|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
alimenty a studia zaoczne
witam
mam pytanie odnośnie alimentów. przetrzepałam już masę forów prawniczych, ale niestety odpowiedzi są sprzeczne ![]() ![]() pracująca 20sto latka, studiująca zaocznie pobiera alimenty. utrzymuje się z matką, która zarabia najniższą krajową. czy te alimenty są pobierane bezprawnie? wyczytałam, że jeśli dziecko jest w stanie utrzymać się samo, to ojciec może sądownie uchylić się od płacenia. gdzieś doczytałam, że dochód na osobę w przypadku wystarczającym na utrzymanie dziecka powinien przekraczać 700 coś zł. była to jednak odpowiedź napisana w 2008 roku. nasz dochód wynosi więcej niż te 700 coś ale przecież opłacam JESZCZE CZESNE przez co dochód maleje... co w takiej sytuacji? należą się czy nie? czekają nas jakieś sankcje czy po prostu ojciec musi udać się o sądu, aby ten to rozstrzygnął i jakie mamy szanse, na uzyskanie choć połowy dotychczasowego świadczenia a. ? pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: alimenty a studia zaoczne
Wydaje mi się że Twoje studia dla dziecka nie są niezbędne do życia... A to że opłacasz czesne może sądu nie wiele obchodzić, jeśli masz ten minimalny dochód...
Ale ja się za bardzo nie znam, więc mogę się mylić... ![]() Głowa do góry ![]() ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- Chyba najlepiej byłoby się jakoś dogadać z ojcem dziecka... A sąd zostawić jako ostateczność... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
alufa może nie mam najświeższych informacji, ale od kwietnia pobieram alimenty i na ostatniej rozprawie mój prawnik powiedział, że jeśli poszłabym na studia zaoczne to moi rodzice mogliby uchylić się od płacenia alimentów, ponieważ byłabym w stanie iść do pracy i sama się utrzymywać.
jeśli chodzi o samą pracę to z tego co wiem, można pracować, ale zależy jaką kwotę się zarabia. jeśli jest to wysoka kwota można utracić prawo do alimentów. ale to rodzic musi wystosować do sądu odpowiednie pismo.
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() Natomiast jeśli chodzi o ten dochód, to przykro mi, ale nie ma znaczenia na co wydajesz te pieniądze, ważne ile ich zarabiacie...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ale podejmując studia zaoczne można bez problemu iść do pracy i się utrzymać.
więc jeśli dziecko podejmuje studia zaoczne rodzice ogą uchylić się od płacenia.
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
studiuję ja, a nie moja mama ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
zależy jak orzekł sąd.
ja studiuję prywatnie dziennie - i ojciec płaci mi alimenty, aż do momentu ukończenia nauki taki był wyrok sądu - a średnia krajowa nie miała tu znaczenia, jedynie wysokość jego pensji była brana pod uwagę przy ustalaniu wysokości alimentów 6 lat temu (wcześniej odkąd skończyłam 6 lat aż do końca liceum płacił mojej mamie niecałe 100 zł alimentów.......mimo dobrej pracy) . 6 lat temu sąd orzekł 400zł. w tej chwili ojciec zarabia dużo więcej i pewnie sąd nałożyłby około 600zł alimentów, ale jakoś ojciec się do tego nie kwapi.. ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Cytat:
u nas jest ze do konca nauki, i mimo ze pracowalam przez 3 lata (w tym pol roki na umowę stalą), to nadal otrzymywalam alimenty.
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Sam rodzic nie może przestać płacić, musi miec wyrok sądu.
Z drugiej strony - osoba która studiuje zaocznie i pracuje - z jakiej racji ma pobierać alimenty? ![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Jestem w identycznej sytuacji, pracuje, moja mama m 700 zł renty a moje studia kosztują 630 zł misięcznie!!! Miałam w czwartek pierwszą sprawę o alimenty, ojciec sie przyczepił o samochód który sam mi kupił! On ma 1800 zł renty i pozbawił nas z dnia na dzień takiej kwoty, i co?? zęby w sciane??
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
on sam dobrowolnie sie wyprowadził z dnia na dzien, zostawił nas z renta 700 zł mamy i domem 100 m kwadratowych, a za co mamy go opłacić i ogrzać?? Moja wypłata starczy co najwyzej na waciki ;/ on mieszka u kochanki ;;/
![]() |
#13 |
... choć nie Westwood
|
Moim skromnym zdaniem, skoro zostawił rodzinę na lodzie, to powinien dalej sie dokładać na swoje dziecko. To, że córka jest dorosła, wcale nie musi oznaczać, że nie potrzebuje kasy, a nie ukrywajmy- ucząc się, trudno zarobić kokosy.
![]() |
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Witam!
Może to jakoś Ci pomoże: http://www.poradnik-prawny.com/print...2a3c8c3f46206d
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Lady of Harley-Davidson
|
hm... ja studiuje dziennie i pracuje, w zasadzie jakbym sie uparla to bym dala rade sie sama utrzymac, ale dostaje alimenty.
z kolei siora uczy sie zaocznie, pracuje, mieszka z matka [ktora tez pracuje] i ojciec jej nie placi. moim zdaniem pogadaj z ojcem [nie wiem jaka masz sytuacje, ja z moim gadam] powiedz jak sprawa wyglada. moj nie robil wiekszych problemow zeby mi placic. siorze nie placi bo ona dawala matce ta kase a on uwaza ze mama wydaje bez sensu [nie wiem co mysli, ze ona sobie futra kupuje czy jak...?! ale nevermind]
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja także w tym roku podejmuję studia zaoczne... i mój ojciec nie płaci alimentów, mimo iż ma nakaz sądowy... i właśnie również zastanawiam się, czy jeśli będę studiować zaocznie, czy jego ten obowiązek nadal obowiązuje??? Mnie wydaje się, że tak, ale... póki co nie pracuję. Jeśli mam własne dochody z tytułu podjęcia pracy- wtedy nie ma obowiązku płacenia alimetnów- a mam b. podobną sytuację do autorki wątku...
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do tego linka ![]() "Podjęcie pracy, samo w sobie, nie oznacza jeszcze utraty uprawnień do alimentów. Kodeks rodzinny mówi, że świadczenia alimentacyjne przysługują tym, którzy bez własnej winy znaleźli się w niedostatku. W przypadku dziecka rodzice są zobowiązani do alimentacji dopóki dziecko nie jest w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody dziecka (lub z majątku dziecka) wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania. Zakres świadczeń zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego." pogrubione i podkreślone tworzą masło maślane ![]() ![]() aż dziw, że żadna w tym wątku nie poruszyła tej kwestii, bo pewnie niektórym cisnęło się na klawiaturę ![]() a może to zwyczajnie nie moja wina, że nie mam normalnej rodziny i muszę sobie radzić jedynie z mamą a w międzyczasie chciałabym się wykształcić, żeby mieć później lepszą pracę i co za tym idzie większe dochody? ![]() "Problem polega na tym, że córka pobiera zaliczki alimentacyjne z funduszu alimentacyjnego, a uprawnienie do tego świadczenia wygasa gdy dochód na osobę w rodzinie przekroczy 725 zł miesięcznie. Oprócz tego dłużnik (czyli ojciec) może wystąpić o zniesienie obowiązku alimentacyjnego, albo o jego ograniczenie (zmniejszenie) uzasadniając to faktem uzyskiwania dochodu przez córkę." i znowu ten dochód... ![]() chyba zostanę przy tym, że ile sądów tyle wyroków i zaczekam, czy ojciec będzie chciał się sądzić, czy nie. jeśli tak, to poczekam na rozprawę i zdam relacje jak to się skończyło w mojej sytuacji. tak czy inaczej uzyskałam odpowiedź na pytanie, czy pobieramy z mamą te alimenty bezprawnie : nie. sąd tak orzekł, drugiej rozprawy nie było, a że wpadł mi przychód to nic póki co nie zmienia. dziękuję wszystkim pomocnym i życzę powodzenia wszystkim mającym podobny problem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:56.