|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Nie potrafię się zdecydować.
Dziś rozpoczęłam naukę w liceum. Jutro będę pisać test z języka niemieckiego, którego wynik zadecyduje, czy powinnam uczyć się w klasie podstawowej czy zaawansowanej. Niemieckiego uczę się od czwartej klasy podstawówki, ale nigdy się do niego szczególnie nie przykładałam, co zaowocowało tym, że mam wiedzę, tyle że bardzo wymieszaną.
Mam więc dylemat: czy mam pisać test? Czy może zacząć uczyć się wszystkiego od początku i wszystko solidnie poukładać? Co byście zrobiły na moim miejscu? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
– Przed chwilą spotkałem dziwnego gościa – Felix wciąż ściskał w dłoni czarną kopertę. – Powiedział, że jest Ponurym Żniwiarzem. – A dlaczego ponurym? – rzucił beztrosko Net. – Kombajn mu się zepsuł? Felix, Net i Nika oraz Pułapka Nieśmiertelności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nie potrafię się zdecydować.
NIE MA SENSU iść w Twoim wypadku do grupy podstawowej. Będziesz się nudziła na zajęciach, przez co zniechęcisz się do języka i w ogóle przestaniesz się przykładać. Na koniec wszystko zapomnisz.
Nie bój się, że Twoja znajomość niemieckiego jest "chwiejna" napisz test, jak dostaniesz się do grupy zaawansowanej to na pewno znajdziesz czas, żeby sobie wszystko poprzypominać, powtórzyć.
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Dokładnie. Poza tym, gdy coś jest troszkę trudniejsze to motywuje do pracy. A jak będziesz słuchać nudnych zwrotów które już dobrze znasz, to bardzo nie będzie ci się chciało słuchać nauczyciela na lekcji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
a ja bym napisala test i sam test zweryfikuje do jakiej grupy bedziesz nalezec.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zdecydowanie idź do grupy zaawansowanej !
Zwłaszcza ,że nauka języków obycych w szkołach jest na bardzo niskim poziomie , więc w grupie początkującej pewnie przez pół roku będziesz wałkować "Ich komme aus Polen" ...
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Uczenie się od podstaw nie ma sensu. Możesz nie czuć się wystarczająco pewnie w bardziej zaawansowanej grupie, ale myślę, że po kilku tygodniach wiedza Ci się "poukłada" i spokojnie dasz radę
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
... choć nie Westwood
|
Miałam identyczną sytuacje i niestety, jako, że większość klasy była na poziomie podstawowym akurat z niemieckiego to i ja na taki poziom trafiłam. I bardzo się nudziłam, okazało się, że wiedza z podstawówki i gimnazjum, choć wydawała mi się niepoukładana i nie przykładałam się szczególnie w tych latach, wystarczyłaby na wyższy poziom
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Chcesz znowu zaczynać wszystko od początku?
Po 2-3 lekcjach okaże się, że tak naprawdę dużo umiesz. Dla przykładu: Przed pójściem do LO uczyłam się nie mieckiego 2 lata. Nauka była jako-taka, więc byłam przekonana, że kompletnie nic nie umiem! Potem, dopóki nie zaczęły się rzeczy dla mnie nowe, nudziłam się na lekcjach... Bo wszystko miałam w głowie, wystarczyło poszukać ![]() Po co masz się męczyć na poziomie podstawowym i powtarzać wspomniane już "Ich komme aus Polen"? Znajomość języków jest dziś bardzo ważna, może przydać Ci się to nie raz w życiu ![]()
![]() |
#9 |
Zakręcony Chochlik
|
Napisz test i zobaczysz wtedy do jakiej grupy trafisz.
![]() ![]() Sama bylam w takiej sytuacji i nie zaluje ze poszlam do wyzszej grupy. Pare razy mielismy zajecia z grupa podstawowa i co? Prawie spalam na zajeciach. ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Idź do zaawansowanej!
po co robić krok w tył? dasz sobie radę;]
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
postaraj sie dostac do grupy zaawansowanej! na pewno bedziesz sie nudzic w grupie poczatkujacej i mozliwe, ze przez to bedziesz sie "cofac w niemieckojezycznym rozwoju"
![]()
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
W liceum sa zazwyczaj 2 jezyki. Niemiecki i Angielski.
Na Twoim miejscu wzielabym zaawansowany Angielski (braki latwo nadrobic, bo angielski jest wszedzie dookola) i poszla na podst. niemiecki. Na pewno angielski przyda sie bardziej w zyciu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
jeśli już się uczyłaś to znaczy że podstawy jakieś masz ,idź do zaawansowanej więcej się nauczysz a na podst. będziesz się nudziła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Imperatorowa Undi I
|
napisz test i sama zobaczysz. Tylko rozwiązuj to, co potrafisz, nie strzelaj, żeby nie zostawić pustych miejsc. Moja koleżanka sobie postrzelała a potem męczyła się w grupie średniozaawansowanej, a przecież mogła oddać tyle, ile umiała i miałaby spokój.
świadome zdecydowanie się na niższy poziom może się okazać błędem, sama na studiach byłam w grupie średniozaawansowanej tylko dlatego, że byłam jako jedyna z zaawansowaną znajomością języka i po prostu nie otworzyli grupy zaawansowanej, i umierałam z nudów na zajęciach ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
powinni zrobić grupę od podstaw średnią i zaawansowaną. bo nie wiem czy ty jesteś pomiędzy czy co? w zaawansowanej za duże braki możesz mieć a w podstawowej będziesz się nudzić. napisz test i to on jest od decydowania
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Proponuje Ci zebys napisala ten test przeciez to w niczym nie zaszkodzi a zweryfikujesz sama siebie
![]()
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
szkoda czasu na naukę od początku, słaba grupa Cię "uwsteczni" i niewiele będzie z tych lekcji - moim zdaniem
![]() |
![]() |
#18 |
in love with life
|
Dziewczyny maja racje. Trzeba isc dalej, a nie wracac do podstaw. Pisz test i idz do tej grupy, do ktorej sie dostaniesz.
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Napisz test, jeśli będziesz "pomiędzy" to idź do zaawansowanej - jeśli się postarasz szybko się poduczysz, jeśli nie (w co wątpię) zamienisz.
Skoro masz "porozrzucaną" wiedzę, to w każdym temacie znajdziesz coś, czego nie wiesz -doczytasz i coś, co wiesz -zmotywuje Cię do nauki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Test napisałam, był całkiem całkiem, ale nie jestem pewna, do jakiej klasy trafię. Jednak po waszych wypowiedziach myślę, że wolałabym jednak zaawansowaną... Dziękuję wszystkim za rady. Teraz pozostaje mi czekać na wyniki ![]() Edit: Wiem, że angielski bardziej mi się przyda j jest, jak napisałaś dookoła, więc mam zamiar porządnie uczyć się go na lekcjach plus jeszcze dodatkowy kurs.
– Przed chwilą spotkałem dziwnego gościa – Felix wciąż ściskał w dłoni czarną kopertę. – Powiedział, że jest Ponurym Żniwiarzem. – A dlaczego ponurym? – rzucił beztrosko Net. – Kombajn mu się zepsuł? Felix, Net i Nika oraz Pułapka Nieśmiertelności. Edytowane przez Lorena Crux Czas edycji: 2009-09-02 o 14:43 Powód: Dopisek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
in love with life
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:07.