![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Kto jest "głową rodziny" w waszym związku?
Czy tradycyjnie mężczyzna? Czy może jednak kobieta? Jak to jest w dzisiejszych czasach? Jestem ciekawa waszych przypadków.
W naszym związku to ja pełnie role "głowy rodziny" i zajmuje się wszystkim. Oczywiście nigdy nie podejmuje decyzji samodzielnie, zawsze konsultuje sie z mężem i razem podejmujemy życiowe decyzje. Zresztą w drobnych sprawach też staram się pytać go o zdanie. Ale to właśnie ja jestem "motorem wszelkich działań". Czasami mam dość, że wszystko jest na mojej głowie, ale z drugiej strony chyba nie mogłabym spać spokojnie gdybym sama nie dopilnowała jakiejś sprawy. Taki już mam charakter. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kto jest "głową rodziny" w waszym związku?
U nas to bywa różnie. Mamy podzielone obowiązki. Ja zajmuję się wszelkimi sprawami papierkowymi, dokumentami, urzędami itp. Mąż ma na głowie samochód, ogródek, kominek
![]() ![]()
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
u mnie w domu bylo tak ze to mama zawsze sie musiala o wszystko martwic, zalatwiac... tata tego nie docenial potrafil tylko narzekac a sam nigdy nic nie zrobil zeby bylo lepiej, zresztą nadal tak jest.
W moim malzenstwie odrazu postawilam na to bym nie musiala byc wszystkim obarczona. Mezowi zostawiam podejmowanie decyzji w kwestiach na ktorych lepiej sie zna. U nas nie ma takiej typowej "glowy rodziny".
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Nasz związek jest partnerski. Dzielimy się wszystkimi obowiązkami. Decyzje podejmujemy razem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
My tez przed podjeciem jakiejs decyzji wszystko razem omawiamy, nie zawsze uda sie osiagnac stan zadowalajacy obie strony, ael staramy sie zeby tak bylo
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
My staramy sie dzielic obowiazkami w miare mozliwosci
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Zawsze wszystko razem robimy, wspolnie podejmujemy decyzje te wazne i mniej wazne.My mamy 2 glowy rodziny
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
głową rodziny jestem ja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Pranie - JA
Prasowanie - JA Sprzatanie - JA Gotowanie - JA (choc ostatnio sie buntuje i zadko jemy w domu) Zakupy (Ubrania i zywnosc) - JA Zakup mebli czy innych sprzetow domowego uzytku - JA Rachunki - JA Wybor wakacji - JA Samochod (W tym mandaty) - MAZ I TO ON UWAZA SIE ZA GLOWE RODZINY ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Właśnie!!! Niestety tacy są faceci!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
może taką głowę-marionetkę, jak królowa brytyjska: tylko jest, ale w zasadzie to tą głową się nie rusza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Kto jest "głową rodziny" w waszym związku?
Cytat:
![]() ![]() 155 wyświetleń a tylko kilka dziewczyn miało odwage się wypowiedzieć. Ciekawe dlaczego? Nie macie nic do powiedzenia dziewczyny? Nie wierze....... ![]() Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2008-06-24 o 21:27 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
W tę sobotę wychodzę za mąż, lecz znamy się już prawie 8 lat i mogę się coś na temat obowiązków wypowiedzieć
![]() Ja mam taki charakter jak ty majka versace ![]() Ja jestem typem dowódcy, i to ja musze zawsze wszystkiego dopilnować (tak samo jest w pracy). Nie potrafię powierzyć komuś jakiegoś zadania bez obawy, że coś zostanie schrzanione. Poza tym jak jestem choleryczką, a mój narzeczony flegmatykiem, więc denerwuje mnie nawet to w jakim tempie robi nam herbatę ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak przy okazji: Wszystkiego najlepszego z okazji ślubu!!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój maż ma czasem taki ambitny plan żeby obiad ugotować, ale po trzecim pytaniu pod tytułem" ile wsypac soli do wody na makaron?" roznosi mnie i sama wkraczam do akcji. Wiem jednak że jest mu troszke przykro, że tak robię, więc postanowiłam, dokładnie 2 dni temu, że nastepnym razem przywiaze się sznurkiem do łuzka albo wyjdę na spacer ![]() ![]() Odkurzacz, żelazko i tym podobne sprzety tez mu zawsze wyrywam z ręki. Wiem jednak, że nie moge tak robic, bo sie nauczy, że ja wszystko robię i bedzie przekichane ![]() Co do rachunków- ja robię przelewy bo mam pewnosc ze nie bedzie rocznego opóżnienia ![]() Zakupy natomiast tylko z męzem. Czy to ciuchy czy jedzenie- kocham to z nim robic. Jest taki cierpliwy i lubi biegac ze mną po sklepach. Do tego ma świetny gust i to on znajduje mi zawsze cos fajnego na wieszaczkach. Tak więc ja jestem, jak to mówi mój maż " pania dyrekrorową" w naszym związku. ![]()
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2007-08-22 o 10:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za życzenia
![]() Trzymajcie kciuki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
U mnie głową rodziny jest mój Mąż, z prostej przyczyny: jak na razie tylko on z naszej dwójki zarabia
![]()
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
My tez wspolnie podejmujemy decyzje, ale glowa rodziny to raczej ja jestem
![]()
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
u nas niema typowej glowy rodziny. maz zajmuje sie oplacaniem rachunkow sprawami papierkowymi rozliczeniami. ja zajmuje sie domem a naszym kochanym synkiem ja do poludnia a po pracy maz mi przy nim pomaga jak trzeba to przewinie umyje. na zakupy jezdzimy tez razem wiec glowy rodziny niema obiazki mamy pol na pol
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pomimo ze ja jestem napedem wszystko raczej staramy sie podejmowac razem, chociaz czasami zdarzyly mu sie wpadki i podjal decyzje beze mnie, informujac mnie po fakcie dokonanym - dobrze chociaz ze byly to trafne decyzje. Lubie wiedziec co sie dzieje i trzymac przyslowiowa reke na pulsie.
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Oj ja zawsze musze wszystko miec pod kontrola, musze nad wszystkim czuwac, cche sama wszystkiego dopilnowac i trzymac reke na pulsie
![]() ![]() ![]() Ale juz wiem, ze TZ bedzie dbal o rachunki, o samochod, wiem juz ze zakupy wspolne (spozywcze jak i ciuszkowe - ma super gust ![]() ![]() ![]() Oczywiscie narazie wszystko mowie w czasie przyszlym (slub za 11 miesiecy) i z tego co zdarzylam juz poznac TZta nie mieszkajac jeszcze z Nim ![]() A jak jest u Was z kasa? kto trzyma na pieniazkach raczki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja oczywiście bardziej sie orientuje w finansach, ale oboje mamy taki sam dostep do kont bankowych. Oboje znamy swoje PIN-y do kart i z nich korzystamy. Mój mąż jeśli chce np.dać kaske swojemu chrześniakowi to zawsze mnie pyta czy może dać tyle i tyle. Jednym słowem pieniadze są wspólne, ale mnie wkurza np. że TŻ wydaje kase na piwo czy papierosy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiesz Majko..ja cały czas zastanawiam sie co to znaczy głowa rodziny? Czy to że ktoś ma w domu więcej obowiązków (bo tak można by zrozumie co niektóre wpisy), czy to że ktoś pełni decydująca role w podejmowaniu decyzji, czy to że ktoś tworzy atmosferę domu? Podział obowiązków jest tylko podziałem tego co nieuchronnie należy zrobić (mój mąż sam sobie pierze, prasuje...)..zarabianie pieniędzy tez nie jest wyznacznikiem (u nas to jest już zupełnie płynne). Może w związkach partnerskich nie ma zatem głowy rodziny? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ja niestety nie moge się wypowiedziec kto jest głową rodziny ale wiem kto nią bedzie
![]() Jak cos robie to robie to porządnie, zawsze musze wszystkiego dopilnowac sama, chociaz teraz w domu zdarza mi sie nie posprzatac przez jakis czas ale jak juz wezme sie do roboty to wszystko, wszedzie i dokładnie. Mam troche trudny charakter ![]() ![]() Obowiązki musza byc podzielono równo. ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
a u nas to maz jest glowa rodziny
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
I ja nie lubię być tą odpowiedzialną w związku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
mąż jest głową ale ja szyją która tą głową kręci... tak to mozna w skrócie ująć... choć duzo rzeczy podejmujemy wspólnie, ale zdarza się ze najpierw ja coś sam ustalę a mąż dowiaduję się później albo odwrotnie... na szczęście jeszcze nie było kłótni z tego powodu....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
u nas tez ja ;D
nie ma podzialu ,robimy to co jest do zrobienia,zalatwinie lub to na czym sie lepij znamy i wolimy. Tż nie lubi i nie yumie gotowac wiec ja to robie ale on jedzie na zakupy,ja prasuje i odkurzam ,on zbiera pranie,wiesza,zmienia posciel. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.