|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje ciê motoryzacja? Do³±cz do forum Auto Marianna, podziel siê swoj± pasj± i wiedz±. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 413
|
![]() OC dla m³odych - jakie polecacie?
Witam,
Jakie polecacie korzystne OC dla m³odych (21,22 lata) Mam auto z ch³opakiem i by¶my chcieli jakie¶ tanie OCE. Ja mam prawo jazdy od roku a on od 3 lat. Auto: Fiat Punto II rocznik 2004 Wiem, ¿e mo¿na wpisac kogos kto ma zni¿ki, ale niestety nie mam kogo, a rodziców nie chce ![]() Znacie jakie¶ mo¿e korzystne ubezpieczenia? Ile Wy p³acicie? Dziekuje z góry za odpowiedzi ![]() Edytowane przez Nadeel Czas edycji: 2009-10-18 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 681
|
Dot.: OCE dla m³odych - jakie polecacie?
Na pocz±tku bardzo Cie prosze skrót to OC a nie OCE.
Ka¿dy OC bêdzie mia³ wyliczone indywidualnie, wiec to ze ktos ma 500 to nie znaczy ze Ty bedzie miala 500. U wszystkich ubezpieczycieli OC wygl±da tak samo, wiêc wchodzisz na strone 'porównywarke' i to co najtaniej Ci wychodzi to bierzesz, albo bierzesz telefon do ³apki, karteczke, d³ugopisik i obdzwaniasz kilka firm ubezpieczeniowych i bierzesz najtañsze. ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Na sk³adkê ubezpieczenia sk³ada siê wiele czynników poza wiekiem. a nawet jak ja w Warcie p³acê ma³o nie jest powiedziane, ¿e i dla Ciebie bêdzie to najlepsza oferta, ba mo¿e byæ najmniej korzystna. Tak jak mówi poprzedniczka-musisz podzwoniæ, poporównywaæ ceny indywidualnie
![]()
Gdy ju¿ posmakowa³e¶ lotu, zawsze bêdziesz chodziæ po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam w³a¶nie by³e¶ i tam zawsze bêdziesz pragn±³ powróciæ. Chcia³bym poznaæ cz³owieka, który wymy¶li³ seks, ¿eby zobaczyæ nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 42
|
Po pierwsze nie ma mo¿liwo¶ci wpisania "kogo¶" kto ma zni¿ki, je¿eli ta osoba nie jest wspó³w³a¶cicielem na umowie kupna - sprzeda¿y.
Po drugie w celu wybrania najlepszej sk³adki OC jak te¿ wy¿ej kole¿anki napisa³y, najlepiej podzwoniæ po ró¿nych ubezpieczalniach, jednak musisz liczyæ siê z tym, ¿e ubezpieczenie auta, bez posiadania zni¿ek w pierwszym roku, bêdzie do¶æ kosztowne, poniewa¿ ubezpieczalnie licz± sobie zwy¿kê za wiek (<26lat) 30, a nawet 40%. Jednak po roku bezszkodowej jazdy mog± tê zwy¿kê anulowaæ i dostajesz oczywi¶cie zni¿ki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja zeby miec znizki na ojca musialam go wpisaæ jako wlascieciela do dowodu rejestracyjnego [ja jestem wpisana w ¶rodku], inaczej nie daloby rady
![]()
Gdy ju¿ posmakowa³e¶ lotu, zawsze bêdziesz chodziæ po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam w³a¶nie by³e¶ i tam zawsze bêdziesz pragn±³ powróciæ. Chcia³bym poznaæ cz³owieka, który wymy¶li³ seks, ¿eby zobaczyæ nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 357
|
U mnie w³±scicielem jest mama bo ma zni¿ki 60% za mnie by³a zwy¿ka 50%. Ciekawe jak to bedzie po tym roku bo za bezszkodow± jazde chyba juz nabywam zni¿ki, czy jak to jest?
![]() |
#8 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 587
|
Moge cos na ten temat powiedziec bo w tamtym tygodniu ubezpieczalam auto,a ze mam prawo jazdy od 2 miesiecy to naprawde "oblukalam wszystkich ubezpieczycieli".Jedni z tanszych to Link4, mBank i Towarzystwo Ubezpieczen Wzajemnych. Reszta to tak zdziera kase ,ze szkoda gadac. A co kalkulatorów to nie zawsze odzwierciedlaja rzeczywista cene.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Tak mi siê teraz przypomnia³o, dziewczyny uwa¿ajcie na takie co¶ ¿e np jak tata ma ubezpieczone w PZU i ja te¿ to jak ja spowoduje wypadek to tacie te¿ odbieraj± zni¿ki. Nie wiem jak to jest dok³adnie bo i u mnie i u taty w³a¶cicielem jest mama i to jakby na jedn± "teczkê" robi±. Wiem ¿e w warcie tak nie jest, a najlepiej jak kto¶ ma 2 auta to lepiej ubezpieczaæ u ró¿nych ubezpieczycieli.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
¦winiaczek,
¿adna ubezpieczalnia nie pójdzie na co¶ takiego. Nie mo¿na wzi±æ sobie czyi¶ zni¿ek(je¶li ta osoba nie jest na umowie kupna-sprzeda¿y). Jest co prawda jedna mo¿liwo¶æ, by to zrobiæ - a mianowicie robisz akt darowizny czê¶ci samochodu swojemu np. ojcu, który posiada zni¿ki . W takim wypadku jest wszystko w porz±dku krowa: Mog± Ci umorzyæ zni¿ki, ale nie musz±. Je¶li Twój tata jest wspó³w³a¶cicielem, i ma swoje auto równie¿ (niewa¿ne , ¿e ma ubezpieczenie mamy => w wieku 26 lat Ty równie¿ mog³aby¶ przej±æ po mamie jej zni¿ki) i Ty spowodujesz wypadek, polec± zni¿ki tylko Tobie, ojcu nie, aczkolwiek je¶li sprzeda on swoje auto i kupi nowe i bêdzie chcia³ ubezpieczyæ, to niestety nie bêdzie mia³ ju¿ dajmy na to 60% a mniej. Tak jest, ¿e jest jedno ubezpieczenie, dwa auta i dwa osobne "konta". Mam nadziejê, ¿e zrozumia³a¶, bo troszkê te przepisy zagmatwane i ja mo¿e to pokrêtnie napisa³am. majorka: W ka¿dej ubezpieczalni inne s± stawki ubezpieczenia na ró¿ne auta, w zale¿no¶ci od marki/pojemno¶æ/rok. Z tego co mi siê wydaje to Ty sprawdza³a¶ tylko i wy³±cznie dla swojego auta, a je¶li by¶ patrzy³a na inn± markê/pojemno¶æ/rok i tak¿e robi³a takie porównanie cen ubezpieczeñ w ró¿nych ubezpieczalniach niekoniecznie by³yby to te, które wymieni³a¶. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dopóki nie zobaczy³am papierków (k³óci³am siê o to strasznie ![]() A przy okazji- moja mama dosta³a jaki¶ czas temu upomnienie o zap³acenie drugiej raty ubezpieczenia naczepy od TIRa, chocia¿ nigdy takowego sprzêtu nie posiada³a i posiadaæ nie zamierza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
hmmm no mnie 2 osoby mowily co¶ innego,ze w razie wy[adku leca mamie zni¿ki na oba auta, ale mamy ubezpieczenia w roznych firmach wiec tak czy tak problemu nie ma.
![]() |
#13 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 587
|
Deesire jak przegladalam to oczywiscie ze dla swojego auta ,ale mam znajomych ,gdzie dla nich tez najkorzystniejsze oferty sa w tych ubezpieczalniach. Wiec raczej wiem co mowie. Jak ktos ma duzo kasy i mu nie zalezy to jase ,ze moze sie ubezpieczyc np w PZU czy Compensie czy generalli,ale po co??? za to przeplacona kase lepiej niech dorzuca sobie do auta na jakis bajer lub przeznacza dla siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
¦winiaczek, a mo¿e brat Twojego T¯ta po prostu przej±³ zni¿ki po mamie? Wtedy nie musi byæ ona wspó³w³a¶cicielem.
Te sytuacje, które wspomnia³a¶, wydaje mi siê, ¿e to po prostu czyje¶ niedopatrzenie. Przewa¿nie ubezpieczalna A, je¶li chcesz w niej ubezpieczyæ auto i jeste¶ wspó³w³a¶cicielem z np. mam± , która posiada zni¿ki , a sama ma auto ubezpieczone w ubezpieczalni B, ¿±daj±, aby ubezpieczalnia B wystawi³a dokument potwierdzaj±cy, ¿e Twoja mama posiada zni¿ki i musi byæ ona na umowie kupna - sprzeda¿y, lub musisz mieæ akt darowizny. Wiem, bo mam pare osób, które w tym siedz±. majorka, ale ja nie negujê, ¿e te ubezpieczalnie, które wymieni³a¶ s± z³e. Ja swojego Passata ubezpieczam w allianzie, bo dla mnie tam by³a najkorzystniejsza oferta, mój ojciec audicê równie¿ tam. Moi znajomi korzystaj± z ró¿nych. Jak ju¿ pisa³am wy¿ej wszystko zalezy od marki/pojemno¶ci/roku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 524
|
Mo¿e najpierw swoje pierwsze kroki skieruj do PZu, jednak to renomowana marka, bez ¿adnych takich tam przekrêtów, która stawia na proste rozwi±zania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 15 873
|
Cytat:
Czy dwa osobne auta? Bo jak dwa osobne to nie. A jak jedno to tak ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Agencja Spamu - Nie staæ nas na reklamê, wiêc spamujemy!
Wiadomo¶ci: 233
|
O tym odbieraniu znizek to s³ysza³am i nie tylko moim zdaniem tak sie dzieje w PZU akurat. Ja tez mam w PZU. A to za rada i namowa rodziny , która od poczatku ubezpiecza tam autka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 21
|
Niekoniecznie poniewa¿ je¿eli ojciec by³ wpisany w dwa dowody rejestracyjne, to przy wypadku równie¿ on traci zni¿ki. Tak ju¿ jest, ¿e osoby które s± wpisane do dowodu rejestracyjnego samochodu którym spowodowano wypadek trac± jak±¶ czê¶æ lub ca³o¶æ zni¿ek Ja tam ubezpieczy³am w directcie i na wysoko¶æ sk³adki nie mogê narzekaæ w dodatku za³apa³am siê na jesienn± promocjê i zap³aci³am tylko za 10 miesiêcy w ramach polisy na 12.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 268
|
Najlepiej byloby porownac ofert kilku biur jednoczesnie..
U mnie gyla taka sytuacja.. Moj TZ wpisany jest na umowie kupna-sprzedazy, ale ubezpieczenie moglismy wypisac na na oboje.. Ale, z racji tego, ze ja nie mam znizek a TZ ma 60 %, wiec oplacalo sie wypisac na jedna osobe.. Wykupilismy pakiet OC i AC W InterRisku i wynioslo nas to okolo 1500 zl ![]()
![]() |
#20 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 550
|
najtansze OC dla m³odych mimo wszystko ma compensa. tak czy siak to sie ¶rednio op³aca bo lata do 25 roku zycia nie wchodza Wam w naliczanie znizek, wiec lepiej miec za wspolwlasciciela kogos kto ma np.60 % bo liczac zwyzke za wiek do25 lat 50 % -ca³e znizki do samego OC wyjdzie okolo 10%
![]()
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
a jest jaka¶ strona na której mo¿na porównaæ oferty ubezpieczalni albo jaka¶ która po wpisaniu danych wylicza nam ile bêdziemy p³aciæ?
![]()
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
znalaz³am
![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 678
|
bartnix, napisz potem co Ci wysz³o. Mnie wyszed³ mBank, ale ¿e ostatnio mia³am problem z 'wirtualno¶ci±' banku i niemo¿liwo¶ci± skontaktowania siê z kompetentn± osob±, to jestem do tego banku sceptycznie nastawiona. Niestety ubezpieczenie u nich wykupi³am, bo nie mia³am czasu szukaæ dalej, ale boje siê, ¿e jak co¶ siê stanie i bêdê chcia³a skorzystaæ z ubezpieczenia, to bêdzie problem z obs³ug±...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.