![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Witaj szkoło!! Mamusie, których szkraby idą od września do pierwszej klasy :)
Witajcie wszystkie mamy, których dzieci idą do szkoły we wrześniu. Pewnie dla wszystkich nas jest to przełomowy czas i mamy w związku z tym wiele obaw- a przynajmniej ja
![]() Na początku się przedstawię.Nazywam się Wioleta. Jestem mamą 7 letniego Kubusia. W tym roku kończę studia i właśnie pojutrze mam obronę pracy mgr. Pracuję w rodzinnej firmie. Dodatkowo zajmuję się jak każda z nas domkiem i wszystkimi sprawami, które kobiety mają na głowie. Wychowuję synka sama. Zapraszam wszystkie mamy, których dzieci idą niebawem do pierwszej klasy. W tym wątku będziemy mogły podzielić się swoimi obawami, radościami i spostrzeżeniami z tym związanymi. Piszcie jak przygotowujecie lub nie wasze pociechy. Jaki program nauczania będzie je obowiązywał w waszych szkołach. Jak dużo wasze dzieciaczki już potrafią... itp Mam nadzieję, że będzie nas tu sporo ![]()
"Do sukcesu nie ma żadnej windy... trzeba iść po schodach" Edytowane przez niezapomniana Czas edycji: 2009-06-13 o 15:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Witaj szkoło!! Mamusie, których szkraby idą od września do pierwszej klasy :)
Cześć! moja córka również zaczyna pierwszą klasę od września. Możemy się wymieniać doświadczeniami
![]() Powodzenia na obronie (ja się bronię na jesień ![]()
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Witaj szkoło!! Mamusie, których szkraby idą od września do pierwszej klasy :)
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Moja córcia też leworęczna, ćwiczymy pisanie, ale literki wciąż wychodzą poza linie
![]() A o testach nic nie wiem, chyba nie miała robionych ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
U nas w zeróce były testy kompencji. Każde dziecko miało do zrobienia 40 zadań. Może u was nie robili, bo byś na pewno o tym wiedziała. Mieli też testy psychologiczne. Jeśli chodzi o pisanie to ja właśnie zaczęłam z synkiem od nowa pisanie w zeszycie całego alfabetu... poza linijki już mu się nie zdarza wyjeżdżać, ale literki często się pochylają na bok
![]() ![]() ![]() Patrzyłąm wczoraj na książki do wyprawki. U nas będzie "wesoła szkołą i przyjaciele" cały box ok 164 zł do tego fairyland do angielskiego tez ponad 40zł... dużo pieniążków na to pójdzie. Bo jeszcze inne artykuły plastyczne, zeszyty, plecak...
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
U nas była mozliwość kupna kompletu książek do 1 klasy za 169 zł. Oczywiście najpierw zerówka uzgadniała ze szkołą jakie mają to być książki. Do tego ma być plecak+zeszyty gratis, ale na pewno ten plecak to jakieś badziewie
![]() ![]() Nie wiem czy nasze pociechy obejmie nowa reforma oświaty. Z tego co słyszałam to wg tej reformy w związku z tym, że 6-latki mogą iść do 1 klasy (a nie były w zerówce) w 1 klasie dzieci mają się uczyć od nowa literek i liczyć do 10. Moja by sie chyba zanudziła, 2 lata chodziła do zerówki! ![]() ![]() Pozdrawiam Ciebie i twojego synka! ![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Wydaje mi się, że tak bo słyszałam to już od kilku mam... Do tego podręczniki będą też już te nowe po reformie, a nie takie jak mieli w tym roku, stąd też pewnie program będzie taki o jakim mówisz. Jedyne pocieszenie dla Twojej córci to takie, że lirterki i cyferki do 10 będą tylko w pierwszym półroczu, a nie przez cały rok szkolny. Ja się w sumie cieszę, bo jak usłyszałam od koleżanki mamy, że jej syn, który chodził teraz do 1 klasy miał już tabliczkę mnożenia to się przeraziłam
![]() ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja może z innej bajki, bo jeszcze dzieci nie mam
![]() Ale mój brat idzie od września do pierwszej klasy. I jestem przerażona. Czuję, że sobie nie poradzi. O ile z matematyką nie ma problemu, tak z czytaniem i pisaniem bardzo słabo u niego. Do tego szybko traci chęć do nauki. Jest tym typem dziecka, które po pięciu minutach z zeszytu zrobi samolocik zamiast pisać literki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj odebrałam książki do 1 klasy. Jest to seria "Odkrywam siebie". Plecakiem byłam miło zaskoczona, porządny, firmy PASO, widziałam takie za 70 zł
![]() Denerwuje mnie robienie takich eksperymentów na dzieciach. Syn mojej koleżanki też miał już tabliczkę mnożenia w 1 klasie, a tu rok różnicy i taka zmiana. Ale moze to i dobrze, że nie będą tak gnać z materiałem.
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
My mamy serię "wesoła szkoła i przyjaciele" do tego "fairyland" z angielskiego. Jeszcze nie kupiłam bo pieniążki muszę uzbierać. Na razie byly inne wydatki, ale jestem ciekawa jaki jest materiał. Jedno wiem, że książek jest w takim boxie 5, kart pracy 5, ćwiczeń w czytaniu i pisaniu też 5, jakaś wyprawka 1-2 części a w każdej 5 ćwiczeń no i książka do zajęć komputerowych, więc nudzić się nie będą! A te zajęcia komputerowe to taka podstawa, że mój synek dawno to już umie
![]()
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Witam Mamy Pierwszoklasistów,
sama jestem mamą sześciolatki, która idzie do zerówki we wrześniu i w związku z tym mam pewne wątpliwości. Moja córka dość dobrze radzi sobie z czytaniem, pisaniem liczeniem. Nauczyłam ją tego, w przedszkolu utrwaliła sobie te umiejetności. Przegladając watek widzę, że ma te same problemy co Wasze Dzieciaczki- wyjeżdża za linię itp. Słyszałam również, że w związku z tym że w tym roku sześciolatki ida do pierwszej klasy program nauczania jest troszkę obniżony, by młodsze dzieci dorównały kolegom. I tu pojawia się moja wątpliwość: czy aby dobrze zrobiłam, że posłałam ją do zerówki???? Oczywiście popieram tezę, że dziecku sie nie powinno skracać dzieciństwa, ale chciałabym, żeby uczyła się coraz więcej, gdyż jest bystrym dzieckiem. Z drugiej strony obawiam się, że w którejś klasie podstawówki ujawniłaby się rożnica wieku i moje dziecko mogłoby na tym ucierpieć. Sama już nie wiem, co o tym sądzić a Wy co o tym sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Ciężko stwierdzić. Moim zdaniem to bardzo indidualna i trudna decyzja. Patrzyłam na książki i fakt program w porównaniu z tamtym rokiem jest o niebo łatwiejszy. Dzieci, które potrafią czytać, pisać i liczyć bez problemu sobie z tym poradzą. Jednak co będzie w kolejnych latach. U nas z tego co wiem jest aż 120 dzieci pierwszoklasowych, a tylko 2-oje to 6-latki czyli baaardzo mało w porównaniu z tym czego się spodziewano. Moim zdaniem będą wątpliwości, czy się dziecko da czy nie zawsze będzie pytanie "czy dobrze zrobiłam". Wg mnie to nie ma co dziecko ponaglać i jak będzie chętne do nauki to będzie się uczyło więcej w domu. Mój mały od nauki "klasycznej" ucieka ale przed animal planet siedziałby cały dzień bo to go interesuje i z tego się "uczy" to co lubi. Twoja córcia na pewno będzie miała czas, żeby zabłysnąć a rozwijać się może nawet i w domku. Kup jej encyklopedie dla dzieci itp niech dziewczyna chłonie wiedzę, jeśli program zerówki już ją nudzi
pozdrawiam ![]()
"Do sukcesu nie ma żadnej windy... trzeba iść po schodach" Edytowane przez niezapomniana Czas edycji: 2009-08-22 o 21:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
No i jak tam idzie Waszym pierwszoklasistom ?
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
A może by tak mała reaktywacja wątku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
to ja się dopisuję na nowy rok szkolny
![]() moja trójca idzie 1 września do 1A ![]() właściwie wyprawka już kupiona, brakuje kilku rzeczy jeszcze tylko dostosujemy pokój dla małych uczniów i w drogę po nową wiedzę
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
witaj
![]() No to nieźle cię wyprawka musiała kosztować przy trójce szkrabów... Ja dziś kupiłam Kindze spódniczkę i buty na rozpoczęcie roku i w sumie to już tylko książek brakuje ale te będą sprzedawane w szkole więc nie muszę sobie tym głowy zawracać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
my książki sami kupowaliśmy, ale załatwiłam sobie u przedstawiciela handl. dość duży upust
![]() teraz męczymy się z mężem nad dostosowaniem pokoju dla szkolniaków :/ musimy podnieść łózka a pod nimi zrobić biurka
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
No to super wam się udało z tymi książkami - ja nie mam pojęcia czemu u mnie będą sprzedawać w szkole - inne podstawówki mają wywieszoną liste książek do nabycia w księgarniach a u nas sobie tak wymyślili - no ale cóż...
No antresolki zawsze mi się podobały - jak już mężuś skończy to koniecznie wklej zdjęcie ![]() A jak twoje szkraby mają na imię??? i z którego są miesiaca? Moja jak już pisałam - Kinga, w maju skończyła 7 lat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
trojca jest z 11 czerwca
![]() ![]() w kolejności Zuzanna, Tomek i Maja ![]() wczoraj dostali tornistry ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Hehe no moja też już się nie może doczekać 1 września - ciekawe jak to będzie potem... Oby zapał szybko nie minął. Najbardziej to się chyba obawiam odrabiania lekcji w domu - Kinga by chciała wszystko umieć już, teraz, od razu a jak trzeba troszkę nad czymś popracować czy poćwiczyć to od razu się złości i zniechęca.
eh... jeszcze nie tak dawno temu największym problemem było zjedzenie zupki albo zmiana pieluchy a tu już do szkoły - ale ten czas leci.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
a widzisz moje mają to samo :/
ostatnio uczyli się nurkować i trochę czasu im zajęło żeby zrozumieli że trzeba cierpliwości i ćwiczeń ja też się boję odrabiania lekcji ![]()
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Hehe no fakt - u ciebie to potrójny problem
![]() ![]() Ja pierwsze miesiące mam nadzieję jakoś przeżyję ale obawiam sie co będzie jak się malutka urodzi (tp mam na 22 listopad) z jedną trzeba będzie do książek, druga się będzie darła - na pomoc męża niestety nie mam co liczyć bo cały tydzień jest w rozjazdach i wraca tylko na niedzielę, nawet jak uda mu się wrócić w tygodniu to i tak na ogół o 21 lub jeszcze później więc żadnego pożytku z niego nie mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Hej, my dziś byliśmy w Inwałdzie było całkiem fajnie, tylko kurde niestety zaczęło padać i Kinga niepocieszona bo karuzele były nieczynne i nie poszliśmy do parku dinozaurów - ale i tak całkiem fajnie było, w drodze powrotnej chcieliśmy iść pochodzić po Starym Mieście w Krakowie, ale zanim dojechaliśmy to tam też zaczęło padać - dobrze, ze mam ciotkę w Krk to wpadliśmy do niej na kawę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
kotek fajna wycieczka
![]() ja też chciałam trójce do Krakowa zabrać, może jeszcze w tym roku się uda ![]() mój mąż wczoraj przerobił jedno łózko, ze zwykłego na antresolkę ![]()
Miłosz - Promyczek https://www.facebook.com/pomocdlapromyczka/ Przekaż swój 1% KRS: 0000186434 Cel szczegółowy 1%: 1/Y Miłosz Yeromenko Edytowane przez ania_trojaczki Czas edycji: 2010-08-16 o 15:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
No to mąż zdolniacha
![]() Kurde zaczynam mieć pietra przed 1 września - czuję się jakbym to ja znowu miała iść do szkoły ![]() Właśnie kończymy czytać książkę z lekturami do 1 klasy - kurde sporo tego, myślałam, że na początek to tylko kilka wierszyków będą mieć i parę czytanek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
kotek jak u was po pierwszych dniach w szkole ?
u nas az dziw - rewelacyjnie ![]() Pani jest fajna, szkoła tez ![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
U nas też ok, Kinga zadowolona - już twierdzi, ze ona kocha swoją panią
![]() W klasie jest ich 26 - 10 dziewczynek i 16 chłopców - w ogóle jakoś malutko tych dzieci - tylko 2 klasy są... Niestety w sobotę zaczęły się już smarki i kaszel ![]() ![]() Dziś pierwszy raz ma mieć angielski i religię - mam nadzieję, ze te panie też okażą się fajne (widziałam na korytarzu panią od angielskiego - jakaś młodziutka nauczycielka ale wyglądała na całkiem sympatyczną) Cały czas ma na 8 rano a kończy najczęściej o 12.30. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
kotek to ja ci napisze ze u nas 2 klasy pierwsze w jednej 19 osób w drugiej 21
![]() u nas 5 chłopców i 16 dziewczynek ![]() religie już mieli w czwartek ![]() za to matematyki uczy ich inna pani aa i moi obiady jedzą i w świetlicy do ok 16 od piątku ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
To u was są wyszczególnione przedmioty typu polski, matematyka itp???
U nas jest Nauczanie Zintegrowane i jest do tego jedna książka + ćwiczenia + zeszyt i tam jest wszystko wymieszane, literki, cyferki itd. Pani od angielskiego podobno fajna, a panią od religii zna już z zerówki. Ja mojej nie zapisuję na swietlicę i obiady bo skoro i tak siedzę w domu to mogę ją odbierać - chociaż na początku były protesty bo koleżanka chodzi i ona też chce, no ale jakoś jej przetłumaczyłam ![]() No to u was jeszcze mniej dzieci niż u nas - szok. Ale za to za parę lat będą musieli tworzyć nowe klasy, bo teraz jest tyle maluszków i kobiet w ciąży ile już dawno nie było (hehe lata 80 zaczynają się rozmnażać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.