![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Co to jest KICZ?
Natchniona pewnym artykułem...
Czym dla Was jest kicz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co to jest KICZ?
to ja przytoczę tutaj fragmenty mojej notatki z lekcji WOK-u
![]() Kicz to swego rodzaju choroba sztuki, jej forma zdegenerowana jest jej uproszczana zwulgaryzowana do absurdu kalką, naśladuje zazwyczaj dzieła sztuki używając tanich materiałów np. zamiast drewna-plastik.(...) (...)Literaruta kiczowata odsyła czytelnika do emocji, do marzeń, do erotyki, a unika wszystkiego co niewygodne.(...) Ogólnie po każdej lekcji wok-u moja klasa jest w stanie doszukać się kiczu we wszystkim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
kicz to moja fascynacja i pewna odskocznia od rzeczywistości
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Kicz
Kicz (z niem. kitsch - lichota, tandeta, bubel) - utwór o miernej wartości, schlebiający popularnym gustom, który w opinii krytyków sztuki i innych artystów nie posiada wartości artystycznej. Kicz jest określeniem silnie pejoratywnym i często kontrowersyjnym. To co dla jednych jest kiczem przez innych może być uznane za wartościową sztukę. Określenie to powstało ok. 1870 r. w monachijskich kołach malarskich i pierwotnie dotyczyło tylko obrazów. Kicz bywa tworzony świadomie, w celach komercyjnych, gdyż twórczość schlebiająca popularnym gustom zwykle łatwiej się sprzedaje niż dzieła nowatorskie, zaskakujące widza czymś dotąd nieznanym. Z drugiej strony kiczem bywają niesłusznie nazywane wartościowe dzieła, być może niezbyt nowatorskie i odpowiadające na potrzeby publiczności, które są tak nazywane z zazdrości, przez środowiska artystów którym nie udało się osiągnąć sukcesu. Zrodlo http://pl.wikipedia.org/wiki/Kicz Wyszukiwarka! http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=34718
Edytowane przez ilo16na Czas edycji: 2007-03-24 o 08:48 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Droga Ilonko. Wpisałam w wyszukiwarkę słowo KICZ, nie dostałam ani jednej odpowiedzi. Wystarczajaco długo tu siedze, by najpierw skorzystać z takiej opcji
![]() Również potrafię sama znaleźć definicję tego słowa, uwierz mi ![]() Mnie interesuje, co dla Wizażanek jest kiczem. Nie obchodzą mnie fotki, które komuś tam były potrzebne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3992212]Droga Ilonko. Wpisałam w wyszukiwarkę słowo KICZ, nie dostałam ani jednej odpowiedzi. Wystarczajaco długo tu siedze, by najpierw skorzystać z takiej opcji
![]() Również potrafię sama znaleźć definicję tego słowa, uwierz mi ![]() Mnie interesuje, co dla Wizażanek jest kiczem. Nie obchodzą mnie fotki, które komuś tam były potrzebne.[/QUOTE] Slabo szukalas.Spojrz chocby nizej w podobne watki ![]() Dlugo tu siedzisz a slabo Ci idzie korzystanie z wyszukiwarki ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Nie słabo. Wpisz na plotkowym słowo KICZ, nie pokaże ci się taki temat. Dla mnie EOT.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3992244]Nie słabo. Wpisz na plotkowym słowo KICZ, nie pokaże ci się taki temat. Dla mnie EOT.[/QUOTE]
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...highlight=Kicz Tutaj watek z plotkowego o kiczu ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Ciesz się dniem, Ilonko, tak miło ci się rozpoczął, pokazałaś mi, że masz rację
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3992291]Ciesz się dniem, Ilonko, tak miło ci się rozpoczął, pokazałaś mi, że masz rację
![]() ![]() ![]() To juz sie nie czepiam i znikam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
kicz: patrz Michał Wiśniewski
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
W takim razie to nie jest kicz a camp.
To są dwa podobne sobie pojęcia. Różnica polega na tym, że kicz ma w swój tani sentment i jest serio sam w sobie. Camp natomiast polega na tym, że bawimy się konwencjami, jest formą autoironii. (jako przykład, ktoś nosi różowo złote ubrania - to tylko przykład- i jest święcie przekonany, że to jest najnowszy krzyk mody, nosi je z pełnym przekonaniem, że tak jest - to jest kicz, jeżeli natomiast ktoś używa mody w ten sposób, żeby się zabawić, odróżnić, ale w takiej zabawnej konwecji, to to jest camp). Mam nadzieję, że nie namieszałam za bardzo. ![]() Dla mnie kiczem są te wszystkie krasnale itp. Kiczem są dla mnie sztuczne kwiaty. Ale ponad wszystko kiczem są dla mnie fotografie cyfrowe w sepii. Bo ten charakterystyczny brąz stanowi dla mnie jakieś odniesienie, do tego co było dawno. Ma w sobie coś dostojnego i nieprzystępnego. Więc jeżeli widzę, jak ktoś daje fotę swojego psa z wczorajszego spaceru w sepii, to lekko mnie to trafia. Bo wczoraj, to też przesłość, ale jednak inna niż ta 50 lat temu. A i temat jakoś tak mniej pasujący. (nie ujmując ni pupilom, sama mam psa i kocham go ponad wszystko). Znowi mam nadzieję, że rozumiecie, o co chodzi, bo chyba mam problemy z wyrażaniem myśli dzisiaj. ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Nawet jak o kiczu w jakies formie na wizazu bylo, to jednak forma tego watku pobudza do spojrzenia na zjawisko w sposob nowy i to moze byc alibi do jego kontynuacji.
Ogolnie przyjelo, ze slowo kicz ma znaczenie pejoratywne. W moim odczuciu wiecej mowi o negatywnych emocjach osoby wypowiadajacej niz o samej rzeczy, ktora jest przedmiotem komentowania. O gustach wszakze sie nie dyskutuje, a ze mi sie cos nie podoba, a kogos innego cieszy, to ja nie chce nikomu tejze radosci odbierac. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Mrs Mrau
|
zaststanawiam sie czy kicz można podciągnąć pod pewne zachowania...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Można
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
disco-polo, wszystkie super modne paniusie (oczywiście nie obrażając nikogo, ale chyba domyślacie się o jakiego typu panienki mi chodzi
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
kicz... kicz jest smieszny, tandetny, byle jaki.
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
DODZIA, Viva Polska, techno, dance mandaryna, Misio W., solarium, tipsy żelowe, biale kozaczki, biale spodnie, facet z blond pasemkami i zelem na wlosach, wycierane jeansy, okluary przeciwsloneczne na glowie, choć zima czy deszcz...
to mi przchodzi na myśl myśląc KICZ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mi się kicz właśnie z Dodą kojarzy.. albo Mandaryną.. przesadnie dużo badziewia które wygląda sztucznie i .. kiczowato
![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Kicz nie jest oryginalny, wyszukany. To "coś" bez większego znaczenia, nieprzydatna tandeta.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Szajajaba a masz link do tego artykulu, ktory Cie natchnal do tego watku?
![]() Na pytanie co to jest dla mnie kicz nie umiem odpowiedziec. Jak w matematyce "prosta" jedna z tych rzeczy, ktore sie nie definiuje..uzywam tego slowa czesto, ale ciezko mi okreslic jednoznacznie co to dla mnie jest ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Kicz, coś tandetnego, śmiesznego. Zdarza mi się określić tym mianem utwór, czyli kicz to beznadzieja... hmmm trudno zdefiniować znaczenie tego słowa. Można powiedzieć też, że to brak smaku i gustu (w ubiorze) co doskonale prezentuje np. Doda
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Różowe lale, gotki w czerni osnute
![]() Rena masz rację, kicz ma jak najbardziej pejoratywne znaczenie. Mi się kojarzy z bezguściem, czymś co całkiem nie pasuje w danym momencie, miejscu. W kwestii zachowania osoba taka jest niezwykle sztuczna a emocje i wszelkie poglądy wyraża nie po to by je przedstawić, bo często sa sprzeczne z jej osobistymi, lecz by się pokazać z tej innej strony tzw lepszej. W skrócie - robi z siebie pajaca. Co do wyglądu to wyżej podałam przykłady Oczywiście jest jeszcze kicz w sztuce, literaturze, filmie itp jak pisała Śnieżka_ To takie moje zdanie i wiem, że każdy może mieć odmienne na ten temat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
czy Doda na pewno reprezentuje brak gustu tym jak sie ubiera? Mi sie wydaje, ze to jest swiadoma gra to co ona robi. Jest to kicz, ale moim zdaniem ona sie bawi okreslonymi rzeczami aby uzyskac okreslony efekt. I jej to wychodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Syntagma, przykro mi bardzo, nie posiadam linka.... Rano dorwałam jakiś artykuł na Interii czy Onecie, nawet nie pamiętam. Sam w sobie tekst mało ciekawy, ale mnie natchnął
![]() A w artykule była mowa o tym, że kiedy bogaci ludkowie mają dość wielkiej elegancji z extra dopasowanymi kolorami, zaczynają wprowadzać kicz do własnego świata. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
też sądze że to świadoma gra ale kiczu
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3997112]
A w artykule była mowa o tym, że kiedy bogaci ludkowie mają dość wielkiej elegancji z extra dopasowanymi kolorami, zaczynają wprowadzać kicz do własnego świata.[/QUOTE] czyli wypisz wymaluj - stroje wielkich gwiazd na wielkich galach: "przebralam sie za labedzia", "na tylku mam polmetrowa kokarde" ![]() reeva - no, napisalam, ze to kicz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.