![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Plener przed czy po???
Witam!
Jestem przyszłą sierpniową Panna Młodą ![]() Cały czas zastanawiam się kiedy umówić się z fotografem na zdjęcia w plenerze?Wstępnie umówiłam się kilka godzin przed ślubem, ale teraz po wielu "konsultacjach"nie wiem czy nie zmienić na kilka dni po weselu ze względu na suknie.Boję się, że ją pobrudzę podczas zdjęć, albo będę zbyt ostrożna w czasie sesji i zdjęcia wyjdą nienaturalnie?Jest jeszcze problem finansowy plener po ślubie oznacza dodatkowe wydatki (fryzjerka,wizażystka, bukiet).. Doradźcie co mam zrobic? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Plener przed czy po???
Witam! miałam ten sam problem tylko zastanawiałam się czy jechać na plener w trakcie wesela czy parę dni później. Osobiście nie wyobrażam sobie pleneru parę godzin przed ślubem, nie wiadomo co może dziać się na plenerze, może przez przypadek zbrudzę suknie. 2 Miesiące temu byłam z Młodą Parą na plenerze w trakcie wesela (wszystko było na szybko i potem Młodzi narzekali ze zdjęcia im się nie podobają) i po tym z Tz postanowiliśmy ze plener będzie zdecydowanie parę dni po weselu, na tą decyzje wpływ miał też tylko jeden dzień wesela. Trochę głupio zostawić gości na pare godzin i jechać w tym czasie na plener.
Pozdrawiam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
wszystko zalezy od tego jakiego rodzaju chcesz zdjęcia
![]() jeżeli chcesz bardziej artystyczne to proponuję plener po ![]() my zdecydowalismy sie na plener przed slubem, slub mamy na 16, a plener planujemy na 12 godzinę. wybierzemy prawdopodobnie jakiś pałacyk, natomiast po slubie zrobimy sobie kilka zdjęc wśród zieleni, bo wesele mamy w ośrodku wypoczynkowym w lesie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja powiem tak mielismz miec sesje po slubie pare dni ale pryed samzm slubem maz stwierdził ze jak bedzie ładna pogoda to jedziemy w czase wesela i niczego nei załuję, pojechalismy pogoda byla spaniała specjalnie sie suknią nei przejmowąlam biegałam po łakach polu drogach suknia sie owszem troche ubrudziła ale nei za bardzo, a uwazana ze tego "weselnego" nastroju juz sie nei jestw stanie uzyskac po weselu kilka dni
no chyba ze zalezy ci na przykład na zdjeciach w wodzie to wtedy sprawa ma się inaczej):
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Miałam ślub 5 września i nie wyobrażałam sobie w tym dniu pleneru ani przed ani w trakcie , ponieważ przed nawet powiem szczerze nie miałabym kiedy!!! Dajmy na to pojedziemy na 9 do fryzjera , półtorej godziny napewno trzeba liczyć, czyli 10-30 , potem na makijaż pół godziny , jest 11 godzina a za 4 godziny mniej więcej ma się zacząć uroczystość, trzeba się ubrać w suknie
![]() ![]() W takcie wesela, dla mnie bez sensu , sory jeśli kogoś uraziłam , ale po to się ma ten jeden dzień w życiu co by na nim być i chwytac każdą chwile, bo dzieje się wielleeeeeeee ![]() ![]() Oosbiscie byłam na plenerze w czwartek po weselu , kiedy się juz rozliczyliśmy pozbieraliśmy. Włosków nie układałam , rozpuściałam i wyprostowałam w domu, na makijaż poszłam do salonu w sukni ślubnej hihi bo już musieliśmy jechać a TŻ by mnie tak ładnie nie związał sukni ![]() Byłam nad wodą, dokładnie na pojezierzu łęczyńsko -włodawskim, wiatr rozwiewał włosy wiec wyglądało natutralnie i ładnie, a dodatkowo wybrudziałam suknie nie miłosiernie, a starałam się uważać!! Na końcu już sie cała zamoczyłam bo już suknia i tak brudna była ![]() ![]() Także ze swojej autopsji ODRADZAM DZIEŃ ślubu bo jest niemiosiernie mało czasu i można się wybrudzić ![]() Z drugiej strony w dzień ślubu promienienie się szcześciem to prawda , ale jeśli dobry footgraf to uchwyci i na ślubie/weselu nasze szczeście, a plener jest tylko dopełnieniem.
![]() Edytowane przez MalgosiaM8 Czas edycji: 2009-09-23 o 09:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja mam jeszcze trochę czasu do ślubu, ale już mnie nurtuje sprawa sesji, bo wiadomo, że zdjecia są chyba najlepszą panmiątką
mamy 10dniowe wesele, wiec nie chciałabym rezygnować z zabawy na kilka godzin, po ślubie trzeba robić od nowa makijaż i fryzurę, a przed to chyba sukni ślubnej szkoda ![]() nie mam pojęcia co robić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My mielismy zdjęcia w poniedziałek po ślubie. Fryzurka nadal idealnie się trzymała, bukiet też a malowałam się sama. no i mielismy duużo czasu, nie musieliśmy się nigdzie spieszyć. Zdjęcia w dniu ślubu, czy to przed ceremonią czy potem podczas wesela to według mnie nie jest najlepszy pomysł. Przed ślubem byłam tak zestresowana że na zdjęciach byłoby to widać, poza tym ma się wyznaczony czas żeby zdążyć przed ślubem. Suknia może się pobrudzić, fryzura rozwalić ![]() zdjęcia podczas wesela to jeszcze gorszy pomysł. Nie wyobrażam sobie zostawić gości na pare godzin (w godzinkę nie zrobi się ładnych zdjęć). Goście nam po weselu mówili, że to fajnie, że ich nie zostawiliśmy itp. bo nie raz byli na weselu gdzie para młoda znikała na parę godzin i to było bardzo niekulturalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
zdecydowanie po
![]() ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
My tez mielismy plener po slubie, dokladnie w poniedzialek. Taka decyzje podjelismy bo po pierwsze nie bylo opcji zeby zrobic plener przed slubem bo slub byl na 15 a ja od fryzjera i makijazu wyszlam po 13, na 14 przyjezdzal juz mezus do mnie, w trakcie wesela tez odpadalo, bo nie wyobrazam sobie zostawic gosci, i tak wesele zlecialo strasznie szybko, i z wieloma osobami nawet slowa nie zamienilam bo nie bylo czasu, wiec nie wiem jakby to bylo gdybysmy znikneli na pare godzin, czy nawet na godzine.
Plener byl w poniedzialek i same zdjecia trwaly od 12 do 19, a wstalismy o 7 rano, bo ja mialam na 8 fryzure i makijaz. Jak siedzialam w salonie to spowrotem powrocilo to uczucie co w dniu slubu, a jak zalozylam suknie to juz calkiem ![]() ![]() ![]() I oczywiscie zarowno suknia jak i garnitur meza sie ubrudzily strasznie, zwlaszcza na torach kolejowych, bo moj maz siadl na jakims smarze, na szczescie wszystko sie spralo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Ja też dołączam do tych, co są zdecydowanie za plenerem po ślubie.
Nie wyobrażałam sobie, aby zostawić gości, i na szybcika robić zdjęcia. A przed sobie to już w ogóle sobie nie wyobrażam jechać na plener.
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Witam,
ja mialam plener w dniu slubu. Po mszy byly zyczenia, potem poszlismy z goscmi do restauracji, gdzie sie odbywalo wesele (doslownie 5 min). Zjedlismy 1 danie zatanczylismy 1 taniec i o godzinie 19 pojechalismy w pobliski park na sesje. Sluchajcie mielismy 1 godzine. Zdjecia wyszly superackie. Naturalne, cieple, promieniajace szczesciem i tym niepowtarzalnym dniem. Goscie bawili sie swietnie. Powiem Wam jedno - plener po slubie jest fajna rzecza, bo faktycznie sie nie spieszy. Ale polecam nawet kilka zdjec w plenerze w dniu slubu. Bo mimo wszystko sa niepowtarzalne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
My natomiast wbrew przestrogom wszystkich wybraliśmy plener w dniu ślubu, a dokładniej przed mszą. Do fryzjera umówiona byłam na 8, potem miałam robiony makijaż- wszystko w jednym miejscu by zaoszczędzić czas na dojazdy. Przed 11 byłam w domu, ubrałam się i czekałam na przyszłego męża. ok 12 pojechaliśmy na zdjęcia. Na plenerze zrelaksowaliśmy się, nie było czasu myśleć i się stresować. Suknia właściwie wcale mi się nie pobrudziła, a leżeliśmy na trawie itd. Oczywiście jeśli ktoś marzy o zdjęciach w wodzie to takie rozwiązanie nie wchodzi w grę, ale nie każdy ma ochotę chlapać się w jeziorze.
Nam taki plener całkowicie odpowiadał, i chociaż nie byliśmy jeszcze wtedy małżeństwem ![]() Aaaa ślub mieliśmy o 15, więc jeśli się chce to da się to wszytko pogodzić nawet bez wielkiego pośpiechu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
My chyba zdecydujemy się na plener po weselu. Szkoda tracić czasu na wyjazdy z własnego wesela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja miałam po i uważam to za najlepsze wyjście.
Po plenerze suknia była brudna, a buty wręcz czarne ![]() ![]() Nasz plener trwał 7 godzin i byłam naprawdę zmęczona, nie wyobrażam sobie zafundować sobie takiej sesji na kilka dni przed. Edytowane przez loria Czas edycji: 2009-09-23 o 14:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Zdecydowanie polecam PO ślubie, już na spokojnie, bez stresu np. czy suknia się nie pobrudzi.
My mieliśmy w poniedziałek zaraz po ślubie, na molo, na piasku, w wodzie, przy stogach siana. Suknia bardzo się wybrudziła, ale warto było. Później ładnie się wyczyściła. Dodatkowych kosztów nie ponieśliśmy wcale, bo bukiet się utrzymał, chociaż florystka w cenie jeszcze nam go trochę poprawiała. Makijaż już zrobiłam sobie sama, a włosy zostawiłam rozpuszczone, było tak naturalnie. Ma to swoje plusy, że wyglądałam inaczej, byłam w dwóch wersjach hehe. Z dnia ślubu będziecie mieli na pewno mnóstwo zdjęć więc ja stawiam na takie spontaniczne na luzie już PO ![]() aaa i jeszcze zapomniałam dodać, że nasz plener trwał pół dnia - ok 6h z dojazdami, czego na pewno byśmy nie zrobili w dniu ślubu, bo to by było niemożliwe. Z kolei nie wyobrażam sobie też w piątek przed ślubem, bo nie chciałabym, aby przyszły mąż mnie zobaczył w sukni, chciałam mu zrobić niespodziankę w dniu ślubu. Zależy na jakim plenerze Wam zależy. Edytowane przez anuulaa Czas edycji: 2009-09-23 o 14:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Moje subiektywne dwa punkt widzenia:
1. z przed kilku lat na własnym ślubie wyrwaliśmy się na plener 1 h tuż obok sali weselnej i to nam dużo dało - można było przez chwilę odpocząć od zgiełku weselnego. 2. z pkt. widzenia fotografa ślubnego - najlepsze plenery są w innym dniu niż ślub. Jest wtedy dość czasu żeby pojechać w kilka ciekawych miejsc i porobić różnorakie kadry. Dodatkowo zawsze namawiam pary, które wykupiły plener w inny dzień na taki króciutki jak w pkt 1. On jest zawsze trochę inny taki na szybko ale często wychodzi na nim kilka ujęć perełek ![]() Oj nie zauważyłem, że żona jest zalogowana post napisał emir1994 Edytowane przez natoha Czas edycji: 2009-09-23 o 15:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
właśnie ja też bym chciałą w kilku miejscach oddalonych od sali weselnej o kilkadziesiat km w parku i na ruinach zamku
i chyba zrobię tak jak radzi emir1994, że w dniu ślubu jakaś mała sesja, a w niedzielę lub poniedziałęk większa a tą mała sesję to mogę zrobić koło domu na łące, jest też malowniczy stawik i rabatki mamy, więc powinno być ok ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() My rowniez mielismy pelener po slubie ... wstepnie bylismy umowieni na wtorek ... ale ze bylismy strasznie zmeczeni przesunelismy na czwartek .. ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez zaaaabcia Czas edycji: 2009-09-23 o 16:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
my tez mielismy plener po z kilku powodow
1. wymyslilismy sobie plener nad morzem czyli 500 km od miejsca slubu 2. w dniu slubu padalo wiec nawet zaplanowane kilka fotek w trakcie wesela nie wypalily ![]() 3. w poniedzialek o 2 rano wylatywalismy w podroz poslubna na 2 tygodnie wiec niestety plener sie przesunal w czasie i mielismy go ponad miesiac po slubie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
My też plener po weselu będziemy mieć.
Nie będę się musiała martwić tak o kieckę, fryzurę i makijaż mogę zrobić sama, w dzień ślubu może nie dopisać nam pogoda i nie chcemy się stresować, że mamy "tylko" 1-2 godziny na szaleństwo fotografowania ![]() A pzoa tym czy nie fajnie jest móc jeszcze raz bezkarnie ubrać swoją suknię ślubną? ![]() Byłam 2 razy na weselu, gdzie Młdoa Para wyszła na zdjecia i szczerze powiedziawszy wesele wtedy zamiera, choćby niewiadomo jak niesamowitych mieć grajków i wodzireja. Jednych nie było ponad 4 godziny, bo im sie zamarzyły fotki "tu, tam i jeszcze siam" i część gości opuściła wesele przed czasem, bos ie znudzili czekaniem.
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
witam, akurat bylam niedawno na weselu przyjaciółki i przyznam,ze zdjecia z pleneru mają cudowne...zrobione we wodzie itd...i u nich to bylo tak,ze w dniu wesela bylo tylko pare fotek gdzies w poblizu...i to zrobil ten sam fotograf ktory obslugiwal kosciol itd...a cala sesje nad woda, w lesie itd robil drugi fotograf pare dni po weselu. Nie mniej jednak w takim przypadku trzeba sie liczyc z wiekszym wydatkiem, bo akurat ten 2 fotograf zaspiewal im dosc pokaźną sumke, a do tego korzystali jeszcze ze stylistki i kosmetyczki..wiec tu tez dodatkowe koszty..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czy robicie sobie zdjecia z każdym z gości osobno?? Bo ja bym chciała, ale kiedy?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
uważam że najlepiej zrobic plener po weselu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
my tez mamy plener calodniowy po slubie, z tym ze ja nie zastanawaialam sie nad takimi aspektami jak ubrudzenie sukienki itd. poprostu spodobala nam sie idea takiego artystycznego pleneru na caly dzien
nasi znajomi robili plener w tym samym dniu ale w duzej czesci byly to zdjecia w palacykach itd. aby nie pobrudzic sukni itd. czyli bez szalenstw moje zdanie jest takie ze lepiej po bo na spokojniej, nie martwicie sie o suknie, nie zostawiacie gosci itd. ja na moim weselu zamierzam bawic sie i nie chce wybywac na kilka godzin na plener
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
My chcemy wyskoczyc na chwilke nad jeziorko, które jest 5 min.od naszej sali na krótki plener, taki mini mini- dosłownie pare fotek, a taki juz konkretny zrobimy po weselu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
przypomniałam sobie, że moi znajomi robili zdjęcia z gośćmi przed domem Panny Młodej
a wesele mam na ok 80-90 osób |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.