M¯= mniejsze porcje czy mniej kaloryczne?? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2009-09-21, 11:08   #1
pieluchomajtek
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 928

M¯= mniejsze porcje czy mniej kaloryczne??

Witam.
Jesli juz byl taki temat to bardzo przepraszam.

Do zalozenia tego watku zainspirowala mnie moja babcia, ktora widzac moj obiad ( w zalaczniku, nie widac tylko 50g papryki i 100g cukini) stwierdzila, ze nigdy nie schudne jedzec tyle (to danie zajmowalo caly duzy talerz obiadowy, ale energetycznie bylo okolo 400 kcal). I teraz sie zastanawiam czy nie zmnieszyc porcji. Zawsze lubilam dobrze i smacznie zjesc, musze miec caly talerz wypelniony, obiad najczesciej jest dwudaniowy: rosolek (np. z czescia warzyw, ktore bylyby na 2 danie) + 2 danie zajmujace caly duzy talerz (nawet jesli nie zjem wszystkiego, to zostawiam sobie np. kuraka i warzywa na drugi dzien badz na kolacje).

Inne posilki tez wygladaja bardzo obficie (ale malo kalorycznie) np:
sniadanie: chlebek, muesli, kakao/kefir, salatka, maselko/majonez;
II sniadanie: weglowodany+warzywa/owoce, czasami jakis nabial;
obiad (jak widac);
podwieczorek: kopa owocow;
kolacja: jakas salatka, zapiekanka z warzyw i kuraka, galaretka, szaszlyki czy cos w tym stylu.

W sumie okolo 1500 kcal. Ale objetosciowo tego jest bardzo duzo. I teraz nie wiem czy dieta mz polega na zmniejszaniu porcji czy kalorycznosci bo pomimo, ze chudne wstyd mi czasem, ze zjadam (objetosciowo) wiecej niz reszta rodziny.
Co o tym myslicie??

bo ja juz nie wiem po wykladzie mojej babci (w sumie to juz duzo razy slyszalam) ze jak to mozliwe ze chudne skoro ciagle cos przezuwam i mam zawsze pelne talerze pysznego jedzonka (czyt: pewnie jakies "narkotyki"* biore ) . Jak sie ustosunkowac do takiego gadania: ze mam sobie zmniejszac zoladek czyli miec porcje jedzenia wielkosci dloni, a nie zjadac ze smakiem calego, duzego talerza zarelka

*narkotyki, czyli pewnie cos od lekarza albo jakis nowy suplement diety wspomagajacy odchudzanie.

edit: tak sobie to ogladam i rzeczywiscie chyba jem za duzo. na sam obiad zjadam tyle warzyw co reszta spoleczenstwa przez 1/pare dni.
je¶li odejdziesz to ju¿ nie wracaj
je¶li chcesz byæ z nim mimo wszystko to przeczekaj
zestarzeje siê i ju¿ nie bêdzie zdradza³
lecz swoje najpiêkniejsze lata stracisz na czekaniu na jego staro¶æ

Edytowane przez pieluchomajtek
Czas edycji: 2009-09-21 o 11:12
pieluchomajtek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-21, 11:44   #2
eifersucht
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 769
Dot.: M¯= mniejsze porcje czy mniej kaloryczne??

Sk±d ja to znam Moja mama te¿ mi mówi, ¿e nie schudnê jedz±c na obiad wielki talerz warzyw sma¿onych z kawa³kami kurczaka na jednej ³y¿ce oleju z pestek winogron A prawda jest taka, ¿e mój obiad jest mniej kaloryczny, ni¿ po³owa jej t³ustego obiadu Wiêc nie przejmuj siê babci±

eifersucht jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-25, 09:11   #3
Sunday Rose
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 988
Dot.: M¯= mniejsze porcje czy mniej kaloryczne??

Jak ja bym chcia³a, ¿eby mi tak mówiono.. a ci±gle tylko s³yszê, ¿e siê zasuszê, bo tak ma³o jem ;D a efekt jest wcale nie taki, jakiego oczekujê.

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:38.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.