|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Jak wygląda mechanizm spalania kalorii? oraz CAL a KCAL?
Wczoraj podczas meczu postanowiłam nadrobić zaległości w jeżdżeniu na rowerku
![]() ![]() ![]() I jeszcze jedna kwestia gdyby ktoś miał wolną chwilę i chęć na odpowiedź. Na rowerku na którym jeżdżę mam licznych kalorii i jest on podpisany jako CAL. Gdy patrzyłam na opakowania produktów kalorie są tam zapisywane jako KJ/KCAL. Czy cal i kcal to to samo? Jak należy rozszyfrowywać te oznaczenia ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak wygląda mechanizm spalania kalorii? oraz CAL a KCAL?
KJ to Kilodżul. Jest między innymi jednostką energii. Przedrostek "kilo" oznacza razy tysiąc, czyli jeden 1 kJ (kilodżul)= 1000 J (dżuli).
Kalorie to ilość energii , którą przeciętnie przyswaja ludzki organizm przy spożyciu czegoś. Cal- to kaloria, czyli kcal- kilokalorie. Potocznie o kilokaloriach mówi się kalorie dla skrócenia mówienia ![]() Np. Batonik ma 500 kilokalorii (kcal), czyli 500x1000= 500000 kalorii (cal), co daje 500000x4=2000000J, czyli 2000kJ. Na opakowaniu tego batonika byłoby napisane wartość energetyczna: 2000 kJ/500 kcal. 1 cal to ok. 4 J (4,18, czy coś obok tego) Inaczej wytłumaczyć nie umiem tych hieroglifów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A ja dodam jeszcze od siebie, że ilość kalorii które Ci się wyświetlają na liczniku to też kilokalorie, czyli jeżdząc przez 59 minut spaliłaś tego przykładowego batonika z postu Stromanthe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
no teraz to już wszystko jest dla mnie jaśniejsze, ale wynika stąd, że nie pochłaniamy kalorii tylko kilokalorie? i dieta nie ma 1200 kalorii tylko 1200 kilokalorii?
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No to teraz to pierwsze pytanie
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ja też mam rowerek, który pokazuje CAL. jeździłam ponad godzinę, bez przerwy, około 20-30km/h. i wyświetliło mi się, że spaliłam 50. chyba coś nie tak, skoro cal ma pokazywać kilokalorie ? raczej niemożliwe, żebym spaliła tak mało
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:23.