![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Uroki mieszkania w bliźniaku :)
Od razu się tłumaczę,że dość nietypowy temat wybrałam i nie bardzo wiedziałam gdzie go przypiąć
![]() A zatem:jakie są waszym zdaniem wady mieszkania w domku-bliźniaku no i oczywiście zalety. Moim zdaniem nie różni się to bardzo od zwykłego jednorodzinnego domu(a ceny są nieporównywalne),ale pytam tych,którzy wiedzą lepiej ![]() Polecacie? odradzacie? warto uciec z bloku w trochę spokojniejsze miejsce? WYJAŚNIENIE dodane 17.11 --> Jejku dziękuje Wam dziewczyny za takie zainteresowanie moim skromnym tematem,cieszę się ,że próbujecie mi mądrze ![]() Już wyjaśniam,że mieszkam w bloku,ale nie należy ono do najprzyjemniejszych od paru lat,z powodu pozornie normalnych a jednak dających popalić sąsiadów(sądzę,że przyda się o tym inny wątek,ale z racji braku czasu chce Wam szybko nakreślić sytuację,abyście wiedziały czemu tak bardzo chce od bloków uciec) Nade mną mieszka Matka z dziećmi,bo ojca wiecznie nie ma,jedno ma ADHD,potrafi dostać takiej furii,że szkoda gadać.Poranki ,popołudnia i wieczory wyglądają w moim przypadku tak samo-ciagły tupot,"darcie się",walenie w rury,nie wspomnę już o rzucaniu kotem ze schodów-.- Kłótnie są nieprzeciętne,oczywiście każde wykrzyczane slowo slychac u nas,dziecko wyzywa matkę od nie powiem jakich.. no po prostu furia,a ulubiona zabawa? proszę bardzo-uwieszanie się na rurze z gazem na klatce schodowej.On nie chodzi już do szkoły(jak na 2 klasę podstawówki to niezly rezultat-być wyrzuconym ze szkoły.Wszyscy się na nich skarżą,a matka dziecka nie widzi w tym nic złego oczywiście.Jeszcze ma pretensje że ktoś w ogole smie jej uwagę zwrócić. Wlascicielka mieszkania jest babcie mieszkajaca z nimi ale jak widac jej to nie przeszkadza Wiem,że ktoraś z Was może pomyśleć,że to wyolbrzymiam,ale zapewniam Was,że wymiękłybyście po 2 dniach mieszkania pod nimi:/ Aż boję się pomyśleć co tu się będzie działo jak on dojdzie do wieku np.gimnazjum.Jestem bezradna i przyznam szczerze zdesperowana. Same rozumiecie,że fajnie jest wrócić do cichego i spokojnego domu,a nie odliczac minuty do czasu az ferajna nie pojdzie spac;/ Dlatego chcę jak najszybciej stąd uciec i na pewno nie zaryzykuje 2 raz mieszkania w bloku. ![]()
bloguję. Instagram: czokomorena " Nie mów mi nigdy, że za zło trzeba płacić Są takie rzeczy, które robię dla zwykłej draki" ![]() Edytowane przez Pinakoladka2008 Czas edycji: 2011-11-17 o 19:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Uroki mieszkania w bliźniaku :)
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Mieszkałam przez 10 lat w bliźniaku i stanowczo odradzam. Tak jak już pisano trzeba zadbać o wszystko samemu jak w jednorodzinnym, a ma się sąsiadów za ścianą.
Radziłabym, albo blok albo dom wolno stojący. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A ja bym w sumie chciała mieszkać w bliźniaku. Tzn. na pewno bardziej niż jak teraz- w bloku.
Bliźniak jest takim pośrednim rozwiązaniem. Masz pewną swobodę, ogródek, swój dom, większy metraż itd. ale masz też sąsiadów. Może zależy dla kogo dobrze- ale jeśli ma się w miarę normalnych sąsiadów to dobrze ich mieć. Po 1. ja tam bym się bała siedzieć sama wieczorem w domu wolno stojącym, gdzieś tam rzuconym, bez bliskiego sąsiedztwa. Mimo psów, alarmów itd ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Moja przyjaciółka tak mieszkała, tragedia. Jednym słowem: wady wady wady. Obowiązki takie jak w domu, komfort taki jak w bloku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
dokładnie, są wady i zalety, i zależy właśnie z kim będziesz mieszkać:P ja mieszkam w bliźniaku z najbliższą rodziną, tzn. siostrą mojego taty. ogólnie nie narzekam, okolica super, dużo lepiej niż w bloku, zawsze można wpaść pożyczyć coś co się nagle skończyło (do najbliższego sklepu mamy dość daleko). wady to właśnie to, że jednak ktoś jest 'za ścianą', wszystko niestety słychać, ani pohałasować czasem nie wypada, czy zrobić jakiejś imprezy w tajemnicy, bo wiadomo, tata i tak o wszystkim się dowie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() a ja uważam, że bliźniak to całkiem fajna sprawa.. może dlatego tak mówię, że wszyscy moi sąsiedzi to bardzo sympatyczni ludzie, i nawet jakby mieszkali za ścianą, to by mi nie przeszkadzali ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Tjaaaaaaa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja babcia mieszka w blizniaku, wujek za sciana. Czasami babcia czuje sie niezrecznie- przypuscmy wychodzi na taras, a wujek ma gosci. Niby tarasy sa oddzielone, ale i tak czuje sie jak intruz. Chcialaby posiedziec po swojej stronie, a czuje sie jak szpieg ![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Cytat:
![]() ![]()
24.02- Jantar+pokrzywa Edytowane przez mad86 Czas edycji: 2011-11-15 o 18:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
W zależności jak wygląda projekt budynku. Jeżeli wejścia są od strony ulicy i ogrody ciągną się z boków budynków, to jest całkiem znośnie (bo prawie nie widzi się sąsiadów. Przy miłych współlokatorach da się wytrzymać.
Jednakże znam ludzi, którzy tak mieszkają i jak mają gorszy dzień, to zdecydowanie odradzają ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ja mieszkam, są wady i zalety. Wszystko zależy od sąsiadów. Ja mam spokojnych więc nie narzekam, aczkolwiek słychać trochę głośne rozmowy, wszystko zależy od grubości ścian.
![]() Plusy: -blisko sąsiedzi, kontakt z ludźmi, wieloletnie przyjaźnie -jak gdzieś wyjeżdżasz, zawsze mogą popilnować, w końcu ich część też jest zagrożona ![]() Minusy: -stan budowlany części domu sąsiada ma wpływ na stan naszego -częste spotkania i brak prywatności w porównaniu do domu wolnostojącego, jak ktoś nie ma dużej działki to współczuję, zawsze jednak można posadzić jakieś krzewy i trochę się odgrodzić -jak ktoś robi remont lub pali to nazajutrz mamy czarne balkony od sadzy albo białe od tynku, moja mama dostaje bzika.. ![]()
Żyj pełnią życia i nie bój się tego co Cię spotyka. Wszystko zawsze kończy się dobrze! ![]() Edytowane przez biedronka91 Czas edycji: 2011-11-15 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
DOMator
|
Cytat:
![]() Domy łączone ścianami mają przede wszystkim tę wadę, że ściany są na tyle cienkie, że słychać głośniejsze momenty z życia sąsiadów ![]() Ja mam dom łączony garażem z domem sąsiadów, więc to niezupełnie bliźniak. W tej wersji znikają minusy mieszkania w bliźniaku (akustyka), a domki można korzystniej posadowić na wąskich zwykle działkach w mieście. Moim zdaniem bliźniak jest jednak lepszy niż blok, gdzie sąsiadów ma się z dołu, góry i boku. ---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Cytat:
Jeśli twój kolega ma to ocieplenie do połowy ale w poziomie to nie jest to bliźniak tylko budynek mieszkalny dwulokalowy. Jeśli granica przebiega pośrodku symetrycznych odbić lustrzanych to wówczas są to domy bliźniacze. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my mamy z sąsiadami bardzo dobry kontakt - i w związku z tym jest na prawdę fajnie - proste przysługi od życzliwych sąsiadów mogą na prawdę kosmicznie ułatwić życie [podlać kwiatki czy nakarmić kota jak wyjadą, pożyczyć szklankę mąki czy cukru jak zabraknie w środku pieczenia, posiedzieć pół godzinki z dzieckiem, blablabla]. ale to działa też w drugą stronę - jak trafi ci się ktoś upierdliwy to będzie koszmar w czystej postaci. więc nie powiem 'polecam', ale jest to kwestia warta przemyślenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Ja mieszkam w bliźniaku i szczerze w ogóle tego nie zauważam. Wejścia do domów mamy całkiem osobne, osobne ogrodzenia, osobne ogródki przed domem i spore ogrody za domem, w ogóle się nie mijamy ewentualnie z daleka. Na ogrodzie spokojnie robimy co chcemy bo po całej długości między naszymi posesjami jest płot w większości zasłonięty więc tez nic nie widać
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Mieszkałam w domu 2-rodzinnym ( my na górze), kamienicy, bloku 4-piętrowym i 11-piętrowym a teraz w szeregu. Opcja 1 najlepsza, miałam super sąsiadów z dołu. Teraz mam po bokach sąsiadów mało fajnych ( tęsknię za tymi , którzy z jednej strony się wyprowadzili), ale do bloku i tak bym nie wróciła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem bliźniak/szeregowiec to wszystkie wady mieszkania w bloku i w domu, i żadnych zalet tychże. W zyciu bym się na to nie zdecydowała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
Ja bym sie z bloku chetnie wyniosla do szeregowca. Zawsze to mniej sasiadow. Zalezy jak trafisz. Jedna znajoma w jednorodzinnym umiera ze strachu wieczorami jak jest sama (maz plywa) a drugiej w szeregowcu sasiad zamontowal kamery na jej ogrod. Ale chyba w koncu zalatwili sadowy nakaz usuniecia i teraz maja spokoj. Aczkolwiek mozna sie spodziewac raz na jakis czas dymu z grilla czy imprezy w ogrodzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzeniona
|
Moja koleżanka mieszkała w bliźniaku. Moim zdaniem koszmar. Sąsiadka siedziała całe dnie przed drzwiami do swojej części i filowała, kto odwiedza tą moją koleżankę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ogólnie to wszyscy na podwórku żyjemy w zgodzie, choć każdy ma swoje wady. My na pewno też, więc troszkę wzajemnej tolerancji i jest ok ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Mieszkam od urodzenia w bliźniaku (mam 24 lata), mój (nasz z sąsiadami dom) ma juz ponad 100 lat, także stare budownictwo. NIgdy, przenigdy! nie narzekałam na sąsiadów, swego czasu miałam tan nawet bliska koleżankę. Dodatkowo jedna ściana ogrzewana
![]() ![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
A ja się dziwię, że niektórzy widzą tyle plusów w mieszkaniu w bloku. W bliźniaku ( własnościowym) nie ma wielu np. opłat, które uiszcza sie we wspólnocie w bloku chociażby za administrowanie etc. ( i nie możesz z nich zrezygnować), poza tym przestrzeń jest inna. Mój mąż jak odwiedził ciotkę w bloku to mało klaustrofobii dostał. Sąsiedzi jak sąsiedzi, tego się nie wybiera: życie tak naprawdę toczy się wewnątrz domu i ja tam nie oddam widoku jaki mam teraz chociażby na taras i mój własny ogródek. Nie chciałabym też żeby mi cudze dzieci o 6 rano jeździły nad głową rowerkami po parkiecie. Po 10 latach mieszkania w szeregu jak widzę bloki to współczuję mieszkania w mrówkowcu: popatrzcie jak to wieczorem wygląda, gdy światła się świecą w mieszkaniach: ludzie jak mrówki, jeden nad drugim i jeden obok drugiego chodzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 201611241302 Czas edycji: 2011-11-17 o 11:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zresztą wszędzie sie dobrze mieszka jak ma się znośnych sąsiadów ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kiedy przeciekł dach naszym sąsiadom to musieli zapłacić za naprawienie naszej szkody i tyle. Ja mieszkam w bliźniaku, mam babcię, która mieszka w bloku (i tam z nią mieszkała moja mama przez 20 lat). Ani ja ani moja mama nie wyobrażamy sobie mieszkania w bloku. Idę spać- cisza. Budzę się- cisza. Teraz w ciągu dnia- cisza. A u mojej babci? Coś stuka na górze, kij wie co, jakieś kulki się turlają, ktoś gdzieś spuścił wodę, ktoś z małym szczekunem wychodzi na spacer, otworzyć okno to dzieci się drą na placu zabaw... Nie dzięki. Mój dom pochodzi z lat pięćdziesiątych i porządna cegła bardzo dobrze wygłusza mi sąsiadów. Słyszę ich tylko kiedy się drą i za młodu sąsiadka mnie dobijała Disco Relax na pełny regulator. Ale to tylko jedna dziewczyna, a jak w bloku może mi się trafić takich cztery? Wejścia mamy z zupełnie przeciwnych stron, na ogrodzeniu bluszcz, przy ogrodzeniu rdestowiec i jaśmin, grillować można do woli, opalać się nago nie bardzo bo są inni sąsiedzi, z innych domów ![]() Sąsiadów zza ściany spotykam raz na ruski rok, w sklepie. Za to sąsiadka przez siatkę, z osobnego domu obok potrafi mnie zagadywać codziennie, bo jak już to ona ma lepszy widok na mój dom niż ci, z którymi łączy mnie ściana. Fakt, że mam ogródek nie podnieca mnie w żadnym stopniu pod względem kopania, sadzenia i takich tam. W to raczej bawi się moja mama, jak ma czas. Ja za to mogę poszaleć z psem, pokopać z TŻem piłkę, wypuścić kota... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:42.