Czarny boyfriend a rodzice - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-26, 12:30   #1
bibatka
Raczkowanie

Unhappy

Czarny boyfriend a rodzice

moja historia wyglada nastepujaco..

przyjechalam do angliiw pazdzierniku 2007. poznalam duzo nacji... mnustwo dobrych i zlch ludzi... poznalam tez tego jednego.. mojego czekoladowego chlopca... na poczatku bylism wspanilaymi przyjaciolmi.. gadalismy o wszystkim.. w koncu po 4 miesiacch godzilam sie pojsc nim na randke...

i bylo cudownie dzenelmen 1 klasa.. druga randka zblizyla nas do siebie... bardzo mi zalezy na nim... a z tego co czuje to wiem ze i jemu zalezy.. jest jeden rodzice.. a raczej rodzina... sa tu ze mna.. wzyscy sa rpzeciwni czarnoskorym w rodzinie.. bo.. smierdza.. krzywdza ludzi.. sa dzicy...

ble ble ble..

ale nie kazdy jst taki oni popostu kazdego jedna miarka wzieli.. i jesem teraz w kropce spotykam sie z ni m potajemnie przed nimi... nie powiem jest to ekscytujace ale ja nie chce go ukrywac przed swiatem... boje sie jednk ze jesli rodzice sie dowieda to moge ich stracic... zwlaszcza ze moja siastra robi wszystko by ich przekonc ze wszyscy czarni sa tacy sami... i jej sie to udaje... cale zycie bylm czarna owca w rodzinie.. nadal sie tak czje.. nie wiem czy dobrze robie.. ale wyprowdzam sie od nich.. chce sobie ulozyc zycie... i chcialabym wierzyc ze on jest wlasnie tym jedynym.. ale nie moge . . . .
ciagle bije sie z myslami.. jaki on moze sie okazac potem... jego mama i siastra kochaja mnie.. chca mnie lepiej poznac.. zreszta jak reszta jego rodziny... a ja... nie chce go krzywdzic.. ale nie chce tez krzywdzic siebie...
co wybrac...
jestem taka zagubiona nie wiem co jest dobre a co zle... boje sie ze moj wybor zawazy na calym moim zyciu... boje sie popelnic gafy... bo wiadomo facet to facet...roznie z nimi bywa... prosze o rade.... pozdrawiam cieplo!!

:conf used: :conf used: :conf used: :conf used: :conf used:

' The Notebook '

Edytowane przez bibatka
Czas edycji: 2008-03-31 o 17:29
bibatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-26, 12:43   #2
kennedy
Zakorzenienie

Dot.: Czarny boyfriend a rodzice

hej bibatko mysle ze skoro twoja rodzina nie ma zadnych waznych powodow zeby go nie lubiec procz koloru skory to olej ich zdanie i badzcie razem
nie musisz chyba sie im spowiadac?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-26, 12:48   #3
cheer
Zakorzenienie

Bibatko! Mam taką małą prośbę - Twój post byłby o wiele bardziej czytelny i przyjazny dla oka, gdybyś zrobiła w nim przynajmniej jakieś akapity
Stary 2008-03-31, 17:37   #4
bibatka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
hej bibatko mysle ze skoro twoja rodzina nie ma zadnych waznych powodow zeby go nie lubiec procz koloru skory to olej ich zdanie i badzcie razem
nie musisz chyba sie im spowiadac?

dziekuje... moze teraz jakos sobie to wszystko poukladam.. bo potrzebowalam czyjegos poparcia.. albo... krytyki....

' The Notebook '
Stary 2008-03-31, 17:38   #5
bibatka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Bibatko! Mam taką małą prośbę - Twój post byłby o wiele bardziej czytelny i przyjazny dla oka, gdybyś zrobiła w nim przynajmniej jakieś akapity

czy tak jest lepiej???
wybacz ale nigdy nie mam za duzo czasu siedze wkafejce... takze .... czas jest drogocenny...

' The Notebook '
Stary 2008-03-31, 17:45   #6
abram6
BAN stały

maja racje. taki murzyn jak mieszka w europie to jest dobry ale ka wywiezie Cie do Afryki to wychodzi z niego dziki.
Bylo juz wiele takich tragicznych przypadkow.

A pozatym murzyni to grupa podwyzszonego ryzyka jesli chodzi o hiv.
abram6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-31, 17:49   #7
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez abram6 Pokaż wiadomość
maja racje. taki murzyn jak mieszka w europie to jest dobry ale ka wywiezie Cie do Afryki to wychodzi z niego dziki.

możesz powiedzieć coś więcej o tych 'wielu tragicznych przypadkach'? to Twoje doświadczenia?
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-31, 17:53   #8
traci
Wtajemniczenie

Cytat:

Co za zacofane i zasciankowe myslenie.
Przerazajace.
Znam bardzo duzo przykladow na to ,ze Europejki wychodzace za Afrykanczykow i mieszkajace w ich kraju nie chca wracac do Europy bo sa szczesliwe.Wszystko zalezy na kogo trafisz ,nie jest to zalezne od koloru skory.A pozatym niewiem czy wiesz ale czarni mieszkajacy w w Europie to nie zawsze Afrykanczycy sa tez tacy ktorzy mieszkaja tu od pokolen.

Autorko watku troche przykre jest ,ze Twoja rodzina mieszkajaca w Anglii jest tak negatywnie nastawiona.
I jeszcze takie dziwne zacofane teksty.Straszne.
Jesli go naprawde kochasz to staraj sie przekonac rodzine ,ze ich myslenie jest troche krzywdzace bo dla Ciebie liczy sie czlowiek a nie Jego kolor skory...
traci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-31, 18:13   #9
buddha.b
Raczkowanie

Cytat:

Brak mi słów po prostu

Bibatko nie wiem co Ci poradzić,ale myślę,że kennedy ma rację.Skoro Ci na nim zależy to olej zdanie rodziny i spróbuj.Wiem,że to nie będzie łatwe i współczuję Ci,że Twoja rodzina ma takie podejście(swoją droga kompletnie dla mnie niezrozumiałe,ale ok).A czy Ci się z nim uda,czy stworzycie szczęśliwy,trwały związek to już inna sprawa.Tego niestety żadna z nas Ci nie powie Nie da się tego zagwarantować i kolor skóry nie ma tu kompletnie nic do rzeczy.

Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie.
Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze.
buddha.b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-31, 18:26   #10
yes
Zakorzenienie

Bardzo mi przykro, że Twoi rodzice mają dziwne uprzedzenia i są tak bardzo nietolerancyjni . Myślę, że powinnaś z nimi rozmawiać, rozmawiać i jeszcze raz rozmawiać o tym, że mają dziwne uprzedzenia i, że ty im nie wybierasz przyjaciół- więc niech Tobie też dadzą wolną rękę, zwłaszcza, że jesteś zakochana. Musisz zapoznać swojego chłopaka z rodziami, ale w normalnych, spokojnych warunkach. Powoli ich przygotowuj do tego spotkania (rodzicow i chlopaka). Jesli sprawi pozytywne wrażenie, to rodzice może przymkną oko na kolor jego skóry. Trzymam kciuki
Stary 2008-03-31, 18:30   #11
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:

nawiązując do innych wątków- w Twoim przypadku już chyba nic mnie nie zdziwi...

Jak można oceniać człowieka po kolorze skóry... to tak jakby oceniać go po kolorze włosów albo oczu...
diamentowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-31, 18:44   #12
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:

Ojej jak dobrze, że związki białych Europejczyków nigdy się nie rozpadają. I jak dobrze, że z białych ludzi ni ewychodzą dzicy i hiv nie występuje w Europie (ani alkoholizm, ani narkomania)

[quote=traci;7080205]Autorko watku troche przykre jest ,ze Twoja rodzina mieszkajaca w Anglii jest tak negatywnie nastawiona./quote]

Zrozumien, z wielkimi oporami, polską wieś...
Bo sami biali dookoła.

Ale Anglia, gdzie społeczeństwo jest wielokolorowe

Lepiej byłoby zostać w Polsce, w jakimś ciemnym grodzie i upewniać się w swoim myśleniu o tym, że osoby czarnoskóre śmierdzą

Do utorki wątku: jeżeli to prawdziwa miłość to ani Ty, ani Twój chłopak tak łatwo nie zrezygnujecie.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-31, 22:38   #13
nice6irl
Zakorzenienie

A ciekawe skąd te wnioski?

Co za różnica czy jest się murzynem czy nie? To jacy jesteśmy to wychowanie, doświadczenie, charakter, mądrość, inteligencja, szacunek do innych itp. a nie kolor skóry.

A z rodzicami warto o tym problemie porozmawiać. Tylko rozmową można zmienić ich poglądy.
Stary 2008-03-31, 23:15   #14
Sunny20
Zadomowienie

Z moich doświadczeń wynika, że jednak coś w tym jest, że czarnoskórzy śmierdzą ale nie ma co generalizować.

Ja myślę, że jest duża szansa, że Twoja rodzina zaakceptuje Twojego chłopaka, tylko najpierw musisz im dać szansę, żeby go poznali. Na początek chyba bezpieczniej byłoby go przedsatwić jako zwykłego kolegę.

W takich uogólnieniach ludzie często lubią narzekać i krytkować czrnoskórych, Arabów, Chińczyków i wszystkich innych, ale gdy ma się do czynienia z konkretną osobą uprzedzenia zazwyczaj szybko znikają i nie zwraca się uwagi na kolor skóry.
A tak w ogóle to mój znajomy zawsze nawijał na murzynów przy każdej okazji, a tu bach- jego siostra związała się z czarnym. Przełknął to bez większego bólu, a nawet stara się być miły także odwagi!
Stary 2008-04-01, 09:11   #15
iwONKA595
Zadomowienie

ja tez bym raczej probowala rozmawiac z rodzicami, probowac ich poznac z twoim chlopakiem niz tak zrywac kontakt i sie wyprowadzac.moze jak zobacza ze jestes szczesliwa z nim to zmienia zdanie?poza tym, mimo wszystko to jest rodzina, z chlopakiem nigdy nie wiadomo jak sie ulozy, mozecie sie rozejsc i wtedy zostaniesz sama. nie podejmuj pochopnych decyzji bo bedziesz zalowac.

Edit. moja kolezanka tez jest z czarnoskorym, jej ojciec jest rasista a mimo wszystko przyjechal do niej, poznal go i zaakceptowal. i ona jest teraz szczesliwa mezatka ;-)
Stary 2008-04-01, 12:03   #16
dzustam
Zakorzenienie

Co do śmierdzenia czarnoskórych...

Przeorowadzono eksperyment, jak w ogóle ludzie pachną (nieważne biali, czarni, zieloni).

I wyszło, że wśród zwierząt najbardziej śmierdzącym gatunkiem (pomimo mydeł, dezodorantów) są właśnie ludzie. Tylko, że zazwyczaj my czujemy tylko zapach potu po większym wysiłku. Zwierzęta czują o wiele więcej.

Stary 2008-04-01, 13:19   #17
edytcia
Zakorzenienie

Cytat:

bibatka nie ma co rzucac na szale milosci i rodziny. Jasne ze rodzina wazna, ale pozniejsze zycie wazniejsze.
A skoro Twoj rodzina nie miala stycznosci z czarnoskorymi to jest duze prawdopodobienstwo, ze jednak polubia Twojego chlopaka

Dodam, ze nie masz sie co przejmowac glosami takimi jak od abram6 toz to zacofanie i glupota tylko kieruja takimi stwierdzeniami.
edytcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 14:55   #18
abram6
BAN stały

Jest taki murzyn w Polsce Simon Morel ktory zakaził hifem mnówstwo kobiet i taki ze Szwecji który zakaził mnóstwo nastolatek, bo murzyni wymuszaja sex bez gumki.
abram6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 15:07   #19
bibatka
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: Czarny boyfriend a rodzice

wasze posty daly mi do myslenia.. nie mam narazie tyle odwagi zeby im powiedziec... pozatym.. chcialam zaczekac jakis krotki czas zeby zobaczyc co dalej z tego wyjdzie.. czy to prawdziwa milosc... nie chce stracic rodziny ale i nie chce stracic mojego boya...
rodzice mysla tak o murzynach poniewaz moja siostra i jej chlopak nastawiaja ich przeciwnie do tych ludzi..

fakt sa tu tacy co i wszy z glow wyjmuja ...

ale to tak jak w polsce.. rozni ludzie rozne potrzeby..

jak narazie uklada nam sie dobrze...
on jest bardziej zakochany niz ja.. bo ja po wczesniejszych doswiadczeniach z facetami (bad boysi) pozwalam tylko niektorym ludziom sie zblizyc do siebie...

moj boy wlasnie tego dokonal.. zblizyl sie do mnie... jest nie tylko moim chlopakiem ale i prawdziwym przyjacielem...

roznie miedzy nami bywalo.. ale ciagle sie dogadujemy... ciagle jestesmy najlepszymi przyjaciolmi... to jest to czego w inmnych zwiazkach nie zaznalam.. bo poprzedni faceci nie chceli rozmawaic tylko wiadomo.. a ja ze nie jestem taka... to traktowali mnie jak traktowali...

dziekuje dziewczyny z porady...

teraz tylko musze wziasc sie w garsc i DO ODWAZNYCH SWIAT NALEZY

WEZNE ZYCIE W SWOJE RECE....

POZDRAWAIM GORACO Z ZIMNEJ ANGLII,....

' The Notebook '

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-08, 16:27   #20
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Jest taki murzyn w Polsce Simon Morel ktory zakaził hifem mnówstwo kobiet i taki ze Szwecji który zakaził mnóstwo nastolatek, bo murzyni wymuszaja sex bez gumki.
A wiesz ,ze ten co robil to w Szewcji jest Anglikiem?
Bialym.
Czyli Polacy nie zarazaja hiv w Polsce?

Skoncz te swoje zalosne wywody i zasciankowe poglady.
Ciekawe sakd ty wiesz o tym ,ze czarni "wymuszaja" seks bez prezerwatywy.Nie znasz pewnie nikogo o takim kolorze skory ,sugerujesz sie tym co przeczytasz w gazecie albo ktos Ci powie i zgrywasz madrale.
Stary 2008-04-08, 16:30   #21
iwONKA595
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bibatka Pokaż wiadomość
wasze posty daly mi do myslenia.. nie mam narazie tyle odwagi zeby im powiedziec... pozatym.. chcialam zaczekac jakis krotki czas zeby zobaczyc co dalej z tego wyjdzie.. czy to prawdziwa milosc... nie chce stracic rodziny ale i nie chce stracic mojego boya...
rodzice mysla tak o murzynach poniewaz moja siostra i jej chlopak nastawiaja ich przeciwnie do tych ludzi..

fakt sa tu tacy co i wszy z glow wyjmuja ...

ale to tak jak w polsce.. rozni ludzie rozne potrzeby..

jak narazie uklada nam sie dobrze...
on jest bardziej zakochany niz ja.. bo ja po wczesniejszych doswiadczeniach z facetami (bad boysi) pozwalam tylko niektorym ludziom sie zblizyc do siebie...

moj boy wlasnie tego dokonal.. zblizyl sie do mnie... jest nie tylko moim chlopakiem ale i prawdziwym przyjacielem...

roznie miedzy nami bywalo.. ale ciagle sie dogadujemy... ciagle jestesmy najlepszymi przyjaciolmi... to jest to czego w inmnych zwiazkach nie zaznalam.. bo poprzedni faceci nie chceli rozmawaic tylko wiadomo.. a ja ze nie jestem taka... to traktowali mnie jak traktowali...

dziekuje dziewczyny z porady...

teraz tylko musze wziasc sie w garsc i DO ODWAZNYCH SWIAT NALEZY

WEZNE ZYCIE W SWOJE RECE....

POZDRAWAIM GORACO Z ZIMNEJ ANGLII,....
bibatka powodzenia i daj znac jak poszlo ;-)
Stary 2008-04-08, 16:37   #22
_Magda
BAN stały

Strasznie mi się przykro robi jak słysze o takiej nietolerancji
Wypowiedzi abram to już przegięcie

Bibatko,może na początku jak się Twoi rodzice dowiedzą to będą kręcić nosem,ale potem poznają go i zrozumieją,ze nie powinni oceniac po kolorze skóry.Ciesz się szczęściem,tą miłością i przyjaźnią,bo nie każdy ma to wszystko
_Magda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 17:14   #23
edytcia
Zakorzenienie

Cytat:

ZENADA!!!
edytcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 17:30   #24
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Czytam i oczom nie wierzę,że można pisać coś takiego jak abram6 i traktować to tak poważnie...
Autorko wątku,żyjemy w XXI wieku,a nie w wieku XIX i to nie rodzice wybierają nam partnerów!Myślę,że jak dasz rodzicom czas,to przekonają się do Twojego wybranego...pytanie-czemu Twoja siostra jeszcze Tobie szkodzi?
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 18:10   #25
szien
Wtajemniczenie

Cytat:

Cytat:
fanka "Main Kampf" ???

skąd się biorą tacy myśliciele? poważnie się pytam...
Skąd Ty czerpiesz taką wiedzę? Własne doświadczenia? droga obserwacji?

-----------------------------------------------------------------------

bibatka

doskonale Cię rozumiem. Moi rodzice także nie akceptują mojego Tż'a i to boli jak cholera.
Przeżyłabym fakt gdyby go nie lubili ze względu na charakter, przy czym mocno to argumentując...
Jak na razie jeszcze go nie poznali, a skreślili go tylko dlatego, że porusza się na wózku.
Wiem ile to sprawia bólu, tym bardziej kiedy na kimś bardzo nam zależy a nasi najbliżsi z premedytacją wbijają nam nóż w serce tylko i wyłącznie dlatego, że brak im zrozumienia, wyobraźni i empatii.

Ja nie mam zamiaru z niego zrezygnować, tylko i wyłącznie dlatego, że rodzicom wydaje się że wiedzą lepiej. Nikt im nie dał monopolu na posiadanie racji. Oni tak samo mogą się mylić jak my.

Kocham go tak jak nigdy, nikogo wcześniej. Wiem jak wygląda z nim życie, wiem na co się piszę. To jest najważniejsze- że wiem co robię. Nie jestem zaślepiona miłością, nigdy nie podejmowałam decyzji pod wpływem emocji i dlatego wiem, że postępuję słusznie. To jest decyzja podjęta tym co dyktuje mi serce i umysł.

Jeżeli jesteś pewna tego co czujesz, to idź za ciosem. W przyszłości możesz żałować, że nie spróbowałaś.
Wierzę, że moi rodzice jak i Twoi kiedyś się przełamią. Będą żałować tego co mówią i mówili.

A Ty po prostu żyj swoim życiem, bo masz je tylko jedno...

Życzę powodzenia.

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-08, 20:28   #26
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
A wiesz ,ze ten co robil to w Szewcji jest Anglikiem?
Bialym.
Czyli Polacy nie zarazaja hiv w Polsce?

Skoncz te swoje zalosne wywody i zasciankowe poglady.
Ciekawe sakd ty wiesz o tym ,ze czarni "wymuszaja" seks bez prezerwatywy.Nie znasz pewnie nikogo o takim kolorze skory ,sugerujesz sie tym co przeczytasz w gazecie albo ktos Ci powie i zgrywasz madrale.
Może abram6 doświadczyła wymuszania seksu bez prezerwatyw przez osoby czarnoskóre... Dodam, że prowadziła swoje badania na reprezentatywnej grupie ok. 1000 osób, bo jakże inaczej takie wyniki statystyczne podawać

Cytat:
Napisane przez szien Pokaż wiadomość
A Ty po prostu żyj swoim życiem, bo masz je tylko jedno...
Szien (na marginesie) żyjesz swoim życiem, powiem więcej - pełnią życia! Podziwiam dążenie do celu

Stary 2008-04-08, 21:55   #27
klaustrofobia
Raczkowanie

GG do klaustrofobia

Jeżeli jest jak mówisz, to wyprowadzaj się i wybierz chłopa

46~45~44~43~42~41~40! kg.
klaustrofobia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-08, 22:53   #28
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Może abram6 doświadczyła wymuszania seksu bez prezerwatyw przez osoby czarnoskóre... Dodam, że prowadziła swoje badania na reprezentatywnej grupie ok. 1000 osób, bo jakże inaczej takie wyniki statystyczne podawać
Spojrzalam w profil abram6 i to jest facet.
Wiec ciekawe na czym opiera swoje teorie.
Stary 2008-04-08, 23:09   #29
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
Spojrzalam w profil abram6 i to jest facet.
Wiec ciekawe na czym opiera swoje teorie.

Miałam w ten profil zajrzeć wcześniej... ale mnie pochłonęły inne zajęcia.

No to w takim razie z wypowiedzi abrama wynika, że przespał się z wieloma czarnoskórymi mężczyznami bez zabezpieczenia

Traci, widocznie wie chłopina, co gada... Jednym słowem - zna się

Edytowane przez dzustam
Czas edycji: 2008-04-09 o 00:00 Powód: dorzuciłam przecinek i drobiazgi inne
Stary 2008-04-08, 23:25   #30
bess
Zakorzenienie

Cytat:

a mozesz przytoczyc?

Cytat:
Traci widocznie wie chłopina, co gada... Jednym słowem - zna się
Abram interesuje glownie jeden temat,wiec kto go tam wie

I mam nadzieje,ze ty mimo wszystko ZAWSZE uzywasz przerwatyw mimo ,ze jestes w białej grupie obnizonego ryzyka zakazania HIV
Biali tez wymuszaja sex bez gumki dla tzw komfortu i lepszych doznan

A propos tych pogladow to cos sluch zaginal po naszej mlodej emigrantce
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości