sprawa prawna - potrzebuję pilnej pomocy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-23, 16:11   #1
masakraaa
Przyczajenie

Exclamation

sprawa prawna - potrzebuję pilnej pomocy

Witam.
Nie jestem pewna czy piszę w dobrym miejscu, jeśli coś jest nie tak to z góry za to przepraszam.

Chciałabym się dowiedzieć z jakich przyczyn KRK może odmówić wydania zaświadczenia o karalności?
Otóż miałam kiedyś , dawno temu taką nieprzyjemną sytuację przez własną głupotę - chodzi o kradzież. Była to rzecz o małej wartości - ok50zł ale sprawa była, zlecony był nadzór rodziców i przysyłane pismo raz na pół roku. Cała sprawa została zamknięta jakieś 3 lata temu.
I teraz mam takie pytanie. Do nowej pracy potrzebuję zaświadczenia o niekaralności. Czy możliwe, żebym z powodu tamtej sytuacji mogła nie dostać owego zaświadczenia?
masakraaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 16:36   #2
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: sprawa prawna - potrzebuję pilnej pomocy

forumprawne.org - tam zapytaj, uzyskasz najkonkretniejszą odpowiedź
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 17:04   #3
masakraaa
Przyczajenie

niestety do tej pory nie uzyskałam ani jednej odpowiedzi, a nie ukrywam - zależy mi na czasie
Stary 2012-10-23, 17:40   #4
Avv
Wtajemniczenie

O ile się orientuję, musi nastąpić przedawnienie sprawy: http://karne.pl/przedawnienie.html
Wychodzi na to, że Twoja sprawa jeszcze się nie przedawniła (strzelam, że będzie to 5lat), ale ja prawnikiem nie jestem niestety, mamy tu na forum prawniczki, może zajrzą i odpowiedzą, bo my sobie możemy gdybać. ; )
Inaczej, z jakiego artykułu miałaś wyrok?

Edytowane przez Avv
Czas edycji: 2012-10-23 o 17:45
Avv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 18:03   #5
Asiek84
Wtajemniczenie

KRK nie może odmówić wydania zaświadczenia o niekaralności... do tego ma prawo każdy obywatel...

zaświadczenie dostaje się po wypełnieniu specjalnego formularza i uiszczeniu opłaty sądowej w kwocie 60 zł ( w kasie sądu lub w znaczkach sądowych), wypełnia się podstawowe dane osobowe i odznacza kartotekę o niekaralności... następnie w odpowiedzi albo: "nie figuruje" albo "odpowiedź w załączeniu" i tabelka z parametrami kary, data wyroku, uprawomocnienia, kwalifikacja prawna...

Edytowane przez Asiek84
Czas edycji: 2012-10-23 o 18:05
Asiek84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 18:06   #6
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez Asiek84 Pokaż wiadomość
KRK nie może odmówić wydania zaświadczenia o niekaralności... do tego ma prawo każdy obywatel...

zaświadczenie dostaje się po wypełnieniu specjalnego formularza i uiszczeniu opłaty sądowej w kwocie 60 zł ( w kasie sądu lub w znaczkach sądowych), wypełnia się podstawowe dane osobowe i odznacza kartotekę o niekaralności... następnie w odpowiedzi albo: "nie fiduruje" albo "odpowiedź w załączeniu" i trabelka z parametrami kary, data wyroku, uprawomocnienia, kwalifikacja prawna...
nie 60 a 50zł.
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 18:57   #7
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez masakraaa Pokaż wiadomość
Witam.
Nie jestem pewna czy piszę w dobrym miejscu, jeśli coś jest nie tak to z góry za to przepraszam.

Chciałabym się dowiedzieć z jakich przyczyn KRK może odmówić wydania zaświadczenia o karalności?
Otóż miałam kiedyś , dawno temu taką nieprzyjemną sytuację przez własną głupotę - chodzi o kradzież. Była to rzecz o małej wartości - ok50zł ale sprawa była, zlecony był nadzór rodziców i przysyłane pismo raz na pół roku. Cała sprawa została zamknięta jakieś 3 lata temu.
I teraz mam takie pytanie. Do nowej pracy potrzebuję zaświadczenia o niekaralności. Czy możliwe, żebym z powodu tamtej sytuacji mogła nie dostać owego zaświadczenia?
ile miałaś lat?
sprawa była w sądzie karnym, czy rodzinnym.
Poza tym kradzież z kodeksu karnego to 250zł, a nie 50zł (to wykroczenie, które nie skutkuje wpisem do KRK).
Jeżeli miałaś mniej niż 17 lat to raczej nie będziesz figurować w KRK
ale za mało szczegółów, żeby stwierdzić na 100%

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-23, 19:14   #8
regularkate
Zadomowienie

Chodzi, dokładniej rzecz ujmując, o zatarcie skazania Ale w przypadku kradzieży rzędu 50zł -jak ktoś słusznie zauważył, wyroku karnego nie ma, a co za tym idzie, nie figuruje się w KRK, Wykroczenia mają tak niewielki stopień społecznej szkodliwości, że nie ma sensu uwzględniać ich w historii karania osoby. Jednak wydaje mi się, że dotyczy to tylko grzywny - inne kary z KW chyba podlegają wpisowi.

Jest to sensowne rozwiązanie - w przeciwnym razie adwokat lub radca straciłby możliwość wykonywania zawodu na skutek otrzymania mandatu za złe parkowanie

Encore Precission Bass Player.
Lancia Kappa 2.0 driver.

regularkate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-24, 14:47   #9
masakraaa
Przyczajenie

Dziękuję Wam, trochę mnie pocieszyłyście bo naprawdę szkoda byłoby mi utracić szansę na taką pracę z powodu mojej głupoty sprzed lat...
A teraz tak odpowiadając na wasze pytania to cała sprawa miała miejsce jakieś 6 lat temu - w wieku 15 lat. Z tym, że do 18go roku życia były te kontrolne pisma co pół roku - takie sprawozdanie rodziców na temat tego co się ze mną dzieje. Kuratora nie było - tylko ten nadzór rodziców..
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości