|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() problem z ip ;/
Dziewczyny Pomocy !!
Czy można podmienić komuś numer ip ,pomóżcie bo ciemna w tym jestem echh a mam duzy problem.... Wczoraj wieczorem rozmawiając z TŻ-em na gg,napisała do Niego pewna tajemnicza osoba podająć sie za rzekomą koleżankę z pracy.Z tym ,że On pracuje w firmie w ktorej kobiet nie ma(na moje szczęście ![]() I cały problem w tym ,że TŻ sprawdził jej numer ip i co sie okazało ,że ona ma ten sam numer ip co ja ;/ I facet oskarzyl mnie ze Go sprawdzam.Były kłótnie ,moje łzy... Może mi ktoś to wyjaśnić jak to możliwe skoro to ja nie pisałam ,spokoju mi to nie daje .Czekam na odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: problem z ip ;/
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
W osiedlowych sieciach często jest tak, że jedno ip przypada na cały blok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
a) ktoś tu ściemnia (albo Ty albo Twój chłopak)
b) ktoś się włamał na Twoje wifi (o ile korzystasz i masz) c) korzystasz z osiedlowego łącza, a w tym przypadku kilka osób może mieć jedno ip d) ciekawe jak Twój chłopak wyciągnął ip z gg. ten program tego nie podaje, trzeba pogrzebać więc wybierz opcje, która Ci najbardziej pasuje. więcej chyba nie ma
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ani ja nie sciemniam ani On po co mamy sobie robic problemy? Ip mozna sprawdzić po zainstalowaniu powera gg z wtyczką . Mam osiedlowe łącze,ale nie wiem czemu ktoś odemnie z miasta mógl do Niego pisać jestesmy oddaleni o 30 km |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
do gg, ok nie wiedziałam, używam aqq, bezpieczniejsze. co do osiedlówki patrz punkt pierwszy - ludzie są różni. może jakaś zazdrosna koleżanka do Twojego chłopaka napisała, może ktoś sobie głupie żarty robił. w takim układzie obstawiam głupi żart, któregoś z Waszych znajomych. no i niestety musicie od teraz brać na to poprawkę, sytuacja może się powtarzać. nie Twoja wina i raczej nic z tym nie zrobisz. no chyba, że zmienisz dostarczyciela internetu.
mam niską tolerancję na łańcuszki szczęścia i na linki do konkursów, proszę nie wysyłaj mi ich. !szukam podręczników do nauki esperanto. Edytowane przez aldenea Czas edycji: 2010-09-14 o 21:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
może masz zmienne ip....
inna sprawa, że ktoś mógł Tobie się włamać na kompa... ale po co ?! Musiałaby ta osoba być pewna, że Twój TZ potem to sprawdzi... suma sumarum - to ktoś kogo oboje znać i to najwyraźniej dobrze a tak w ogóle - on to sprawdził porównując Twój ip z gg z "jej" ip z gg ? Chyba, że to sprawdzić na gg to dane osoby muszą być zalogowane, czyli i Ty i ta panna musiałyście być jednocześnie zalogowane.. Ewentualnie koleś musiał sobie zapisać i potem sprawdzać. Pytanie - ale po co ?! Wątpie żeby znał na pamięć.. więc musiał sprawdzać specjalnie Bardzooo mnie ciekawi po co on to sprawdzał - w sensie ciebie... Inna sprawa - jak masz neta w domu na wifi to może ci się sąsiad np. wkradać i korzystać z sieci...
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2010-09-14 o 21:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Moze ktos Ci sie wlamal na kompa i robil sobie jaja albo... to naprawde ty z nim gadalas i teraz potrzebujesz wymowki
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Oczywiście, że jest - w sensie dla "świata", czyli dla kogoś spoza własnej podsieci, można mieć wspólny numer IP. Możliwe, że w przypadku autorki wątku tak jest - że cała podsieć, w której ma komputer, ma jeden numer IP (bo w obrębie samej podsieci każdy komputer ma swój numer IP, ale ktoś z zewnątrz tego nie może sprawdzić). Stąd cała heca. Ostatnio jest np. problem z Allegro, bo zrobili monitorowanie IP, z których się ktoś wyjątkowo dużo razy loguje w ciągu dnia. Tylko, że często chodzi właśnie o to, że ludzie z jednej podsieci się logują i potem zonk - czemu serwer Allero twierdzi, że za dużo razy się loguję?
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2010-09-15 o 13:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
To jest najprostsze rozwiązanie, a najprostsze zazwyczaj bywa najlepsze
![]() Znawcą nie jestem, ale jest chyba coś takiego jak zewnętrzne IP i wewnętrzne IP. I zewnętrzne jest jedno dla całej sieci, a wewnętrzne dla 1 komputera. Edytowane przez c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 Czas edycji: 2010-09-15 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;22080385]
(...) Znawcą nie jestem, ale jest chyba coś takiego jak zewnętrzne IP i wewnętrzne IP. I zewnętrzne jest jedno dla całej sieci, a wewnętrzne dla 1 komputera.[/QUOTE] Lepiej to opisałaś. Tylko, że ten chłopak nie jest w stanie stwierdzić (jeżeli nie jest w jej podsieci), jakie ona ma wewnętrzne IP (chyba, że z niego hacker jakich mało). Z zewnątrz widzi się tylko wspólne IP podsieci, stąd częsty problem policji "kto z użytkowników w tej podsieci robił przekręty". Oczywiście da się do tego dojść, ale porównując różne statystyki etc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
W starej wersji gg pokazywało numer IP. W nowej nie wiem gdzie to jest ale może chłopak używa właśnie starej
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
I po co piszesz bzdury, jak się nie znasz?
Nie można mieć takiego samego ip w sieci LAN - jest to tzw. adres wewnętrzny, ale tak jak mówię - w obrębie tej samej sieci lokalnej. Adres zewnętrzny - czyli taki, jaki widzi "świat" - może być jeden na setkę użytkowników. Przykładowo autorko, jeśli masz rodzeństwo i dzielicie Internet, to mogłaby pisać Twoja siostra/brat. To mogła być Twoja sąsiadka, która korzysta z usług tego samego providera. Kwestia jakim sposobem Twój chłopak sprawdził IP? bo np. gg podaje adres lokalny (czyli bez sensu), więc równie dobrze może widzieć u Ciebie 192.168.1.2 jak i u tej drugiej osoby- te same adresy, ale z różnych sieci LAN. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.