tabletki anty a soczewki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-30, 20:49   #1
urojona
Raczkowanie

tabletki anty a soczewki

Witam, piszę, bo szykuję się do pierwszej wizyty u ginekologa, prawdopodobnie (ze względu na bardzo obfite, długie i bolesne miesiączki) będę pytać o tabletki antykoncepcyjne - jak na razie dokształcam się na tym forum Już w paru miejscach widziałam, że w skutkach ubocznych istnieje możliwość nietolerancji soczewek kontaktowych.

Wiecie może jak to z tym jest? Czy jest to często spotykane? Na czym polega ta "nietolerancja"?

Zależy mi na tej informacji, bo ze względu na dużą wadę wzroku od lat używam na codzień soczewek i no.. trudno byłoby mi się znów przestawić na okulary
Stary 2009-09-30, 21:01   #2
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84
Dot.: tabletki anty a soczewki

no wiec tak..ja mam problemy z oczami i od 2.roku życia chodzilam w okularach, no ale mam juz 25 lat i okulary mi sie znudzily przez tyle czasu sprobowalam soczewek rok temu (a tabletki antykoncepcyjne biore nonstop od 3 lat), na poczatku bylo ok (oprocz nauczenia sie ich zakladania itd) po jakims pol roku z soczewkami moje oczy zaczely je znosic coraz gorzej (suche oko i uczucie klucia), zbagatelizowalam te problemy ale skonczylo sie to na bardzo powaznym zapaleniu rogowki, tyle sie wtedy nacierpialam ze zrezygnowalam z soczewek..,ale tylko na okolo 3 m-ce bo znow mnie skusily teraz nosze je narazie 2m-ce i jest calkowicie ok (mam nadzieje ze to sie nie zmieni) aha i soczewki zmienilam na inny typ
Stary 2009-09-30, 21:05   #3
urojona
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mabi84 Pokaż wiadomość
no wiec tak..ja mam problemy z oczami i od 2.roku życia chodzilam w okularach, no ale mam juz 25 lat i okulary mi sie znudzily przez tyle czasu sprobowalam soczewek rok temu (a tabletki antykoncepcyjne biore nonstop od 3 lat), na poczatku bylo ok (oprocz nauczenia sie ich zakladania itd) po jakims pol roku z soczewkami moje oczy zaczely je znosic coraz gorzej (suche oko i uczucie klucia), zbagatelizowalam te problemy ale skonczylo sie to na bardzo powaznym zapaleniu rogowki, tyle sie wtedy nacierpialam ze zrezygnowalam z soczewek..,ale tylko na okolo 3 m-ce bo znow mnie skusily teraz nosze je narazie 2m-ce i jest calkowicie ok (mam nadzieje ze to sie nie zmieni) aha i soczewki zmienilam na inny typ
dziękuję za odp z soczewkami nie kombinuję od samego początku, bo do tego jestem alergikiem i się boję, J&J mnie nie zawiodły do tej pory... czyli chyba nie pozostaje mi nic innego jak próbować i w razie problemów zmieniać albo jedno albo drugie
Stary 2009-09-30, 21:07   #4
lady karen
Zadomowienie

Noszę soczewki od ponad 6 lat, tabletki antykoncepcyjne biorę 2,5 roku. Zawsze miałam wrażliwe oczy i soczewki często je podrażniały, ale zmieniłam je na takie, które przepuszczają 5 razy więcej tlenu niż inne i jest ok. Nie zauważyłam żadnej różnicy pod tym względem między okresem "sprzed tabletek" a obecnym, "tabletkowym"
lady karen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 21:14   #5
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

Cytat:
Napisane przez urojona Pokaż wiadomość
dziękuję za odp z soczewkami nie kombinuję od samego początku, bo do tego jestem alergikiem i się boję, J&J mnie nie zawiodły do tej pory... czyli chyba nie pozostaje mi nic innego jak próbować i w razie problemów zmieniać albo jedno albo drugie
w sumie to ja sie nie dziwie ze mialam klopoty z soczewkami bo nosilam kwartalne (ktore tylko w Polsce sa nazywane "kwartalnymi" zagranica funkcjonuja jako miesieczne) wiec sama rozumiesz ze oko mialo prawo sie zbuntowac teraz uzywam typowo miesiecznych i o wiekszej przepuszczalnosci tlenu, a jak jest mi niewygodnie to pomagam sobie kroplami re..fresh (okulista polecil takie), dla mnie J&J sa zbyt drogie niestety ale jesli tych uzywasz to mysle ze nie masz sie czego obawiac
Stary 2009-09-30, 21:25   #6
Rebelious
Zakorzenienie

.

Edytowane przez Rebelious
Czas edycji: 2014-07-02 o 17:01
Rebelious jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 21:35   #7
monikkad
Wtajemniczenie

Soczewki noszę od roku, a Yasmin biorę już 9 miesięcy. Powiedziałam ginekolożce o kontaktach i od razu stwierdziła, że w takim razie wypisze mi coś, co ma mało hormonów. Nie noszę soczewek codziennie, ale często i ogólnie okej. Teraz zmieniam pigułki na Yasminelle, które mają jeszcze mniej hormonów, więc myślę, że wciąż nie powinno być problemu.
monikkad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-30, 21:41   #8
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikkad Pokaż wiadomość
Soczewki noszę od roku, a Yasmin biorę już 9 miesięcy. Powiedziałam ginekolożce o kontaktach i od razu stwierdziła, że w takim razie wypisze mi coś, co ma mało hormonów. Nie noszę soczewek codziennie, ale często i ogólnie okej. Teraz zmieniam pigułki na Yasminelle, które mają jeszcze mniej hormonów, więc myślę, że wciąż nie powinno być problemu.
ja w czasie brania Yasmin mialam oczy wysuszone na wior, przy Yasminelle nie bylo juz z tym zadnego problemu, wiec moze u Ciebie tez tak bedzie

w sumie dziwnie to strasznie, bo mniejsze wydzielanie łez powoduje progestagen a nie estrogen syntetyczny, a w Yasmin i Yasminelle jest taki sam progestagen o identycznej dawca

a jakich uzywasz kropli do oczu? mi bardzo sluzyly Arterlac
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 23:38   #9
kasia *
Przyczajenie

Ja noszę soczewki J&J już ładnych parę lat prawie tyle samo biorę pigułki z "niewielkimi" przerwami na ciążę i karmienie. Nie miałam zadnych problemów w tym względzie. A podrażniona rogówka jest przede wszystkim od zakladania i noszenia soczewek, gdyż palcem dotykasz oka i pyłki kurz brud itp. w powietrzu. Mi zdarzało się zapalenie spojówek czasami nawet 2 razy do roku gdyż noszę je codziennie, ale w tej chwili są soczewki dużo lepszej jakości i nie pamiętam kiedy ost trafiło mi się jakieś podrażnienie oka. Poza tym idąc po pigulki do gin powiedz że nosisz szkła kontaktowe, pewnie wezmie to pod uwagę, jeśli pigułki mają wpływ na soczewki.
kasia * jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 06:44   #10
urojona
Raczkowanie

Dzięki wielkie dziewczyny Bo ja jak to ja znalazłam coś co by mi życie utrudniło i zaczęłam mieć wątpliwości Ale jak tyle z was używa soczewek i jest wszystko w porządku to mam nadzieję, że i u mnie problemu nie będzie.
Stary 2009-10-01, 14:06   #11
ewelinka5981
Raczkowanie

ja tez nosze soczewki od 4 lat a tabsy biore dopiero od4 miesiecy. nie miałam jak narazie problemów z tym
ewelinka5981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-01, 15:52   #12
bura kocurka
Zakorzenienie

Ja biorę tabletki od ponad 2 lat, a soczewki noszę już...jakieś 5 lat I nie zauważyłam jakiejś wielkiej zmiany, żebym mogła to nazwać nietolerancją - mam wrażenie, że mam trochę bardziej suche oko, ale temu da się zaradzić kropelkami odświeżającymi...poza tym nie przeszkadza mi to aż tak bardzo Myślę, że musisz po prostu sprawdzić - skutki uboczne u jednych osób się pojawiają, a u innych nie...chyba nie ma sposobu aby wcześniej się o tym dowiedzieć

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-04, 17:22   #13
Vivienne
... choć nie Westwood

Ja tabletki biorę od ponad roku, soczewki noszę od 6 lat, a jakoś problemów z oczami nie mam Sama mam wielką wadę wzroku, więc i dla mnie problemy z oczami byłyby straszne. Ale nic złego się nie dzieje

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-04, 19:30   #14
unusual
Raczkowanie

GG do unusual

Ja biore Harmonet od 2 lat, a soczewki nosze od nie pamietam nawet ilu lat i z oczami zero problemow
unusual jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 22:09   #15
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

nosze soczewki od jakis 6 lat - acuvue2 j&j
biore tabletki jeanine od 4 lat

nie widze zadnych skutkow ubocznych.
Stary 2009-10-06, 10:00   #16
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez urojona Pokaż wiadomość
Witam, piszę, bo szykuję się do pierwszej wizyty u ginekologa, prawdopodobnie (ze względu na bardzo obfite, długie i bolesne miesiączki) będę pytać o tabletki antykoncepcyjne - jak na razie dokształcam się na tym forum Już w paru miejscach widziałam, że w skutkach ubocznych istnieje możliwość nietolerancji soczewek kontaktowych.

Wiecie może jak to z tym jest? Czy jest to często spotykane? Na czym polega ta "nietolerancja"?

Zależy mi na tej informacji, bo ze względu na dużą wadę wzroku od lat używam na codzień soczewek i no.. trudno byłoby mi się znów przestawić na okulary
Nietolerancja polega na zmianie w filmie łzowym (możliwe zwiększone wysychanie oczu) oraz osadach białkowych (możliwe zwiększone osadzanie, co może zaburzać widzenie i sprzyjać infekcjom - polecam zawsze czyścić soczewki mechanicznie i nie żałować płynu na przepłukiwanie i przechowywanie). Jest to bardzo indywidualne i może zależeć od rodzaju pigułek. Pozostaje tylko spróbować
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości