|
Notka |
|
Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Soczewki jakie wybrać i zakładać?
Dobra nie wiem czy to jest dobry dział innego nie znalazłem który odpowiada mojemu problemowi. Jakby co to proszę o przenoszenie wątku.
======== Hej! Mam problem z soczewkami. Teraz zaraz będzie szkoła więdz chciałem jakoś wyglądać bez okularów, które trochę mnie dobijają. Miałem już 2 wizyty u okulisty w tym roku i poprzednim. byłem w tych niby najlepszych salonach, optical center oraz sokół w sprawie soczewek. Wizyty zakończyły się klapą... Zapłaciłem za wizytę, nie brałem soczewek które są niby w cenie wizyty więdz koszt był niższy bez soczewek. Jutro pojadę po receptę do optocal center heheh czekała a mnie z pół roku xD. Teraz mam silny bodziec wiadomo szkoła :P. Okulista stwierdził, że mam wąską szparę powiekową która nie rozciąga się na tyle aby wsadzić sczewkę. Trochę mnie to zdenerwowało bo po 40 min dłubania w oku wreszcie włożyłem... więc DA SIĘ, natomiast nie dałem rady wyciągnąć jej. Oko było całe czerwone w łzach. Okulista sam mi dłubał w oko przez 5 min aby wyciągnąć szkło... Przecież to trwa tylko 3s... Wiedz trochę to dziwne jest... Chciałem zamówić na allegro jakieś soczewki na razie jeszcze nie wiem jaką ja mam wadę (jeszcze nie mam recepty, myślę że -3,-4), Na początek to 1 dniowe, tylko jakiej firmy polecacie?? chciałem kupić z 7 par za 15 zł. I czy będzie mi potrzbny jakiś płyn?? soczewki są w jakimś tak plynie już namoczone... Jaki sposób będzie dla mnie najlepszy, skoro nie mogę za bardzo rozszerzyć powiek? Może na białko? jak będę patrzeć w dół? Tylko czy soczewka sama znajdzie źrenice?? nie zgubi się? Mam wrażliwe oko (jak wszyscy początkujący) Mam silny odróch zamykania powiek... Proszę o jakieś porady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki jakie wybrać i zakładać?
Moja porada jest taka - tych wszystkich wiadomości powinien udzielić Ci lekarz okulista. Skoro byłeś w dobrych salonach to tym bardziej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
do okulisty i tyle. on cie nauczy wszystkiego i dobierze ci soczewki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() sam sobie nie dobierzesz ani krzywizny ani średnicy ![]() ani tym bardziej mocy bo moc soczewek i okularów się różni. Ale jak masz sobie codziennie godzine grzebac w oku zeby wyjac i wlozyc soczewki to lepiej sobie daruj, bo tylko sobie krzywde zrobisz ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Jeżeli lekarz mówi "Nie", to znaczy "Nie" - wszelkie ryzyko robisz na własną odpowiedzialność. To po pierwsze.
Po drugie - co to za soczewki, że siedem par kosztuje 15zł? :O Chyba, że jedna para 15zł, a ja nie zrozumiałam... ![]() Po trzecie (będzie to bardzo niedojrzała odpowiedź, ale...): jeden lekarz drugiemu nie równy - jeśli jeden mówi nie, próbuj u następnego. Może któryś się zlituje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
hmm ja się wypowiem tylko co do spraw technicznych,nie namawiam i nie odradzam
więc z tego co pamiętam moje soczewki miały moc mniejszą niż w okularach o 0,5 lub 0,25 Ale nakładanie i zdejmowania soczewek powinien Cię nauczyć okulista,później ok. tydzień po noszeniu powinien ów okulista sprawdzić czy z oczętami wszystko ok (czy tolerują soczewki i takie tam ![]() sama za pierwszym razem zdejmowałam soczewki przez godzinę,więc to już jest kwestia wprawy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nakladania soczewek powinien nauczyc Cie okulista
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Miałem te wszystkie badania wzroku, tylko recepty jeszcze nie odebrałem :P Powinno na niej pisać jaka jest wada i chyba parametry do soczewek... Dziś jadę odebrać tą receptę do okulisty może się zapytam jakie soczewki są przeznaczone dla mnie... Może je jeszcze mam jakąś promocje na soczewki :P. Ja byłem przeszkolony jak zakładać i zdejmować teoretycznie, ale praktycznie to już gorzej... Ale udało mi się założyć po tych 40 min. No to da się... Tylko muszę dość szeroko powieki rozszerzać a to jest trochę trudne bo mam małe i uciekają... Chodziłem w soczewkach na próbę przez 30 min po centrum handlowym, aby sprawdzić czy z okiem nic się nie dzieje. Niestety nie dałem rady ściągnąć... oczy nie były w najlepszym stanie całe czerwone od zakładania. Okulistka sama nie dawała sobie rady... Jak przez 5 min mi wyciągała i to w 1 oku! Może jakieś soczewki były lipne... Bo nie powino tak być.. Pół mojej rodziny ma soczewki więdz wiem jak to wygląda... Trochę trudno się przełamać aby coś do oka sobie włożyć... Odruch bezwarunkowy sam zawyka oczy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Na początku niestety zawsze jest ciężko, ale po paru(nastu) próbach idzie się przyzwyczaić
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
jutro chyba wymuszę na mojej matce żeby pójść do okulisty... Będzie to już trzecie podejście. Za wizytę zapłacę już z własnej kieszeni niestety... Może teraz da radę... Jakość okuliści i moja matka mnie zniechęcają... Trochę to denerwujące jest... Ale mimo wszystko wydam te 100 zł za wizytę najwyżej wydam kasę w błoto...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Skoro jest problem z soczewkami (btw ja jestem bardzo z moich zadowolona) to może lepiej zainwestować w fajnie oprawione okulary?
btw. Mi się tam podobają faceci w dobrze dobranych do twarzy okularach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dobra, mam soczewki
![]() Dostałem 2 tygodniowe dziś chciałem sobie ja założyć rano i bach jedna mi się zgubiła ![]() Chyba mszę nową kupić... ======== Mam jeszcze pytanie, ten płyn w pojemniczka to co ile wymieniać? jak myć ten pojemnik?? Za 1 razem było trzeba wyparzyć a teraz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
codziennie masz wymieniać płyn i pojemniczek myc płynem tak jak i soczewki. musisz kupic nowa... przeciez jak znajdziesz gdzies na podlodze to jej nie bedziesz do oka pakował.... weź Ty poczytaj o soczewkach bo sobie krzywde zrobisz...
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
No tak mi okulista powiedziała... To nie jest 1 razowa soczewka więdz wiadomo że może gdzieś spaść wiedz płyn powinien ją zdezynfekować... bo się soczewka nie uszkodziła...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chcesz to sobie pakuj brudy do oka...
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Jak okulistka kazała Ci wyparzać pojemniczek, to jakaś ciemna jest.... A soczewka, jeżeli spadła Ci na czystą powierzchnię, to umyj i możesz użyć. Zresztą oko poczuje, czy się nadaje czy nie
![]() A skoro wiesz "jak to wygląda" z soczewkami i wciąż zakładasz je pół h i nie możesz zdjąć, to może się zastanów nad nimi rzeczywiście... Ja na początku też miałam problemy, ale tyle to nie trwało... Ja bym proponowała znaleźć sobie dobrego lekarza na stałe, żeby jakoś nadzorował tę Twoją zabawę w soczewki, bo chodzenie od jednego do drugiego tylko po receptę nie jest chyba najlepszym wyjściem...
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Z każdym kolejnym twoim postem mam wrażenie, że tylko narobisz sobie większej szkody przez to twoje "noszenie" soczewek
![]() a tak z ciekawości, ile masz lat?
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
mój okulista dał mi soczewki jakies 2tyg temu i wypisał recepte na następne. Wszytsko gitarka, ale dzisiaj chciałam wykupić i baba mi powiadziła że nie ma takich soczewek. poszłam do doktórka a ten chory. Jutro wyjazd na inne siedlisko do innego miasta a ja nie wiem jakie soczewki łatwić. Krzywizna AV0? Wie ktoś o co chodzi, bo nie chce mi sie szukać kolejnego inteligenta....
![]()
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Tam na soczewkach są różne parametry - jest też jakiś promień krzywizny czy coś takiego, ale ja się raczej nie znam. Rzeczywiście te Twoje soczewki muszą być jakieś nietypowe, skoro potrzebujesz receptę, żeby je kupić. Ja od dobrych paru lat noszę i nigdy w życiu nie musiałam mieć recepty, żeby je kupić... A noszę acuvue oasys, przez jakiś czas też nosiłam one day acuvue moist.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.