Loxonem).
Mgiełka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2002-12-11, 20:37   #8
guest
Zakorzenienie

Dzięki wam wizażowa bando za wsparcie naukowe i moralne!Nie spodziewałam się aż tylu porad!
Spróbuję pilidoxilu (kusząca cena + dużu o nim mówi sie na wizażowym forum), popędzę do lekarza no i sie dowitaminuję.
pozdrawiam i xxx
Noa
Stary 2002-12-11, 20:42   #9
guest
Zakorzenienie

Mgiełka napisał(a):
> Ja słyszałam, że minoksidil to odpowiednik aminexilu - źle słyszałam? W ogóle traktuje je jako jedno (...)
Aminexil i minoxidil to dwie różne substancje. Tylko minoxidil daje udowodnione naukowo efekty. Aminexil (ampułki Dercos) to patent Vuichy i tylko oni go badali- oczywiście wyszło icm, że działa, ale ja wolę bardziej obiektywne badania. Minoxidil jest silniejszy (i tańszy, chyba że kupujemy Regaine).
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości