kurs szybkiego czytania - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-04-07, 18:44   #1
ethel
Przyczajenie

kurs szybkiego czytania

hejo!! Potrzebuje pomocy, albo raczej porady. Chciałabym się zapisać na kurs szybkiego czytania, w wakacje. wiecie gdzie mogę taki znaleźć?? wszystkie są normalnie w roku, a nie ma żadnych w wakacje. Dodam że jestem z krakowa.

Czy brałyście kiedyś udział w takim kursie?? pomaga to?? proszę o pomoc...
ethel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 14:24   #2
Ameria
Raczkowanie

Dot.: kurs szybkiego czytania

Ja chodziłam na taki kurs szybkiego czytania (połączony z technikami szybkiego zapamietywania, kursem autoprezentacji itp.) w Sosnowcu prowadzonym przez Akademię Nauki. Tutaj masz link do Akademii w Krakowie http://krakow.akademianauki.pl/

Mój kurs trwał 3 miesiące (4 godz. tygodniowo). Oczywiście musisz oprócz chodzenia na zajęcia również ćwiczyć w domu. Bez tego- nie ma co się oszukiwać- nie będzie efektów. Ja po tym kursie 4- krotnie zwiększyłam tempo czytania, poza tym nauczyłam się wielu innych przydatnych rzeczy.

Ogólnie polecam;-)
Ameria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 15:52   #3
Fraoch
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ameria Pokaż wiadomość
Ja po tym kursie 4- krotnie zwiększyłam tempo czytania, poza tym nauczyłam się wielu innych przydatnych rzeczy.

Ogólnie polecam;-)
a ja się zastanawiałam zawsze co to daje poza tym, że czyta się szybciej ? No fajnie na studiach przydatne do pochłaniania tych ton podręczników Czego jeszcze uczy taki kurs ?

Ale ja i tak chyba wolę podelektować się książką
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 15:55   #4
Versa
Raczkowanie

GG do Versa

Mnie także interesowałby taki kurs, by pomóc sobie w nauce Własnie- czego taki kurs jeszcze uczy oprócz szybszego czytania? Jakieś techniki pamięciowe?
Versa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-14, 13:16   #5
Ameria
Raczkowanie

Oprócz szybkiego czytania były techniki zapamiętywania, uczenia się (przydatne do nauki języków obcych), robienia notatek (tzw. maping mind), autoprezentacji (występy przed kamerą;-)), zarządzanie czasem, nauka motywowania się, techniki relaksacyjne i na koncentrację umysłu, trochę z psychologii.
Stary 2007-05-14, 13:18   #6
Ameria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fraoch Pokaż wiadomość
Ale ja i tak chyba wolę podelektować się książką
Ależ ja się "delektuję" czytając książkę. Tylko 4 razy szybciej.... ;-)

Naprawdę po wyćwiczeniu oczu nie odczuwasz róznicy w rozumieniu tekstu czy zapamiętywaniu tego co przeczytałaś- wtedy kurs nie miałby sensu.
Stary 2007-05-14, 13:20   #7
rozmarynek
Zadomowienie

bardzo prztadne są książki tony'ego buzana. A co do mind mappingu, to jestem jego wierną fanką. Nie wyobrazam sobie innego sposobu robbienia notatek, uczenia sie. Szoda tylko, ze nauczyciele dalej sądzą że najlepsze są tradycyjne definicje równiutko zapisane w zeszycie. Eh... Gdybym miala mozliwosc uczestniczenia w takim kursie, nie wachałabym sie. POzdrawiam.

Albert Einstein

rozmarynek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-14, 16:23   #8
Fraoch
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ameria Pokaż wiadomość
Ależ ja się "delektuję" czytając książkę. Tylko 4 razy szybciej.... ;-)

Naprawdę po wyćwiczeniu oczu nie odczuwasz róznicy w rozumieniu tekstu czy zapamiętywaniu tego co przeczytałaś- wtedy kurs nie miałby sensu.
ja nie umniejszam wartości takiego kursu ^^ Tylko są niektóre książki, takie, że człowiek jeszcze zwalnia czytanie żeby jak najdłużej pozostać w jakimś świecie zresztą nie rozumiem stałej potrzeby ludzi do biegnięcia za czymś czego nie mogą złapać .. ciekawie o tym Cejrowski pisał, ale to już temat na osobną dyskusję.
Wracając do kursu to te wszystkie techniki są fajne i myśle, że warto je poznać ale ja wolę slowly się ślimaczyć
pozdrawiam
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-24, 22:17   #9
olcia/pchelka
Zadomowienie

Ja zapisałam sie na taki kurs.
Pan do mnie przyjechał na lekcję próbną i pokazał mi pare fajnych ćwiczeń i sposobu robienia notatek sposobem "mapa myśli". Za jakieś 2 tygodnie dostane podręczniki, kurs trwa 3 lata (góra 3 lata), po zakończeniu dostaje certyfikat ukończenia takiego kursy i jest mi łatwiej starać sie o prace czy dostać sie na studia. Z nauczycielami kontaktuje sie co 2 tygodnie przez internet. Mi to pasuje bo nie muszą do mnie przyjeżdżać ani ja nigdzie nie musze jeździć.
Za 2 odoby płace 115 zł na miesiąc.
Po takim kursie jestem w stanie uczyć sie 3 razy szybciej, czytać około 1000 słów na minute, wychwytywać najważniejsze informacje z tekstu, lepiej zapamiętywać.

No cóż...zobaczymy jak to będzie.
Aha! I jeszcze dodam, że bez ćwiczeń przynajmniej 3 razy w tygodniu efektów nie będzie.

olcia/pchelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-24, 22:38   #10
Aeterna
Zakorzenienie

3 lata to wyjątkowo długo, jak na kurs szybkiego czytania...

Ale - co kto woli.
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 09:26   #11
Claire-K
Raczkowanie

Osobiście zamiast kursu polecam książkę Tonego Buzana Ciekawe tej ksiązeczki zapraszam do pisania na PW
Claire-K jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-26, 11:55   #12
placebo_girl777
Raczkowanie

GG do placebo_girl777

Cytat:
Napisane przez olcia/pchelka Pokaż wiadomość
Pan do mnie przyjechał na lekcję próbną i pokazał mi pare fajnych ćwiczeń i sposobu robienia notatek sposobem "mapa myśli". Za jakieś 2 tygodnie dostane podręczniki, kurs trwa 3 lata (góra 3 lata), po zakończeniu dostaje certyfikat ukończenia takiego kursy i jest mi łatwiej starać sie o prace czy dostać sie na studia. Z nauczycielami kontaktuje sie co 2 tygodnie przez internet. Mi to pasuje bo nie muszą do mnie przyjeżdżać ani ja nigdzie nie musze jeździć.
Po takim kursie jestem w stanie uczyć sie 3 razy szybciej, czytać około 1000 słów na minute, wychwytywać najważniejsze informacje z tekstu, lepiej zapamiętywać.

Aha! I jeszcze dodam, że bez ćwiczeń przynajmniej 3 razy w tygodniu efektów nie będzie.

Robię to samo... USKI, prawda?

Trzeba wieleee mobilizacji i samozaparcia.... Bo kontroli to to dużo nie ma. Tak naprawdę to skończysz gdzieś po roku podręczniki... A potem ćwiczysz wybraną dziedzinę.

Powiem Wam, że lepiej osiągać coś powoli... Wtedy bardziej wchodzi w krew
By the telephone
Lift up the receiver
I'll make you a believer

Reach out and touch faith!
placebo_girl777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 17:34   #13
Sweet :)
Zakorzenienie

Ja czy są krótsze kursy, czy tylko takie 3 letnie ?
Sweet :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 17:45   #14
201704240951
Konto usunięte

Ja jestem w trakcie takiego kursu niestety tez 3 letni. Ale przyznam sie, że pomaga Teraz to wcale się nie uczę wystarczy mi to co przerobimy w szkole, czasami zrobię sobie tzw. mapy myśli Czytam znacznie szybciej, nawet 5 razy szybciej niż przed rozpoczęciem kursu. Ale trzeba mieć systematyczność bo inaczej nie osiagnie się wysokiego tempa czytania.
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-26, 17:49   #15
Sweet :)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
Ja jestem w trakcie takiego kursu niestety tez 3 letni. Ale przyznam sie, że pomaga Teraz to wcale się nie uczę wystarczy mi to co przerobimy w szkole, czasami zrobię sobie tzw. mapy myśli Czytam znacznie szybciej, nawet 5 razy szybciej niż przed rozpoczęciem kursu. Ale trzeba mieć systematyczność bo inaczej nie osiagnie się wysokiego tempa czytania.
A jaki jest koszt tego Twojego kursu ?
Sweet :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 22:48   #16
olcia/pchelka
Zadomowienie

placebo_girl777 mobilizacji trzeba wiele, wiem... I też jestem zdania, że dłuższy kurs daje lepsze wfekty. To tak jak ze szpagatem. Jak już zaczniesz ćwiczyć żeby go zrobić musisz dłużej ćwiczyć żeby był, że tak powiem na dłuższy czas ale dałam porównianie...

nika ja też zaczęłam robić te mapy myśli. Na początku główkowałam jak to zrobić żeby było sensowanie, ale zaczynam to robić coraz lepiej
Stary 2007-06-01, 11:46   #17
201704240951
Konto usunięte

Ja już nie pamiętam ile to kosztowało To było tak dawno....

Olcia/pchelka Ja obecnie z wprawy wyszłam Bo dawno jej nie robiłam, a po drugie to mi teraz się nie przyda Bo wakacje idą
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-01, 13:14   #18
olcia/pchelka
Zadomowienie

No tak...wakacje!
Stary 2007-06-29, 18:17   #19
sweet_white_chocolate
Rozeznanie

A po jakim czasie widać pierwsze efekty takiego kursu? I czy znacie dokładną cenę i tak w ogóle to gdzie można się zapisać na taki kurs?
sweet_white_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-30, 21:40   #20
Smille
Raczkowanie

Zastanawiam się nad takim kursem. Jak narazie znalazłam taką szkołe w swojej miejscowości. Jutro tam zadzwonie i spytam o szczegóły.
Smille jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-01, 21:45   #21
moren
Wtajemniczenie

GG do moren

Kurs kosztuje ok 600 zl.Ja w każdym razie tyle placilam.Idą na kurs wiedzialam na czym to polega,bardzo mocno w to wierzyłam i chciałam się tego nauczyć.Większość ludzi podchodziła raczej z dystansem i nie wierzyła w wyniki.I myślę,że większość z tych ludzi nauczyla się tego.Ja niestety (+mój słomiany zapał ) byłam na początku mocno podekscytowana,dużo ćwiczyłam.Ale na efekty trzeba bardzo długo czekać (ponad 6 miesięcy).Efektów nie ma w czasie kursu!I ten brak efektów sprawił,że po 2 miesięcznej przerwie mialam tego dość i przestalam ćwiczyć Trochę żaluję,bo wart bylo się pomęczyć.Na razie do tego nie wracam
moren jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 18:21   #22
cherry-lady
Wtajemniczenie

A ja właśnie mam możliwość zapisania się na taki kurs, który będzie trwał w sumie 60h i kosztuje 1500 zł, czy to nie za drogo? Najpierw miałam w szkole próbne zajęcia (zapamiętywanie słówek dzięki skojarzeniom), faktycznie pomaga ale strasznie to czasochłonne. Do jutra muszę się zdecydować, ale nie jestem przekonana czy ten kurs coś daje, czy to nie wyrzucenie pieniędzy w błoto.
cherry-lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-23, 14:02   #23
Eve744
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olcia/pchelka Pokaż wiadomość

nie wiem jak ty to robisz, mam ten sam kurs i o ile na początku był w mairę, tak teraz w ogóle nie chce mi sie tego robić, nie mówiąc już o ćwiczeniu. Jak ćwiczyłam troszeczkę to czytałam 7 razy szybciej niż na samym pocżatku, teraz kiedy przestałam ćwiczyć i prawie tego nie robię (odstępy mniędzy lekcjami - nawet pół roku) to czytam może 3 razy szybciej niż na początku. Nie potrafię, nie lubię świczyć tego, bo na początku czytam i nic z tego nie rozumiem bo za szybko. Żadna przyjemność takie czytanie...
Eve744 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-02-05, 14:28   #24
L1993mag
Przyczajenie

reklama

Edytowane przez emememsik
Czas edycji: 2011-02-15 o 00:49
L1993mag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-20, 13:15   #25
Przemoo798
Przyczajenie

Znow zbyt cukierkowo coś mi sie wydaje ze tu jakies chwyty marketingowe stosuja......Zbrzydla mi juz ta szkola
Przemoo798 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-18, 16:56   #26
nefreteke2309
Przyczajenie

Exclamation Dot.: kurs szybkiego czytania

Cytat:
Napisane przez L1993mag Pokaż wiadomość
USKI ma najlepszy kurs na rynku. Próbowałam wielu, ale tutaj dopiero mam efekty. Nigdy nie myślałam, że tyle mi to da w życiu. Już po miesiącu ćwiczeń (po ok. 15 minut) wszyscy w moim otoczeniu widzieli ogromną poprawę. Czytam dużo, dużo szybciej i wszystko pamiętam. Kurs skończyłam po 11 miesiącach, naprawdę niewielkim nakładem pracy. To sama przyjemność, której efekty są zdumiewające!!! Próbowałam zapisać się na kurs stacjonarny, ale w grupie nie da się zdobyć takiej umiejętności. Dzięki mojemu nauczycielowi z USKI błyskawicznie poprawiłam wyniki w szkole. Rodzice są zachwyceni i zapisali już moje rodzeństwo. POLECAM każdemu USKI!!! Uczciwa firma, dotrzymują słowa, a efekty są nawet większe niż się spodziewałam!!! Zapisujcie się spokojnie, bo WARTO.

no sorry, ale to napisał ktoś, kto pracuje w USKI.. taka słodziutka reklama!! bleee
moja kuzynka zapisała się również do ich szkoły.. wszystko miało być pięknie- kontakt z trenerem raz w tygodniu, zawsze można się z nim samemu skontaktować jak się ma jakiś problem... Rzeczywistość jednak okazała się zupełnie inna- kontakt z trenerem polega na tym, że raz w miesiącu dostaje się maila, a żeby się z trenerem samemu skontaktować jest praktycznie niemożliwe!
Jej rodzice próbowali wyegzekwować od szkoły to, co obiecał bardzo sympatyczny i niezwykle przekonujący pan zapisując ich córkę do "programu". Okazało się, że nic z tego- w umowie nie ma ani słowa o opiece dydaktycznej- żadnych gwarancji. Po czterech miesiącach napisali wiec rezygnację, żeby odzyskać choć trochę z pieniędzy. Z prawie 3000 zł zostało im zwrócone ledwie ok 1000zł!!

A nie wiem czy słyszeliście ostatnio o szkole z Białej Podlaski, która miała już podobno kolejny proces właśnie w podobnej sprawie! tylko, że oni nie tylko nie gwarantowali opieki, ale jeszcze nie chcieli zwracać pieniędzy!!

Interesowałam się przez jakiś czas tymi szkołami, bo sama jestem zainteresowana takim kursem, a nie mam możliwości skorzystać ze stacjonarnych.

ZAWSZE zwracajcie uwagę jak chcecie się zapisać na kursy korespondencyjne na pisemną gwarancję opieki dydaktycznej!! Z tego co wiem taką daje tylko szkoła USE z Elbląga. Jestem z nimi teraz umówiona na lekcję pokazową i za jakiś tydzień myślę, ze będę już podejmować decyzję czy skorzystać z ich kursu.. Jakby coś postaram się dać znać!
nefreteke2309 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 19:48   #27
witch_18
Zakorzenienie

Zainteresował mnie ten kurs USKI,ale niestety nigdzie na stronie nie widzę ceny No i jeśli rzeczywiście kontakt z trenerem jest tak nikły to chyba mi samej nie wystarczy zapału,aby to ćwiczyć.Przy najbliższej wizycie w bibliotece wypożyczę sobie jakąś książkę na ten temat,zobaczymy co z tego wyjdzie
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 15:05   #28
nefreteke2309
Przyczajenie

kurs w USKI z Krakowa kosztuje jakieś 2700 zł.. to trochę za dużo jak na same podręczniki..
nefreteke2309 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-21, 08:17   #29
RoksanaL
Raczkowanie

Ja zaczęłam czytać książki Tony Buzana niestety z braku czasu musiałam przerwać, chce do tego powrócić jak tylko przyzwyczaję się do nowego planu na uczelni, posiadam "Mapy Twoich myśli","Podręcznik szybkiego czytania","Pamięć na zawołanie","Sekrety superpamięci" I tu pojawia się moje pytanie czy, któraś z Was uczyła się sama z jego książek i czy były efekty oraz w jakiej kolejności najlepiej przeczytać te książki ? Jeśli ktoś będzie zainteresowany książkami to niech zgłasza się na priv.
Stary 2009-10-21, 08:47   #30
dorkabest
Raczkowanie

dawno dawno temu, byłam instruktorką na kursie szybkiego czytania (oczywiście wcześniej sama byłam szkolona)- to naprawdę działa, jednak wymaga sporo wysiłku, a przede wszystkim samodyscypliny, większość szkół ma standardowe kursy/metody i według tego lecą, niektóre uczą dodatkowo technik zapamiętywania i np. rysowania map myśli, z własnego doświadczenia polecam- nie jest to tania impreza (zazwyczaj), ale naprawdę warto zainwestować pozdrawiam szybko-czytaczy

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości