|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
dlaczego przerabiac zamiast robic?
Witam!
Obserwuje to i parę innych forów od jakiegoś czasu i takie pytanie mi się nasunęło, może ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić, bo ja jakoś nie potrafię sobie tego wytłumaczyć. Dlaczego tak wiele osób pyta jak przerobić kiepskie zdjęcie żeby jako-tako wyglądało a tak mało zastanawia się co zrobić żeby następne zdjęcie było lepsze? Dlaczego ludzie chcą się uczyć obsługi programów graficznych a nie chcą uczyć się podstaw fotografii? Czy wynika to z powszechnej i ogromnej wiary w cudowne możliwości Photoshopa, który podobno z każdego zdjęcia zrobionego telefonem komórkowym potrafi zrobić cudo na miarę glamoura z Playboya? Czy naprawdę tak mało osób zdaje sobie sprawę, ze 5 minut poświęconych na przemyślenie i zadbanie o zdjęcie PRZED naciśnięciem migawki da więcej niż nawet 5 godzin spędzonych przed komputerem po jego zrobieniu? Ciekaw jestem Waszych opinii. Seba
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: dlaczego przerabiac zamiast robic?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
-lenistwo
-moda na lustrzanki których nie umie się do końca obsłużyć leci się na Auto bo po co więcej... - właśnie ta moda która wręcz krzyczy 'miej' lustrzankę a potem są ludzie których ten sprzęt po prostu przerasta (btw znajomy mojego ojca który pracuje w sklepie foto opowiadał anegdotę o facecie który jednego dnia kupił sprzęt za prawie 20 tysięcy żeby wrócić następnego dnia i go reklamować bo mu ostre zdjęcia nie wychodzą w operze i cos jest na pewno zepsute ![]() -myślenie że to aparat robi zdjęcie http://demotywatory.pl/43195/Lustrza...-ja-musza-miec przeciez to nawet na wizażu widać największą popularnością w dziale foto cieszy się temat : 'przerobić ci fotkę?'
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Myślę, ze pokutuje też takie myślenie:
Problem: "Robię kiepskie zdjęcia." Rozwiązania: 1. "Muszę kupić lepszy aparat (lub obiektyw)." i/lub 2. "Muszę nauczyć się poprawiać zdjęcia w Photoshopie." Jakoś rzadko przychodzi komuś do głowy: Muszę dowiedzieć się więcej o robieniu zdjęć. Muszę lepiej poznać sprzęt, który mam. Muszę więcej pomyśleć PRZED zrobieniem zdjęcia, uważniej kadrować, zwrócić uwagę jak układa się światło, zadbać o tło, etc.
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Śmieszne to jest, ktoś kupuje lustrzankę i nie wie co to przysłona, jaki czas otwarcia migawki nastawić, albo nie daj boże co to balans bieli ...
![]() Ja sama jestem początkująca, ale uczę się, i wiem że to widać gdyż niedawno dostałam komplement od osoby która się na tym zna. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ALE z drugiej strony warto jednak zauważyć, że w epoce analogowej fotograf dysponował czyms takim jak ciemnia i tam właśnie odbywał się cały proces postprodukcji, tam można było niektóre komponenty korygować lub poprawiać (kontrast, jasność/ciemność, nasycenie). W dobie fotografii cyfrowej funkcje te przejęły programy graficzne - inkryminowany powszechnie PS i wiele innych.
Nie neguję "oczywistej oczywistości", że w kontakcie z lustrzanką wiedza na temat jej funkcji jest podstawowa, przesłona, czas, iso, ogniskowa - dzięki odpowiedniemu manipulowaniu tymi parametrami można osiągnąć najlepsze efekty. Mam jednak wrażenie, że powyższe wypowiedzi nie pozbawione są nuty wyższości, która każdego fotografa korzstającego z programu graficznego uważają za niedouczonego lenia. BTW wyobrażam sobie reportera, który myśli 5 minut nad każdym ujęciem. Nie zarobiłby na przysłowiową sól do kwaśnego mleka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Nie przesadzajmy, w epoce analoga ciemnia była dla tych, którzy robili zdjęcia czarno-białe, ciemnia kolorowa była jednak zbyt skomplikowana, ze nie wspomnę o slajdach, których się przecież wcale nie obrabiało. Ale nie o obróbkę tu chodzi, daleki jestem od twierdzenia, ze obróbka to samo ZŁO. Przecież obróbka jest jak przyprawa, ma podkreślić albo np. nadać zdjęciu bardziej zdecydowany charakter, jak dodasz do g...a oregano i bazylię, to nie będzie ono zaraz smakowało jak włoskie żarcie. Nie twierdzę też, że ludzie są leniwi, widać gołym okiem, że chcą się uczyć, interesuje mnie tylko, dlaczego chcą się uczyć obróbki a nie robienia zdjęć. Dlaczego interesuje ich jak osiągnąć dany efekt w PSie, a nie przychodzi im do głowy, ze można to zrobić bez pomocy programów graficznych? Właśnie to złe podejście do robienia zdjęć mnie zastanawia i nie potrafię sobie wytłumaczyć z czego to wynika.
BTW nawet reporterzy przecież bezmyślnie nie pstrykają na prawo i lewo, wystarczy popatrzeć chociażby na zdjęcia Millera, Tomaszewskiego i paru innych, możne im to zajmuje 5 sekund a nie 5 minut, kwestia doświadczenia i talentu, ale myślą przecież.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Po co się nad tym rozwodzić? Jeśli nie lubisz kończyć zdjęć, to tego nie rób (: ja np. jestem bardziej grafikiem niż fotografem, więc patrzę na foto w kontekście obrazu. Nie staram się robić "poprawnych" (co to w ogóle znaczy) zdjęć, robię takie, jakie mi się podobają... Czasem oczywiście odwołuję się do klasycznych kadrów. A jeśli robię profesjonalnie zdjęcia, to WYMAGAJĄ retuszu. Nie wyobrażam sobie oddać komuś niedopracowanego zdjęcia. Czasem nie da się o wszystkim pomyśleć w trakcie robienia zdjęć.
Rozumiem też autora pytania, zapewne chodzi o osoby niezajmujące się fotografią, tylko pstrykające co popadnie jak popadnie, które są przekonane że da się z tego zrobić bóg wie co... Mają rację! Z każdego pliku da się zrobić coś fajnego. Tylko to raczej nie jest to, co oni mają na myśli... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ależ ja Ci nie przeczę, wręcz zgadzam się z Tobą i potwierdzam Twoje zdanie rozszerzając je o mój pogląd, czyli przekonanie, że obróbka służy nie tylko kończeniu zdjęcia, ale TEŻ - z czym się nie zgadzasz - nadaniu mu właściwego wydźwięku. Wtedy zależnie od stopnia ingerencji plik może przestać być zdjęciem. Ale to wciąż sztuka, byle do kogoś trafiała, nawet jeśli miałby to być tylko autor (;
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Wydaje mi się że osoby które chcą przerobić zdjęcia komputerowo, nie wierzą w swoje aparatu (ja zresztą też). powiem na swoim przykładzie, mam aparat (kompakt) za jakieś 600zł i wątpię żeby zrobił on jakieś na prawdę ciekawe zdjęcia. z fajnymi, mocnymi kolorami. więc po co męczyć aparat aby zrobił lepsze zdjęcie jak i tak mu się nie uda.
Dla przykładu pierwsze zdjęcie jest po przeróbce, a drugie po (poziomy itp.). Dla mnie ładniejsze jest zdjęcie te po przeróbce (ale to kwestia gustu). Jestem pewna że nie uzyskałabym takiego efektu bez przeróbki komputerowej. Bo po prostu to nie na mój aparat. takie jest moje zdanie. Pomyślcie też że nie wszyscy mają lustrzankę.
Siedzą przy stole do cna wyczerpani Nie ma już swiatła które by mogło Ogrzać ich ciała tak dawno ostygłe Lecz jest na świecie - coś co ich trzyma Co nie pozwala wstać im od stołu Ten sześcioletni wyrzut sumienia Płaczący cicho - w pokoju obok... Hey - Misie Edytowane przez gumisia27 Czas edycji: 2009-08-25 o 13:22 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A ja sama lubię uchwycić w kadrze naturalne piękno otoczenia.
Wiem,że obróbka daje nowe możliwości, można tworzyć rzeczy piękne i nierealne, można na potrzeby publikacji ulepszać zdjęcia tka by jak najlepiej nadawały się do publikacji i na pewno popularność programów takich jak PS będzie rosła.Ale sama kocham klasyczne analogi (mam jeszcze nawet po dziadku działający aparat na płyty ceramiczne, w dodatku jeden z pierwszych wyprodukowanych w Polsce-ma numer seryjny 6 ![]() Myślę,że nie ma potrzeby sprzeczać się o wyższość Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego narodzenia w kwestii ci lepsze- obróbka czy zdjęcia bez obróbki.Ale prawdą jest, że to człowiek a nie aparat robi dobre zdjęcia.A zdobycze techniki czasem się przydają-sama składałam kiedyś panoramę z kilku kadrów programem graficznym bo na wyjeździe nie miałam obiektywu, który objąłby cały piękny widok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Nie rozumiemy się zupełnie, nie chodzi mi o "wyższość Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia", nie jestem też przeciwny obróbce zdjęć! Skąd ten pomysł? Jest to czynność chyba zawsze potrzebna, praktycznie nigdy nie oddaje nikomu zdjęć prosto z aparatu.
To może jeszcze raz - to podforum zatytułowane jest "Fotografia" a tymczasem praktycznie jedyna rzeczą o której się tu dyskutuje jest "jak przerobić zdjęcie w PSie" i czasami jak wybrać aparat. Nie widzicie tego? Co jest przerabiane? Głównie autoportrety z dzióbkami robione komórka, ręce opadają. Dobra, może miałem dziwne oczekiwania odnośnie forum o fotografii na stronie wizażu. Liczyłem, że zobaczę tu ciekawe portrety z jeszcze ciekawszym makijażem, może czasami jakiś intrygujący body-painting. Gdy tymczasem tutaj glownym zajęciem jest dorabianie makijażu na przypadkowo pstrykniętym zdjęciu i ratowanie czego się da na totalnie amatorskich "fotkach".
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Yarosh, w pelni Cie rozumiem, tez zajrzalam na to forum majac wielkie nadzieje. Niestety ambitnych zdjec tu nie uswiadczysz, tylko dziobki nastolatek, ktore potraktowane rozmywaniem gaussowskim trafia na nasza-klase i fotke.pl. I nawet to nie byloby takie straszne, gdyby autorki owych fotek postaraly sie przynajmniej zlapac ostrosc, bo to kazdy aparat - nawet ten w komorce -potrafi. Ale na kazdym ze zdjec w watku 'wyretuszowac ci fotke' widze bezgraniczne lenistwo - nieostre, slabo oswietlone, prosze o retusz zeby jakos wygladalo.
Dziewczyny, piekno cyfrowek polega m.in. na tym, ze mozna pstrykac ile sie chce, a potem usunac nieudane zdjecia. Zrobienie kilku fotek i wybranie tej dobrej, ostrej naprawde nie boli! A potem co kto lubi, mozecie retuszowac... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Odpowiadając na pytanie czemu ludzie zaczynają od PS a nie od zdjęcia... Po pierwsze fascynacja możliwościami tego programu, ludzie chcą się przekonać czy oni też będą umieli uzyskać takie efekty ![]() Po drugie dostępność PS lub innych programów (wiadomo, często nielegalnych) jest większa niż dobrych aparatów, a kiepskimi aparatami ludziom się nie chce wysilać. Niesłusznie, bo nawet najzwyklejszym aparatem można się postarać, nie ucinać tego czego nie należy ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2009-08-28 o 13:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
![]()
Zgadzam się z autorem! Bardzo się zdziwiłam, kiedy w dziale fotografia zamiast "jak robić dobre zdjęcia" większość tematów traktuje o ich przeróbce.
Uważam, że dobrze jest znać się na programach graficznych, dzięki którym możemy poprawić niedociągnięcia bądź podkreślić walory zdjęcia. Zgadzam się też z poglądem, że zdjęcie może być podstawą do stworzenia grafiki. Jednak nie może to być byle jakie zdjęcie i podkreślam - grafiki, nie zdjęcia. Nie tylko zdjęcia przypadkowe na szczęście można zobaczyć na tym forum, widziałam kilka naprawdę dobrych zdjęć dzisiaj ![]() Pozdrawiam fotografów z zamiłowania i wszelkich zwolenników trybu manual bądź AV/TV ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:34.