Pomocy!!! Wirus! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-29, 12:55   #1
kate1991
Wtajemniczenie

Pomocy!!! Wirus!

Dziewczyny pomóżcie . Otworzyłam wiadomość na facebooku (zainstalowałam jakiś plik na komputerze) i mam teraz jakiegoś wirusa. Na pulpicie zmiast normalnego tła wyświetla się jakieś ostrzeżenie. Żaden plik na komputerze nie chce się otworzyć, ciągle pojawiają się ostrzeżenia. Włączyło się jakieś skanowanie i wyświetliło, że mam 38 zainfekowanych plików. Kiedy chcę je naprawić, to wyświetla mi jakiś program antywirusowy do kupienia! Chyba nie miałam żadnego zainstalowanego . Jak uratować komputer? Zupełnie nie wiem co robic? Próbowałam ściągnąć Avast, ale teraz sie nie da, przeglądarka bardzo wolno chodzi. Czy teraz da się to jakoś jeszcze naprawic?
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 13:01   #2
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Dot.: Pomocy!!! Wirus!

Cytat:
Napisane przez kate1991 Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomóżcie . Otworzyłam wiadomość na facebooku (zainstalowałam jakiś plik na komputerze) i mam teraz jakiegoś wirusa. Na pulpicie zmiast normalnego tła wyświetla się jakieś ostrzeżenie. Żaden plik na komputerze nie chce się otworzyć, ciągle pojawiają się ostrzeżenia. Włączyło się jakieś skanowanie i wyświetliło, że mam 38 zainfekowanych plików. Kiedy chcę je naprawić, to wyświetla mi jakiś program antywirusowy do kupienia! Chyba nie miałam żadnego zainstalowanego . Jak uratować komputer? Zupełnie nie wiem co robic? Próbowałam ściągnąć Avast, ale teraz sie nie da, przeglądarka bardzo wolno chodzi. Czy teraz da się to jakoś jeszcze naprawic?
ja bym od razu dzwonila do jakiegos dobrego informatyka.

coś ci rzeczywiście zainfekowało.
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 13:29   #3
wykrasana
Szara Eminencja

Nie kupuj żadnego oprogramowania antywirusowego które Ci proponują Działa Ci przegladarka? Jak tak to spróbuj przeskanować http://www.mks.com.pl/skaner/ Jesli możesz coś ściągnąć to ściągnij combofixa. Jak już nic nie działa to reinstalka systemu albo oddanie go w ręce fachowca...
wykrasana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 15:39   #4
SCARLETT09
Raczkowanie

Proponuję czym prędzej skopiować ważne rzeczy z komputera, potem oddać go w ręce informatyka. A teraz już wiesz, że nie otwiera się wiadomości nieznanego pochodzenia a tym bardziej z załącznikami o instalacji ich już nie wspominając.
SCARLETT09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 16:18   #5
aldenea
Rozeznanie

możesz ściągnąć darmowego antywirusa avg lub pójść do kiosku i kupić jakąś gazete komputerową z płytą cd. powinna tam być jakaś wersja demo programu antywirusowego.

!szukam podręczników do nauki esperanto.
aldenea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 16:33   #6
201706190936
Konto usunięte

Jest tyle darmowych skanerów antywirusowych na necie że spokojnie możesz sobie sciągnąć cos: avg, avast, arcavir, avira... pewnie masz jakies robale ew. trojany, nie zaszkodzi zrobić kopii ważnych plików.

nie sądzę by to był jakis "poważny" wirus
a powiedz co ci wyrzuca komunikat? system? bo piszesz że nie masz nic zainstalowanego

aczkolwiek uczulam na to by mieć zawsze jakis program antywirusowy, w kwietniu tego roku jak dostałam maila od kumpla, to razem z nim byl jakis cholerny wirus, który zniszczył mi płytę główną i dysk twardy... potraciłam wszystko i na swoje nieszczęscie nie zrobiłam żadnego backup'u...

aaaaa... a próbowałas robić odzyskiwanie systemu?
co konkretnie mówi komunikat, gdzie dokładnie się wyswietla i czy okresla sciezki dostępu do zainfekowanych plików?

Edytowane przez Senses Woman
Czas edycji: 2010-12-29 o 16:35
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 16:54   #7
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Przeskanuj jakimś dobrym antywirusem, nie mksem. Może być np. Avast, Nod. jesli będą jakieś wirusy niemożliwe do usunięcia, zrób lepiej formata. Po co ktoś ma Ci wejść na np. konto w banku internetowym, jeśli takie posiadasz.
agniesiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 20:54   #8
kate1991
Wtajemniczenie

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie sprawą, na szczęście sytuacja jest już opanowana .
Tutaj opis tego wirusa, którego miałam:
http://kamilscheicht.com/swiateczny-wirus-na-facebooku/

Nie mogłam zeskanować komputera bo nic nie chciało się włączyć, Avast i inne programy nie działały. Trzeba było uruchomić tryb awaryjny i dopiero wtedy skanować. Teraz wszystko jest już chyba ok, pomógł mi znajomy.

Jeśli dostaniecie jakieś życzenia świąteczne na facebooku to nic nie otwierajcie i nie instalujcie!
Ja zawsze byłam bardzo ostrożna, nie wiem co mnie podkusiło tym razem.
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 23:20   #9
robaczek41
Raczkowanie

ogólnie na takie sprawy polecam combofixa. oczywiście w trybie awaryjnym,bo w normalnym się nie odtworzy.

pobierałam "niby" adobe a.i dostałam w zamian wira

mój wirus też nazywał się System Tool. a wygladał jak antywirus.nie mogłam nic właczyć, a po 23 godzinach komp padł na amen.wcześniej nawet w tryb awaryjny nie dało się wejść.

przy takim wirusie trzeba dzialać szybko.

zawsze warto mieć na kompie zainstalowanego ComboFixa, załatwia sprawę od ręki wtedy kiedy przez przypadek dostanie się do waszego systemu wirus System Tool, wchodzicie w tryb awaryjny z wierszem polecenia i uruchamiacie comboFixa. A resztę zrobi on sam

ja ze swej strony polecam antywirusa COMODO Internet security premium. Nic nie przepuszcza. Avast mnie zawiódł, niestety

pozdrawiam serdecznie

PS. program jest darmowy

Edytowane przez robaczek41
Czas edycji: 2010-12-29 o 23:23
robaczek41 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-30, 00:17   #10
panierrka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez robaczek41 Pokaż wiadomość
ja ze swej strony polecam antywirusa COMODO Internet security premium. Nic nie przepuszcza. Avast mnie zawiódł, niestety

pozdrawiam serdecznie

PS. program jest darmowy
Także polecam

Rozsądek przede wszystkim.

Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...!
...albo chociaż się staraj - tak jak ja
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-30, 18:45   #11
ona!!!
Raczkowanie

też to otworzyłam i miałam tego wirusa. masakra. dobrze, że brat się z nim uporał.
jeśli otworzycie tą wiadomość na facebooku to wysyła się ona automatycznie do wszystkich znajomych na facebooku.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości