|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Do Dziewczyn ze Skandynawii !!!!!
Witam
![]() Otoz mam okazje wyjechac na stypendium do Szwecji. Dostalam wczoraj wstepne warunki oraz rozpiske kwestii finansowej, wynika z nich, ze dostawalabym miesiecznie ok 2100 EUR (zgodnie z warunkami mogloby to byc jedyne zrodlo utrzymania, polskie stypdenium jest wstrzymywane). I tu pojawia sie pytanie: ile kosztuje zycie w Szwecji? Bo nie mam pojecia, jak patrzec na te kwote. Jak na polskie warunki to bardzo duzo, domyslam sie, ze jak na Szwedzkie duzo mniej (podatki sa na Szwedzkich zasadach). Bardzo dziekuje za wszelka pomoc!
Wymiana Edytowane przez connie Czas edycji: 2007-03-18 o 08:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Do Dziewczyn ze Skandynawii !!!!!
fajne to stypendium
![]() http://forum.virtualtourist.com/7/fo...J751plM#285230 musze przyznac, ze szwecja jest bardzo droga - a przeciez jadac tam na studia nie chcesz tylko zakuwac... mysle ze chcialabys poznac nowych ludzi, poimprezowac itp. powinno i na to wystarczyc ![]() pzdr |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dziekuje Ci bardzo Wannabe
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Hmmm z mojej wiedzy w Szwecji jest tak mniej więcej 3 razy droższe to teraz podziel tą kwote przez3 i zastanów sie czy starczyłoby ci w Polsce
![]() Szwecja jest piękna
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Witam. Mysle ze za akademik nie bedziesz placic tyle co za normalne mieszkanie. Na pewno te pieniadze starcza Ci na caly miesiac normalnego zycia. Coraz wiecej ludzi z Polski studiuje w Szwecji, Danii czy Norwegii i sobie radza wiec i tobie sie uda. Zycze powodzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Zawsze warto sprobowac. Gdybym ci napisala ile ja mialam pieniedzy w Szwecji w 2002 jako opiekunka , to bys sie za glowe zlapala i przerazila , ze podjelam sie w ogole takiej pracy. Trzeba podejmowac ryzyko.Zycie sie ma jedno ale za to doswiadczen im wiecej tym lepiej.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Odświeżam wątek gdyż mój TŻ dostał ofertę pracy jako kierowca autobusu w szwecji dokładnie w geteborgu. Mniej więcej jest to 168 h w miesiącu za 5200 zł brutto.
czy mozecie mi powiedzieć czy to jest dużo czy to jest mało? a może wiecie ile zarabia kierowca autobusu komunalnego w szwecji ???
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jesli to jest pelen etat, w tak duzym (jak na Szwecje ![]() Wiem, ze generalnie srednie zarobki, pracownikow fizycznych to 12-15tys. koron. Szczegolne warunki pracy automatycznie podnosza zarobki, np. w fabrykach, nocne zmiany sa lepiej oplacane niz dzienne i pracownicy maja wiecej wolnych dni, w miesiacu. Musze sie zorientowac, czy zarobki kogos, kto jest oplacany z budzetu gminy, sa stale i z gory ustalone dla wszystkich, czy moga sobie na niektorych pracownikach "zaoszczedzic" ![]() Postaram sie zgromadzic jakies informacje na ten temat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zapytalam osoby, ktora orientuje sie (mn.wiecej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Olka ,mi takze to wynagrodzenie wydaje sie bardzo male,jak na takie stanowisko. To jakies 10 500 koron
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zastanawiam sie , czy gmina moze sobie pozwolic na taka dyskryminacje, zeby Polakowi zaproponowac o polowe mniejsze wynagrodzenie, niz Szwedowi, na tym samym stanowiski ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
dzieki dziewczyny za pomoc.
Ogólnie facet który zaoferował tą pracę jest bardzo tajemniczy bo mówi ze ta praca znajduje sie w komunalnej firmie transportowej ale nazwy nie chce podac. Przypuszczam ze to chodzi o taka firme jak w polsce MZK albo ZKM stad moje pytanie czy w szwecji istnieja wogole takie spolki jak tak to czy istnieje np jedna i to ona obsluguje miasto czy jest np kilka takich??
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ta sytuacja wydaje mi sie podejrzana ![]() Na miejscu Twojego TZ bylabym b. ostrozna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Czesc
![]() A gdzie sie mozna zaopatrywac w Szwecji, zeby wyszlo w miare niedrogo. Jest tu jakas siec hipermarketow (cos a'la Geant)?
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W niektorych miejsowosciach mozna znalezc tez niemieckiego Lidla, ale znam go z Polski, wiec nawet tam nie zagladam ![]() Nie ma Geantow, Auchanow, czy Tesco. Generalnie ceny sa zblizone we wszystkich marketach niezaleznie od miasta. No chyba, ze kupujesz tylko produkty z ekologicznych gospodarstw, wtedy jest 2-3 razy drozej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
![]()
W Szwecji jest troche wiecej niz 2 sieci marketow, jednym z nich jest dosc dobry i w miare tani WILLYS , z tego co przeczytalam twoj TZ dostal prace za 5200 zl tj ok 13000 koron brutto to malo zeby tu przezyc od tego potraca 30% podatku to zostanie jakies 9000 koron bez wygod ekscesow i wypadow na miasto da sie przezyc, jest tylko jedna firma w Göteborgu ktora zajmuje sie transportem - Västtrafik, na pewno wszyscy kierowcy naleza do zwiazkow zawodowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Dziekuje za odpowiedzi dotyczace supermarketow! Mam jeszcze jedno pytanie, czy dobrze zrozumialam, ze tu (w Szwecji) mozna pic wode z kuchennych kranow? Czy to praktykujecie? Ja, przyznam, ze sie troche boje i kupuje butelkowana, a moze niepotrzebnie...
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
To zalezy, ja pije
![]()
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Pozdrawiam wszystkie emigrantki z Danii. Bożena
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
spokojnie ci starczy, a jak bedziesz dobrze gospodarlowala to jeszcze zaoszczedzisz. przeecietna sklepowa zarabia wlasnie ok 20000k.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wiekszosc osob ktorych znam pije wode z kranu, aczkolwiek wiem ze po wodzie z kranu zn niektorych osiedli Stockholmu mozna dostac rozwolnienia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:50.