|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
jeden policystyczny jajnik, a cały zespół?
Witam dziewczyny,
podpowiedzcie mi proszę cokolwiek, bo oszaleję wkrótce. Od zawsze mam problemy z jajnikami. Na zmianę wyskakują mi torbiele, dochodzące nawet do 8 cm (od jakiś 5-6 lat). Każdą dało się ‘rozpuścić’ hormonami. Z tego też powodu robię co 2 miesiące usg dopochwowe, żeby śledzić sytuację na bieżąco. Dwa miesiące temu jeszcze wszystko było ok, a ostatnio byłam na badaniu i jeden jajnik jest znacznie powiększony i składa się z trzech pęcherzy (trzy duże kulki na obrazie usg, zlepione ze sobą). Lekarz powiedział, że mam policystyczny jajnik i musimy to obserwować. Oczywiście, jak czytam strony związane ginekologią to wszędzie, przy haśle policystyczny jajnik pojawia się temat PCOS. Taki jajnik musiał mi się zrobić max 8 tyg temu, nie mam objawów, o których tam czytam (oprócz bolesnych miesiączek i bolesnych owulacji), teraz wyjątkowo mi się spóźnia okres, a zawsze mam, jak w zegarku. Ciągle mnie brzuch boli, a okres nie może przyjść. W związku z tym moje pytanie, czy macie taką wiedzę, czy najpierw pojawia się policystyczny jajnik, a potem pozostałe objawy literaturowe? Czy może jest na odwrót? Czy to może być początek tej choroby? Boli mnie ten jajnik, lekarz kazał mi przyjść w lutym, ale ja już raz tak przyszłam po kilku tygodniach po tekście ‘będziemy obserwować’ i już sytuacja była tak fatalna, że kazał mi markery robić i chciał mnie kroić. Idę w przyszłym tygodniu po drugą opinię, ale jestem już zmęczona tym tematem. Zawsze coś się niedobrego dzieje, jak nie z jajnikami, to z błoną śluzową, nawet ułożenie macicy mam niezbyt prawidłowe. Mój lekarz zalecał mi, jak najszybciej ciążę, ale na tym etapie życia nie mogę sobie na to pozwolić. Dodam jeszcze, że od 2-3 lat mam problemy psychiczne (nerwica), cały czas jestem zdenerwowana, czymś zmartwiona i lekarz mówił, że to też może mieć wpływ na jajniki. Czy to prawda? Proszę was, jeśli któraś miała PCOS to powiedzcie mi, jak to u was było z objawami, czy przytyłyście nagle, czy zawsze miałyście trochę więcej ciała, jaki macie obraz jajników, cokolwiek. Chciałabym w końcu trafić na lekarza, który by mi naprawdę pomógł, który ogarnąłby moje cykle miesiączkowe, moje problemy z jajnikami, a ja się tak tułam po różnych lekarzach i nic ;( Dalej zawsze coś jest nie tak. Po prostu musiałam się wygadać. Pozdrawiam was serdecznie. Edytowane przez vouvray Czas edycji: 2014-11-29 o 10:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: jeden policystyczny jajnik, a cały zespół?
Cytat:
![]() Nie, to nie jest początek PCO/ PCOS (PCO- tylko policystyczne jajniki; PCOS- zespół policystycznych jajników- nieprawidłowe USG+ inne objawy). Na Twoim miejscu nie zamartwiałabym się PCOS, które Ciebie nie dotyczy, a raczej poszukała lekarza, który w końcu weźmie się za prewencję i wprowadzi leczenie zapobiegające powstawaniu torbieli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Co do innych objawów PCOS o których czytałaś, nie każdy chory je ma. Bardzo często występuje tylko kilka czynników/ objawów na raz a inne wogóle się nie pojawią. Ja też np mam głównie bolesne i nieregularne miesiączki (jestem szczupla zero oznak hirusytyzmy, testosteron w normie itp.) i co drugi gin nie umiał stwierdzić napewno czy jestem chora czy nie. Dopiero endokrynolog potwierdził po wnikliwych badaniach.
Co do wielkosci pęcherzy zgadzam się z poprzedniczką są zdecydowanie za duże na ten zespół , moje maja stałą wielkość od 19-25 mm - każdy organizm jest inny i co innego może być normą. Co do różnicy między syndromem a jednym policystycznym jajnikiem nie wiem czy jest jakaś. Zawsze wydawało mi sie że jak się ma zespół policyst. jajników to się go juz poprostu ma na całe życie (lub w nielicznych przypadkach do wyleczenia) ale że jeden policystyczny jajnik i tylko na chwilę ( w dodatku tak nagle powstały ?) ?! Dziwne to jakieś, ale może się myle i też coś takiego istnieje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, zagadka się rozwiązała, poszłam do innego lekarza.
Na moim jajniku w kształcie koniczynki (lekarz użył nazwy ''pęcherzykowaty jajnik'', dlatego powstał ten wątek) znajduje się teraz torbiel 7x7 cm. Dla mnie to jest szok, ponieważ zmiana ta pojawiła się w ciągu 3 tyg. Ekspresowo szybko. Dostałam luteinę na wywołanie @ i tabletki anty na 3 miesiące. Jak się nie wchłonie to będzie lipa, bo czeka mnie zabieg. (dzisiaj biorę 2 dzień luteinę). Na dokumencie jest napisane, że to jest torbiel prosta. Czy torbiele tego typu 'łatwo' się wchłaniają? Niestety cały czas odczuwam ucisk z boku, wydaje mi się, że ona po prostu napiera na inne narządy i przez to ją czuję. Nie jest to bolesne, ale dziwne uczucie po prostu.... Mam już zapisaną wizytę w połowie stycznia u innego lekarza (mojego wcześniejszego) i zastanawiam się, czy jej nie odwołać, bo czy jest sens, żebym szła do mojego stałego lekarza zaledwie dwa tygodnie po rozpoczęciu pierwszego opakowania? Czy wtedy już mogą zajść jakieś zmiany? Niestety nie mogę znaleźć informacji na temat mechanizmu wchłaniania torbieli, tzn. jak to się dzieje, że pod wpływem hormonów ona znika? U lekarza byłam taka przybita, że zapomniałam zapytać o połowę rzeczy. To już chyba z 15 moja torbiel i po prostu mam dość ![]() Edytowane przez vouvray Czas edycji: 2014-12-23 o 15:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym nie odwoływała tej wizyty, lepiej niech drugi lekarz też to oceni. Aczkolwiek nadal obstaję przy tym, że powinnaś znaleźć w końcu jakiegoś dobrego ginekologa, który zajmie się zapobieganiem tych torbieli, a nie tylko ich objawowym leczeniem. Może tabletki antykoncepcyjne brane przez dłuższy okres to byłoby dobre wyjście? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Trochę jestem zła na siebie, bo przez problemy z żylakami, pajączkami itp. zdecydowałam się nie brać tabletek na stałe, tylko robić usg co 1-2 miesiące. Jak widać nie miałam racji, bo nawet częste wizyty u lekarza nie uchroniły mojego jajnika. Teraz sobie tylko wyrzucam, że mogłam tego uniknąć, gdybym była mądrzejsza i zdecydowała się na te cholerne tabletki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Czy to prawda, że torbiele wchłaniają się podczas miesiączki? Przeczytałam taką opinię w internecie, wypowiadał się rzekomo lekarz, ale wiadomo, jak to jest z informacjami w sieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym wchłanianiem podczas miesiączki. Torbiel czynnościowa wynika z tego, że nie doszło do owulacji i pęcherzyk dalej rósł. O miesiączce można mówić tylko wtedy gdy była owulacja; w innym przypadku nazywa się to krwawieniami. Oczywiście w praktyce lekarze raczej nie mogą stwierdzić co jest miesiączką, a co nie, więc czasem tak po prostu mówią do pacjentek, mając jednak na myśli bardziej krwawienie niż miesiączkę w ścisłym znaczeniu.
Sama torbiel powstała z niepękniętego pęcherzyka wydziela pewna ilość estrogenów. Jednocześnie skoro nie doszło do owulacji to nie ma ciałka żółtego i brakuje progesteronu, a więc endometrium rośnie pod wpływem estrogenów, ale nie dochodzi do przemiany wydzielniczej; takiej jak pod wpływem progesteronu w prawidłowej fazie lutealnej cyklu miesiączkowego. Jeśli pojawia się krwawienie to wynika ono z tego że endometrium jest 'grube' a jednocześnie brakuje trochę estrogenów do podtrzymania go w takiej formie. Żeby to endometrium złuszczyć (tak jak to się dzieje w czasie @) to podaje się progesteron i wtedy występuje krwawienie po jego odstawieniu. Umożliwia to pewne wyregulowanie cyklu - torbiel może się w międzyczasie wchłonąć i po tym krwawieniu 'oczyszczającym' macicę może rozpocząć się nowy prawidłowy cykl. Jednak duża torbiel zapewne potrzebuje więcej czasu, możliwe, że stymulujące działanie przysadki dalej będzie podtrzymywało jej wzrost. Jednak dokładnie to by musiał wyjaśnić ginekolog albo patomorfolog jak w szczegółach powstają i znikają te torbiele.
01.01.2014 r. Szlaban na internet! ![]() Edytowane przez fankapsychiatrii Czas edycji: 2014-12-27 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Byłam u lekarza w 22 dniu cyklu i powiedział, że widzi wyraźnie w miejscu jajnika trzy 'sklejone' pęcherzyki i że będziemy to obserwować. Następnie poszłam do innego lekarza miesiąc później w 21 dniu cyklu i była już torbiel 7x7 cm w tym samym miejscu. W tym cyklu zauważyłam również skok temperatury w połowie cyklu, który utrzymywał się do miesiączki, więc byłam przekonana, że mam owulację (wskazywał na to również śluz i ból jajnika, który był jednak dużo bardziej intensywniejszy i dużo dłuższy niż zwykle). Przepraszam, że Cię zadręczam, ale to jest dla mnie strasznie skomplikowane i trudno mi to zrozumieć. Jeden ginekolog powiedział mi, że ciężkie pytania zadaje i nie skomentował, a jak poszłam do innego to byłam tak zszokowana, że mam torbiel znowu (a miało być już dobrze), że o nic mądrego go nie zapytałam, tylko siedziałam tam, jak cielę. Edytowane przez vouvray Czas edycji: 2014-12-27 o 21:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
A brałaś w tym czasie jakieś leki?
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Zadnych powaznych. Jedynie tran, witamine C i ibuprom pewnie ze dwa razy. Lekarz napisal mi, ze to torbiel czynnosciowa i nic wiecej. Czytalam o tym dzisiaj pol dnia i sie zastanawiam, czy to moze byc torbiel z cialka zoltego, ktore nie zniknelo, a nie z niepeknietego pecherzyka? te torbiele mam co chwile od kilku lat, tyle lekarzy juz mialam i dalej nie wiem, czemu mi ciagle to nawraca
![]() Edytowane przez vouvray Czas edycji: 2014-12-27 o 23:54 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Wtajemniczenie
|
Wcześniej nie czytałam, tylko rzuciłam okiem, więc teraz po przeczytaniu dopiszę.
Cytat:
---------- Dopisano o 01:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:56 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja tez tego nie wiem czemu u niektórych kobiet tak sie dzieje i podejrzewam że nikt dokładnie tego nie wie. Ogólnie to albo jest jakiś problem hormonalny, że nie dochodzi do owulacji albo z jajnikiem, że pomimo stymulacji pęcherzyki nie pękają (np. pogrubiała otoczka jajnika czy zrosty mogą utrudniać uwalnianie kom. jajowej, nie wiem co jeszcze), może oba problemy jednocześnie. Jeśli byłaby to torbiel z ciałka żółtego to chyba wynika ona bardziej z nieprawidłowego gromadzenia płynu w nim, czyli problem raczej w samym jajniku. I na to raczej nie ma dobrego leczenia.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:34.