![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Krytyczne uwagi ad mankamentów urody - po co???
Zastanawiam się dzisiaj nad czymś.
Większość ludzi ma jakieś kompleksy : mniejsze, większe, ale są. Niektórzy próbują je za wszelką cenę "naprostować", robią wszystko, żeby nie było ich widać. Inni poddają się operacjom, a jeszcze inni dłuugo się z nich leczą. Skąd się biorą to nie trudno się domyślić. Albo sami je sobie wmówimy, albo inni je nam projektują. Ile razy spotkaliście się z krytyczną uwagą na temat wyglądu? I nieszczególnie mam tutaj na myśli uwagi mamy/siostry/i najbliższych (wiadomo, że wtedy się je słyszy cześciej bo mama nie będzie się krępować powiedziec ci " nie zakładaj spódnicy, źle w niej wyglądają Twoje nogi"). Chodzi mi o znajomych, nowo-poznanych, obcych ludzi. Jak myślicie, po co inni mówią nam, że np "ale masz mały biust", "a w tej bluzce to coś nie bardzo", "mogłabyś założyć inne spodnie", ale okropne coś tam, "widziałaś jakie masz krzywe nogi????????" Mowa o komunikatach nie wprost również, zasłyszanych w autobusie, tramwaju, drodze do pracy. Dlaczego tak trudno mówić nam co jest w kimś ładne, a krytykowac już nie? Same to robicie? I co to jest, poza skrywaną chęcią dowartościowania się??? Ile razy zdarzył ci się, nie zalożyć czegoś ulubionego, co jednocześnie odsłania jakąs twoja "wadę" ze strachu przed czyimś komentarzem? Wątek założony z ciekawości, zapraszam do dyskusji.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Krytyczne uwagi ad mankamentów urody - po co???
W życiu nie powiedziałabym obcej osobie, że w czymś źle wygląda
![]() ![]() Inną sprawą są, zdarzające się tu na forum, wątki typu: oceńcie, czy mi w tym ładnie! Jeśli ktoś daje zdjęcie i każe ocenić - nie widzę powodu, by mimo wszystko pisać "taaaaaaaaaaaa jest cooool, noś to zawsze" - jeśli dziewczyna wygląda w danym ubraniu koszmarnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;13630391]W życiu nie powiedziałabym obcej osobie, że w czymś źle wygląda
![]() ![]() Inną sprawą są, zdarzające się tu na forum, wątki typu: oceńcie, czy mi w tym ładnie! Jeśli ktoś daje zdjęcie i każe ocenić - nie widzę powodu, by mimo wszystko pisać "taaaaaaaaaaaa jest cooool, noś to zawsze" - jeśli dziewczyna wygląda w danym ubraniu koszmarnie.[/QUOTE] Jasne, że inaczej jest kiedy się pyta o zdanie ![]() Ale wiesz...ile razy bywa tak, że np dziewczyna nigdy nie uważała, że ma taki a nie inny defekt, ale po czyimś komentarzu nagle zaczęła widzieć w tym problem. I bach, jest kompleks. Zwłaszcza jak się jeszcze chodzi do szkoły, potem ludzie się bardziej pilnują.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
No tak bywa, nie zmienisz tego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
akurat konstruktywna krytykę cenie sobie, ale mowienie pewnych rzeczy jest po prostu bez sensu, co Ci z komentarza "zle wygladasz", skoro ktos nie poda rad, jak to zmienic?
przyklad: jeszcze 7 miesiecy temu bylam bardzo chuda, kazdy to komentowal, potem zachorowalam i przez leki przytylam ok 10kg caly czas slysze komentarze "ale przytylas", bez zadnego ładnie Ci/wygladasz beznadziejnie, tylko durnowate stwierdzenie faktu, po co takie gadanie, skoro lustro w domu mam? ![]() to jest juz po prostu irytujace, ile mozna? boje sie, ze za ktoryms razem po prostu wybuchne i komus sie oberwie za stosunkowo niewinny tekst ![]() wolę, zeby ktos mi powiedzial cos, czego nie wiem. np. ze nie pasuje mi fryzura, dany kolor, przynajmniej to sobie przemysle, bede mogla to ew zmienic jak nie jestem w stanie kogos "rozsądnie" skrytykowac, nie mam pomyslow, jak ma cos zmienic, to sie zwyczajnie nie odzywam, na co komu takie moje gadanie? ![]() moze troche nie na temat pisze, bo wydaje mi sie, ze chodzi o cos innego w tym watku, ale chyba potrzebowalam sie wyzalic ![]() ludzie naprawde sie dowartosciowuja, gdy moga komus wytknac wade, zalosne troche... gdyby chociaz pewne bylo, ze cos jest wada ![]() aaa dla mnie nie do pomyslenia jest krytykowanie obcych ludzi. obcemu to co najwyzej bym powiedziala, ze ptaszek mu narobil ![]() chociaz mowienie milych rzeczy, komplementow osobom, ktorych dobrze nie znam, nie jest mi obce, nie uwazam, ze jest w tym cos zlego Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2009-08-07 o 12:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja sie nigdy z takim wprost krytykowaniem mnie nie spotkalam, oprocz docinek gowniarzy w mojej podstawowce jak bylam mala na rozne tematy - ale wiadomo jak to z bachorami jest.
moze to kwestia tego ze tak sobie dobieram znajomych, zeby zadnych chamów wśród nich nie bylo poza tym z wiekiem ludzie nie pozwalaja sobie na takie docinki, bo to jest brak kultury a kompleksy tak czy siak mimo tego mialam, bedac nastolatka najwieksze - a teraz zaluje, bo bylam super laska a tak czy siak zawsze myslalam ze jestem gruba, brzydka i nieatrakycjna... :/ a moglam sie dobrze bawic ps. jesli mi sie nie podobaja np spodnie mojej przyjaciolki albo mamy to jej to mowie wprost - ale tylko tym 2 osobom i zawsze tak zeby ich nie urazic, a pomoc
nałogowa leniuchowiczka ![]() Edytowane przez tygrysek007 Czas edycji: 2009-08-07 o 12:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jak najbardziej na temat piszesz, o coś takiego mi chodziło.
Ad wagi mam to samo - tyle że nie da się zmienić jej (chyba tylko ciażą:P), bo mam bardzo szybką przemianę materii.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Tu nie chodzi o dobieranie znajomych. Jak się kogos nowego poznaje to jeszcze nie wiesz z kim masz do czynienia. Tak sami z osobami z zewnątrz zupełnie, mijanymi na ulicy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Lubie komplementowac inne osoby- jesli uwazam, ze komus w czyms ladnie (sukienka, bluzka) lub ma piekne wlosy, paznokcie, cere to zawsze mu to powiem. Wiem, ze tej osobie zrobi sie milo, poza tym sam komplement nic mnie nie kosztuje, a moge nawet cos zyskac (przychylnosc tej osoby, jej sympatie). Przy okazji moze dowiem sie czegos pozytecznego, co bede mogla sama wykorzystac.
Nigdy tez nie robie krytycznych uwag co do wygladu lub mankamentow urody, a juz na pewno nie nowo poznanym osobom- wiem ze sama zle czulabym sie gdyby ktos w ten sposob mnie skrytykowal. co innego z zaufanymi osobami- tutaj krytyka wedlug mnie jest dopuszczalna, ale tylko gdy jest konstruktywna- jesli ktos powie mi- sluchaj, nie obraz sie ale nie wygladasz dobrze w tych spodniach, uwazam ze w tych drugich byloby Ci lepiej to wcale sie nie obraze. to tylko sugestia., ktora moge wziasc pod uwage, ale wcale nie musze.
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez treeth Czas edycji: 2010-05-07 o 16:09 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja, kiedy miałam 15 kg nadwagi, spotykałam się często z nieprzyjemnymi komentarzami - w szkole, na ulicy. Wpadłam przez to w ogromne kompleksy. Chciałam schudnąć, ale zamiast coś ze sobą zrobić, np iść na basen, albo gdzieś tam, to siedziałam w domu, bo wstydziłam się gdziekolwiek iść, pokazać. W końcu doszłam do takiego stanu, że wstydziłam się iść na zakupy - czy to po ubranie, czy do spożywczego. Miałam wrażenie, że każdy się na mnie gapi, śmieje się. W końcu zawzięłam się, że schudnę, jadłam coraz mniej, aż w końcu przestałam jeść w ogóle i wpadłam w anoreksję.
Myślę, że kompleksy biorą się właśnie z tego, że za bardzo przejmujemy się zdaniem innych ludzi i zamiast olać, co mówią, bierzemy to do siebie. Ale dlaczego jedni mają kompleksy, a inni nie? Moim zdaniem, największy wpływ ma na to środowisko, w którym przebywamy i ludzie, którzy nas otaczają. Jest to też pewnie kwestia silnej bądź słabej psychiki - ja akurat bardzo brałam do siebie to, co inni mówili. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale skoro wszyscy wiedza, ze po prostu ciezko Ci normalnie przytyc, to po kiego grzyba ciagle to komentuja? ![]() tego pojac nie potrafie ![]() jeszcze pare lat temu bylam strasznie wrazliwa na swoim punkcie i kazdy komentarz bliskich osob bralam do siebie, ale teraz naprawde wole, zeby mi ktos grzecznie powiedzial, ze nie bede w danym ciuchu wygladac korzystnie ![]() ![]() jakbym miala bliska przyjaciolke, ktora ledwo wcisnela sie w sukienke 2 rozmiary za mala, to bym jej delikatnie powiedziala, ze nie wyglada dobrze, zaproponowlabym znalezienie czegos innego, ale obcej osobie bym chyba nie powiedziala, nie moja sprawa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie wkurza, żę rodzina często mówi mi "ale Ty masz cienkie włosiny". Po pierwsze: mam wrażenie, że zdążyłam to zauważyć. Po drugie, dziwi mnie taka uwaga ze strony osoby z grubym tyłkiem, ktoremu przydaloby się intensywne odchudzanie. Już nawet zaczęłam poprawiać "nie WŁOSINY, tylko WŁOSY" patrząc przy tym na delikwenta jak na niedorozwiniętegoo umyslowo. Po czym ostentacyjnie przewracam oczami, dając w ten sposób dozrozumienia "Boże, co za kretyn". A krótko mówiąc, zwracanie uwagi innym, w ten sposób to zwykłe chamstwo.
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
No właśnie - konstruktywna krytyka, jak najbardziej wskazana
![]() Ale krytyka, a nie chamstwo. Gapienie się na ulicy, podśmiewanie itp, albo takie właśnie teksty to zwykły brak kultury. A najgorsze są takie gnojki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co innego jesli np. mama powie'ubierz spodniczke zamiast spodni bo twoja pupa lepiej w niej wyglada'to ok.Jesli natomiast slysze jak ktos komentuje'ale ona ma wielkie d... i ubrala obcisle gacie' to juz wiem,ze obgadujaca ma kompleksy i leczy je w taki sposob. Poza tym wszystko mozna powiedziec ale z taktem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja też nie rozumiem jak można komuś obcemu prosto w twarz wytykać mankamenty
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Niektórzy krytykują, bo uważają,że maja takie "prawo"
![]() ![]() BTW ,od młodszego 3 lata brata słyszałam całe dzieciństwo i lata nastoletnie ,że jestem gruba ,nikt mnie nie będzie chciał itd.Ważyłam w wieku 15 lat jakies 50 kg,przy wzroscie 165. Obiektywnie patrzac gruba nie byłam,ale taka sie czułam,przez niego własnie. Przestałam sie przejmowac,kiedy usłyszałam,ze mam cellulit i rozstępy na twarzy,bo zrozumiałam,ze jedynym jego celem było dokuczenie mi. (nie miał i nie ma pojecia co to cellulit,ale wiedziałl,że to beee ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
To ja miałam taką kolezanke która wytykala innym wady tam gdzie u siebie widziała zalety, żeby zwrocic na siebie uwagę innych... Potrafiła powiedzieć innej osobie coś w stylu "ojej jakie Ty masz duże stopy, ja mam mniejsze a jestem przeciez wyzsza od Ciebie"... Co to kogo obchodzilo
![]() A wiecie najbardziej mi sie podoba powiedzenie: "tylko prawdziwy przyjaciel powie Ci że jesteś brudny na twarzy" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wsiadł do autobusu człowiek z liściem na głowie Nikt go nie poratuje, nikt mu nic nie powie Tylko sie każdy gapi, tylko sie każdy gapi i nic |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Nigdy nie spotkałam się z negatywna uwagą na temat swojego wyglądu,jednak sama widzę swoje wady i kiedy słysze kmplementy robie sie od razu podejrzliwa,wydaje mi sie ,że ktos ironizuje ,albo czegoś chce-jednym słowem doszukuję sie drugiego dna,ale serio nie spotkałam sie z sytuacją w której ktoś celowo mówi cos co mnie boli (na temat wyglądu),nie dlatego ,że taka cudowna jestem bo lustro mam i te wady widzę,po prostu nie jest to chyba jednak aż tak popularne zachowanie,spotkałam się z delikatnymi aluzjami od najbliższych(bo kto jak nie oni może nam pewne rzeczy powiedziec),pewnych aluzji dopatrzyłam się sama choc ich nawet nie było ^^
Zauważyłam za to tendencje do "słodzenia" nawet kiedy jest to takie ewidentne "słodzenie",bo kiedy koleżanka mówi do kolezanki ,że ma anielska buzie,a ewidentnie dziewczyna ma charyzmę,wspaniałą osobowośc i boskie ciało ale twarz raczej z kategorii"worek na twarz" i zadne zabiegi nie pomagaja-to już jest chyba cos nie tak
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Często bywa, że ludzie z zazdrości mówią takie rzeczy..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Nigdy się nie spotkałam wobec mnie z przykrymi docinkami, ani sama nigdy nikomu nie "przycinałam". Za to, jeśli coś mi wpadnie w oko, to to oczywiście komplementuję - szczerze, bo nieszczerość mam wrażenie od razu słychać.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie to zwyczajny brak kultury. Niektórzy chyba sądzą, że ludzie nie mają w domach luster, i trzeba ich oświecać, jakby to jakaś misja była.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Nigdy w życiu nie powiedziałabym obcej osobie, że źle w czymś wygląda lub ma jakiś mankament tj. "krzywe nogi", "brzydkie włosy", itd. Na taką szczerość zdobywam się tylko w obecności najbliższych przyjaciółek i komentuję tylko ubiór jeśli na prawdę coś w nim jest nie tak, ale jeśli chodzi o wygląd to nie mam odwagi powiedzieć czegoś złego, bo po prostu wiem że to byłoby przykre dla tej osoby.
Jeśli poznaję kogoś nowego zawsze staram się powiedzieć jakiś drobny komplement tj, "bardzo podobają mi się twoje buty", "śliczne masz włosy, do jakiego fryziera chodzisz?" Nie rozumiem co mają na celu te osoby, które tak otwarcie wszystkich krytykują. Być może sami mają jakieś kompleksy na swój temat? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
ja spotykalam sie bardzo czesto z krytycznymi uwagami co do mojego wygladu, w szczegolnosci figury, ale bylo to w podstawowce i gimnazjum, pozniej zdarzalo sie juz tylko sporadycznie,ale jednak. kiedy bylam mlodsza, niezbyt sie przejmowalam tego typu uwagami, dzieciaki dokuczaja wszystkim, ale jak bylam starsza, strasznie to wszystko przezywalam... np. na zakupach z niby kolezanka uslyszalam ze chyba sobie jaja robie, ze chce kupic stroj dwoczesciowy. mimo ze juz nie mam wiekszych problemow z waga to nadal nie uwazam, ze jestem ladna i chyba nigdy nie bede w 100% pewna siebie. to smutne, ze ludzie uwazaja, ze ich zdanie zawsze musi byc wypowiedziane na glos, a za woj stres i kompleksy wyladowuja sie na innych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Bo krytykując próbują podnieść niską samoocenę. Moja rada to odejść od delikwenta (bo to kretyn), ziewnąć lub zastosować ciętą ripostę
![]() on: Wydaje mi się, czy masz mniej włosów ode mnie?! [hahaha] ja: nic mi tak nie wychodzi w życiu jak włosy on: [konsternacja] ja: bo wiesz, ludziom którzy używają mózgu nagrzewa się czaszka i włosy samoczynnie wypadają od wysokiej temperatury... a ci którzy nie myślą mają bujną czuprynę on: [cisza] Szach... i Mat
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tylko w moim przypadku niestety pomysl na cieta riposte przychodzi dopiero po jakims czasie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Na atak zawsze można odpowiedzieć, ale trzeba być pewnym siebie [albo udawać pewnego siebie, mnie to często ratowało tyłek
![]() - haha, dostałeś tróję a ja czwórkę, haha - wiesz, na studiach trzeba mieć więcej szczęścia niż rozumu. Ja szczęścia nie mam...
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez treeth Czas edycji: 2010-05-07 o 16:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.