![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jestem przerażona !
Witam dziewczyny, muszę sie wygadać, wyżalić i posłuchać mądrych rad. No to zaczynamy- jestm z moim narzeczonym 4 lata, jest nam cudownie naprawdę, nie kłócimy się, spędzamy mnóstwo czasu razem. on ma 27 lat, ja 23. Wszytsko biegło fajnym, spokojnym torem az nagle on 3 tyg temu podczas wjazdu wagodnikiem na gondoli w górach wyskoczył z pierścionkiem i sądnym pytaniem- czy wyjdziesz za mnie?
ja oczywiście tak i nagle buch, on zaplanował slub za rok w sierpniu, to dla mnie mega szybko, on mówi że nie ma innej mozliwości, czekał tyle czasu, chce byc moim mężem juz niedługo, jakdla niego to możemy juz za miesiąc, ale da rade do sierpnia. Dodam, że jest rozsądnym facetem (zazwyczaj) ale teraz uparł sie jak osioł. ja chce byc jego żoną ale po pierwsze mam świeżo założony aparat na zęby, po drugie, w tym roku sie bronie wiec cały czas ślęcze nad praca mag. po trzecie rzucilam prace w Polsce i zamieszkałam z nim w niemczech wiec narazie pucha z kasa. No i najwazniejsze- gdzie sie podzial mój zapał?? Jak czytam wypowiedzi podekscytowanych forumowiczek to az wierzyc mi sie nie chce...na mysl o typowym weselu, o płaczacych ledwo znanych ciotkach, o rumianych, podpitych, spoconych wujkach dostaje spazmów. Nie chce mi sie wybierac sukni, nie załatwiam nauk, nie wiem w jakim kosciele, nie wiem nic. Chciałabym wyjechac z nim na hawaje, tylko we dwójke, bez zgiełku i tam powiedziec sobie tak, na totalnym spontanie, bez przygotowan...dziewczyny, czy cos ze mna nietak?? czemu jestem inna?? moze to przedslubne nerwy? czy ktoras też tak miała..pomocy!
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jestem przerażona !
hej spokojnie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Miałam identycznie, za nic nie chciałam wesela a teraz jakbym mogła chciałabym to przezyć jeszcze raz
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Em_Zetka spokojnie bez paniki
![]() Na prawdę nie dziwie Ci się że nie masz ochoty na ślub w 2010 roku. Jednak skończenie szkoły, napisanie pracy, obrona jest na to wszystko potrzeba czasu i skupienia. A mimo że na początku ze ślubem niby nie jest dużo załatwiania to jednak uważam że z czasem jest coraz więcej. Bo nie oszukujmy się nie wybieramy nigdy pierwszej lepszej sali którą zobaczymy. Więc potrzebujemy czasu aby pojeżdzić i pooglądać sale,. Ten sam problem jest z kamerzystą i fotografem, bo trzeba obejrzeć pracę paru firm aby na coś konkretnego się zdecydować. Później szukanie sukienki chyba że masz idealna figurę, dobór kwiatków jakich kwiatków, wystrój sali, kościoła, nauki przed małżeńskie itd i itp. Ale spokojnie bo tylko spokój może nasz uratować ![]() A tak na marginesie to miałam kiedyś ten sam problem i cóż skończyło się na tym że rozstałam się z mężczyzną z którym byłam 10 lat. A teraz jestem b. szczęśliwa i pewna że nawet gdybym miała już teraz bronić pracy doktorskiej to ślub i tak udało by mi się zorganizować. Ale teraz mam drugą osobę która mi w tym pomaga i jestem pewna że to odpowiednia osoba przy mym boku.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się że przygotowania są absorbujące ale pocieszę Cię- nie oglądałam żadnej sali poza tą wybraną, dekoracją zajmowali się odgórnie właściciele, nie wtracałam się i wyszło naprawdę fajnie a oszczędziło mi to czasu. Kamerzystę i fotografa wybraliśmy 1 lepszych i nie żałujemy. Co do sukni, nie mierzyłam żadnej - zobaczyłam moją i wiedziałam że innej nie chcę. A zachwytom nad moja suknią nie było końca. Także naprawdę nie jest to wszystko aż takie straszne, a nauki mozna zrobić juz teraz i porozkładać to w czasie to same intensywne przygotowania złożą się na ostatnie 2 tygodnie
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja też po salach nie jeździłam bo od razu wiedziałam gdzie chcę mieć wesele, to samo z zespołem- 2 telefony i w kilka minut zaklepany termin i luzik
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
no to dziewczyny na prawdę miałyście szczęście (albo może moje miasto jest tak oblegane) albo może ja jestem bardzo wymagająca jak na wesele wydaje około 30 tysięcy
![]() Po salach jeździłam około tydzień mi zeszło. Co do DJ, to dzwoniłam do 4 i wszyscy mieli zajęte już terminy, dopiero umówiłam się na spotkanie z kolejnymi 3. Videofilmowanie zadzwoniłam do 5 firm nikt nie miał już miejsca, kolejne telefony i kolejne spotkania. A wszystko to załatwiałam na rok przed ślubem i kościołem ten sam problem chciałam godzinę 16 mam 15, bo wszystkie inne zajętę. Co do sukienki to jeszcze nie wiem, ale znając mój wybredny gust i nietypową figurę (mam duży biust ale nie jestem gruba). To też nie będzie "letko". ![]() Nie zauważyłyście też jednej rzeczy, ta dziewczyna przeprowadziła się do Niemiec i wszystko musi załatwiać z stamtąd. I na dodatek jeszcze nie pracuje.
04.09.2010 szczęśliwa Żona ![]() ![]() Profesjonalny poradnik kosmetyczny przed ślubem mojego autorstwa https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p...postcoun t=4130 Edytowane przez Lowczyni Czas edycji: 2009-10-05 o 10:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja myślę, że po prostu wziął Cię z zaskoczenia i jak się oswoisz z ta myślą to może coś sie zmieni
![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
dziekuje kochane za zrozumienie
![]() Faktycznie tylko spokój może mnie uratować... Tak nie mam ochoty na to całe załatwianie, na szukanie sali, fotografa, nauki, sukni i tysiaca istotnych rzeczy, chciałabym obudzic się na sam ślub ![]() No cóż, może jak wróce do Polski wezme sie za to szukanie, rozgladne sie za mała, kameralną salką, dj-em itd. Chciałabym skromnie i z klasą.. Samoa- masz w 100% racje..zyłam sobie spokojnie a tu nagle= buch zaskoczenie, będe niedługo żona, o jejku muszę działać, załatwiać- i aż mnie to przytłoczyło. ![]() No ale ten ślub na Hawajach to nie najgorszy pomysł ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Em_Zetka, Twój stres bierze się prawdopodobnie z tego, że to dla Ciebie za szybko, za wcześnie, masz za dużo na głowie plu ślub i czujesz, że się nie wyrobisz z tym wszystkim.... piszesz, że chcesz być jego żoną, a jemu tak zależy by ślub odbył sie za rok.... i w zwiazku z tym Tobie jest żal przesuwać datę. no cóż, podziwiam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
a Twój Tż chce wielkie weselicho? Może wystarczy skromne przyjęcie? Rozmawiałaś z nim os woich odczuciach?
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tancerka ślub będziemy brać w Jeleniej Górze (moje rodzinne miasto) lub w Świeradowie (jego ![]() Może macie racje i z sali nici, w końcu wesela zazwyczaj planuje sie z ogromnym wyprzedzeniem, najbardziej obleganą miejscówke u nas w mieście rezerwuje sie juz 3 lata wstecz (moja kuzynka wychodziła za mąż i sprzedała mi ta rewelację) No zobaczymy, jak na razie nic nie robie w kierunku przygotowań, prawde mówiąc nie wiem kiedy zacznę, nie chce sytuacji, gdy nagle w czerwcu stwierdzę, że jestem gotowa na ten cały szum a nie bede miała nic przygotowanego.... A jak wy kochane przygotowałyście sie?? Zrobiłyście sobie jakąś liste rzeczy i zadań do wykonania??
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja pamiętam, ze po zaręczynach stwierdziłam, ze przez rok chcę być po prostu narzeczoną, nic nie przygotowywać, o niczym związanym ze ślubem nie myśleć, nic nie bookować.... chciałam się nasycić tym uczuciem, które Cię przepełnia, kiedy ukochany mężczyzna prosi Cię o rękę. wytrzymałam jakieś pół roku, a potem zapytałam "kochanie, a może pobierzemy się w sierpniu 2009??". on do mnie, że pobierzemy się kiedy tylko będe chciała ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jeśli chodzi o przygotowania to my zaklepaliśmy tak jak mówiłam- salę, zespół, fotografa i kamerzyste. Kościoł niby też poszliśmy zaklepać ale dopiero na początku 2010 roku nam ksiądz kazał przyjść bo nie mają kalendarza.. i od roku nic nie robię tylko siedzę i w ogóle w kierunku ślubu nic konkretnego nie czynię- tydzień temu zamówiłam suknię ślubną- ale to tylko moje widzimisię bo z suknia można spokojnie poczekać ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Może Cię to pocieszy ale mój TŻ też mi się ostatnio oświadczył ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu. Byłam w takim szoku że przez pół godziny mi się ręce trzęsły i się uspokajałam. Potem te natrętne myśli, bo on chce wesele za rok a to dla mnie też brzmialo kosmicznie. Za szybko i w ogóle tyle ludzi, wszyscy będą patrzeć, przygotowania i magisterka w toku. Ciągle mnie to nachodziło i przerażało aż do bólu głowy.
A teraz minął zaledwie miesiąc od zaręczyn, mam za sobą pochwalenie się najbliższej rodzinie, jestem spokojniejsza, widzę że wszystko się powolutku da ułożyć, prawie mamy salę (dzieki mojemu tacie, który się sam rozglądał). Zaczynam się tym cieszyć i być spokojna. Od znajomych wiem, że szok, przerażenie i niechęć do myślenia o ślubie/weselu jest częsta, normalna i z czasem mija ![]() ![]()
powinien więc zadbać, aby było to dobre towarzystwo." Edytowane przez Chocoblue Czas edycji: 2009-10-05 o 13:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Tancerka dzieki,
![]() ![]() Cytat:
Kurczę ale mnie podniosłaś na duchu...myslałam że oszalałam- wymarzony mężczyzna prosi mnie o reke, marzy o ślubie ze mną (badz co badz roztrzepańcem i ogromną zazdrośnicą, ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Cieszę się
![]() Ja to sobie tłumaczyłam tym, że TŻ zwykle planuje to, zastanawia się, biega za pierścionkiem i on jest zdecydowany i przygotowany. A na świeżo upieczoną narzeczoną to spada nagle (jeśli zaręczyny są z zaskoczenia) i jak każda nowa sytuacja zmieniająca bądź co bądź życie może przerażać. Ja od początku mówiłam że nie będę od razu rozmawiać o ślubie bo się muszę sama oswoić z tą myślą ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
dokładnie- trzeba poczekać, ochłonąć z tych emocji, bo po zaręczynach to wszyscy się podniecają dookoła, gratulują i robią straszne zamieszanie które może być irytujące dla narzeczonej która ze spokojnego świata nagle wpada w wir ślubny
![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jesli sie kogos kocha i chce sie z nim spedzic reszte życia to sie jest gotowym do kompromisów i wspołnego podejmowania decyzji! ![]() Ślub nie moze byc decycja jednostronną! Rozmowa, rozmowa, rozmowa, powiedz mu o wszytskich Twoich rozterkach i dopiero jak sie wygadacie nawzajem, podejmujcie wspołne decyzje. Powodzonka. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
A kiedy ty brałaś pod uwagę swój ślub?
Bo nie ma sensu sie zmuszać tylko dlatego, ze chłopak naciska. Lepiej sie dziesiec razy zastanowic niz potem brac rozwód.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Witam przyszłe żony...
Z moim lubym jesteśmy ze sobą od ponad 7 lat. Weźmiemy ślub 2 lata po zaręczynach. Cieszę się, że miałam czas do namysłu. Zdarzały się sytuacje, w których zastanawiałam się czy to TEN. Dzisiaj mam 100% pewność. Na tym etapie mojego życia potrafię się cieszyć z bycia panną młodą...
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
popieram Michiru, uważam, ze należy samemu poczuć się pewnym, że chce się określić datę ślubu i dążyc do tego, niż potem czuć sie osaczoną, zmęczoną i niezbyt szczęśliwą.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
i ja popieram wszystkie dziewczyny, które pisały że na sierpień 2010 nie będzie już terminów w salach weselnych
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Muszę przyznać, że świetnie się czuje jako narzeczona, z duma noszę pierscionek na palcu, jak patrze na mojego ukochanego czuje rozlewającą sie zewsząd miłość ![]() Ten stan jest fantastyczny, chciałabym przez nieco dłuzszy czas tego doświadczac, żeby stopniowo nabrać ogromnej chęci do bycia stateczną zonką ![]() Nie rozumiem tez za bardzo wypowiedzi Elfir: Lepiej sie sto razy zastanowic niz później brac rozwód ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Po prostu nie spotkałam się z sytuacją, kiedy pewna swego partnera kobieta nie chce bawić się w organizacje własnego ślubu.
Dla mnie byłoby to ostrzeżenie, że coś jest do końca nie tak. Podświadomość daje rozpaczliwe znaki, by zwrócić na coś uwagę, bo zaślepiona uczuciem kobieta potrafi wybielić każde zachowanie mężczyzny. A może nie do końca odpowiada ci wybrana formuła ślubu? Organizowana jest wielka impreza, kiedy ty chciałabyś kameralnie (lub na odwrót)?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie tez jest dziwne, że nie latam zachwycona, nie szukam sal weselnych, nie organizuje nauk, nie rozgladam sie za suknią dlateo tu napisałam, wiele dziewczyn podało mi naprawde racjonalne powody mojego zachowania. Oprócz tego, że zaręczyny były dla mnie totalnym szokiem w ciągu ostatniego miesiąca rzuciłam pracę, wyprowadziłam się za granicę, za kilka miesięcy muszę oddać gotową prace mag. staram się nauczyć języka od podstaw żeby móc zarabiać, jestem teraz w nieustabilizowanym momencie mojego zycia także nie mam czasu ani ochoty brać sie za organizację wesela.. I nie ma co doszukiwać sie tu jakiś ukrytych znaczeń, niesamowicie kocham mojego narzeczonego i właśnie dlateo nie chcę robic tego na wariata, chcę się tym cieszyć ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Ba. Kobieta może być zupełnie pewna swojego partnera, a mimo to w ogóle nie planować z nim żadnego ślubu, o weselu nie wspominając ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2009-10-21 o 13:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez LoczeK83 Czas edycji: 2009-10-22 o 09:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.