pomocy - czy takim sposobem wkońcu schudnę? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-17, 19:58   #1
modern_life
Przyczajenie

pomocy - czy takim sposobem wkońcu schudnę?

Witam
z góry chciałam przeprosić jeśli dodaje coś nie tak- jestem tu nowa. Potrzebuje rady... Wiem, że tu znajdzie się wiele mądrzejszych osób, więc liczę na pomoc
zawsze marzy mi się, że wkońcu pozbędę się tych kilku zbędnych kg ale nie daje rady. Od maja postanowiłam się ostro wziąć za siebie i zdrowo zrzucić parę kg. Jadłam ok. 5 posiłków dziennie i oczywiśćie same zdrowe rzeczy (starałam się dobrze zbilansować b-w-t). Nie zależało mi na szybkim schudnięciu. Miało być bezpiecznie, trwało i zdrowo. Ale od tego czasu ubyło mi tylko 2 kg... To strasznie mało w porównaniu do tego ile poświęcenia, pracy, potu mnie to kosztowało. Teraz jestem już na tyle zdesperowana, że chodzi mi po głowie (chyba nie za mądry) pomysł. Skoro zdrowe odżywianie nie sprzyja schudnięciu to wymyśliłam np. że będę jadła dwa duże posiłki (śniadanie i obiad ) ewentualnie jakąś przekąskę w szkole (jabłko, albo inny owoc) tak żeby wyszło 800-max 1000 kcal i np. przez miesiąc.
wcześniej trochę czytałam o prawidłowym odżywianiu i wiem, że to daleko od tego odbiega ale co innego mi pozostaje?
jeśli chodzi o ruch to przed dietą (czyli przed majem) nie byłam aktywna. Ale zaczęłam biegać, skakać na skakance, hula-hop, rower, basen i to wszystko naprawdę mało dało (no może oprócz polepszenia się stanu skóry, włosów i paznokci i trochę się "ujędrniłam") ale nie o to mi przecież chodzi. Chciałabym pozbyć się okropnej oponki, która towarzyszy mi na każdym kroku i z którą na pewno się nigdy nie polubię!
ps: nie krzyczcie na mnie za ten pomysł. Czekam na rady. Możliwe jest, że schudnE takim sposobem? gdybym schudła to 10 kg i przez jojo przybyło mi np. 4 to i tak będę zadowolona
modern_life jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-17, 20:08   #2
sweeticecream
Przyczajenie

Dot.: pomocy - czy takim sposobem wkońcu schudnę?

A liczyłaś kiedyś ile kcal średnio jesz dziennie?
sweeticecream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-17, 20:38   #3
modern_life
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sweeticecream Pokaż wiadomość
A liczyłaś kiedyś ile kcal średnio jesz dziennie?
tak liczę prawie cały czas
chciałam chudnąć zdrowymi metodami, więc jadłam ok.1400 kcal
jak widać to dla mnie za dużo (obliczyłam swoje zapotrzebowanie - 1600 ;((
dlatego chcę teraz przejść na 1000 lub mniej (może wtedy coś ruszy)
Stary 2012-09-17, 22:09   #4
sweeticecream
Przyczajenie

Gdzieś czytałam, że żeby chudnąć 1kg tygodniowo trzeba jeść 7000kcal mniej, więc wychodzi 1000kcal mniej na dzień. Jeśli ćwiczysz, to nie musisz tak drastycznie zmniejszać liczby spożywanych kcal. Spróbuj póki co 1200kcal+ćwiczenia.
sweeticecream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-18, 06:30   #5
Wespe
Rozeznanie

odchudzanie nie jest kwestia kalorii, ale wartosci i jakosci pozywienia. 1200 to malo, a mniej niz 1000 to juz w ogole szkoda gadac.
Wespe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-18, 10:14   #6
Wiolapoprostu
Raczkowanie

Powinnaś jeść mniej a częściej. Tak jak Ty jadłam 2 posiłki, 800 kalorii, schudłam, owszem, w miesiać 10 kg, waga nie wróciła ale wypadło mi baardzo dużo włosów, jedz więcej warzyw, 3 razy dziennie mało kaloryczne owoce, i jeżeli się uczysz to chociaż około 1500 kcal, naprawdę, pomoże Możesz jeść praktycznie wszystko ale mniej, np. mniej ziemniaków więcej lekkiej sałatki czy surówki, zamiast słodyczy rób sama lekkie desery ze świeżych lub mrożonych owoców, i stopniow obniżaj kalorie, aby uniknąć szoku dla organizmu, trzymam kciuki!
Wiolapoprostu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-18, 18:36   #7
modern_life
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Wiolapoprostu Pokaż wiadomość
Powinnaś jeść mniej a częściej. Tak jak Ty jadłam 2 posiłki, 800 kalorii, schudłam, owszem, w miesiać 10 kg, waga nie wróciła ale wypadło mi baardzo dużo włosów, jedz więcej warzyw, 3 razy dziennie mało kaloryczne owoce, i jeżeli się uczysz to chociaż około 1500 kcal, naprawdę, pomoże Możesz jeść praktycznie wszystko ale mniej, np. mniej ziemniaków więcej lekkiej sałatki czy surówki, zamiast słodyczy rób sama lekkie desery ze świeżych lub mrożonych owoców, i stopniow obniżaj kalorie, aby uniknąć szoku dla organizmu, trzymam kciuki!
ale przecież napisałam, że jadłam tak przez 4 miesięce i schudłam tylko 2 kg!! to jak niby mi pomoże?
chyba jednak zaryzykuje i spróbuje z tymi 2 posiłkami... zobaczymy po tyg co się będzie dziać...
Stary 2012-09-18, 18:54   #8
Wespe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez modern_life Pokaż wiadomość
ale przecież napisałam, że jadłam tak przez 4 miesięce i schudłam tylko 2 kg!! to jak niby mi pomoże?
chyba jednak zaryzykuje i spróbuje z tymi 2 posiłkami... zobaczymy po tyg co się będzie dziać...
czy chcesz sobie dostarczyc wszystkich niezbednych skladnikow odzywczych w dwoch posilkach i z obcietymi kaloriami? przemysl to, bo wiele osob pluje sobie dzisiaj w brode przez te rozne 'diety cud'. wiesz juz chyba, ze jesli odetniesz sobie za duzo wartosci odzywczych to organizm pomysli, ze jest kleska glodu i bedzie robil wszystko, zeby tylko utrzymac tluszczyk. w koncu zaczniesz tracic na wadze, ale to nie bedzie bez konsekwencji. organizm to nie jest nasz wrog, wie lepiej od nas co nam potrzeba, trzeba go uwaznie sluchac i dostarczac mu tego czego potrzebuje, a nie z nim walczyc.
Stary 2012-09-18, 19:44   #9
modern_life
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Wespe Pokaż wiadomość
czy chcesz sobie dostarczyc wszystkich niezbednych skladnikow odzywczych w dwoch posilkach i z obcietymi kaloriami? przemysl to, bo wiele osob pluje sobie dzisiaj w brode przez te rozne 'diety cud'. wiesz juz chyba, ze jesli odetniesz sobie za duzo wartosci odzywczych to organizm pomysli, ze jest kleska glodu i bedzie robil wszystko, zeby tylko utrzymac tluszczyk. w koncu zaczniesz tracic na wadze, ale to nie bedzie bez konsekwencji. organizm to nie jest nasz wrog, wie lepiej od nas co nam potrzeba, trzeba go uwaznie sluchac i dostarczac mu tego czego potrzebuje, a nie z nim walczyc.
rozumiem to co piszesz ale czy mam inne wyjście, żeby w końcu schudnąć? tak niewiele mi trzeba do wymarzonej sylwetki...
albo zdrowo i prawie nic albo raz,szybko i porządnie. Innych opcji niestety już nie ma (chyba,że wy jakieś inne rozwiązanie znacie??? )
No trudno zobaczymy co będzie po kilku dniach ale i tak dzięki za rady
Stary 2012-09-18, 20:49   #10
maadzix0708
Przyczajenie

Przede wszystkim jedz mniej. To, że jesz 5 posiłków dziennie - ok, ale w jakiej ilości? nie wiemy...

Najbardziej to bym Ci poleciła rano przed śniadaniem uprawiać cardio. Wpisz w wyszukiwarkę cardio i tam Ci wyskoczy wiele ciekawych stron. A na skróty -> wstajesz rano i np. robisz kilka ćwiczeń na rozgrzewkę, zakładasz buciki, biegasz kilka km, po powrocie napij się wody, bądź np. 4move i możesz szykować sobie śniadanko (zdrowe!) a na pewno kg szybko pójdą

Podkreślam, że cardio najlepiej robić RANO PRZED ŚNIADANIEM!
Bieganie wieczorami daje o wiele mniejsze efekty, gdzie wtedy wzrasta nasza wytrzymałość i ćwiczy się mięśnie a nie spala "oponkę"

Edytowane przez maadzix0708
Czas edycji: 2012-09-18 o 20:52
maadzix0708 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-19, 14:06   #11
201607040946
Konto usunięte

nie ćwiczy się na czczo, nigdy!
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-20, 20:08   #12
Wiolapoprostu
Raczkowanie

Cytat:
No to spróbuj, albo dieta oczyszczająca? Przyśpiesza metaboliz, oczyszcza organizm z toksyn, co też może być przyczyną.
Stary 2012-09-23, 21:26   #13
modern_life
Przyczajenie

Cytat:
No to spróbuj, albo dieta oczyszczająca? Przyśpiesza metaboliz, oczyszcza organizm z toksyn, co też może być przyczyną.
a jaką np. oczyszczającą polecasz?

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Cytat:
Stary 2012-09-24, 17:26   #14
Wiolapoprostu
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

ja stosowałam ryżowo-jabłkową, przedłużyłam do 3 dni i czułam się jak ptaszek
Stary 2012-09-25, 20:47   #15
Wespe
Rozeznanie

a czy masz w ogole z czego chudnac? niektorzy juz tak maja, ze organizm nie bedzie chcial zejsc ponizej jakiejs wagi, bo zdrowiej dla nich jest posiadac troche tluszczyku. ja np. juz sie przyzwyczailam, ze nie ma sensu walczyc z moimi udami. sa solidnie zbudowane i przynajmniej wiatr mnie nie porwie jak zawieje
Stary 2012-09-27, 19:16   #16
karolcia011
Raczkowanie

Cytat:
a czy masz w ogole z czego chudnac? niektorzy juz tak maja, ze organizm nie bedzie chcial zejsc ponizej jakiejs wagi, bo zdrowiej dla nich jest posiadac troche tluszczyku. ja np. juz sie przyzwyczailam, ze nie ma sensu walczyc z moimi udami. sa solidnie zbudowane i przynajmniej wiatr mnie nie porwie jak zawieje
waże 52 kg na 158cm
myślę, że to w moim przypadku dużo
mam baardzo drobną budowę i te kg to w dużej mierze tłuszcz
chciałabym w końcu wrócić do wagi 45 kg
wtedy czułam się świetnie
karolcia011 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-28, 11:20   #17
Wespe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karolcia011 Pokaż wiadomość
waże 52 kg na 158cm
myślę, że to w moim przypadku dużo
mam baardzo drobną budowę i te kg to w dużej mierze tłuszcz
chciałabym w końcu wrócić do wagi 45 kg
wtedy czułam się świetnie
to nie jest duzo. nie mam wagi, zeby sprawdzic ile waze, ale u mnie przy 165 cm to bedzie jakies 58 kg (w zeszlym roku bylo 60,5, ale odrobinke schudlam). moze poprostu zacznij cwiczyc i zmien tluszcz w miesnie?
Stary 2012-09-29, 10:18   #18
karolcia011
Raczkowanie

Cytat:
to nie jest duzo. nie mam wagi, zeby sprawdzic ile waze, ale u mnie przy 165 cm to bedzie jakies 58 kg (w zeszlym roku bylo 60,5, ale odrobinke schudlam). moze poprostu zacznij cwiczyc i zmien tluszcz w miesnie?
chciałabym... bo ćwiczenia dają u mnie fajne efekty ale mam problem z kolanem i do polowy grudnia jak dobrze pójdzie nie mogę się za bardzo ruszać.
a do tego czasu nie wytrzymam z moim tłuszczykiem! dlatego muszę działać troche bardziej drastycznie...
karolcia011 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-29, 11:07   #19
makaron91
Zadomowienie

Jeśli w ten najbardziej racjonalny sposób nie potrafisz schudnąć, to może powinnaś pójść do jakiegoś dobrego dietetyka? Zrobi Ci badania, ułoży odpowiednią dietę, może jakieś ćwiczenia konkretne zaleci. Powinno pomóc. Nie ma sensu się głodzić, zniszczysz tylko swoje zdrowie

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości