|
Notka |
|
Forum eksperta marki Buscopan Żyjesz w stresie, nie masz czasu na właściwy posiłek, dokuczają Ci skurczowe bóle brzucha lub inne dokuczliwe dolegliwości w okolicach brzucha? Zasięgnij porady eksperta mgr inż. Anny Englisz – dietetyk z firmy Set Point, która przez miesiąc będzie odpowiadała na Wasze pytania. |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wypróżnianie, zaparcia - dziwna sytuacja
Dzień dobry Pani
![]() Mój problem polega na tym, że wypróżniam się mnięj więcej raz na 3tygodnie. Towarzyszy temu ból brzucha, wzdęcia. Jednak coraz częściej dochodzi do sytuacji, że wygląda to w następujący sposób - dostaję bardzo silnego ataku bólu brzucha, robię się blada, mam zawroty głowy, zimne poty i najpierw mam zatwardzenie. Siedzę w toalecie ok. 30min, bo nie mam siły się podnieść. Następnie stolec robi się coraz luźniejszy, a na koniec wypróżniam się prawie wodą. Byłam u lekarza-chirurga (do gastrologa jestem zapisana dopiero w Nowym Roku:/) i przepisał mi Tribux - efekt jest taki, że wypróżniam się raz na ok.2tyg. Jednak sytuacja opisana powyżej bardzo mnie niepokoi. Czy mogłaby mi Pani w jakiś sposób pomóc? Wiem, że konieczna jest wizyta u gastrologa, ale jak wspomniałam wyżej ciężko się do niego dostać, a do tego czasu nie wiem co robić. Bardzo proszę o pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Wypróżnianie, zaparcia - dziwna sytuacja
Witam!
Pani sytuacja jest bardzo niepokojąca! Prawidłowa częstotliwość wypróżniania się to: raz na 3 dni lub 3 razy dziennie. Niezbędna jest wizyta u lekarza (i o tym Pani wspomniała), który znajdzie przyczynę takiej sytuacji i ją wyeliminuje! Zaparcia, to długotrwałe zatrzymywanie stolca w wyniku słabych ruchów perystaltycznych jelita grubego albo na skutek skurczu jego warstwy mięśniowej. Do zaparć usposabiają: nieregularne odżywianie, dieta ubogoresztkowa (jasne pieczywo, białe makarony i ryże, słodycze), zbyt mało wypijanych płynów (mniej niż 1,5 litra na dobę), siedzący tryb życia, nadużywanie środków przeczyszczających, niektóre choroby, np. niedoczynność tarczycy. Przy zaparciach zaleca się dietę bogatoresztkową ( zalecane produkty: grube kasze, np gryczana, jęczmienna, pieczywo razowe, otręby, warzywa i owoce), która jest modyfikacją żywienia racjonalnego ludzi zdrowych. Dieta ta pobudza motorykę jelit, reguluje ich czynności bez stosowania środków farmakologicznych. Nie wolno zapominać o potrzebie wypijania minimum 1,5 litra płynów na dobę (polecane wody i herbaty niedosładzane cukrem). Pomocne okazują się również: suszone śliwki, rodzynki, figi, buraki, papryka. Pracę jelit dodatkowo pobudza regularny wysiłek fizyczny ![]() Pozdrawiam, Anna Englisz |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:34.