![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Powiedz NIE nowej BESTIALSKIEJ ustawie o ochronie zwierząt doświadczalnych!Panie i Panowie Chłopcy i Dziewczęta Obecnie w jednej z komisji sejmowych trwają prace nad nową ustawą dotyczącą ochrony zwierząt laboratoryjnych. Do końca listopada bieżącego roku komisja sejmowa ma przedstawić w Sejmie efekty prac. Niestety, o tej ustawie niewiele się słyszy (ja sama dowiedziałam się o niej z jednego z komentarzy na portalu plotkarskim). A szkoda. Dlaczego? Ponieważ ta ustawa wprowadza BESTIALSKIE rozwiązania. Oto kilka przykładów: 1. możliwość prowadzenia eksperymentów na zwierzętach w szkołach ponadgimnazjalnych. 2. możliwość prowadzenia doświadczeń na ZWIERZĘTACH BEZDOMNYCH, dzikich, naczelnych – na podstawie pozytywnej decyzji komisji etycznej. 3. możliwość wykonywania zabiegów uniemożliwiających zwierzętom poddawanym doświadczeniom wydawania głosu w czasie bolesnych procedur doświadczalnych. 4. możliwość ponownego wykonania eksperymentu na dotkliwie skrzywdzonych zwierzętach. 5. brak możliwości odwołania od pozytywnej decyzji Lokalnej Komisji Etycznej, zezwalającej na przeprowadzenie doświadczenia. 6. scedowanie kontroli jednostek doświadczalnych na Inspekcję Weterynaryjną, bez możliwości udziału członków komisji etycznych czy przedstawicieli organizacji ochrony zwierząt. 7. brak możliwości ujawniania danych na temat wyników kontroli jednostek badawczych, stwierdzanych naruszeń, celu prowadzenia badań i sposobu wykorzystywania w nich zwierząt laboratoryjnych. Dla zainteresowanych: 1. projekt ustawy: http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf...4File/2709.pdf 2.Projekt z propozycjami poprawek (to na razie tylko propozycje): https://drive.google.com/file/d/0ByX...cVk/view?pli=1 3. Petycja przeciw obecnemu kształtowi ustawy wraz z propozycjami zmian: http://www.petycjeonline.com/petycja...dowiadczalnych Dodatkowo 5 listopada w Warszawie odbędzie się manifestacja przeciw. Nie bądźmy obojętni na los zwierząt - podpiszmy petycję. ------- Edit: przepraszam za błąd w tytule - proszę moderację o poprawę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Powiedz NIE nowej BEZTIALSKIEJ ustawie o ochronie zwierząt doświadczalnych!
Dlaczego chcą wprowadzić takie rozwiązania ? Czemu to ma służyć ? Mówili coś ?
Tutaj piszą , że to ma zmniejszyć cierpienie zwierząt http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnos...dczalnych.html Edytowane przez jerr Czas edycji: 2014-10-27 o 18:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Dot.: Powiedz NIE nowej BEZTIALSKIEJ ustawie o ochronie zwierząt doświadczalnych!
Ja pierniczę. Czy ich pogięło już do końca?
Podpisałam petycję od razu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
A ja nie podpisałem. Pokaż konkretne artykuły z tej ustawy , a nie wstawiasz link do 285 stron.Kto to będzie czytał. Ja nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Obecny kształt ustawy dopuszcza stosowanie środków, które uniemożliwiają lub utrudniają okazywanie bólu przez zwierzę - w jaki sposób ma to zmniejszyć ich cierpienie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Podpisane.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
tez podpisalam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Powiedz NIE nowej BESTIALSKIEJ ustawie o ochronie zwierząt doświadczalnych!
Podpisze, warto spróbować.
Ale wiecie ile było takich petycji podpisywanych na całym świecie które nic nie zmieniły? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Dot.: Powiedz NIE nowej BESTIALSKIEJ ustawie o ochronie zwierząt doświadczalnych!
Podpisałam. I udostępniłam też na facebooku, może ktoś z znajomych też podpisze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Zapomniałaś dodać, że tylko w uzasadnionych naukowo przypadkach przy jednoczesnym zastosowaniu znieczulenia albo środków przeciwbólowych.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nie okazywanie tylko odczuwanie a "procedury" mają być prowadzone tylko w celach naukowych, np. szukania szczepionek i leków. To jest bardzo potrzebne i uzasadnione
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ciezko podpisac bez przeczytania. czy wiecie co naprawde tam pisze? przydalyby sie jakies cytaty, zeby ludzie ktorzy nie chca czytac 285 stron mogli sie blizej zapoznac.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
no właśnie - nie mogłaś zamiast tych haseł podać konkretnych punktów ustawy? rozumiem autorko, że Ty czytałaś także poproszę o konkretne punkty popierające podane przez Ciebie przykłady
nie neguje szczytnego celu ale pytanie czy jest o co robić hałas - ja nie czytając tej ustawy mogę też wymyślić ileś tam haseł i zrobić podobną akcje i pewnie bardzo wiele osób to podpisze no bo kto to będzie czytał (tak wiem - są ludzie, którym zależy i przeczytają ale prawda jest taka, że większość po tych hasłach podpisze i nawet okiem nie rzuci na ustawę)
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1...l#BoxSlotI3img dziewczyny podbijam linkiem!
cos jest na rzeczy!
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
podpisane!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że nie nikt nie powinien mieć wątpliwości przed podpisaniem tej petycji.
Oczywiście są tam zdania "za zgodą" albo "absolutny wyjątek", ale wiadomo jak to będzie działało w praktyce. I sama ustawa ma chyba 44 strony, a uzasadnienie (które jest bardziej czytelne) 31. Przejrzenie tego nie zajmuje wiele czasu, ale ja jakby co wierzę specjalistom w tych dziecinach np. ocenę organizacji ekologicznych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
podpisalam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Później pojawiają się pogardliwe wypowiedzi o ekooszołomach w workach z juty, którzy nie pozwalają rozwijać się cywilizacji. Cywilizacja tak, ale nie za taką cenę. Czemu do niektórych wciąż to nie dociera? Problemy z empatią? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Najgorszy jest dla mnie wpis o zwierzętach bezdomnych i naczelnych, tylko z drugiej strony zastanawiam się, kto do badań będzie brał bezdomne zwierzęta, jak w każdej publikacji naukowej trzeba określić wiek zwierzęcia, czym było żywione, w jakich warunkach przechowywane itp. Ogólnie to mnie eksperymenty na zwierzętach zniechęciły do tego czemu jakiś czas temu planowałam poświęcić więcej czasu. Wiem jak to wygląda ''od wewnątrz'' i może nie jest to aż tak straszne jak krzyczą obrońcy praw zwierząt, ale przyjemne na pewno też nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Aż mi się słabo zrobiło po przeczytaniu, podpisuję i rozsyłam dalej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Brak jakiekolwiek analizy nowych zapisów ustawy i porównania ich ze stanem obecnym wyklucza podpisanie petycji.
Znając życie zaraz się okaże że nowa ustawa jednak poprawia los zwierząt doświadczalnych i będzie gupio ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wizażowy Kot Igor
|
Podpisane, rozesłane. To jest CHORE!
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
A to też możliwe, obrońcy zwierząt mają tendencję do przesadzania. Te wypunktowane tutaj mogą okazać się niezłym przeinaczeniem, jeśli ktoś nie czytał całości... Oczywiście nie mówię, że tak jest, ale że to też możliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Obrońcy zwierząt mnie przerażają, nieraz jak czytam ich żądne mordu komentarze to łapie się za głowę. Nie zdziwiłabym się jeśli wszystko jest wyolbrzymione, trzeba czytać ustawę tak naprawdę żeby mieć pewność.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Jak ktoś przeczyta i zrecenzuje to się zastanowimy czy to ktoś pewny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak pisałam, idea szczytna ale gdzie są fakty? co do wątpliwości - rozumiem, że miałaś doświadczenia z tematem w praktyce skoro wygłaszasz sądy z serii" każdy wie jak to będzie? ludziom to się chyba naprawdę czasem wydaje, że jakieś firmy urządzają polowania na bezdomne psy a potem je bestialsko mordują.. otóż - to tak nie wygląda ![]() Cytat:
generalnie osobiście nie popieram np. testowania kosmetyków na zwięrzętach bo wiele firm pokazuje, że można tego uniknąć natomiast już przy badaniach nad lekarstwami, zwłaszcza na poważne choroby to niestety ale nie chciałbym przyczynić się do ich blokowania
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
To jest tak nieludzkie że mnie przeraża. Jak można traktować żywe istoty jak przedmioty
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:19.