życie w Holandii -pomóżcie mi skalkulować:( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-16, 12:44   #1
thabaka
Raczkowanie

życie w Holandii -pomóżcie mi skalkulować:(

Witajcie,
zachciało mi się na stare lata emigrować A tak poważnie bo chorobie nowotworowej postanowiłam nie czekać dłużej ze spełnieniem swojego marzenia i wyjazdem do Holandii na stałe. Zawód nietypowy bo historyk sztuki, ale pracy tam dla mnie trochę jest.

Powoli przymierzam się do myśli o wyjeździe - czytam, odwiedzam fora i różne strony o życiu w Holandii...

Powiedzcie mi dziewczyny tak z doświadczenia - czy z najniższego wynagrodzenia można wyżyć - włączając w to wynajem mieszkania (byłby to Amsterdam lub pod - z dobrym dojazdem komunikacją miejską), ubezpieczenie zdrowotne (obowiązkowe jak widzę od 80 Euro wzwyż) i ew. coś na grzbiet kupionego raz na sezon. Ile kosztuje takie skromne życie na miejscu?

Czy wyjeżdżając miałyście jakieś oszczędności na pierwszy miesiąc życia tam przed pierwszą pensją ?

Jak w ogóle ugryźć stronę finansową takiej emigracji.
Głupio mi o to pytać, ale to mój pierwszy raz i staram się to jakoś wszystko do kupy złożyć....pomóżcie proszę..
Stary 2009-07-16, 18:19   #2
ava80
Rozeznanie

GG do ava80 Send a message via Skype™ to ava80
Dot.: życie w Holandii -pomóżcie mi skalkulować:(

Hmm..
W Amsterdamie z najniższej krajowej..
Lekko ci nie będzie , choć nie wiem le teraz taka wynosi. Znając ceny - jeśli chcesz normalnie żyć i opłacać mieszkanie, mieć co na grzbiet włożyć i jeszcze móc od czasu do czasu gdzieś wyjść potrzebujesz około 1600-1800 euro.
Wyjechałam stamtąd w 2006 roku po 6 latach pobytu, mieszkałam zarówno w Amsterdamie jak i pod. Wynajem - najpierw pokoje, później mieszkanie. Ceny mieszkań chyba znasz - jak nie polecam ich stronę z ogłoszeniami najbardziej na miejscu popularną: www.marktplaats.nl

Zaoszczędzić można. Pytanie jakim kosztem i jak umiesz się ugiąć (mieszkanie u kogoś, albo w kiepskiej dzielnicy, lub mini pokoik, żywienie tylko we łasnym domowym zakresie, zakupy tylko na albertcuypmarkt etc)..
Życze w kazdym razie powodzenia A tęsknię za tym miastem Teraz juz tylko je odwiedzam czasami

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

o znalzałm
Bruto minimumloon per 1 juli 2009

Vanaf 1 juli 2009 is het bruto minimumloon met 1,26 procent verhoogd. De minimumlonen worden twee keer per jaar aangepast aan de ontwikkeling van de cao-lonen.

Voor een werknemer van 23 jaar of ouder is het bruto minimumloon bij een volledig dienstverband per 1 juli 2009:

per maand € 1.398,60
per week € 322,75 en
per dag € 64,55

miesięcznie to brutto 1398,60.
Niedużo.
a co nam mówi marktplaats?
np.
For rent: two-room appartment Amsterdam Southeast (Bijlmer)

775 euro (niby fajnie ale to dwa pokoje, 60 m2, ale to ciężka do mieszkania dzielnica.. dość niebezpieczna, zamieszkują ja głównie - 99, 5% afroamerykanie ). Niestety dla kobiet o jasnej karnacji - nie polecam, mieszkałam w dzielnicy obok, na Saturnusie i sama byłam tam kilkakrotnie i nie jest sie mile widzianym.

450 euro
kawalerka, 41 m2 Amsterdam Wibaustraat. Centrum to to nie jest, ale daleko tez nie, komunikacja ok.
widze że ceny spadły. ale to sam wynajem, nie wiem jak z opłatami

400 euro - pokój w mieszkaniu jakiegos Rafiego
co do kosztow komuniacji po Ams i nie tylko - stronka autobusów
www.connexxion.nl
stronka pociagów
www.ns.nl
a po zostały transport publiczny :tramwaje, metro i autobusy miejskie - http://www.ov9292.nl/
Abonament miesięczny na dojazdy musisz liczyc minimum 130 euro (cała miejska) poniewaz to cena za 4 strefy teraz, a mniej stref to po prostu się nie opłaca, bo nawet jak z domu do centrum będziesz miec dwie, to wcale nie znaczy że do pracy też i w dodatku w ta sama stronę

hmm..jak masz jakies konkretne pytania - pisz
Stary 2009-07-16, 22:49   #4
thabaka
Raczkowanie

dziekuje
Stary 2009-07-31, 18:55   #5
chinga26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez thabaka Pokaż wiadomość
Witajcie,
zachciało mi się na stare lata emigrować A tak poważnie bo chorobie nowotworowej postanowiłam nie czekać dłużej ze spełnieniem swojego marzenia i wyjazdem do Holandii na stałe. Zawód nietypowy bo historyk sztuki, ale pracy tam dla mnie trochę jest.

Powoli przymierzam się do myśli o wyjeździe - czytam, odwiedzam fora i różne strony o życiu w Holandii...

Powiedzcie mi dziewczyny tak z doświadczenia - czy z najniższego wynagrodzenia można wyżyć - włączając w to wynajem mieszkania (byłby to Amsterdam lub pod - z dobrym dojazdem komunikacją miejską), ubezpieczenie zdrowotne (obowiązkowe jak widzę od 80 Euro wzwyż) i ew. coś na grzbiet kupionego raz na sezon. Ile kosztuje takie skromne życie na miejscu?

Czy wyjeżdżając miałyście jakieś oszczędności na pierwszy miesiąc życia tam przed pierwszą pensją ?

Jak w ogóle ugryźć stronę finansową takiej emigracji.
Głupio mi o to pytać, ale to mój pierwszy raz i staram się to jakoś wszystko do kupy złożyć....pomóżcie proszę..
cześć,

ja właśnie jestem w tej samej sytuacji co Ty.
Też postanowiłam wyjechać do Holandii, nigdy wcześniej tam nie byłam i narazie poszukuję informacji o kraju, o życiu, o kosztach, zarobkach, itp.
Trochę już się dowiedziałam m.in. z linków, które tutaj wklejono, ale w większości są to stare wątki. Mam też znajomych, którzy niedługo wyjeżdżają do Holandii, wiec czekam na ich relację z miejsca przeznaczenia

p.s. czy szukasz pracy stąd z Polski, czy zamierzasz wyjechać tam i dopiero wtedy zacząć poszukiwania?
czy ktoś wie jak długo w praktyce załatwia się na nr BSN? Czy lepiej zadzwonić i umowić się na spotkanie jeszcze będąc w Polsce czy lepiej załatwiać to na miejscu?
będę wdzięczna za każde info
chinga26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 21:03   #6
himi4
Przyczajenie

witam
temat max ciekawy i bardzo przydatny. a pomóżcie mi proszę proszę podjąć decyzję też o wyjeździe tyle że troszkę barziej skomplikowaną. chodzi o to że jestem matką z dzieckiem. chciałabym wyjechać właśnie do holandii aby spełnić swoje marzenie ale czy dam sobie tam sama radę? co zrobić tam z dzieckiem aby móc normalni epracowac a nie musieć go w Polsce zostawiać (synek ma 4 latka)? będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź
pozdrawiam
himi4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości