Kameralny ślub - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-15, 16:31   #1
wakiki
Zakorzenienie

Kameralny ślub

Witam Drogie Wizażanki
w przyszłym roku w czerwcu planujemy z TŻtem ślub. Mieliśmy już nawet załatwiony zespół i salę, ale ostatnio stwierdziliśmy że nie chcemy wielkiego wesela. Jeden z powodów to kasa- wolimy za to pojechać na Kaukaz i do Pamiru na 2 miesiące i wyremontować poddasze, drugi powód to moja rodzina, która tego ślubu za bardzo nie chce, ale nie będę jak na razie wdawać się w szczegóły.

Ostatnio myśleliśmy o tym żeby urządzić sobie taki kameralny ślub- ciekawe miejsce, my, świadkowie, ewentualnie rodzice. Oczywiście suknia ślubna, fryzura itd obowiązkowe Po samej ceremonii kolacja (chcemy wziąć ślub w godzinach popołudniowych) w hotelu/ restauracji itp.

I tutaj pojawia się problem- my osobiście nie znamy takiego miejsca, na necie tez nie znalazłam niczego specjalnego.
Może któraś z Was zna takie kameralne, intymne miejsce (kaplica, klasztor, mały kościółek itp..)

Pozdrawiam Wa serdecznie
wakiki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-15, 16:42   #2
Miira
Zadomowienie

GG do Miira
Dot.: Kameralny ślub

Interesuje was miejsce w jakimś konkretnym województwie?
Stary 2009-05-15, 17:31   #3
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Miira Pokaż wiadomość
Interesuje was miejsce w jakimś konkretnym województwie?
Dokładnie, jakie okolice, jaki standard/styl?

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 08:50   #4
wakiki
Zakorzenienie

województwo właściwie nie ma większego znaczenia- jeżeli miejsce będzie urokliwe to wszędzie dojedziemy a jesteśmy ze Śląska.
Oboje uprawiamy alpinizm oraz wspinamy się, dlatego myślałam też o miejscu w górach (jakiekolwiek, ale najlepiej w Polsce i żeby niedaleko była fajna przytulna knajpka żeby jakoś uczcić to Wydarzenie
Aczkolwiek nie muszą być to góry- może Mazury, może, jakieś większe miasto typu Kraków/Wrocław i inne klimatyczne.
Chcemy żeby to był oryginalny ślub w pięknej scenerii.
Stary 2009-05-17, 16:57   #5
olenkaa
Rozeznanie

GG do olenkaa

Podpinam się pod pytanie. Mi też marzy się kameralny ślub w pięknej scenerii, w maleńkim drewnianym kościółku, gdzieś w Polsce. Nie mam jeszcze sprecyzowanego miejsca dlatego chętnie podpatrzę Wasze propozycje
Stary 2009-05-18, 09:35   #6
wakiki
Zakorzenienie

Wczoraj szukałam na necie i znalazłam /chyba/ fajne miejsca w Zakopanym- Wiktorówki lub Jaszczurówka. Z tym że do drugie to zabytkowy kościół i nie jestem pewna czy tam też odprawia się śluby..

A co z formalnościami? Nauki przedmałżeńskie mogę mieć w swojej parafii??

Jakbyście trafiły na fajne miejsce to dajcie znać
Stary 2009-05-18, 10:04   #7
kasienkakg
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wakiki Pokaż wiadomość
A co z formalnościami? Nauki przedmałżeńskie mogę mieć w swojej parafii??
Tak, ja wlasnie tak robie. Wtedy do swojej parafii musisz doniesc tez wszystkie dokumenty (m.in.akt chrztu - ważny do 3 miesiecy przed slubem i ze odbyly sie ogloszenia czy jak to sie nazywa,ze byliscie wywieszeni i wyczytani podczas mszy-tez max 3 miesiace przed slubem) i po odbyciu nauk i poradni wszystkie dokumenty ksiadz z Twojej parafii wysyla do kosciola , w ktorym bedzie slub, tak ze tam nic nie zalatwiasz ze spraw koscielnych. Jedyne co tam zalatwiasz to ustalenie daty i godziny, szczegolow zwiazanych z msza oraz w przypadku slubu konkordatowego musisz doniesc (tez max 3 miesiace przed slubem) pisemko z urzedu stanu cywilnego - i tu uwaga musisz byc z Narzeczonym i dowodzikami zeby otrzymac to pisemko, nie wiem jak wyglada sprawa ze swiadkami
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-18, 14:14   #8
MistrzyniWKochamCieMisiu
Raczkowanie

Mnie zauroczył maleńki drewniany kosciolek w Nałęczowie (niedaleo parku, gdzie zapewne mozna zrobic przyjecie/pojsc na uroczysty obiad). Sama tam chciałam wziac slub, ale robie spore wesele i klopot z dojazdem rodziny by był

MistrzyniWKochamCieMisiu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-18, 23:02   #9
hexeline
Raczkowanie

GG do hexeline

Hej, jeśli mogą być mazury lub okolice to proponuję Olsztynek. Jest tam piękny , mały ,stary kościółek na Skansenie. Polecam
hexeline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-22, 14:28   #10
wakiki
Zakorzenienie

Przypominam się
Kto zna miejsce warte polecenia to proszę przedstawić
Stary 2009-05-27, 15:44   #11
skwera
Przyczajenie

kiedys tez myslelismy o malym drewianym kosciólku ale bedzie to jednak moja parafia i obiad na 25osob. Ale polecam stronke http://www.kosciolydrewniane.pl/ podzial na wojewodztwa, pisalam kiedys nawet do autora stronki, jest chetny do pomocy
skwera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-28, 07:55   #12
wakiki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skwera Pokaż wiadomość
kiedys tez myslelismy o malym drewianym kosciólku ale bedzie to jednak moja parafia i obiad na 25osob. Ale polecam stronke http://www.kosciolydrewniane.pl/ podzial na wojewodztwa, pisalam kiedys nawet do autora stronki, jest chetny do pomocy
Dziękuję za podpowiedź, mam nadzieję że się przyda

A może któraś z Wizażanek miała /lub była/ taki intymny ślub, ciekawą scenerie..??

Pozdrawiam serdecznie
Stary 2009-06-01, 12:33   #13
From
Przyczajenie

Cześć,
Jeśli mogę Ci polecić ,Zakopane kościółek ojców Bernardynów na Bystrem cisza spokój i dużo zieleni można wynająć nocleg w parafii .Sama za 19 dni mam tam ślub .

Pozdrawiam
From jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-01, 13:42   #14
wakiki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez From Pokaż wiadomość
Cześć,
Jeśli mogę Ci polecić ,Zakopane kościółek ojców Bernardynów na Bystrem cisza spokój i dużo zieleni można wynająć nocleg w parafii .Sama za 19 dni mam tam ślub .

Pozdrawiam
Dziękuję Ci bardzo za cenną informację
Znalazłam stronę Bernardynów i powiem Ci, że Kościół mają piękny, zarówno zewnątrz jak i wewnątrz

A skoro bierzesz ślub w Zakopanym to może znasz godna polecenia makijażystkę i fryzjerkę stamtąd??

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego Ci życzę
Stary 2009-06-01, 14:18   #15
muron
Zakorzenienie

polecam Restaurację Belvedere w Pałacu Schoena w Sosnowcu.2 tyg temu miałam tam przyjecie weselne, na trzydzieści kilka osób. jedzenie świetne- z dala od taniej tradycji typu schabowy, kluski śląskie, świetna obsługa ( mamy doświadczenie w branży hotelarskiej i zwracamy uwagę na szczegóły). Piękny park, piękny pałac, stylowe wnętrza, świetne jedzenie, superprofesjonalna obsługa- kelnerzy przez duże K, nie studenci dorabiający.

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (51,5 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_4182[1].jpg (78,0 KB, 46 załadowań)

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-01, 14:20   #16
muron
Zakorzenienie

nie doczytałam, ze to chodzi o kościół....
jeśli nie b daleko to moze kościółek przy Pałacu Kawalera w Świerklańcu?
radzę wejść na diecezję o poszperać po stronach parafii w Beskidach

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-02, 10:13   #17
From
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wakiki Pokaż wiadomość
Dziękuję Ci bardzo za cenną informację
Znalazłam stronę Bernardynów i powiem Ci, że Kościół mają piękny, zarówno zewnątrz jak i wewnątrz

A skoro bierzesz ślub w Zakopanym to może znasz godna polecenia makijażystkę i fryzjerkę stamtąd??

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego Ci życzę
Bardzo dziękuję za życzenia
Fryzjerkę i makijażystkę mam w jednym miejscu namiary podam Ci na PW

Pozdrawiam
From jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 12:45   #18
Cocoamore
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny Ja co prawda jeszcze swojego ślubu nie organizuję, ale czytając ten wątek przypomniało mi się bardzo fajne miejsce - myślę, że idealne, jeśli komuś marzy się ślub w małym, urokliwym kościółku. W zeszłym roku byliśmy z TŻtem w Karpaczu w Świątyni Wang - przepiękne miejsce Myślę, że się na taki kameralny ślub nadaje I mają takie piękne świeczniki w kształcie serc z łabędziami, które zapalane są tylko podczas ślubów - podobno ślub w Świątyni Wang przynosi przyszłym małżonkom szczęście - sama świątynia nazywana jest Świątynią Szczęśliwych Małżeństw

https://www.siepomaga.pl/tomekcieciorko
https://www.siepomaga.pl/ratunekdlaadasia
http://rycerzeiksiezniczki.pl/kids/szymon/?lang=pl
Cocoamore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 14:53   #19
wakiki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cocoamore Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny Ja co prawda jeszcze swojego ślubu nie organizuję, ale czytając ten wątek przypomniało mi się bardzo fajne miejsce - myślę, że idealne, jeśli komuś marzy się ślub w małym, urokliwym kościółku. W zeszłym roku byliśmy z TŻtem w Karpaczu w Świątyni Wang - przepiękne miejsce Myślę, że się na taki kameralny ślub nadaje I mają takie piękne świeczniki w kształcie serc z łabędziami, które zapalane są tylko podczas ślubów - podobno ślub w Świątyni Wang przynosi przyszłym małżonkom szczęście - sama świątynia nazywana jest Świątynią Szczęśliwych Małżeństw

Przyznam szczerze, że jak przeczytałam na wiki, że jest to parafia ewangelicka to trochę się zasmuciłam. Ale jak odwiedziłam oficjalną stronę to okazało się, że są odprawiane śluby w obrządku rzymsko-katolickim.
Dziękuję Ci bardzo za podpowiedź

No i powiem jeszcze, że ciekawą ma historię

Edytowane przez wakiki
Czas edycji: 2009-06-09 o 14:55
Stary 2009-07-21, 12:30   #20
onyks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez From Pokaż wiadomość
Bardzo dziękuję za życzenia
Fryzjerkę i makijażystkę mam w jednym miejscu namiary podam Ci na PW

Pozdrawiam
FROM z nieba mi spadłaś)) ja tez mam slub w tym kościółku 5.09.2009 i obecnie jestem na etapie poszukiwania dobrej makijażystki i fryzjerki bo mieszkam pół Polski od Zakopca. Błagam o rady!!;-)) No i WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO NA NOWEJ DRODZE ŻYCIA)
onyks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 12:25   #21
Taplow
Przyczajenie

Bardzo prosze o wiecej informacji na temat slubu, organizacji wesela i noclegow w Zakopanem? Co do makijazu i fryzjera to kto w Zakopanym jest godny polecenia?
Taplow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości