wynajem mieszkania- wątpliwość - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-23, 20:49   #1
Clarity
Zadomowienie

wynajem mieszkania- wątpliwość

Wynajmuje mieszkania wraz z 3 koleżankami, z jedną mieszkam w pokoju 2 osobowym, a dwie pozostałe w jedynkach. Niestety jedna z nich się wyprowadza. Umowę mamy wspólną. Czy w przypadku wyprowadzki my będziemy dodatkowo płacić za jej pokój do momentu znalezienia nowej współlokatorki? Wynajmujący tak twierdzi, a ja sama nie wiem jakiego zapisu powinnam szukać w umowie...
Stary 2012-05-23, 21:16   #2
Kadecia
Raczkowanie

Dot.: wynajem mieszkania- wątpliwość

Cytat:
Napisane przez Clarity Pokaż wiadomość
Wynajmuje mieszkania wraz z 3 koleżankami, z jedną mieszkam w pokoju 2 osobowym, a dwie pozostałe w jedynkach. Niestety jedna z nich się wyprowadza. Umowę mamy wspólną. Czy w przypadku wyprowadzki my będziemy dodatkowo płacić za jej pokój do momentu znalezienia nowej współlokatorki? Wynajmujący tak twierdzi, a ja sama nie wiem jakiego zapisu powinnam szukać w umowie...
Są 2 opcje:
1. Wynajmujecie mieszkanie w całości - na jedną umowe najmu. Wówczas co miesiąc płacicie np.1500zł właścicielowi, niezależnie od tego, ile osób w nim mieszka;
2. Każda z lokatorek opłaca koszty zamieszkania indywidualnie (każda ma osobna imienną umowę, pisemną lub ustną) np za 300zł za miesiąc wtedy nie powinnyście dopłacać i to właściciel powinien starać się znaleźć nową lokatorkę (oczywiście możecie zasugerować kogoś znajomego).
Napisz jaką masz umowę, czy jest gdzieś zaznaczony sposób regulowania opłat i kto jest stroną umowy (czy wszystkie lokatorki, czy jedna z was)
Kadecia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-23, 21:20   #3
Sumi
Zadomowienie

Dlatego o wyprowadzce uprzedza się z wyprzedzeniem by był czas na znalezienie nowego lokatora. Skoro mieszkanie wynajmowałyście razem jako grupa ale imiennie(to nie właściciel szukał pojedynczych lokatorów z którymi podpisywał osobne umowy) to płacić powinni wszyscy na umowie do momentu wypowiedzenia. Skoro skład się zmieni to musicie wypowiedzieć umowę z wyprzedzeniem zgodnym z umową i podpisać potem nową w 3 "stare" osoby + 1 nowa lub w 3 jeśli nikogo nie znajdziecie.

U nas była umowa z 1 osobą, w której była ogólnie mowa ile osób może z nią mieszkać i ona musiała płacić całość właścicielowi bez względu na to ile osób akurat wynajmowało razem z nią, więc na nią spadał obowiązek szukania współlokatorów.
Stary 2012-05-23, 22:31   #4
Clarity
Zadomowienie

Umowa jest wspólna. Tyle, że każda z nas płaci osobno 1000zł dwuosobowy pokój i po 650 za jedynki. Z dziewczyną z którą mieszkam znałam się wcześniej, resztę poznałam wynajmując mieszkanie. Umowa jest na czas nieokreślony z miesięcznym wypowiedzeniem...
Stary 2012-05-23, 22:45   #5
Kadecia
Raczkowanie

Umowa jest wspólna, czyli rozumiem, że zobowiązałyście się do wpłacania właścicielowi mieszkania określonej w umowie kwoty za całe mieszkanie. To, że między soba ustaliłyście jakieś opłaty (za 1 i 2 os.pokoje) to właściciela nie interesuje. Musicie niestety uregulować całą kwotę.
Z ciekawości zapytam, czy koleżanka miała jakiś poważny powód do nagłej rezygnacji i zostawienia was na lodzie? Czy nie obowiązywał jej jakiś okres wypowiedzenia najmu? Jeśli nie, to wydaje mi się, że powinnyście doprecyzować to między sobą, bo w końcu zostaniecie nagle np. we dwie w tak dużym mieszkaniu i raczej nie będzie to fajna sytuacja...
Stary 2012-05-23, 22:58   #6
gramwzielone
Wtajemniczenie

W umowie - która tworzy przecież prawo między stronami - zobowiązałyście się do wpłacania określonej sumy za wynajem mieszkania - z jakiej racji właściciela miałaby obchodzić czy płaci jedna, dwie, trzy czy cztery osoby albo w jakich proporcjach?
Dlaczego miałby tracic finansowo na tym że nie umiecie się dogadac?

Krótko - płacicie kwotę do której płacenia zobowiązałyście się umową albo szukajcie innego mieszkania.
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-23, 23:05   #7
Kadecia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
Krótko - płacicie kwotę do której płacenia zobowiązałyście się umową albo szukajcie innego mieszkania.
Zgadzam się z koleżanką Krótko mówiąc))

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-23, 23:08   #8
201604181004
Konto usunięte

1000 zł za pokój dwuosobowy, ja pikolę nie wierzę
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-23, 23:14   #9
Lencia00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
1000 zł za pokój dwuosobowy, ja pikolę nie wierzę
strasznie dużo, ja płace wynajmu 1000zł ale to mieszkanie dwupokojowe i mam całe dla siebie i mojej rodziny
ciekawa jestem skąd jest autorka wątku
Lencia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-23, 23:44   #10
cholernarejestracja
Copyraptor

W Krakowie za mieszkanie w lepszej lokalizacji i standardzie właśnie tyle się płaci. Od 350-500zł za miejsce w pokoju.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-24, 06:42   #11
meggykotka
Rozeznanie

W Warszawie ceny wynajmu pokoi też są w takich cenach. W dużym mieście dużo zarobisz, ale też dużo wydasz

woda Avon Slip Into Daring 50l - kilka razy psiknięta

Yves Rocher woda Naturelle - nowa
meggykotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-24, 08:05   #12
Clarity
Zadomowienie

1000zł jest za cały pokój dwuosobowy, czyli po 500 na głowę, co wydaję mi się na Wrocław nie jest kosmiczną sumą....

Dziękuje dziewczyny za odpowiedź, powiedzcie w takim razie, jak następnym razem będę wynajmować mieszkanie, jak skonstruować umowę, żeby nie ponosić kosztów, jeśli jedna osoba z mieszkania się wyprowadzi? Każdy powinien podpisać osobno umowę z właścicielem?

Koleżanka jest w porządku, dała znać miesiąc wcześniej tak jak w umowie. Obawiamy się tylko, że na czas wakacji nie znajdziemy nikogo do tego pokoju...
Stary 2012-05-24, 09:05   #13
skazana_na_bluesa
.

dajcie ogloszenie, ze szukacie wspollokatora/-ki z zaznaczeniem, od kiedy bedzie wolny pokoj. mysle, ze sporo osob bedzie zmieniac stancje przed wakacjami, zeby miec w czym wybierac. miejsc, gdzie mozna umiescic ogloszenia jest kilka - dlastudenta.pl, gumtree, wspollokator.pl

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-24, 09:43   #14
201604181004
Konto usunięte

Nie jest kosmiczną sumą? Nie wiem jaki łoś płaci 1000 zł za pokój dwuosobowy w mieszkaniu które dzieli z piątką studentów. Jakbyście NAPRAWDĘ poszukały zwłaszcza w okresie marca kwietnia gdy zwalniają się mieszkania to byście z palcem w oku znalazły taniej na dogodniejszych warunkach. Bo tak to jedna osoba rezygnuje i jesteście kilkaset zł w plecy. I nikt mi nie wmówi że to normalna cena łolaboga bo duże miasto. Też jestem z dużego miasta. Też są ceny 1000 zł za pokój dwuosobowy, co nie znaczy że nie ma tańszych :d
Stary 2012-05-24, 09:57   #15
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Clarity Pokaż wiadomość
powiedzcie w takim razie, jak następnym razem będę wynajmować mieszkanie, jak skonstruować umowę, żeby nie ponosić kosztów, jeśli jedna osoba z mieszkania się wyprowadzi? Każdy powinien podpisać osobno umowę z właścicielem?
Tak jest najlepiej, ale nie każdy właściciel tak chce. Przykładowo - w poprzednim mieszkaniu każdy podpisywał umowę oddzielnie. To znaczy jeden chłopak podpisywał na miejsce w pokoju dwuosobowym za 350,-, drugi tak samo, a my z TŻtem wspólnie - wynajmowaliśmy pokój za 700,-.

Właściciele nieczęsto chcą w ten sposób to załatwić, bo potem jak ktoś zrezygnuje, to oni mają mniejszy zysk i muszą sami szukać.

Są też przypadki, że podpisuje jedna osoba z całego mieszkania, ale to trzeba robić z zaufanymi ludźmi. U nas na przykład - umowę podpisała współlokatorka, ale między sobą jesteśmy umówieni, że każdy płaci po 380,- i już. Teoretycznie jeśli ja bym się teraz wyprowadziła to prawnie nie mam obowiązku płacenia, bo nie widnieję na umowie i współlokatorka miałaby problem ;-) Ale wzajemnie sobie kuku robić nie będziemy.
Stary 2012-05-24, 10:37   #16
Takajakaya
Wtajemniczenie

Właściciele chcą często wynająć mieszkanie i szukają kompletu. Nie obchodzi ich ile osób mieszka. Inaczej gdy np. samemu szuka się jedynki czy dwójki, wtedy płaci się za swój pokój.

Najczęściej jednak chcą wynająć całe mieszkanie i na wynajmujących spada ewentualne szukanie lokatorów no chyba że godzą się płacić więcej.

Takajakaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-24, 19:07   #17
findsomething
Zadomowienie

1000 zł za DWUosobowy POKÓJ ? mogę wiedzieć w jakim to standardzie? Piętro? Willa ?

Za tysiaka możesz mieć 2 pokojowe mieszkanie CAŁE dla siebie...

Nie znajdziesz człowieka który wynajmie Ci mieszkanie tak żebyś płaciła tylko za swój pokój... i żeby to była stała kwota... bo to mu się nie opłaca. Mieszkania wynajmowane są jako "całość" a lokatorzy sami między sobą dzielą całą kwotę czynszu na ilość "domowników". Kto by chciał się martwić o szukanie osoby "zastępczej", myśl logicznie..... to jest WASZ problem...... nie właściciela mieszkania.
findsomething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-24, 19:30   #18
Asienka187
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez findsomething Pokaż wiadomość
1000 zł za DWUosobowy POKÓJ ? mogę wiedzieć w jakim to standardzie? Piętro? Willa ?

Za tysiaka możesz mieć 2 pokojowe mieszkanie CAŁE dla siebie...
Zależy gdzie w Poznaniu to niewykonalne...
Stary 2012-05-24, 19:35   #19
201604181004
Konto usunięte

Kto tak mówi? Bo ja się z tobą nie zgodzę Kwestia czasu włożonego w szukanie mieszkania. Swoją drogą gdybym miała do dyspozycji 500-600 zł i koleżanka drugie tyle już dawno temu poszłabym z nią do kawalerki, bo tyle by was wyszła już z opłatami. A ile spokoju i nie martwicie się o współlokatorów. Mówię, postarajcie się i będziecie mieć spokój no i na pewno większy pokój

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-24, 19:38   #20
Sumi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Nie jest kosmiczną sumą? Nie wiem jaki łoś płaci 1000 zł za pokój dwuosobowy w mieszkaniu które dzieli z piątką studentów.
Łoś płaci 500zł, bo dzieli koszt z drugim łosiem

1000zł za pokój duży 2osobowy to dobra cena, we Wrocławiu 350zł płaci się za miejsce w malutkim pokoju 2osobowym, więc jeśli jest duży to 500zł jest ok. Gdzie można znaleźć mieszkanie 2 pokojowe za 1000zł? Szukałam teraz czegoś z TŻtem i najtaniej co nie jest na zadupiu to 1000zł dla właścicieli+prawie 500zł do spółdzielni+gaz, prąd i internet.
Stary 2012-05-24, 19:51   #21
201604181004
Konto usunięte

Sumi szukaj też mieszkań bezczynszowych - dzwoń do właściciela i pytaj się o wszystko; czy mieszkanie ma czynsz dla spółdzielni ile osób jest zameldowanych /to może mieć wpływ na rachunki/ czy woda ciepła jest bieżąca jeśli nie to czym podgrzewana, czy kuchenka jest gazowa i jaki rodzaj ogrzewania... To wszystko ma wpływ na opłaty do spółdzielni. A gaz sam w sobie kosztuje grosze ;p
Mówię da się znaleźć ale to nie jest hop siup. I na pewno nie w okresie wrzesień-listopad.

No i jak mówię 1000 zł za rzekomo duży pokój - dokłada się 200 zł i ma się kawalerkę już z opłatami...

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

o nawet rozmawiają na ten temat https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=615385&page=11
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości