|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Biżuteria oksydowana
Moje pytanie dotyczy oksydy czy można pozbyć się jej z łańcuszka,
jeżeli tak to jaki sposób jest najskuteczniejszy ?? Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Biżuteria oksydowana
Pytanie raczej do wątku o oksydzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
![]()
Mam łańcuszek Garibaldi 61g oksydowany
i chciałem pozbyć się tej oksydy,,, czy wsadzenie go do roztworu kwasku cytrynowego coś da ?? Jeżeli było to już kiedyś proszę o link do tego postu dzięki bardzo Pozdrawiam ...... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jeśli jest to srebrny łańcuszek to pozbycie się oksydy jest bardzo proste wystarczy wyżarzyc łańcuszek wrzucić do kwasu na paręnaście minut , przeplukac w wodzie i nstepnie wrzucic do bebna polerskeigo ewentualnie wypolerowac polerka gdy lancuszek jest grubszy i nie ma mozliwosci przerwania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajna sprawa, ale nie każdy mam bęben polerski Z tego co wiem da się wyszorować na błysk szczoteczką do zębów i sodą ;] Znajoma podobno tak doczyściła "oryinalnie" oksydowaną bransoletę. Trochę wysiłku trzeba włożyć, ale efekt podobno jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
hm... ogolnie jak ja mam coś zczerniałego to: biorę folię aluminiową, wkładam do miseczki, wlewam wode, wkladam srebrną rzecz, posypuję solą... zostawiam na jakis czas.. i wyjmuję czysciutką i błyszczącą.. więc może tak, ale niewiem czy z oksydą to podziała? sprobowac mozna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Zczerniała to pikus, a oksyda to co innego tu folia i sól nie pomoże bo pociemnienia srebra od tlenu łatwo nawet pastą do zębów doczyścić, ale oksyda juz wyzsze chemikalia (w porównianiu do tlenu
![]() ![]() Edytowane przez nemala Czas edycji: 2009-09-08 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]() Łańcuszek ma 1,1 cm szerokości i 0,3 cm grubości więc chyba się nie zerwie.....ale raczej zaniosę do jubilera on nie powinien mieć z tym większego problemu
![]() Dzięki Wielkie Edytowane przez Dawid1319pl Czas edycji: 2009-09-08 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
jeśli to była oksyda na gorąco to nie doczyścisz jej szczoteczka do zębów możesz ja trochę zetrzec ale wyjdzie ci efekt starego srebra.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
jesli masz palnik to lekko podgrzej i wypal oxyde i nastepnie wypoleruj ręcznie nakladajac na szmatke troszke pasty polerskiej ipocieraj az do połysku.Jesli palnika nie masz to najlepszym sposobem jest civ białe mleczko ,każdą oxydę zetrze.Do czyszczenia uzywaj kivi do czyszczenia srebra. Płyn w pomaranczowej butelce kupiony w zwykłym sklepie chemicznym.Bardzo dobrze czyści ,również oxydę.poleruje i pokrywa srebro woskiem co na jakis czas zabezpiecza wyroby przed oxydowaniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
o... agdar, na cifa nie wpadłam... ciapa ze mnie
![]()
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Hej no co to za spam reklamowy, nie ładnie nawet na moich starych nieaktualnych wymiankach
![]() Chyba trzeba sie tym zająć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:57.