będzie ze mnie czlowiek czy nie bardzo ;)? zdjęcia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-04, 21:37   #1
szyszunka20
Przyczajenie

będzie ze mnie czlowiek czy nie bardzo ;)? zdjęcia

witam
moj pierwszy post na forum;> więc witam
na początek:
aparat canon a1000is,wiec zwykła cyfrówka + ewentualny photoshop..
w przyszłosci chciałabym zakupić lustrzankę, ale na razie daje Wam swoje wypociny do oceny.. krytyka jak najbardziej niektóre zdjęcia są bez obróbki, niektóre kwestią zabawy
czekam na opinie, pomoc, sugestie
pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kradziejwinogron.jpg (57,5 KB, 76 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Untitled-22.jpg (137,1 KB, 105 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg panoramix.jpg (100,0 KB, 79 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg diabelek.jpg (160,4 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_019OOOO0.jpg (148,5 KB, 75 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0270.jpg (146,7 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg img1249v.jpg (116,6 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0319.jpg (112,1 KB, 71 załadowań)
szyszunka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-05, 00:55   #2
deadly doll
Raczkowanie

Dot.: będzie ze mnie czlowiek czy nie bardzo ;)? zdjęcia

Podoba mi się zdjęcie nr 2. Bardzo fajnie wygląda.

Trzecie byłoby całkiem całkiem, tylko ja bym to osobiście inaczej skadrowała - ciut więcej przestrzeni w pionie.

Reszta do mnie niestety nie przemawia.

Masz może coś więcej jeszcze?
deadly doll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 21:09   #3
KATona
Raczkowanie

a mnie nie podoba się tylko zdjęcie ostatnie, mogłaby być lepsza kompozycja
KATona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 12:32   #4
marieilove
Przyczajenie

Witaj
szkoda, że zdjęcie nr jeden tak teksturami zamazałaś, bo dziewczyna śliczna, warto by ją pokazać jak się ładnie śmieje do tego bardzo ładne kłosy na pierwszym planie - teraz zmywają się z resztą z powodu sepii całości.
nr 2 - ciekawy moment uchwyciłaś, ale warto by była dynamiczna kompozycja - teraz masz gościa z rowerem na środku co bardzo uspokaja skądinąd dynamiczny przekaz. Trawa na pierwszym planie obramowuje ale też odwraca uwagę, co do niej - sama nie wiem. No i szkoda, że gość na rowerze nie jest idealnie ostry, no ale cóż, nie zawsze się da
nr 3 - odważne kadrowanie, ale za ciasne wg mnie. i trochę za dużo tej nudnej ściany po lewej stronie. Zasady są po to, żeby je łamać, ale najpierw trzeba je znać - zwykle kiedy model patrzy w bok to kadr podąża za jego wzrokiem - tam więcej miejsca zostawiamy. Można to przełamać ale musi to mieć uzasadnienie. Tutaj go nie widzę za bardzo:/
nr 4 - hm... szkoda, że źrenice się schowały, szkoda, że nosek usta zasłania. Ładne kolorki ale ostrość na czubki palców mnie rozprasza i coś Ci nie wyszło mazanie czoła - włosy się rozmazały.
nr 5 - szkoda, że buzi nie widać, niezbyt korzystnie ją ustawiłaś. Ładne, żywe kolorki tu masz i kontrast ładny. Coś mi nie pasi z domem - albo go za mało albo za dużo, ale bardzo ładnie pokazałaś przestrzeń. W tym wypadku ładnie by było jakby się domek rozmywał im dalej jest od modelki duszek przed twarzą mnie denerwuje ale efekt ze światłem w prawym dolnym rogu jest fajny
nr 6 - fajne kadrowanie, ładne kolory, szkoda, że niebo jest białe, ale to natura w końcu co do grafiki na bloku to ją pozostawię bez komentarza, bo potworków więcej się znajdzie w Polsce:P ładna zieleń, ładny kontrast przed blokiem
nr 7 - lampa wychodzi z lusterka - trzeba uważać na takie rzeczy, trochę nudne kadrowanie, może grafizacja tego co w lusterku by dużo zmieniła - pomyśl o tym i baw się

życzę powodzenia im dłużej będziesz ćwiczyć tym będzie lepiej
mam nadzieję, że pomogłam
marieilove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 20:16   #5
szyszunka20
Przyczajenie

dziekuje za szczerosc oczywiscie biore sobie to wszystko do serca!
kiedys ktos powiedzial: cykac duuuuuuuuuuużo zdjec! praktyka czyni mistrza.. i musze sie do tego raczej zastosowac..
ps marieilove, o co chodzi z wychodzeniem lampy z lusterka? bo nie bardzo rozumiem

Edytowane przez szyszunka20
Czas edycji: 2009-09-08 o 20:17
szyszunka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 21:26   #6
marieilove
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez szyszunka20 Pokaż wiadomość
ps marieilove, o co chodzi z wychodzeniem lampy z lusterka? bo nie bardzo rozumiem
Po lewej masz lampę uliczną, która jest za lusterkiem samochodowym trzeba się pilnować, chociaż wydaje się to drobnostką, w portretach albo grupowych fotach, żeby z głowy nie wychodziły takie lampy, słupy itd
marieilove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości