|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Korepetycje - sposób na dodatkową kasę?
ZAZNACZAM ŻE TEMAT NIE SŁUŻY WPISYWANIU SWOICH OGŁOSZEŃ ITP - TUTAJ TYLKO ROZMAWIAMY O KOREPETYCJACH!
Czy udzielacie/udzielałyście korepetycji? ![]() Czy uważacie takie zajęcie za dobre żródło do uzyskania dodatkowych pieniążków na drobne wydatki? ![]() Opowiedzcie o swoich doświadczeniach - zarówno sukcesach jak i porażkach ![]() Ogólne rozmowy tyczące się tematu... ![]() ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^^^^^^^^^ Moje pytanie do Was - rozważam możliwość udzielania korków z geografii - zmusiła mnie do tego sytuacja - chciałabym podjąć pracę (nie z przyczyn ekonomicznych ale po prostu chciałabym mieć kilka groszy sama dla siebie i nie prosić rodziców o wszystko - jestem na IV roku studiów dziennych ![]() ![]() Pytam Was - czy korepetycje z geografii to dobre rozwiązanie? ![]() ![]() ![]() Co o tym myślicie ![]() zapraszam do rozmów o tej formie zarobku ![]()
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Korepetycje - sposób na dodatkową kasę?
Cześć
![]() Sama jestem na 4 roku studiów, mam plan taki, że praca ewentualnie wchodziła by w grę tylko w weekendy, bo nawet piątki odpadają, ze względu na zajęcia:/ Myślę że korepetycje to dobry sposób... Geografia? masz rację, na pewno bedzie trudno znaleźć uczniów, trudniej niż ze wspomnianych języków czy matematyki... Jednak w dzisiejszych czasach rodzice czasami załatwiają dzieci korki z różnych dziwnych przedmiotów ![]() ![]() Radzę spróbować ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
korkow udzielam juz od pieciu lat. zaczelam keidy zdalam CAE w pierwszej klasie liceum. potem doszedl francuski i wloski. i od tych pieciu lat interes sie kreci.
studiuje dziennie dwa kierunki, innej pracy nie podjelam w tym roku wiec pozostalo mi udzielanie korepetycji. w tej chwili mam szesciu uczniow. i nie narzekam ![]() geografia to malo chodliwy przedmiot ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
obawiam się właśnie o uczniów - czy byliby tacy którzy z geografii sobie nie radzą, bądź chcieliby się dokształcić do matury
![]() odwiedziłam strony gdzie zamieszczone są oferty korepetytorów i ... geografów jest 5 a ...anglistów 40 ![]() ![]() w sumie też dobrze bo ... może i dużo chętnych na gegrę tylko nie ma ich kto uczyć ![]() ![]() ![]() nutka dziękuję za szybką odpowiedź - liczę również na opinie innych wizażanek ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie chciałam zakładać nowego wątku, więc się podłączę
![]() Chciałabym zacząć udzielać korepetycji z jęz. hiszp. Nigdy tego nie robiłam i chcę wiedzieć, w jaki sposób można zagospodarować czas korepetycji. Może doradzicie? Materiałów do nauki mam tyle, że ohoho i jeszcze więcej (ćwiczenia, testy, książki, nagrania audio itp.) i ciekawa jestem jak/czy wykorzystujecie różne rodzaje pomocy na korkach. Czy udzielacie korepetycji u siebie czy w domu ucznia? Czy tym samym wozicie/nosicie ze sobą jakiś sprzęt audio do odtwarzania nagrań? A może tylko siedzicie przy biurku i robicie wszystko bez pomocy odtwarzaczy, komputera etc??? Dzięki za wszelkie odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z maturzystami robie to, co beda mieli na maturze: rozmawiamy na wylosowane tematy, robimy to schematami, wtedy z plyty puszczam tez materialy i uczniowie musza odpowiednio dopasowac naglowki, tytuly czy musza cos uporzadkowac. przewaznie na zadania domowe dostaja gramatyke czy czytanie - uprzednio skserowane przeze mnie teksty. mam dziewczynke, z ktora bardzo duzo pisze - wypracowania, rozprawki, recenzje do tego duuuzo gramatyki, robie to ze swoich ksiazek, zadaje jej rozne zadania, kseruje gramatyke. mam tez dziewczynke, ktora przychodzi tylko na konwersacje - dostaje temat, z ktorego ma sie przygotowac i nastepnym razem cala godzine rozmawiamy na temat, na ktory sie przygotowala. tak wyglada sprawa z angielskim. ale mam tez dwie osoby na wloskim. i tutaj to wolna amerykanka, bo zadna z tych osob matury z wloskiego nie zdaje. robimy duzo gramatyki [z moich ksiazek szkolnych], pomagam im odrabiac zadania czy przygotowac sie do kolejnej lekci w szkole. jest duzo sluchania, mowienia, czytania. lekcji udzielam u siebie w domu ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ja udzielam korepetycji z angielskiego... narazie "znajomym" osobom (oczywiscie tez za kase) ale mam zamiar rozszerzyc swa dzialalnosc
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
ja miałam korepetycje z ang i rosyjskiego, nie powiem, dobre źródło małego dochodu
![]() ![]()
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak, udzielałam. Dobre, zwłaszcza na studiach dziennych, ale nie było moim jedynym źródłem utrzymania. Miałam cztery stałe osoby z matematyki i dwie z rachunkowości. Czasem się to zmieniało. Geografii uczyłam będąc jeszcze w podstawówce kolegę. Polegało to na tym, że siedział ze mną i czytał, a potem musiał to powtarzać swoimi słowami. Kiedy nie skutkowało - rył na pamięć. ![]() Wyniki w postaci ocen zależały od tego na ile mu się chciało, a moje korepetycje polegały na "przyciskaniu" go żeby się uczył. ![]() Wydaje mi się, że geografia nie jest zbyt popularnym przedmiotem na korepetycje. Może spróbuj udzielać dodatkowo z jeszcze jakiegoś, w którym czujesz się silna? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Moja koleżanka jest 3 klasie LO i od trzech lat daje korepetycje z angielskiego
![]() Język umie biegle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
ja planuję zacząć udzielac korepetycji z języka angielskiego.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
dzień dobry
![]() mam takie pytanie, a nie chciałam zakładać nowego wątku ![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
dziękuje za odp ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
a może po prostu spróbuj sobie skombinować książkę taką jaką on ma i zobacz jakie tam są rzeczy, przerób te zadania z powtórzeń np.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
dzięki, będę próbować
![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ejMala dobrze ci poradziła. weź jego książkę i zaznacz główne bloki tematyczne. Z bloków wybierz najważniejesze tematy - takie ktore łatwo pozwolą zorientowac sie w stanie wiedzy ucznia - i przygotuj pare cwiczen do kazdego. Rodzicom zaznacz, że peirwsza lekcja jest taka "organizacyjna", aby rozeznać sie w brakach. Czesto za taką lekcję nie bierze sie pieniążków. Zapytaj kiedy pojawiły sie problemy, jakie oceny dostakje najczesciej z odpowiedzi, sprawdzianow... Byc może powtórzyć całą II klasę to za mało. Jesli braki siegają głebiej to trzeba cofnąć sie z powtórką dalej. Ja jestem prawie pewna, że tak będzie. Wbrew pozorom w drugiej klasie nie ma tak wiele nowego materiału... wiekszosć to utrwalenie z jakimś drobnym rozszerzeniem... Po kazdej lekcji zostawiaj zadanie domowe. Najpierw tłumaczysz zagadnienie. Fajnie jeśli bedziesz wspierać się jakimś cwiczeniem, aby uczen miał pokazane - a nie tylko powiedziane - jak to wszystko funkcjonuje. Póżniej ćwiczenia. Potem zwiekszasz stopien trudnosci, dokładasz cos nowego. Nie tłumacz od razu całego zagadnienia. Wyjaśnij tylko tyle ile jest na tą chwile potrzebne. Słaby uczeń sie pogubi jesli dostanie na raz zbut duzo informacji.
Edytowane przez Heledore Czas edycji: 2010-01-18 o 12:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
zdolny, ale leniwy. ![]() ![]() pięniędzy oczywiście nie brałam. i nie zamierzam.. bo za co? za to, że rozwiązaliśmy kilka zadań? może się chłopak zmobilizuje i skoro to dla niego taki 'mus' to sam zacznie się uczyć.. ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
NothingElse: oj znam to. Sama udzielam korepetycji z języka polskiego, historii i historii sztuki. Pogadaj z mamą dlaczego uznała że chłopiec potrzebuje pomocy korepetytora. Wiesz druga klasa gimnazjum to czas kiedy...RODZICE zaczynaja mysleć o egzaminie gimnazjalnym. Moze chodzilo o to żeby pomóc mu w przygotowaniach. Zresztą to dla Ciebie pieniążki a czasem wystarczy że jest pod reka ucznia ktoś kto mu przypomni jakas drobnostke o ktorej na przestrzeni lat się zapomina,przypilnuje czy zadania na pewno są prawidłowo rozwiązane, albo bedzie przygotowywał nowe, trudniejsze czy łatwiejsze (by złapać metodę).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.