|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Mieszkanie
Ostatnio jedna z wizażanek rozmawiała ze mną na temat wyprowadzki od rodziców w wieku 16 lat.Szukałam czegoś na ten temat w google,ale jakoś nic sensownego nie znalazłam.Więc może wy mi powiecie,jak to jest z tym mieszkaniem?
Prócz oczywistych kwestii typu finanse,chciałabym się dowiedzieć jak to wygląda w świetle prawa
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mieszkanie
Póki jestes niepełnoletnia, jestes uzalezniona od rodziców. Jakiekolwiek podpisanie umowy na wynaqjem mieszkania nie wchodzi w grę, chyba, że roszice zrobiliby to za Ciebie. Kwestie finansowe, to chyba dość oczywiste.
|
|
#3 | |
|
Konto usunięte
|
Jest coś takiego jak "ograniczona zdolność do czynności prawnych" od 13 do 18 lat.
z wikipedii: Cytat:
Czyli nie ma opcji, że ktoś powiedzmy zarabia (wiem, wiem) i sobie sam opłaca to mieszkanie, a ma <18 lat? Edytowane przez c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 Czas edycji: 2009-09-01 o 15:24 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Kilka miesiecy temu podpisywalam umowe najmu mieszkania w obecnosci posrednika nieruchomosci, i byla tam taka czesc odnosnie numeru dowodu osobistego wiec wydaje mi sie, ze 3eba miec ukonczone 18 lat. I w ogole bylo tak, ze podpisanie umowy przesunelismy o tydzien (z inicjatywy wlasnie agentki), bo dopiero odbieralam dowod (18 urodziny mialam w listopadzie 2008, ale dowod zaczelam wyrabiac w polowie maja i gdy chcielismy podpisywac jeszcze nie mialam tego magicznego bloczka:P)
Choc rowniez jestem ciekawa jak to prawnie wyglada ![]() Powaznie myslisz o wyprowadzeniu sie z domu? Jakis starszy kolega moglby wynajac dla Ciebie mieszkanie Choc watpie czy ktos podjalby takie ryzyko bo w tym wieku mozna byc... niewyplacalnym :P
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Osoba 16-letnia może sobie kupić np. mp3 z własnego kieszonkowego i rodzice nie moga unieważnić tej transakcji, bo osoba w tym wieku jest już w stanie w miarę rozsądnie gospodarować swoimipieniędzmi. Gdyby natomiast osmiolatek dokonał takiego zakupu, jest to już inna sytuacja.
Natomiast żadna osoba niepełnoletnia nie może podpisać umowy wynajmu mieszkania. Nawet w przypadku konta bankowego dla młodziezy formalności dokonują rodzice, nie małoletni wlaściciel konta.
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
Tata mojego chłopaka zostawi mu mieszkanie za rok.On za rok ma 18,a ja 16 i chcielibyśmy razem mieszkać no i dlatego to mnie właśnie interesuje.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze tylko kwestia, czy rodzice pozwolą Ci na wyprowadzkę. Bojeśli wyprowadzisz się wbrew ich woli, to może do Was zastukać policja i siłą odwieźć Cię do rodziców...
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#9 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a do czego się wam tak śpieszy???
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
Idź po rozum do głowy - masz 16 lat dziewczyno, masz czas na wszystkie te sprawy. Za wcześnie na tak poważne życiowe decyzje.
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zdajesz sobie sprawy co to znaczy nie mieszkać z rodzicami! Oprócz kwestii spania razem, "legalnego" seksu musisz zajmować się domem- sprzątać, gotować (!), prać, chodzić na zakupy sensownie wydając pieniądze, zmywać gary itp. Mam wrażenie, że ten seks gdzie nikt nie będzie wam przeszkadzał przeważył chęć wyprowadzki z domu Pytanie do autorki: Skąd znajdziesz na to finanse skoro chodzisz do szkoły?
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
Nie prosiłam o ocenę mojego postępowania.To nie jest główny temat wątku.
Za granicą nastolatki w wieku 16 często wyprowadzają się z domu i nikogo to nie dziwi.To dobra szkoła życia. |
|
|
|
|
#13 |
|
live your passion
|
Ona ma 15 lat... Wiem, że może zabrzmię jak jakaś staromodna babcia (choć nie jestem aż tak stara)ale dziewczyno ciesz się dzieciństwem póki możesz! Z tego co czytuję na forum to uprawiasz już seks, nie chcesz iść do bierzmowania, a teraz chcesz się wyprowadzić od rodziców?! Ja mając 15 lat w ogóle nie myślałam o takich sprawach. Wiem, że każdy człowiek jest indywidualny, ale żebyś potem niczego nie żałowała. Czy nie starasz się szybko dorosnąć na siłę?
Co do mieszkania to muszę zgodzić się z przedmówczyniami. Nie będąc osobą pełnoletnią nie możesz podpisywać umowy o mieszkanie. |
|
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To zdanie świadczy o twojej dojrzałości... Ja wyprowadziłam się z domu mając 20 lat i nie mogłam ogarnąć się w dorosłym świecie! Ale skoro czujesz się taka odpowiedzialna to już się nie wtrącam tylko odpowiedz mi na pytanie: Skąd na to znajdziesz fundusze skoro uczysz się, chodzisz do szkoły?
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wyprowadź się, wyprowadź. Rodzicom będzie lżej. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę nie zazdroszczę rodzicom autorki wątku
|
|
|
#17 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wyjątkowo szybko dojrzewasz : w wieku 15 lat jesteś po wielu związkach, już masz w planach ślub, a za rok zamieszkanie z facetem. Gdybym była Twoją matką... nie ma problemu - nie chcesz mieszkać w domu, droga wolna. Ale zapomnij o pieniądzach na utrzymanie i radź sobie sama.
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Layla, jak będziesz mieć 16 lat to teoretycznie istniałaby dla Ciebie taka możliwość: kobieta w wieku 16 lat za zgodą sądu opiekuńczego może zawrzeć małżeństwo. Niepełnoletni, który zawrze małżeństwo, uzyskuje pełnoletność, jak stanowi kodeks cywilny. Wówczas miałabyś pełną zdolność do czynności prawnych. Tylko musielibyście wziąć ten ślub, a zgoda sądu jest uzależniona od tego, czy zawarcie małżeństwa będzie zgodne z dobrem założonej rodziny. W praktyce oznacza to sytuacje typu wpadka.
![]() Powiedzmy, że w świetle prawa jest dla Ciebie opcja, tak czysto teoretycznie. Ale tak pomijając to, zastanów się jeszcze, to naprawdę poważny krok. Zrobisz co chcesz, ale nie lepiej się cieszyć młodością, beztroską itp?
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
Ja wyprowadzialam sie z domu kiedy mialam 16 lat...tzn szlam do szkoly potrzebowalam mieszkania na wynajem itp..i u mnie wygldalo to tak ze z wynajmujacym podpisala umowe jedna osoba ktora takze tam mieszkala i tyle...ale jak to prawnie wyglda to nie wiem...
|
|
#20 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#22 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() No ja również sobie niewyobrażam dwójki młodych ludzi mieszkających ze sobą. ![]() Dokładnie. ![]() Cytat:
To faktycznie niezłe ma dziewczyna/mają tempo.
|
||
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
Ma 15 lat i pisze w tamtym wątku, że ma narzeczonego. to chyba znaczy, że są zaręczeni? Kurczę, mam 21 lat i nie jestem nawet zaręczona, normalnie jak stara panna się teraz czuję
|
|
|
#24 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() A (przecież ) wakacje dopiero co się skończyły. ![]() ---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja wyprowadziłam się z domu w wieku 14 lat.... ale do cioci bo dostałam się do liceum oddalonego o 300km. Wydawało mi się, ze fajnie będzie itd. Ciocia- kochana- traktowała mnie jak swoją córeczkę. Ale gdy tylko skończyłam liceum "biegiem" wróciłam do moich kochanych rodziców.
Mimo, ze wiadomo jak każda dziewczyna chyba miałam wcześniej nieporozumienia i kłótnie z rodzicami , bo sądziłam, "że przecież oni mi taką krzywdę wyrządzają" , że mam się uczyć, o 20 być w domu itd. Jednak rozłąka z nimi sprawiła szybko, że zapomniałam o tych gorszych chwilach i w sumie dziękuję im, że wychowali mnie w ten sposób a nie inny. Napisałam to przede wszystkim do autorki wątku. Zastanów się kochana. Masz 15 lat- cały świat przed Tobą. Jeśli masz siły, chęci i środki materialne na wyprowadzkę- zrób to... co Cię trzyma skoro rodzice wyrażają zgodę. Ale sądzę, ze jeszcze nie raz zapłaczesz za tym co było. Zrozumiesz to kiedyś. Życie nie składa się tylko z sexu, bliskości z ukochanym , przytulaniu i spaniu razem. Wiem, że jest to fajne. Po za tym wszystkim masz szkołę, która zajmuje właściwie połowę czasu. Zastanów się jak to sobie wyobrażasz. Będziesz wstawała rano, robiła sobie i jemu śniadanie, potem biegiem do szkoły, powrót, zrobić obiad, pozmywać po obiedzie, nauczyć się na następny dzień, posprzątać, uprać, uprasować, biec na zakupy, wykąpać się, zrobić kolację. pozmywać po kolacji i pokochać z twoim lubym.... Dasz radę? Bo szczerze wątpię. Po kilku takich dniach padniesz jak mrówka w kompot i będziesz się zastanawiała po co to wszystko. Do tego myślę, ze również sielanka się skończy. Pod jednym dachem jest trochę inaczej niż spotykać się raz na jakiś czas. ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
|
|
|
#26 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez majka242007 Czas edycji: 2009-09-01 o 17:43 |
|
|
|
|
|
#28 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A mieszkanie "na swoim" nie jest wcale takie latwe. Nauka (studiuje zaocznie, a Ty bedziesz jeszcze w liceum ), do tego praca obowiazkowo, wykalkulowanie jak za wszystko zaplacic i czy starczy pieniazkow do nastepnego miesiaca, no i nie zapominajmy o tym, ze bez pracy przynosacej naprawde duzy zysk nie bedziesz mogla sobie pozwalac na imprezki, nowe ciuszki i kosmetyki.W watku o bierzmowaniu za wszelka cene chcialas udowodnic swoja dojrzalosc, nie kwestionuje tego, czy komus to udowodnilas, bo ja Twojego podejscie do konca nie rozumiem. Jednak jesli marzysz o wspolnym mieszkaniu ze swoim ukochanym, to niech to pozostana tylko marzenia, bo realizacja takich planow jest srednio realna. ---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- Mnie bardziej intryguje, czy jej chlopak zle taty nie zrozumial. Moze tata zapisze mu mieszkanie w ktorym mieszkaja, a oni licza, ze skoro bedzie zapiane na syna to reszta rodziny ma sie wyprowadzic ? Chyba ze to jakies inne mieszkanie, nie zamieszkale... Moglabys rozwiac watpliwosci?
"Wiedzę buduje się z faktów, jak dom z kamienia; ale zbiór faktów nie jest wiedzą, jak stos kamieni nie jest domem" H. Poincare ![]() Edytowane przez pigula1990 Czas edycji: 2009-09-01 o 20:04 |
||
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
heheh .............WIELKA MIŁOŚĆ.:P
|
|
|
|
|
#30 |
|
Wtajemniczenie
|
o matko, 15latka i takie pomysły...
wynająć mieszkania sama nie może bo za mała jest. Zresztą czy to tak fajnie opuszczać rodziców? Wszystko się zmienia. Wstajesz rano, nie masz czasu stać przed lustrem tylko musisz lecieć po bułki, zrobić śniadanie, biec do szkoły, potem zrobic obiad, prac ciuchy, prasowac, sprzątać. Skąd kasa na czynsz? wodę? swiatło? masakra.... nie zdajesz sobie sprawy jak wygląda życie dorosłego człowieka, czasami zamiast sexu będziesz miała ból głowy bo 3 godziny sprzątałaś łazienkę i będziesz marzyła o śnie. na prawde osłabiają mnie dzisiejsze dzieci... ![]() kto będzie pracował, skoro Wy się wciąż uczycie ?! ![]() zdajesz sobie w ogóle sprawę ile wynoszą opłaty nawet za ciasną kawalerkę ?! ;O
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.

Choc watpie czy ktos podjalby takie ryzyko bo w tym wieku mozna byc... niewyplacalnym :P

Każdy myślący człowiek jest ateistą"
To faktycznie niezłe ma dziewczyna/mają tempo.
masz prawo wiedzieć co jesz.