Powiedz NIE nowej BESTIALSKIEJ ustawie o ochronie zwierząt doświadczalnych! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-27, 17:39   #1
lena_90
Raczkowanie

Powiedz NIE nowej BESTIALSKIEJ ustawie o ochronie zwierząt doświadczalnych!

Panie i Panowie
Chłopcy i Dziewczęta

Obecnie w jednej z komisji sejmowych trwają prace nad nową ustawą dotyczącą ochrony zwierząt laboratoryjnych. Do końca listopada bieżącego roku komisja sejmowa ma przedstawić w Sejmie efekty prac.

Niestety, o tej ustawie niewiele się słyszy (ja sama dowiedziałam się o niej z jednego z komentarzy na portalu plotkarskim). A szkoda. Dlaczego? Ponieważ ta ustawa wprowadza BESTIALSKIE rozwiązania.
Oto kilka przykładów:

1. możliwość prowadzenia eksperymentów na zwierzętach w szkołach ponadgimnazjalnych.
2. możliwość prowadzenia doświadczeń na ZWIERZĘTACH BEZDOMNYCH, dzikich, naczelnych – na podstawie pozytywnej decyzji komisji etycznej.
3. możliwość wykonywania zabiegów uniemożliwiających zwierzętom poddawanym doświadczeniom wydawania głosu w czasie bolesnych procedur doświadczalnych.
4. możliwość ponownego wykonania eksperymentu na dotkliwie skrzywdzonych zwierzętach.
5. brak możliwości odwołania od pozytywnej decyzji Lokalnej Komisji Etycznej, zezwalającej na przeprowadzenie doświadczenia.
6. scedowanie kontroli jednostek doświadczalnych na Inspekcję Weterynaryjną, bez możliwości udziału członków komisji etycznych czy przedstawicieli organizacji ochrony zwierząt.
7. brak możliwości ujawniania danych na temat wyników kontroli jednostek badawczych, stwierdzanych naruszeń, celu prowadzenia badań i sposobu wykorzystywania w nich zwierząt laboratoryjnych.

Dla zainteresowanych:
1. projekt ustawy: http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf...4File/2709.pdf

2.Projekt z propozycjami poprawek (to na razie tylko propozycje): https://drive.google.com/file/d/0ByX...cVk/view?pli=1

3. Petycja przeciw obecnemu kształtowi ustawy wraz z propozycjami zmian:
http://www.petycjeonline.com/petycja...dowiadczalnych

Dodatkowo 5 listopada w Warszawie odbędzie się manifestacja przeciw.

Nie bądźmy obojętni na los zwierząt - podpiszmy petycję.

-------
Edit: przepraszam za błąd w tytule - proszę moderację o poprawę.
lena_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-27, 18:10   #2
jerr
BAN stały

Dot.: Powiedz NIE nowej BEZTIALSKIEJ ustawie o ochronie zwierząt doświadczalnych!

Dlaczego chcą wprowadzić takie rozwiązania ? Czemu to ma służyć ? Mówili coś ?
Tutaj piszą , że to ma zmniejszyć cierpienie zwierząt
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnos...dczalnych.html

Edytowane przez jerr
Czas edycji: 2014-10-27 o 18:11
jerr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-27, 18:12   #3
pffe
BAN stały

Dot.: Powiedz NIE nowej BEZTIALSKIEJ ustawie o ochronie zwierząt doświadczalnych!

Ja pierniczę. Czy ich pogięło już do końca?
Podpisałam petycję od razu.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-27, 18:18   #4
jerr
BAN stały

A ja nie podpisałem. Pokaż konkretne artykuły z tej ustawy , a nie wstawiasz link do 285 stron.Kto to będzie czytał. Ja nie.
Stary 2014-10-27, 18:22   #5
lena_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jerr Pokaż wiadomość
Dlaczego chcą wprowadzić takie rozwiązania ? Czemu to ma służyć ? Mówili coś ?
Tutaj piszą , że to ma zmniejszyć cierpienie zwierząt
http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnos...dczalnych.html
Ustawa miała w założeniu dostosować polskie przepisy do Dyrektywy 2010/63/UE, jednakowoż jej obecny kształt jest sprzeczny z intencjami źródła.

Obecny kształt ustawy dopuszcza stosowanie środków, które uniemożliwiają lub utrudniają okazywanie bólu przez zwierzę - w jaki sposób ma to zmniejszyć ich cierpienie?
lena_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-27, 18:26   #6
jerr
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lena_90 Pokaż wiadomość
Ustawa miała w założeniu dostosować polskie przepisy do Dyrektywy 2010/63/UE, jednakowoż jej obecny kształt jest sprzeczny z intencjami źródła.

Obecny kształt ustawy dopuszcza stosowanie środków, które uniemożliwiają lub utrudniają okazywanie bólu przez zwierzę - w jaki sposób ma to zmniejszyć ich cierpienie?
Może chodzi o środki przeciwbólowe.
Stary 2014-10-27, 18:27   #7
201609270959
Konto usunięte

Podpisane.
201609270959 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-27, 18:35   #8
201701300929
Konto usunięte

tez podpisalam
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-27, 19:02   #9
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez jerr Pokaż wiadomość
A ja nie podpisałem. Pokaż konkretne artykuły z tej ustawy , a nie wstawiasz link do 285 stron.Kto to będzie czytał. Ja nie.
Ale masa osób przeczyta. Każda ustawa może mieć i 400 stron i są ludzie, którym zalezy i przeczytają. Ty nie, to trudno.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-27, 19:29   #10
semprebambino
Wtajemniczenie

Dot.: Powiedz NIE nowej BESTIALSKIEJ ustawie o ochronie zwierząt doświadczalnych!

Podpisze, warto spróbować.
Ale wiecie ile było takich petycji podpisywanych na całym świecie które nic nie zmieniły?
Stary 2014-10-27, 19:45   #11
magi18
Zadomowienie

Dot.: Powiedz NIE nowej BESTIALSKIEJ ustawie o ochronie zwierząt doświadczalnych!

Podpisałam. I udostępniłam też na facebooku, może ktoś z znajomych też podpisze
magi18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-27, 20:24   #12
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Zapomniałaś dodać, że tylko w uzasadnionych naukowo przypadkach przy jednoczesnym zastosowaniu znieczulenia albo środków przeciwbólowych.
Stary 2014-10-28, 11:15   #13
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Nie okazywanie tylko odczuwanie a "procedury" mają być prowadzone tylko w celach naukowych, np. szukania szczepionek i leków. To jest bardzo potrzebne i uzasadnione

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-28, 11:18   #14
kennedy
Zakorzenienie

ciezko podpisac bez przeczytania. czy wiecie co naprawde tam pisze? przydalyby sie jakies cytaty, zeby ludzie ktorzy nie chca czytac 285 stron mogli sie blizej zapoznac.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-28, 11:43   #15
eyo
Zakorzenienie

no właśnie - nie mogłaś zamiast tych haseł podać konkretnych punktów ustawy? rozumiem autorko, że Ty czytałaś także poproszę o konkretne punkty popierające podane przez Ciebie przykłady

nie neguje szczytnego celu ale pytanie czy jest o co robić hałas - ja nie czytając tej ustawy mogę też wymyślić ileś tam haseł i zrobić podobną akcje i pewnie bardzo wiele osób to podpisze no bo kto to będzie czytał (tak wiem - są ludzie, którym zależy i przeczytają ale prawda jest taka, że większość po tych hasłach podpisze i nawet okiem nie rzuci na ustawę)

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-28, 13:00   #16
kennedy
Zakorzenienie

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1...l#BoxSlotI3img dziewczyny podbijam linkiem!

cos jest na rzeczy!
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2014-10-28, 13:11   #17
AnaW77
BAN stały

podpisane!
AnaW77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-28, 13:27   #18
Kalini
Zakorzenienie

Myślę, że nie nikt nie powinien mieć wątpliwości przed podpisaniem tej petycji.
Oczywiście są tam zdania "za zgodą" albo "absolutny wyjątek", ale wiadomo jak to będzie działało w praktyce.
I sama ustawa ma chyba 44 strony, a uzasadnienie (które jest bardziej czytelne) 31. Przejrzenie tego nie zajmuje wiele czasu, ale ja jakby co wierzę specjalistom w tych dziecinach np. ocenę organizacji ekologicznych.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-28, 13:40   #19
kennedy
Zakorzenienie

podpisalam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-28, 14:55   #20
201703061208
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1...l#BoxSlotI3img dziewczyny podbijam linkiem!

cos jest na rzeczy!
Europa a dzicz dalej jak była, tak jest.
Później pojawiają się pogardliwe wypowiedzi o ekooszołomach w workach z juty, którzy nie pozwalają rozwijać się cywilizacji. Cywilizacja tak, ale nie za taką cenę. Czemu do niektórych wciąż to nie dociera? Problemy z empatią?
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-28, 15:02   #21
201605161006
Konto usunięte

Najgorszy jest dla mnie wpis o zwierzętach bezdomnych i naczelnych, tylko z drugiej strony zastanawiam się, kto do badań będzie brał bezdomne zwierzęta, jak w każdej publikacji naukowej trzeba określić wiek zwierzęcia, czym było żywione, w jakich warunkach przechowywane itp. Ogólnie to mnie eksperymenty na zwierzętach zniechęciły do tego czemu jakiś czas temu planowałam poświęcić więcej czasu. Wiem jak to wygląda ''od wewnątrz'' i może nie jest to aż tak straszne jak krzyczą obrońcy praw zwierząt, ale przyjemne na pewno też nie.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-28, 15:29   #22
chwast
Zakorzenienie

Aż mi się słabo zrobiło po przeczytaniu, podpisuję i rozsyłam dalej.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-28, 16:30   #23
hypnose22
Raczkowanie

Brak jakiekolwiek analizy nowych zapisów ustawy i porównania ich ze stanem obecnym wyklucza podpisanie petycji.
Znając życie zaraz się okaże że nowa ustawa jednak poprawia los zwierząt doświadczalnych i będzie gupio
hypnose22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2014-10-28, 17:24   #24
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Podpisane, rozesłane. To jest CHORE!

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-28, 17:26   #25
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hypnose22 Pokaż wiadomość
Brak jakiekolwiek analizy nowych zapisów ustawy i porównania ich ze stanem obecnym wyklucza podpisanie petycji.
Znając życie zaraz się okaże że nowa ustawa jednak poprawia los zwierząt doświadczalnych i będzie gupio
A to też możliwe, obrońcy zwierząt mają tendencję do przesadzania. Te wypunktowane tutaj mogą okazać się niezłym przeinaczeniem, jeśli ktoś nie czytał całości... Oczywiście nie mówię, że tak jest, ale że to też możliwe.
Stary 2014-10-28, 22:26   #26
semprebambino
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
A to też możliwe, obrońcy zwierząt mają tendencję do przesadzania. Te wypunktowane tutaj mogą okazać się niezłym przeinaczeniem, jeśli ktoś nie czytał całości... Oczywiście nie mówię, że tak jest, ale że to też możliwe.
Obrońcy zwierząt mnie przerażają, nieraz jak czytam ich żądne mordu komentarze to łapie się za głowę. Nie zdziwiłabym się jeśli wszystko jest wyolbrzymione, trzeba czytać ustawę tak naprawdę żeby mieć pewność.
Stary 2014-10-28, 22:50   #27
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez semprebambino Pokaż wiadomość
Obrońcy zwierząt mnie przerażają, nieraz jak czytam ich żądne mordu komentarze to łapie się za głowę. Nie zdziwiłabym się jeśli wszystko jest wyolbrzymione, trzeba czytać ustawę tak naprawdę żeby mieć pewność.
No to znajdź na Wizażu kogoś pewnego, kto przeczyta i to nam tutaj zrecenzuje .

REKLAMA
Stary 2014-10-28, 22:54   #28
semprebambino
Wtajemniczenie

Jak ktoś przeczyta i zrecenzuje to się zastanowimy czy to ktoś pewny
Stary 2014-10-28, 23:13   #29
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Myślę, że nie nikt nie powinien mieć wątpliwości przed podpisaniem tej petycji.
Oczywiście są tam zdania "za zgodą" albo "absolutny wyjątek", ale wiadomo jak to będzie działało w praktyce.
I sama ustawa ma chyba 44 strony, a uzasadnienie (które jest bardziej czytelne) 31. Przejrzenie tego nie zajmuje wiele czasu, ale ja jakby co wierzę specjalistom w tych dziecinach np. ocenę organizacji ekologicznych.
no ja ocenie organizacji ekologicznych jakoś nie ufam bo niestety to są ludzie - dla mnie - niespełna rozumu
jak pisałam, idea szczytna ale gdzie są fakty?

co do wątpliwości - rozumiem, że miałaś doświadczenia z tematem w praktyce skoro wygłaszasz sądy z serii" każdy wie jak to będzie?

ludziom to się chyba naprawdę czasem wydaje, że jakieś firmy urządzają polowania na bezdomne psy a potem je bestialsko mordują.. otóż - to tak nie wygląda

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Najgorszy jest dla mnie wpis o zwierzętach bezdomnych i naczelnych, tylko z drugiej strony zastanawiam się, kto do badań będzie brał bezdomne zwierzęta, jak w każdej publikacji naukowej trzeba określić wiek zwierzęcia, czym było żywione, w jakich warunkach przechowywane itp. Ogólnie to mnie eksperymenty na zwierzętach zniechęciły do tego czemu jakiś czas temu planowałam poświęcić więcej czasu. Wiem jak to wygląda ''od wewnątrz'' i może nie jest to aż tak straszne jak krzyczą obrońcy praw zwierząt, ale przyjemne na pewno też nie.
no dokładnie - to są zwierzęta hodowane do określonego celu, tak aby od początku ich życia znana była ich historia - pokarm, waga, wzrost, choroby... badania na np. bezdomnych zwierzętach są pozbawione sensu ponieważ nie wiadomo czy ich rezultat wynika z zastosowanych specyfików czy też z historii zwierzaka a ponadto z reguły nikt nie testuje niczego na pojedynczym osobniku a już rzetelne porównanie czegokolwiek na grupie bezdomnych zwierząt graniczy z cudem

generalnie osobiście nie popieram np. testowania kosmetyków na zwięrzętach bo wiele firm pokazuje, że można tego uniknąć natomiast już przy badaniach nad lekarstwami, zwłaszcza na poważne choroby to niestety ale nie chciałbym przyczynić się do ich blokowania

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-29, 11:03   #30
Fantasmagori
Zakorzenienie

To jest tak nieludzkie że mnie przeraża. Jak można traktować żywe istoty jak przedmioty

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości