![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
kurs szybkiego czytania
hejo!! Potrzebuje pomocy, albo raczej porady. Chciałabym się zapisać na kurs szybkiego czytania, w wakacje. wiecie gdzie mogę taki znaleźć?? wszystkie są normalnie w roku, a nie ma żadnych w wakacje. Dodam że jestem z krakowa.
Czy brałyście kiedyś udział w takim kursie?? pomaga to?? proszę o pomoc... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: kurs szybkiego czytania
Ja chodziłam na taki kurs szybkiego czytania (połączony z technikami szybkiego zapamietywania, kursem autoprezentacji itp.) w Sosnowcu prowadzonym przez Akademię Nauki. Tutaj masz link do Akademii w Krakowie http://krakow.akademianauki.pl/
Mój kurs trwał 3 miesiące (4 godz. tygodniowo). Oczywiście musisz oprócz chodzenia na zajęcia również ćwiczyć w domu. Bez tego- nie ma co się oszukiwać- nie będzie efektów. Ja po tym kursie 4- krotnie zwiększyłam tempo czytania, poza tym nauczyłam się wielu innych przydatnych rzeczy. Ogólnie polecam;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale ja i tak chyba wolę podelektować się książką ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Mnie także interesowałby taki kurs, by pomóc sobie w nauce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Oprócz szybkiego czytania były techniki zapamiętywania, uczenia się (przydatne do nauki języków obcych), robienia notatek (tzw. maping mind), autoprezentacji (występy przed kamerą;-)), zarządzanie czasem, nauka motywowania się, techniki relaksacyjne i na koncentrację umysłu, trochę z psychologii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
bardzo prztadne są książki tony'ego buzana. A co do mind mappingu, to jestem jego wierną fanką. Nie wyobrazam sobie innego sposobu robbienia notatek, uczenia sie. Szoda tylko, ze nauczyciele dalej sądzą że najlepsze są tradycyjne definicje równiutko zapisane w zeszycie. Eh... Gdybym miala mozliwosc uczestniczenia w takim kursie, nie wachałabym sie. POzdrawiam.
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wracając do kursu to te wszystkie techniki są fajne i myśle, że warto je poznać ale ja wolę slowly się ślimaczyć ![]() ![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Ja zapisałam sie na taki kurs.
Pan do mnie przyjechał na lekcję próbną i pokazał mi pare fajnych ćwiczeń i sposobu robienia notatek sposobem "mapa myśli". Za jakieś 2 tygodnie dostane podręczniki, kurs trwa 3 lata (góra 3 lata), po zakończeniu dostaje certyfikat ukończenia takiego kursy i jest mi łatwiej starać sie o prace czy dostać sie na studia. Z nauczycielami kontaktuje sie co 2 tygodnie przez internet. Mi to pasuje bo nie muszą do mnie przyjeżdżać ani ja nigdzie nie musze jeździć. Za 2 odoby płace 115 zł na miesiąc. Po takim kursie jestem w stanie uczyć sie 3 razy szybciej, czytać około 1000 słów na minute, wychwytywać najważniejsze informacje z tekstu, lepiej zapamiętywać. No cóż...zobaczymy jak to będzie. Aha! I jeszcze dodam, że bez ćwiczeń przynajmniej 3 razy w tygodniu efektów nie będzie. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
3 lata to wyjątkowo długo, jak na kurs szybkiego czytania...
Ale - co kto woli. ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Osobiście zamiast kursu polecam książkę Tonego Buzana
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Trzeba wieleee mobilizacji i samozaparcia.... Bo kontroli to to dużo nie ma. Tak naprawdę to skończysz gdzieś po roku podręczniki... A potem ćwiczysz wybraną dziedzinę. Powiem Wam, że lepiej osiągać coś powoli... Wtedy bardziej wchodzi w krew ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja czy są krótsze kursy, czy tylko takie 3 letnie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Ja jestem w trakcie takiego kursu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
placebo_girl777 mobilizacji trzeba wiele, wiem...
![]() ![]() ![]() nika ja też zaczęłam robić te mapy myśli. Na początku główkowałam jak to zrobić żeby było sensowanie, ale zaczynam to robić coraz lepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ja już nie pamiętam ile to kosztowało
![]() Olcia/pchelka Ja obecnie z wprawy wyszłam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
No tak...wakacje!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
A po jakim czasie widać pierwsze efekty takiego kursu? I czy znacie dokładną cenę i tak w ogóle to gdzie można się zapisać na taki kurs?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Zastanawiam się nad takim kursem. Jak narazie znalazłam taką szkołe w swojej miejscowości. Jutro tam zadzwonie i spytam o szczegóły.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
Kurs kosztuje ok 600 zl.Ja w każdym razie tyle placilam.Idą na kurs wiedzialam na czym to polega,bardzo mocno w to wierzyłam i chciałam się tego nauczyć.Większość ludzi podchodziła raczej z dystansem i nie wierzyła w wyniki.I myślę,że większość z tych ludzi nauczyla się tego.Ja niestety (+mój słomiany zapał
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
A ja właśnie mam możliwość zapisania się na taki kurs, który będzie trwał w sumie 60h i kosztuje 1500 zł, czy to nie za drogo? Najpierw miałam w szkole próbne zajęcia (zapamiętywanie słówek dzięki skojarzeniom), faktycznie pomaga ale strasznie to czasochłonne. Do jutra muszę się zdecydować, ale nie jestem przekonana czy ten kurs coś daje, czy to nie wyrzucenie pieniędzy w błoto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
reklama
Edytowane przez emememsik Czas edycji: 2011-02-15 o 00:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Znow zbyt cukierkowo coś mi sie wydaje ze tu jakies chwyty marketingowe stosuja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() no sorry, ale to napisał ktoś, kto pracuje w USKI.. taka słodziutka reklama!! bleee moja kuzynka zapisała się również do ich szkoły.. wszystko miało być pięknie- kontakt z trenerem raz w tygodniu, zawsze można się z nim samemu skontaktować jak się ma jakiś problem... Rzeczywistość jednak okazała się zupełnie inna- kontakt z trenerem polega na tym, że raz w miesiącu dostaje się maila, a żeby się z trenerem samemu skontaktować jest praktycznie niemożliwe! Jej rodzice próbowali wyegzekwować od szkoły to, co obiecał bardzo sympatyczny i niezwykle przekonujący pan zapisując ich córkę do "programu". Okazało się, że nic z tego- w umowie nie ma ani słowa o opiece dydaktycznej- żadnych gwarancji. Po czterech miesiącach napisali wiec rezygnację, żeby odzyskać choć trochę z pieniędzy. Z prawie 3000 zł zostało im zwrócone ledwie ok 1000zł!! A nie wiem czy słyszeliście ostatnio o szkole z Białej Podlaski, która miała już podobno kolejny proces właśnie w podobnej sprawie! tylko, że oni nie tylko nie gwarantowali opieki, ale jeszcze nie chcieli zwracać pieniędzy!! Interesowałam się przez jakiś czas tymi szkołami, bo sama jestem zainteresowana takim kursem, a nie mam możliwości skorzystać ze stacjonarnych. ZAWSZE zwracajcie uwagę jak chcecie się zapisać na kursy korespondencyjne na pisemną gwarancję opieki dydaktycznej!! Z tego co wiem taką daje tylko szkoła USE z Elbląga. Jestem z nimi teraz umówiona na lekcję pokazową i za jakiś tydzień myślę, ze będę już podejmować decyzję czy skorzystać z ich kursu.. Jakby coś postaram się dać znać! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Zainteresował mnie ten kurs USKI,ale niestety nigdzie na stronie nie widzę ceny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
kurs w USKI z Krakowa kosztuje jakieś 2700 zł.. to trochę za dużo jak na same podręczniki..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Ja zaczęłam czytać książki Tony Buzana niestety z braku czasu musiałam przerwać, chce do tego powrócić jak tylko przyzwyczaję się do nowego planu na uczelni, posiadam "Mapy Twoich myśli","Podręcznik szybkiego czytania","Pamięć na zawołanie","Sekrety superpamięci" I tu pojawia się moje pytanie czy, któraś z Was uczyła się sama z jego książek i czy były efekty oraz w jakiej kolejności najlepiej przeczytać te książki ? Jeśli ktoś będzie zainteresowany książkami to niech zgłasza się na priv.
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
dawno dawno temu, byłam instruktorką na kursie szybkiego czytania (oczywiście wcześniej sama byłam szkolona)- to naprawdę działa, jednak wymaga sporo wysiłku, a przede wszystkim samodyscypliny, większość szkół ma standardowe kursy/metody i według tego lecą, niektóre uczą dodatkowo technik zapamiętywania i np. rysowania map myśli, z własnego doświadczenia polecam- nie jest to tania impreza (zazwyczaj), ale naprawdę warto zainwestować
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.