|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() stracić apetyt
Witam. Pewnie gdzieś tu są podobne wątki, ale nie miałam możliwości wyszuakania ich, więc proszę o rady, które pomogą mi i innym dziewczynom stracić apetyt na słodycze i jedzenie w ogóle, gdyż czasem jem za dużo. Piszcie jakie macie sposoby itd. bo te, które są w gazetach typu żucie gumy, to lekki banał.
Dzięki i pozdrawiam ;*
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: stracić apetyt
ooooo..super wątek.
![]() ![]() Na pewno siłna wola...poskromi apetyt..ale kontra słodycze... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
No wlasnie... Niestety nie pomoge, tylko sie przylacze. U mnie nie tyle przydaloby sie stracic apetyt, ale nawet wilczy głód- mimo ze jem tyle ile powinnam. Wciaz mysle o jedzeniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Na początku zawsze tak jest - im bardziej ograniczasz daną rzecz, tym więcej o niej myślisz. A przynajmniej w moim przypadku tak było. Odchudzanie to nie taka prosta rzecz, zwłaszcza jeśli dotąd jadłyście sporo - nagle, z dnia na dzień, żołądek dostaje o wiele mniej pożywienia, więc nie dziwcie się, że się dopomina... Do tego potrzeba silnej woli i samozaparcia, a z czasem będzie lepiej - apetyt się zmniejszy, bo organizm przywyknie do mniejszych porcji jedzenia.
Co do słodyczy - słyszałam o chromie organicznym w tabletkach, podobno mija po nim ochota na słodkie. Ja bynajmniej nigdy tego nie próbowałam, bo pomimo diety pozwalałam sobie na słodycze od czasu do czasu - stwierdziłam, że nie mam co sobie odmawiać. Od kilku cukierków jeszcze nikt nie przytył... Zresztą, im obsesyjniej myślałam o diecie, tym bardziej łamałam jej zasady. Może potrzeba Wam po prostu trochę tego luzu? Ponadto - rozumiem, że ktoś chce ograniczyć swój wilczy apetyt, ale stracić apetyt W OGÓLE? To brzmi jakbyś chciała pokonać potrzebę jedzenia. Od razu kojarzy mi się z tymi wszystkimi motylkami, pro-ana'mi i tenteges. Ja takimi głupimi dietami 600-1000 kcal NAPRAWDĘ podniszczyłam sobie zdrowie. Przestrzegam. Lepiej jeść więcej i ćwiczyć.
bo teraźniejszość nadaje im inne barwy." (A. Einstein) Edytowane przez lwipyszczek Czas edycji: 2009-09-19 o 20:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Całkiem to nie, ale chcę się pozbyć wyżej wspomnianej obsesji na punkcie jedzenia... Kiedyś też się odchudzałam, ograniczałam i pod wpływem uwag koleżanek, że jakoby mam nudne życie, bo ciągle odmaiwam sobie słodyczy, zaczęłam sobie folgować i w rezultacie przytyłam już ok 6-7 kg ;/ Dlatego szukam sposobu na pozbycie się towarzyszącej mi każdego dnia chętki na coś słodkiego;pp
Swoją drogą zauważyłam, że na poskromienie apatytu dobry jest.... facet! To nie żart! Jednakże co zrobić, gdy go nie ma?? ;dd
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Trzeba mieć drugiego, zapasowego.
![]() A propos jeszcze tego apetytu - ja, kiedy miałam ochotę na coś co miałam w zasięgu wzroku i po prostu ślinka mi ciekła do tego - szłam myć zęby. Długo szorowałam pastą miętową, a po umyciu chętka na jedzenie albo znikała, albo znacznie się zmniejszała. Może to też komuś pomoże. ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dobre dobre z tą pastą, ale trzeba być w domu;p Bo w pizzerii to raczej do kibelka nie pójdzie nikt ze szczoteczką... chociaż kto wie?;dd Jutro wypróbuję to, gdy tylko przyjdzie 'atak', heheh;]]
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
facet? a u mnie odwrotnie- facet zaostrza apetyt na wszystko
![]() ![]() po umyciu zebow- fakt, jest lepiej. a ja cwicze duzo, jem tez duzo i... tyje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
nio wiec ja zawsze dzien wczesniej lub danego dnia ano pisze sobie rozklad jedzonka.co i mniej wiecej o ktorej godzinie wiadomo wszystko racjonalnie.a jesli miedzy jednym jedzonkiem a drugim jestem glodna to pije albo wode albo czerwona badz zielona herbatke
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Przede wszystkim podstawą jest śniadanie! Walnijcie sobie np. słodką owsiankę, tzn z owockami, moze być łyżeczka miodu. Jest pożywna i daje energię- zachęcam do przejrzenia wątku o owsiance- taka dawka wegli naprawde daje kopa. Poza tym porządne śniadanie chroni przed podjadaniem tak naprawde.
A co do faceta ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja, kiedy jestem szczęśliwa, to chudnę
![]() ![]() Tak przy okazji to tytuł tego wątku źle mi się kojarzy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Herbatę piję, ale średnio działa. Owsianka.. hmm.. dziwnie smakuje jak dla mnie.. jest taka mdła;p A pierwsza faza zakochania? Taaaak, to jest to! Szkoda tylko, że nie ma nic na horyzoncie..;| Dawajcie ppomysły, jakie tylko Wam przyjdą do głowy.xd
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja zazwyczaj wtedy wychodzę z domu albo ćwiczę, albo jem marchewkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Hehe, niezłe te Wasze sposoby, te surowe warzywa to na pewno są dobre, ale teraz jak zimno, to wolę pić herbatki
![]() A teraz mój sukces: zjadłam dzisiaj 3 rogaliki, zamiast całej torebki! ;]]
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Hello dziewczeta..wiec tak sobie czytam iii..taaaa,ja tez jak sie umowie z facetem to nie chce mi sie jesc....ale jak sie denerwuje przed spotkaniem z nim to podjadam...orzeszki..ja nie mam problemu ze slodyczami..ja mam problem poprostu z jedzeniem..za duzo jem nawet tej zdrowej zywnosci:P..takie podgryzanie czegos..i pije duzo herbatki..czerwona zielona
co do apetytu na slodycze...wiecie czym to zwalczylam?..rano przed sniadankiem jem jablko..czekam tak z 30 min i dopiero pozniej jakies posilki..owoce dostarczaja dobry cukier wiec juz nie ma ochoty jesc slodyczy..no a wiadomo ze owoce tak nie tucza..takze: OWOCE ZAMIAST SLODYCZY!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
oj znam ja dobrze te ciagla ochote na slodycze... niestety w moim przypadku ( nie wiem dlaczego tak jest) zjedzenie jablka tylko wzmaga apetyt, czuje duze ssanie w zoladku
![]() kiedys, kiedys bralam chrom i rzeczywiscie zmniejszal ochote na slodycze (tylko wtedy tez bylo bardzo ostre zaciecie do utraty wagi). pozniej gdzies wyczytalam, ze chrom jest rakotworczy wiec przestalam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
taaa...tez nie lubie jak ktos mi proponuje jablko jak jestem glodna...ale jablko mnie zamula i jak sobie uswiadomimy ze dostarcza wszystko czego potrzebujemy w chwili kiedy mamy ochote na slodycze..powinno pomoc,ja jak mam ochote na cos slodkiego to na ogol jak jest to gdzies w poblizu...wiec staram sie to usunac z oczu:P
ale ale!..ostatnio wyrabiam sobie jeszcze slina wole i jak ktos je w mojej obecnosci slodycze to mysle sobie..super...200 kcal nie moje..i wrecz mnie odpycha,pozatym jak sie konczy ze slodyczami i zastepuje je np warzywami czy ciemnymi weglami to po okolo 2 tyg poprostu apetyt na slodycze znika..organizm sie odzwyczaja.Bo cala dieta w zyciu i to co lubimy to tak naprawde skojazenia i nawyki..takze umowmy sie na pyszna salatke z kumpela..i juz bedzie nowy nawyk..sory,poplatalam ale pisze tu co przeczytalam gdzies i co wiem z wlasnego doswiadczenia,.
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale chrom, który sprzedawany jest w aptekach to tzw. chrom organiczny, który ma trzeci stopień utlenienia i - teoretycznie - rakotwórczy nie jest (bo chrom trójwartościowy nie da rady przeniknąć do naszych komórek). Aczkolwiek uważajcie z jego spożywaniem, bo w naszym organizmie istnieją pewne procesy, które mogą zmieniać stopień utlenienia chromu na szósty. Po prostu trzymajcie się zaleceń dot. przyjmowania chromu (bodajże 1 tabletka dziennie, nie dłużej niż miesiąc), a powinno być wszystko dobrze.
bo teraźniejszość nadaje im inne barwy." (A. Einstein) Edytowane przez lwipyszczek Czas edycji: 2009-09-24 o 11:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Ja o chromie nie mam zamiaru myśleć nawet, bo nie chcę faszerować się tabletkami itp. A co do owoców, to rzeczywiście ssie po nich, mam wtedy uczucie, że muszę zjeść jakieś pieczywo. Ostatnio na apetyt pomaga mi ciągły stres i nawał zajęć... Nie mam takiej ochoty na objadanie się, jednak taki tryb życia wcale nie jest dobry... ;|
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
moja metoda na slodycze- jezeli jesz nalgowo czekolade, zastap ja czekolada 90%kakao. nooo na pocztaku moze byc te 70%.. z dnia na dzien jedz o 2 kostki mniej , az w koncu dojdziesz do momentu ze jesz tylko 1 kostke dziennie. pozniej musisz poprostu wykazac sie samozaparciem i nie jesc nawet tej jednej kostki. chce ci sie cos slodkiego? jedz jablka. ja w krytycznych momentach jadlam 4duze jablka po ktorych prawie eksplodowal zaladek ale ochota na slodycze mijala. teraz czekolade jem od swieta bardzo zadko tak smao slodycze i nie ciagnie mnie. jak sobie pomysle ile schudlam i teraz stracic to wystzko to mnie odrzuca. wole sie napchac jablkami:P przynajmiej zdrowe sa:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Spróbujcie z błonnikiem
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Ja nie potrafię się powstrzymać przed jedzeniem słodyczy, dlatego staram się żeby ich nie było w domu. Czego oczy nie widzą tego... kubkom smakowym nie żal.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ew. porób sobie zaległości w szkole, będziesz miała tyle na głowie, że nie znajdziesz czasu na jedzenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.