|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() sprawa prawna - potrzebuję pilnej pomocy
Witam.
Nie jestem pewna czy piszę w dobrym miejscu, jeśli coś jest nie tak to z góry za to przepraszam. Chciałabym się dowiedzieć z jakich przyczyn KRK może odmówić wydania zaświadczenia o karalności? Otóż miałam kiedyś , dawno temu taką nieprzyjemną sytuację przez własną głupotę - chodzi o kradzież. Była to rzecz o małej wartości - ok50zł ale sprawa była, zlecony był nadzór rodziców i przysyłane pismo raz na pół roku. Cała sprawa została zamknięta jakieś 3 lata temu. I teraz mam takie pytanie. Do nowej pracy potrzebuję zaświadczenia o niekaralności. Czy możliwe, żebym z powodu tamtej sytuacji mogła nie dostać owego zaświadczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
damn good coffee
|
Dot.: sprawa prawna - potrzebuję pilnej pomocy
forumprawne.org - tam zapytaj, uzyskasz najkonkretniejszą odpowiedź
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
niestety do tej pory nie uzyskałam ani jednej odpowiedzi, a nie ukrywam - zależy mi na czasie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
O ile się orientuję, musi nastąpić przedawnienie sprawy: http://karne.pl/przedawnienie.html
Wychodzi na to, że Twoja sprawa jeszcze się nie przedawniła (strzelam, że będzie to 5lat), ale ja prawnikiem nie jestem niestety, mamy tu na forum prawniczki, może zajrzą i odpowiedzą, bo my sobie możemy gdybać. ; ) Inaczej, z jakiego artykułu miałaś wyrok?
Edytowane przez Avv Czas edycji: 2012-10-23 o 17:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
KRK nie może odmówić wydania zaświadczenia o niekaralności... do tego ma prawo każdy obywatel...
zaświadczenie dostaje się po wypełnieniu specjalnego formularza i uiszczeniu opłaty sądowej w kwocie 60 zł ( w kasie sądu lub w znaczkach sądowych), wypełnia się podstawowe dane osobowe i odznacza kartotekę o niekaralności... następnie w odpowiedzi albo: "nie figuruje" albo "odpowiedź w załączeniu" i tabelka z parametrami kary, data wyroku, uprawomocnienia, kwalifikacja prawna... Edytowane przez Asiek84 Czas edycji: 2012-10-23 o 18:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sprawa była w sądzie karnym, czy rodzinnym. Poza tym kradzież z kodeksu karnego to 250zł, a nie 50zł (to wykroczenie, które nie skutkuje wpisem do KRK). Jeżeli miałaś mniej niż 17 lat to raczej nie będziesz figurować w KRK ![]() ale za mało szczegółów, żeby stwierdzić na 100% ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Chodzi, dokładniej rzecz ujmując, o zatarcie skazania
![]() Jest to sensowne rozwiązanie - w przeciwnym razie adwokat lub radca straciłby możliwość wykonywania zawodu na skutek otrzymania mandatu za złe parkowanie ![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam, trochę mnie pocieszyłyście bo naprawdę szkoda byłoby mi utracić szansę na taką pracę z powodu mojej głupoty sprzed lat...
A teraz tak odpowiadając na wasze pytania to cała sprawa miała miejsce jakieś 6 lat temu - w wieku 15 lat. Z tym, że do 18go roku życia były te kontrolne pisma co pół roku - takie sprawozdanie rodziców na temat tego co się ze mną dzieje. Kuratora nie było - tylko ten nadzór rodziców.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.