Przykryte czy odkryte? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-21, 17:47   #1
Marinaaa
Raczkowanie

Przykryte czy odkryte?

Moje drogie, nie wiem jak wasze dzieci, ale mój maluch nie śpi w ogóle pod przykryciem? Jak bym go nie przykrywała i czym, zawsze się odkrywa... w sierpniu czy lipcu kiedy były upały- nie martwiło mnie to, ale teraz noce są naprawdę zimne, więc jestem lekko zaniepokojona...
Marinaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 18:24   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Przykryte czy odkryte?

Sama spisz bez przykrycia ?

ja rozumiem ze dziecko sie ubiera w piżamę i ew.skarpetki ale jdnak wdg. mnie nakrycie czymkolwiek ,nawet cinkim kocykiem jest mile i pozwala zachowac cipłote ciala.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 20:06   #3
Spoora
Zakorzenienie

A ile ma Twoje dziecko lat? Jeśli parę miesięcy ( 4 czy 5) to są takie specjalne śpiworki dla dzieci (dla większych nie wiem czy są), a jeśli starsze, no to normalne, że dziecko się odkrywa i trzeba poczekać, aż samo się nauczy przykrywać. Póki co ubieraj dziecko w ciepłą piżamę, ale też nie przesadzaj.
teorię z praktyką - nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.

Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki.
Spoora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 21:04   #4
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

moja ma 10,5 mies i nadal spi w śpiworku..jak dla mnie to super wynalazek!
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 21:52   #5
ilonkaczapela
Zakorzenienie

są śpiworki dla starszych dzieci:
http://allegro.pl/item737271410_spiw...n_kubuska.html

Może to pomoże?
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-22, 07:31   #6
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
są śpiworki dla starszych dzieci:
http://allegro.pl/item737271410_spiw...n_kubuska.html

Może to pomoże?
ten to dla takich calkiem duzych dzieci..przedszkolaków albo starszych.. moja by z niego wypęzła lub sie utopiła..

teraz uzywamy takie z "szelkami" i niestety ich rozmiarówka jest tak do ok 86..wiekszy trudno upolowac
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-22, 09:23   #7
diablica26_26
Raczkowanie

Mój mały też śpi bez przykrycia. Jak tylko czuje, że go przykrywam to nogi do góry i kołderka skopana
Zastanawiam się co zrobić, bo jakoś nie widzę go w śpiworku.
diablica26_26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-22, 09:29   #8
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Mi chlopcy obaj sie rozkopują i tez muszę czuwac zeby byli przykryci ale wiadomo... ja tez chce spac więc nie ejstem w stanie koczowac przy nich non stop dlatego zakladam im śpiochy. Niestety najwiekszy rozmiar jaki udalo mi sie uopolowac w lidlu to 86, a dla starszego potrzebowalabym juz 104... więc zakładam mu pizamę a czaem skarpetki.
Spiworek mam na 86 ale chyba go nie uzyję, obaj są ruchliwi w nocy wiec spiworek pewnie przeszkadzalby, krepowal i obawiam sie ze przyczynialby sie do wybudzen...

Edytowane przez 1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Czas edycji: 2009-09-22 o 09:30
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-22, 11:24   #9
passionfruit
Zakorzenienie

Mój synek ma 7 miesięcy i nadal śpi w śpiworku. Genailny wynalazek. A miałam ten sam problem, co autorka wątku.
Stary 2009-09-22, 12:15   #10
oliwia300
Rozeznanie

Toska ma prawie rok, od4 miesiecy spi sama w swoim pokoiku i nie odkrywa sie wcale!! Spi pod kolderka!!
Tez sie tego obawialam,ze mi zmarznie ale ona jest kochana i spi grzecznie!
A moze do rogow koca przyszyj tasiemki i zrob sama taki ala spiworek, przewiaz pozniej te tasiemki do lozeczka! Pokombinuj napewno cos wymyslisz! Podczas snu trzeba byc okrytym, bo traci sie cieplo! Chociaz kocykiem! Sprobuj!!
Stary 2009-09-22, 12:44   #11
gosiaizbyszek
Raczkowanie

He he Adasiek spał w śpiworku dopóki nie zaczęło się lato. Potem wyrósł z niego. Poza tym teraz zaczyna już powoli chodzić i śpiworek jednak krępuje ruchy gdy dziecko chce wstać czy pochodzić po łóżeczku. Teraz ubieram go w bodziaka z krótkim rękawkiem i pajaca do spania, bo też nie zdarzyło mi się żebym go rano znalazła przykrytego. Co więcej potrafi odwrócić się o 180 stopni w łóżeczku więc przywiązywanie kołderki nic nie da bo by mi się jeszcze przydusił. Przykrywam go nawet cienki kocem dużej wielkości ale to nic nie daję bo zawsze skopie z siebie wszystko. Taka jego uroda

gosiaizbyszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-22, 16:38   #12
evela28
na drugie mam Irena

ja także polecam śpiworek lub stary zwyczaj zawiązanie rogów kołderki do szczebli łóżeczka

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 19:30   #13
Kancia
Zakorzenienie

jesli dziecko marznie to fakt, jest powód do zmartwienia ale jesli śpi mu się lepiej bez przykrycia to nie wiem po co kombinowac

mój syn od małego sie rozkopywał i nie chodziłam, nie przykrywałam starałam się mu tak dopasowac ubranie i temp w pokoju zeby przykrycie nie było potrzebne. Teraz ma dwa latka i spi pod kołdrą i sie nie rozkopuje.
Stary 2009-09-24, 20:36   #14
madzia4
Przyczajenie

Mam ten sam problem:/Oodkąd moja córka śpi w łóżeczku rozkopuje się i marznie. Nie chcę żeby się przeziębiła ale też zgrzała pod za ciepłą kołderką. Co radzicie? A może to normalny objaw u kilkumiesięcznych dzieci?
madzia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-25, 21:39   #15
aaliyah
Zakorzenienie

I ja polecam spiworek. My od urodzenia spimy w spiworku. Teraz mamy taki fajny z odpinanymi rekawkami i z oddychajacego materialu. Super sprawa bo nie trzeba sie martwic ze dziecko zmarznie i sie przeziebi.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 10:27   #16
maatra
Wtajemniczenie

moje dziecko ma 2 lata i rozwiązanie bardzo proste. cieple pizamki mu kupuje na spiworek jest juz za duzy i nie mam na mysli,ze rozmiaru nie znajdziemy,ale on rano sam wstaje.korzysta z nocnika,pozniej wedruje do naszej sypialni,czasem w innej kolejnosci przez to musielismy pozmieniac pizanki pajace,na spodenki i bluzki, bo nie potrafil sie sam rozebrac
Stary 2009-09-26, 12:05   #17
pulpecik88
Raczkowanie

Mój synek (niecałe 6 miesięcy) też spania pod kołdrą nie akceptuje. W łóżeczku przemieszcza się niczym wskazówki zegara, w śpiworku dostaje szału. Dziś przeszedł samego siebie-zrzucił z siebie nawet galoty w których spał! I chociaż nogi lodowate szczerzył się od ucha do ucha
Już się boje co będzie zimą!
Pozdrawiam

87...80-75-70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60-59
Mooooceee przybądźcieeee...

pulpecik88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 12:06   #18
papryczka
Wtajemniczenie

moja corka tez wiecznie odkryta spi. nawet pieciu minut pod kolderka nie polezy. przestalam walczyc i czekam kiedy wyrosnie, bo w tej chwili wedruje w nocy po calym lozeczku w ta i z powrotem, lezy w roznych konfigurajcach, zwiedza wszytskie rogi i przyjmuje rozne pozycje...
papryczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 12:10   #19
M1A4N
Raczkowanie

Ja (15 lat) mimo wieku, zawszę śpię bez. Odkrywam się i już i wcale nie jest mi zimno. Nie martw się, jakby mu było zimno to by się nie odkrywał.
M1A4N jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-26, 14:10   #20
Marinaaa
Raczkowanie

Mój synek ma rok i 2 miesiące, jak był mniejszy próbowałam śpiworka, ale nie sprawdzał się bo Wojtuś ma AZS (atopowe zapalenie sory) i po tym jak spał w śpiworku mu się zdecydowanie pogarszał stan skóry- może dlatego, że było mu za gorąco i się pocił a może ze względu na materiał z jakiego wykonane są śpiworki (bo miał dwa różne), a martwię się, że śpi odkryty, zwłaszcza, że jak na dziecko alergiczne "przystało" ma wrażliwy układ oddechowy skąd łatwiej u niego o chorobę...
Stary 2009-09-26, 15:33   #21
pulpecik88
Raczkowanie

Eh..No cóż poradzić.. Taki nasz maminy los, że będziemy wiecznie zamartwiać się o nasze pociechy, które właściwie od chwili poczęcia robią co chcą

87...80-75-70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60-59
Mooooceee przybądźcieeee...

pulpecik88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 19:57   #22
madzia4
Przyczajenie

Masz rację, ale to moje pierwsze maleństwo i może stąd bierze się to lekkie 'przewrażliwienie' Mówicie że śpiworek..hmm..może warto spróbować. A jaki mniej więcej, macie jakieś sprawdzone firmy, które możecie polecić?
Stary 2009-09-27, 09:22   #23
Gwiazdeczka1978
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
ten to dla takich calkiem duzych dzieci..przedszkolaków albo starszych.. moja by z niego wypęzła lub sie utopiła..

teraz uzywamy takie z "szelkami" i niestety ich rozmiarówka jest tak do ok 86..wiekszy trudno upolowac
Tez nakładam małej spiworek z szelkami, dzieki temu jestem spokojna, ze sie nie odkryje.Własnie taki spory upolowalam.
Gwiazdeczka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-27, 12:00   #24
madzia4
Przyczajenie

To mówisz Dagii,że polecasz Feretti? Wpisałam sobie w google i znalazłam ofertę, no wygląda całkiem nieźle. Może rzeczywiście się zdecyduję bo widzę,że miałyśmy podobne doświadczenie z ikeą Dzięki wielkie za pomoc i poinformuję o efektach w moim przypadku. Pozdrawiam
Stary 2009-09-27, 15:33   #25
Marinaaa
Raczkowanie

O też coś przejrzałam o tym feretti- to jest posciel hypoalergiczna teoretycznie, moze to jest wlasnie dobre rozwiazanie dla mojego chorowitka..? Przepuszcza powietrze i wilgoć, ale grzeje, wiec moze z tego by sie rozkrywal ani by sie tak nie pocil..?
Stary 2009-09-27, 16:15   #26
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia4 Pokaż wiadomość
Masz rację, ale to moje pierwsze maleństwo i może stąd bierze się to lekkie 'przewrażliwienie' Mówicie że śpiworek..hmm..może warto spróbować. A jaki mniej więcej, macie jakieś sprawdzone firmy, które możecie polecić?
Polecam firme PurFlo. Godne polecenia sa tez wszelkie spiworki 100% bawelny.

Cytat:
Napisane przez madzia4 Pokaż wiadomość
To mówisz Dagii,że polecasz Feretti? Wpisałam sobie w google i znalazłam ofertę, no wygląda całkiem nieźle. Może rzeczywiście się zdecyduję bo widzę,że miałyśmy podobne doświadczenie z ikeą Dzięki wielkie za pomoc i poinformuję o efektach w moim przypadku. Pozdrawiam
Mamy posciel Feretti. Bardzo porzadnie wykonana, leciutka. Ale moja coreczka sie odkopuje w nocy wiec na razie zostajemy przy spiworku PurFlo.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-29, 10:54   #27
martaikuba1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marinaaa Pokaż wiadomość
Mój synek ma rok i 2 miesiące, jak był mniejszy próbowałam śpiworka, ale nie sprawdzał się bo Wojtuś ma AZS (atopowe zapalenie sory) i po tym jak spał w śpiworku mu się zdecydowanie pogarszał stan skóry- może dlatego, że było mu za gorąco i się pocił a może ze względu na materiał z jakiego wykonane są śpiworki (bo miał dwa różne), a martwię się, że śpi odkryty, zwłaszcza, że jak na dziecko alergiczne "przystało" ma wrażliwy układ oddechowy skąd łatwiej u niego o chorobę...
mój synek ma takze azs i odkąd pamiętam odkrywał się , rozkopywał podczas snu. U dzieci alergicznych, z azs to naturalne, nie lubia przegrzewania. Ich skóra wtedy reaguje swędzeniem, podrażnieniem.
Czego uzywasz do pielęgnacji skóry synka - smarujesz go czymś na noc?
martaikuba1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-04, 19:43   #28
Marinaaa
Raczkowanie

Na noc smaruje co najwyzej lekkim kremem, bo ciezki kosmetyk ( w sensie np. tlusty bardzo) w polaczeniu z przykryciem tez zle wplywa na skore, dlatego raczej w ciagu dnia natluszczam skore, a na noc ja odciazam. Apropos poscieli- czekam na moj zestaw z feretti, przeczytalam jeszcze troche na teamt tej poscieli- teraz pozostaje sprawdzic w praktyce, powinna przyjsc lada dzien
Stary 2009-10-05, 20:16   #29
madzia4
Przyczajenie

Witam mamy. Miałam poinformować o efektach więc piszę. Jest dobrze. Mój maluszek nie wyskoczył ze śpiworka i nie zgrzał się, o co mi chodziło przede wszystkim. No i budził się troszkę rzadziej, co z kolei bardziej mnie ucieszyło Jednym słowem polecam
Stary 2009-10-10, 12:55   #30
Marinaaa
Raczkowanie

Ja również jestem zadowolona. Maleństwo się nie poci, skóra nie jest podrażniona, o co się najbardziej martwiłam. Poza tym śpi spokojnie, a ja wstając z przyzwyczajenia widzę zdrowo rumiane policzki i spokojny oddech, także widzę, że warunki są wreszcie dobre do spania
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości